5 oktober 2021 | Categorie: Studiekeuze

Open Dagen bezoeken kan weer

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Open Dagen bezoeken kan weer. Sommige instellingen kiezen nog voor online Open Dagen, andere ‘gewoon’ voor Open Dagen waar je echt naartoe kunt. Gelukkig. Want Open Dagen bezoeken is een onmisbare voorlichtingsactiviteit.

Open Dagen bezoeken kan weer

Open Dagen bezoeken kan weer. Met tips voor ouders

Gelukkig kunnen studiekiezers en hun ouders weer op veel hogescholen en universiteiten de campussen bezoeken. Dat is erg belangrijk. Je kunt natuurlijk best veel informatie over studies online vinden. En online veel informatie zoeken is ook zeker belangrijk. Maar studeren is meer dan alleen kennis opdoen. Studeren is ook groeien als mens. En om als persoon te kunnen groeien moet je je ook thuis voelen op een instelling. Dat kun je eigenlijk alleen goed inschatten als je de hogeschool of universiteit ook echt fysiek bezoekt.

Marianka van Arendonk, communicatieprofessional bij WUR en moeder, geeft u in dit artikel zes tips voor het bezoeken van een Open Dag en hoe u uw kind kunt helpen kritisch te kijken naar de Open Dagen.

Marianka van Arendonk

Open Dagen bezoeken kan weer: 6 tips voor ouders 

Een Open Dag is een niet te missen activiteit voor wie echt een weloverwogen studiekeuze wil maken. De online Open Dagen van afgelopen jaar waren zeker informatief maar op de campus kun je natuurlijk echt sfeer proeven. Wat fijn dus dat een aantal hogescholen en universiteiten, waaronder Wageningen, de deuren weer letterlijk open gooien voor vwo-leerlingen. Tip: ga mee! En nog 6 tips voor een succesvol bezoek aan een Open Dag.

1: Oriënteer vooraf

Een goed begin van de studiekeuze is het halve werk. Een Open Dag levert het meeste op als iemand al een (beetje) beeld heeft van wat hij of zij wil gaan studeren. Uw kind heeft bijvoorbeeld al een studiekeuzetest gedaan, Scholenvoorlichting gehad of met de decaan gesproken. En inmiddels heeft hij of zij een aantal opleidingen geselecteerd. De  Open Dag is het moment om zich verder te verdiepen in deze opleidingen. Op de Bachelor Open Dag van Wageningen University & Research kun je je verder verdiepen in de 19 Bacheloropleidingen op het gebied van voeding en leefomgeving, lees meer

2: Open Dagen bezoeken kan weer. Stel vragen

Een Open Dag is interactief; luister niet alleen naar de presentaties maar laat uw kind ook vragen stellen. Bespreek samen van te voren welke vragen uw kind heeft. Die kunnen gaan over de opleiding, de universiteit, studeren in het algemeen of over het studentenleven. Tijdens de Open Dagen zijn er ook veel studenten aanwezig die jullie veel kunnen vertellen.

3: Kijk verder dan de bacheloropleiding

Het is belangrijk om een studie te kiezen waar iemand blij van wordt. Er gaat een lange periode veel tijd in zitten. Heeft u al een beeld van de beroepen na deze opleiding? Voor studiekiezers is dit nog ver weg. Op de Open Dag hoort u welke richting afgestudeerden vaak opgaan. Na een bachelor opleiding is het gebruikelijk om nog een master te gaan doen. Wat zijn aansluitende masteropleidingen? Wat gaan afgestudeerden vervolgens doen? Goed om daar ook alvast een beeld bij te hebben.

4: Kijk naar uw kind

Hoe reageert uw zoon of dochter op de presentaties? Is hij enthousiast of kijkt hij stiekem op zijn telefoon? Wat vindt hij van de collegezalen? Voelt hij zich op zijn gemak bij de studenten die jullie ontmoeten? Lijkt de sfeer van de universiteit of (hoge)school te passen bij uw kind? Observeer en geef uw kind feedback.

Open Dagen bezoeken kan weer

Sfeer proeven op een Open Dag

5: Wees kritisch

Soms laten jongvolwassenen zich leiden door ‘mooie verkooppraatjes’. Houd u maar in de gaten of u een realistisch beeld van de opleiding krijgt? De studiebijsluiter is daarbij een handig hulpmiddel. Dat is een objectief overzicht van allerlei feiten en cijfers. Hoeveel eerstejaars zijn er? Hoe tevreden zijn de studenten? Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Er is heel veel aanbod, weeg alles goed tegen elkaar af.

6: Neem de tijd

En, tot slot, maak er een leuk uitje van. U bent immers gezellig samen op pad. Naast het inhoudelijke deel met presentaties kunt u ook de Campus eens goed bekijken. En ga naar een leuk café of restaurant in de stad. Daar kunnen jullie meteen rustig napraten over wat jullie gezien en gehoord hebben.

Veel plezier.

Open Dagen bezoeken kan weer. Over de Bachelor Open dagen in Wageningen

De Bachelor Open Dagen in Wageningen zijn op 30 oktober en 6 november. Deze dagen zijn bedoeld voor leerlingen in 5- en 6-vwo. Ouders zijn ook van harte welkom om mee te gaan. Helaas zijn er deze keer geen ouderpresentaties. U kunt zich wel inschrijven voor onze webinars voor ouders.  U kunt kiezen uit verschillende data en onderwerpen. Marianka van Arendonk

Webinars voor ouders en jong-volwassenen die nadenken over hun toekomst

Om ouders en studiekiezers te helpen bij studiekeuze geven we elke maand een webinar. Deze webinars zijn bedoeld voor ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo en de jongeren zelf zijn natuurlijk ook welkom. We gaan niet in op een bepaalde opleiding of een bepaalde hogeschool of universiteit. Het gaat breed over een studie kiezen en studeren in het hoger onderwijs. We gaan ook in op het leenstelsel en geven tips voor een tussenjaar.
Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. De webinars zijn van 19.30-20.30
Wilt u vooraf meer weten? Mail of bel mij gerust (hermien.miltenburg@wur.nl, 0317484455) of vermeld de vraag hieronder in het reactieblok hieronder.

17 november 2021 Vooraf Aanmelden of direct inloggen om 19.30 uur. Meer weten: Je interesses ontdekken
14 december 2021 Aanmelden Studeren als je extra ondersteuning of voorzieningen nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit met Thijs de Bruijn
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken
Terug kijken Studeren is (ook) groeien als mens

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.