6 september 2018 | Categorie: Tussenjaar

Praktijk naast de studie, dat is voor mij heel belangrijk.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Als je met Iris Mathar praat, dan heb je al meteen door dat ze een ondernemende jonge vrouw is. Iris studeert Voeding en Gezondheid, een universitaire studie. Ze is net klaar met haar bacheloropleiding. ‘Veel theorie dus’, zegt Iris. ‘Maar praktijk naast de studie vind ik ook heel belangrijk’

 

Bachelor – master

‘Ik ben op mijn zeventiende begonnen aan mijn studie en op mijn twintigste was ik klaar met mijn bacheloropleiding. Je hebt dan een theoretische basis, maar na een bachelor moet je ook nog een master doen. Een universitaire opleiding bestaat uit twee delen. De bachelor is vooral theoretisch, de master bestaat voor een groot deel uit stage en je onderzoek doen. Je kunt een aansluitende masteropleiding doen. Je kunt ook voor een heel andere master kiezen. Dat kan zelfs in een andere stad of een ander land. Dan worden er soms wel eisen aan je gesteld. Ik weet nog niet welke master ik ga doen. Dat is nog flink wat uitzoekwerk’.

Minor

‘Ik heb een minor gekozen waar veel praktijk naast de studie in zit. Een minor is een klein deel van je bacheloropleiding waarin je ook net iets anders kunt proberen dan de vakken die bij je opleiding horen. Ik heb gekozen voor de minor ‘Educatie’. Ik heb lesgegeven aan kinderen over voeding. Dat was een geweldige ervaring. Tegelijkertijd was dit mijn eerste ervaring met de werkvloer. Een hele belevenis. Nu weet ik ook dat ik lesgeven aan kinderen heel leuk vind. Misschien kan ik dat later nog eens doen, bijvoorbeeld met het vrijwilligerswerk dat ik wil gaan doen in mijn tussenjaar’.

Tussenjaar

‘Maar eerst een master kiezen. Een master kiezen is opnieuw een echte studiekeuze. Dat kost tijd. Daarom ben ik nu bezig met een soort tussenjaar. Dat geeft me tijd om goed over mijn masterkeuze na te denken. Het afgelopen half jaar heb ik in Wenen vakken gevolgd op een universiteit. Dat was niet direct praktijk naast de studie, maar ik leerde wel op een andere manier naar mijn vak te kijken. Nu werk ik als secretaresse. Zo verdien ik de reis die ik hierna hopenljk ga maken. Ik ga misschien meedoen in een AIESEC project’.

Praktijk naast de studie in het buitenland

‘AIESEC heeft verschillende projecten; vrijwilligerswerk en internationale stages. Ze hebben kort projecten van een paar weken, maar je kunt ook veel langer via AIESEC werken. Als je vrijwilligerswerk doet, doe een project dat gericht is op je persoonlijke ontwikkeling. Maar je werkt vooral ook een beetje aan een betere wereld. Je werkt met de mensen ter plekke aan projecten die door organisaties voor ontwikkelingssamenwerking zijn opgestart.
In februari wil ik dan aan mijn masteropleiding beginnen.’

Theater

‘Naast de studie heb ik nog een heleboel andere dingen gedaan. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van de theaterlessen die ik heb gevolgd. Daar heb ik veel van geleerd. Je ontdekt dan hoe je voor en groep moet staan. Je leert over je houding, je leert over stemgebruik.. allemaal nuttige ervaringen. Als ik straks afgestudeerd ben, zal ik regelmatig presentaties geven. Fijn als ik me dan goed voel vroo een groep. En theater is ntuurlijk sowieso leuk om te doen. Ik heb ook theaterlessen aan kinderen gegeven. En samen hebben we straattheater opgevoerd in de stad. Hartstikke leuk’.

Oppassen

‘Als bijbaan heb ik ook oppaswerk gedaan. Ik deed huishoudelijk werk maar speelde ook veel met de kinderen. Toevallig had de moeder dezelfde opleiding gedaan als ik nu doe. Zo zag ik een oudere versie van mezelf. Ik vond het heel fijn om met haar te praten over de studi en de keuzes die zij gemaakt heeft binnen haar opleiding. Dat helpt om richting te geven aan e studie. En ik heb ervaren hoeveel mogelijkheden er zijn binnen studies zoals de mijne.
Praaktijk naast de studie in belangrijk voor me. Vooral ook omdat ik dan de theorie in een breder verband zie. De verhaln van de moeder waar ik oppaste hielpen daarbij’.

Nog veel meer

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is vertelt Iris zo tussen neus en lippen ook nog dat ze helemaal weg is van dansen. En dat ze meedoet aan de nacht van de fooi. Horecamedewerkers staan de fooi van een avond af voor vrijwilligersprojecten en Iris werkt daar actief aan mee. ‘Kun je nog wel een soort balans vinden tussen studeren en al je andere activiteiten? En kom je nog wel aan masterkeuze toe?’ vraag ik Iris.

wat past bij mij

Constant denken aan masterkeuze

‘Ik denk constant aan mijn masterkeuze. Ik denk dat ik verder wil in de richting van voeding. Maar ik wil het meeste uit mezelf halen. Ik zoek naar verdieping en ook naar verbreding. Natuurlijk wil ik straks ook een redelijke baangarantie. Het kost wel veel tijd om goed uit te zoeken welke master past bij wat ik zoek.
Al die andere dingen die ik doe zijn voor mij ook een soort ontspanning’.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.