19 februari 2021 | Categorie: Studiekeuze

Prestatiedruk en keuzestress. Zeker nu een probleem

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Coronatijd is voor niemand makkelijk. Ook studiekiezers hebben het zwaar. Er is veel prestatiedruk en keuzestress. Hoe kun je ontdekken welke studie bij je past als de studiekeuze-activiteiten alleen maar online te vinden zijn? Uw rol als ouder is in deze tijd extra belangrijk.

Prestatiedruk en keuzestress,

Ouders als studiekeuzecoach

De verantwoordelijkheid voor de studiekeuze ligt natuurlijk bij de jongvolwassene. Maar veel studiekiezers vragen hulp aan hun ouder(s). Jongeren laten het niet altijd blijken aan hun ouders. Maar een groeiende groep studiekiezers, meer dan de helft, zegt dat ze graag praten met hun ouders over hun studiekeuze. Uiteraard zeggen ze er altijd bij dat ze hun eigen keuze willen maken. En ouders vinden het ook belangrijk dat hun kind zijn eigen beslissingen neemt. Maar een luisterend oor. En zo nu en dan een goede tips, zijn zeer welkom. En studiekiezers zeggen ook vaak dan hun ouders hen goed kennen. En dat ze daarom waarde hechten aan hun advies.

Prestatiedruk en keuzestress, zeker in Coronatijd een groeiend probleem

Zoals u ook op de Facebookgroep ‘ouders en studie‘ regelmatig leest, hebben ouders zorgen over de druk die er nu ligt op hun kind. En ondanks deze lastige periode, moet alles toch zoveel mogelijk gewoon doorgaan… Ook de studiekeuze.
Gelukkig zijn er veel organisaties die ouders ondersteunen. Ik mag elke maand een webinar organiseren voor ouders. Dat webinar gaat telkens over verschillende aspecten rondom studiekeuze en studeren. (webinar januari, webinar februari). Tijdens die webinars praten studenten over hun ervaringen en geef ik tips voor ouders.
Maar er zijn nog veel meer hulpmiddelen voor ouders met tips over hoe je je kind kunt ondersteunen. Graag vraag ik uw aandacht voor het volgende artikel van Loth van Veen over haar boek: “Coach je kind bij toekomstkeuzes’

Prestatiedruk en keuzestress… Coach je kind bij toekomstkeuzes

Loth van Veen: ‘Als je maar gelukkig wordt’ hoorde ik veel ouders zeggen op het moment dat hun kind een studiekeuze moest gaan maken. Als mentor dacht ik: dat klinkt prachtig, maar pff, wat een opgave! Je bent 17, mag uit álle opties kiezen, je bent zelf verantwoordelijk voor je keuze en je moet er ook nog gelukkig van worden… Hoe dan? In de jaren die volgden verdiepte ik mij in de jongeren van nu: generatie Z. Hoe werkt hun (puber)brein? Hoe maken zij keuzes? En hoe kunnen ouders (en professionals) die keuze begeleiden? Want ook al lijken ze ogenschijnlijk he-le-maal klaar met je te zijn: stiekem zien ze je als belangrijke raadgever. Het boek Coach je kind bij toekomstkeuzes is een compleet handboek voor ouders van studiekiezers’.

Veranderende rol bij prestatiedruk en keuzestress

‘Als ouder wil je dat je kind gelukkig is en weet waar het in de toekomst gelukkig van wordt. Als je kind jong is, ben jij honderd procent verantwoordelijk voor je kind. Jij hebt de regie. Naarmate je kind ouder wordt en in de puberteit terechtkomt, verandert deze verantwoordelijkheid in betrokkenheid en wordt je kind zelf verantwoordelijk voor zijn keuzes. Denk aan het maken van een profielkeuze of studiekeuze of de keuze voor een vriendschap of een bijbaan. Toch spelen ouders ook in deze fase nog een belangrijke rol. Zo blijkt maar liefst 43% van de jongeren bij de studiekeuze het meest geholpen te zijn door… juist ja, hun ouders (LAKS)’.

Rol bewust vormgeven

‘Als je als ouder zo’n belangrijke rol speelt, is het leuk en belangrijk om je rol bewust vorm te geven. En om dat te kunnen doen, heb je kennis nodig. Kennis over het puberbrein, kennis over uitdagingen voor pubers van nu, zoals de prestatiedruk en keuzestress die zij ervaren, kennis over keuzeprocessen en kennis over studeren anno nu’.

Doe mee!

‘Om jouw kind op een prettige en effectieve manier te kunnen begeleiden, is het interessant om ook zélf aan de slag te gaan. Waarom? Bewust of onbewust zullen jouw ervaringen met en ideeën over de thema’s uit dit boek jouw begeleiding beïnvloeden. Zie het als een aantal brillen waardoor jij naar jouw kind en de situatie kijkt. Door je bewust te worden van al die brillen, kun je ervoor kiezen brillen af te zetten. Dat maakt jouw begeleiding straks prettiger en effectiever, waardoor jouw kind betere keuzes zal maken.
Daarom vind je onder andere aan het einde van ieder hoofdstuk in het boek uitspraken van andere ouders waar je op kunt reageren. Bijvoorbeeld:

  • De keuzestress van mijn kind en zijn generatiegenoten zie ik als een luxeprobleem.

  • Keuzestress? Ik zie eerder keuzeverlamming: mijn kind ligt op de bank en heeft geen idee hoe hij het aan moet pakken.

  • Het maakt niet zoveel uit wat je kiest. Het gaat erom dat je kiest en daar iets van maakt.

Opdrachten voor je kind voor het verminderen van prestatiedruk en keuzestress

‘In het boek wordt een selectie van opdrachten gedeeld die we bij Intermijn gebruiken in onze coachingsprogramma’s. Deze opdrachten helpen studiekiezers om antwoorden te vinden op de drie belangrijke vragen tijdens het studiekeuzeproces: Wie ben ik? Wat kan ik? En: wat wil ik? Deze opdrachten zijn ook bruikbaar bij het maken van andere loopbaankeuzes en ja: ook hier kun je als ouder meedoen’.

Alvast een paar belangrijke tips

  • Heb vertrouwen in je kind. En deel dit vertrouwen ook.
  • De puberteit is een tijd van vallen en opstaan. Fouten maken hoort er dus gewoon bij. Introduceer aan de eettafel bijvoorbeeld eens ‘de misser van de week’, waarbij jullie met elkaar delen wat er die week lastig was. Je kunt als ouder het goede voorbeeld geven door niet alleen succesverhalen te delen, maar ook tegenslagen te bespreken.
  • Probeer begrip te hebben voor je kind en de uitdagingen waar hij voor staat.
  • Zorg altijd voor een open en geïnteresseerde houding. Dat klinkt misschien logisch, maar het is lastiger dan je denkt. Probeer niet te oordelen, je mening of advies te geven. Luister écht.
  • Stimuleer je kind om in actie te komen en nieuwe ervaringen op te doen. Geef hierin het goede voorbeeld! Stap zelf uit je comfortzone en deel je ervaring met je kind. Dit zal jullie band versterken en je kind stimuleren ook nieuwe dingen uit te proberen.

Als je weet hóe je het aan moet pakken, zul je zien dat het harstikke leuk kan zijn: het begeleiden van je kind richting de toekomst.

Loth van Veen is oprichter van Intermijn: studiekeuze met focus op persoonlijke ontwikkeling. Bij Intermijn kun je terecht voor jongerencoachingsprogramma’s, workshops, lezingen, boeken en spellen met een focus op persoonlijke ontwikkeling en toekomstkeuzes van je kind. intermijn.nl

Prestatiedruk en keuzestress… ouders geven ouders tips

Toen mijn kinderen studiekiezer of student waren, werd ik soms wanhopig van al die trotse vader en moeders die vertelden over de successen van hun kind. Vaak voelde het alsof alleen mijn kinderen twijfelden of faalden. Of dat ik de enige moeder was die me zorgen maakte over bepaalde ontwikkelingen.
Pas bij doorvragen ontdekte ik hoeveel ouders eigenlijk worstelen met het hele proces waarin je je kind graag begeleidt, maar ook los moet laten. Zodat hij of zij kan ontdekken waar hij in verder moet… Hoe hij gelukkig kan zijn…  Welke toekomst bij hem past…
Voor mij was dit de inspiratie voor de facebookgroep voor ouders, dit blog, het studiekeuze stripboek en de webinars die ik elke maand geef. Ouders geven elkaar tips… en dat is belangrijk.

Uw verhaal is ook welkom

Bent u ouders van een studiekiezer of student of werkt u als professional met studiekiezers of ouders? Uw verhaal is dan ook zeer welkom op de facebookgroep, dit blog of een webinar. De volgende webinars zijn op

Lees ook de tien tips voor ouders bij studiekeuze.

studiekeuze kind zonder problemen

 

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.