Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie?
De eerste tentamens zijn gemaakt, de eerste studiepunten binnen. Is het haalbaar om de verplichte hoeveelheid studiepunten te halen? En wat als je ze niet haalt? Een negatief bindend studieadvies en weer dezelfde studie doen? Kan dat? En is dat slim? let op: in verband met de Corona crisis zijn de regels voor het BSA versoepeld.
Meer over Bindend Studieadvies (BSA)
Het Bindend Studieadvies is iets waar iedere eerstejaars op het hbo of de universiteit mee te maken krijgt. Ieder studiejaar kan de student 60 studiepunten halen. Dan heb je je studiejaar afgerond. Voor een vierjarige opleiding moet je dus 4×60 studiepunten halen. Dan ben je afgestudeerd. Daar mag je langer dan vier jaar over doen. Alleen in het eerste studiejaar moet je een verplicht minimum aantal studiepunten halen. Dit heet Bindend Studieadvies. Iedere opleiding mag zelf weten hoeveel studiepunten je moet halen om een positief Bindend Studieadvies te krijgen. Na een positief advies mag je gewoon verder met je studie.
Niet alle 60 studiepunten gehaald maar wel het verplichte minimum? Geen probleem, dat kan ook een volgend jaar.
Waarom dit Bindend Studieadvies?
Het Bindend Studieadvies is ingesteld om te voorkomen dat studenten weliswaar het eerste studiejaar redelijk doorkomen, maar later toch de studie te moeilijk vinden. Deze studenten vallen dan in hun derde of vierde jaar nog uit. Dat is erg jammer. Want met een nieuwe studie opnieuw beginnen is dan haast onhaalbaar geworden.
Liever bekijkt een opleiding in het eerste studiejaar of deze opleiding haalbaar is voor de student. Dan valt de student uit… maar hij kan ook weer aan een nieuwe studie beginnen. Een keer een studiejaar ‘verspelen’ is jammer, maar geen drama. Als de student ondertussen beter weet wat hij wil en wat hij kan, maakt hij gewoon een nieuwe start.
Hoeveel studiepunten moet je halen in je eerste studiejaar?
Een opleiding mag zelf bepalen hoeveel studiepunten je verplicht moet halen in je eerste studiejaar. Dat kan de opleiding ook beoordelen. Zij hebben immers de ervaring dat iemand die bijvoorbeeld 48 studiepunten haalt in het eerste studiejaar, de opleiding waarschijnlijk af kan maken. Dat is de achterliggende gedachte achter studiepunten en Bindend Studieadvies.
Veel studiepunten? Weinig studiepunten?
De minister pleit voor minder studiepunten in het eerste studiejaar. Maar of dat er door komt? Opleidingen willen zelf graag een grens stellen. Dit ook om uitval verderop in het traject te voorkomen. Overigens adviseer ik studiekiezers en ouders voor de studiekeuze goed te kijken naar de eisen die opleidingen stellen aan eerstejaars. Hoge eisen betekent vaak ook meer studiestress. In de studiebijsluiter van de opleiding vind je hoeveel studiepunten je moet halen maar ook hoe de studenten denken over hun docenten en de begeleiding die ze krijgen. En hoe lang het gemiddeld duurt voordat je bent afgestudeerd.
Wat als je een negatief Bindend Studieadvies krijgt?
Krijgt een student een negatief Bindend Studieadvies (BSA), dan moet hij stoppen met de opleiding. En hij mag dezelfde opleiding op hetzelfde instituut ook de komende drie jaar niet opnieuw doen.
Het is dus anders dan ‘een keertje blijven zitten’. De opleiding denkt dat de student deze opleiding überhaupt niet aan kan. En dat is een serieus signaal.
Vind je dat je onredelijk behandeld bent door je opleiding? Lees dan het artikel Bindend Studieadvies mogelijk niet halen. Daar staat hoe je ‘hogerop’ kunt gaan.
De praktijk bij negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen op een ander instituut?
Wat is de praktijk? Vaak zie je dat een student die een negatief BSA krijgt weer dezelfde studie gaat doen, maar dan op een ander instituut. Daar heb ik toch een paar vragen bij, en ik vind dat de student zichzelf deze vragen ook moet stellen…
- Hoe komt het dat de student zijn BSA niet gehaald?
- Beviel de manier van lesgeven op instituut A niet en heeft hij meer vertrouwen in instituut B.
- Heeft instituut B een hogere kwaliteit? Is er meer begeleiding? Zijn de docenten beter?
Heeft de student echt goed rondgekeken?
Bovenstaand zijn goede vragen. Maar ook even een kritische vraag…
Heeft de student die dezelfde opleiding op een ander instituut gaat doen zich echt goed georiënteerd? Open Dagen bezocht? Meeloopdagen gedaan? De feiten en cijfers van de opleiding goed gecheckt bij Studiekeuze123? Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen? Denk eerst goed na …
Mijn tip: gaat een student weer aan dezelfde opleiding beginnen? Laat hem eerst onderzoeken of de opleiding wezenlijk anders is en beter bij hem past.
Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie doen op hetzelfde instituut
Nog weer een andere trend…. een student ziet aankomen dat hij een negatief Bindend Studieadvies krijgt. Hij stopt met de opleiding voordat de opleiding het advies uitbrengt. Hij heeft nu geen negatief maar ook geen positief Bindend Studieadvies gekregen. Op sommige opleidingen mag de student dan weer gewoon het volgende eerste jaar opnieuw beginnen… De eisen zijn dan vaak wel veel hoger.
Pas ook hier heel erg mee op. Een negatief Bindend Studieadvies is niet ‘zitten blijven’. Het is een signaal dat de opleiding het niet ziet zitten met jou op deze opleiding. Ik vind dat de student echt een groot risico neemt als hij ‘zomaar’ weer opnieuw begint.
Onderzoek heel goed bij jezelf: Wat ging er fout? Is dezelfde opleiding op hetzelfde instituut echt haalbaar? En wat ga je dan als student veranderen?
Stoppen voor 1 februari?
Overigens zijn er wel degelijk argumenten om voor 1 februari te stoppen met de studie als je verkeerd gekozen hebt, vooral met betrekking tot de studiefinanciering en het collegegeld. Gaat de student helemaal stoppen met studeren, dan is het handig een ervaringscertificaat te laten maken. Dat is een officieel document waarin je vastlegt wat je weet en kunt.
Wat dan wel?
Wat zou de student dan wél moeten doen? Krijgt de student mogelijk een negatief Bindend Studieadvies dan is het belangrijk je een paar dingen af te vragen:
- Is dit inhoudelijk de interessantste studie voor mij?
- Pas ik op dit instituut?
- Is dit niveau geschikt voor mij?
- Of kan ik beter een tijdje gaan werken en opnieuw nadenken over mijn studiekeuze
Ik adviseer studenten hier goed over na te denken. Ook is het belangrijk deze vragen te bespreken met de studieadviseur. En medestudenten, vrienden en ouders hebben natuurlijk ook een mening.
Negatief Bindend Studieadvies en weer dezelfde studie? Speciale omstandigheden?
Zijn er overigens speciale omstandigheden geweest? Is dit het argument om dezelfde studie nog eens doen? Dan moet een student op tijd aan de bel trekken bij de studentendecaan. Bij handicaps, belemmeringen, familieomstandigheden kan de studentendecaan iets doen aan het BSA. Maar dan moet de student echt op tijd contact zoeken.
Meer weten over studeren, studiekeuze, studiekosten en tussenjaar? Kijk ook eens naar de facebookgroep ouders en studie
Beste,
Ik denk dat ik binnenkort een negatieve BSA krijg. Ik wil heel graag de studie opnieuw doen, omdat ik het een zeer leuke studie vind. Het is mis gelopen omdat ik heel veel problemen kreeg in mijn persoonlijke leven. Ik was een hele tijd dakloos, ik werd middennacht uit huis gezet, ik moest ontsnappen van seksueel misbruik. Ik werd gestalked en achtervolgd een tijdje. Ik werd niet geaccepteerd en kon ook geen baan vinden. Ik hoeverre is het mogelijk om dezelfde studie op dezelfde instelling te doen?
Dag Sharon, Wat heb jij een vreselijke tijd gehad. Goed dat je meer informatie zoekt over je mogelijkheden. Zoek zo snel mogelijk contact met je studentendecaan. Hij of zij is je aanspreekpunt bij persoonlijke problemen tijdens de studie. De studentendecaan kan er ook voor zorgen dat er voor jou een speciale regeling komt met betrekking tot je BSA. Ik hoop dat het dan goed komt. Veel succes.
Goedenavond, ik krijg binnenkort mijn negatief bindende studie advies. Ik heb 51 punten behaald..De hertentamens HBO ICT Zwolle leken steeds zwaarder te worden. Ik ben anderstalig, heb mijn gehele jeugd in Frankrijk doorgebracht en verblijf nu in Nederland. De opleiding bleek hoofdzakelijk in het Nederlands gegeven te worden. Ik was niet op de hoogte van de extra studie begeleiding voor anderstaligen. Heb wel om bijles gevraagd maar hierop werd niet gereageerd. Hierdoor ben ik.maar gewoon met de groep mee gaan draaien. Mijn vraag is zijn dit persoonlijke omstandigheden waarmee ik om een uitzondering zou kunnen vragen? Bij voorbaat dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet Jelle
Dag Jelle,
Ja, het is echt wel wennen dat je in het hoger onderwijs echt zelf aan de bel moet trekken als er iets niet helemaal soepel loopt. En op sommige scholen moet je echt wel aandringen als je veel begeleiding nodig hebt. Daar moet je echt assertief in zijn. Ik adviseer je om alsnog contact met je studentendecaan te zoeken. Hij of zij is degene die dit als persoonlijke omstandigheden kan aanmerken, bijvoorbeeld als heimwee een rol speelde. Maar alles hogescholen en universiteiten gaan hier weer anders mee om. Lukt alles niet zoals je hoopt en ga je aan een nieuwe studie beginnen? Kijk dan svp heel goed naar de studiebijsluiter en hoeveel begeleiding je op die school kunt verwachten. Want dat kan enorm verschillen. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studie-beoordelen-met-de-studiebijsluiter/ Veel succes
Ik heb een negatief binded studieadvies, is het dan mogelijk om een andere opleiding te volgen op hetzelfde instituut? Ik studeer nu HBO Built & Environment en wil volgend studiejaar HBO Industrieel Product Ontwerpen gaan volgen, beide vallen onder het instituut of engineering.
Huidige school, Hanze Hoge School
Dag Ralf, je kunt een andere opleiding volgen binnen hetzelfde instituut. Ik raad je wel aan goed bij jezelf na te gaan wat er het afgelopen jaar verkeerd is gegaan. Daar kun je van leren. Ook zou ik daarover praten met je studieloopbaanbegeleider of je studieadviseur. En natuurlijk je medestudenten. Ook adviseer ik je goed te kijken of je op je nieuwe opleiding niet weer tegen dezelfde dingen aanloopt…
Het is jammer als je je eerste studiejaar niet haalt, maar op zich niet zo’n heftig probleem als je daarvan leert. Gaat het het komend jaar ook weer niet goed omdat je tegen dezelfde dingen aanloopt, dan is dat ernstiger. Veel succes, Hermien