10 december 2017 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze en roeping, een ideale combinatie maar…soms lastig te vinden

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Wat is de roeping van uw zoon of dochter? Er zijn altijd wel kinderen die op hun zevende al weten dat ze brandweerman of stewardess willen worden. De realiteit van de dag is veel weerbarstiger. Er zijn zoveel studies en beroepen dat sommigen onderweg het spoor bijster raken. Soms helpt een tussenjaar, soms helpt een tussenjaar ten dele. Wouter van der Laan (22) uit Renkum, student geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vond uiteindelijk zijn weg. Dat ging via baantjes, een reis naar Australië en een instituut op het gebied van studiekeuze. Ik geef graag het woord aan Wouter. Hij gaat in op ‘studiekeuze en roeping’.

Wat is de roeping van uw kind?

Na mijn vwo diploma… twijfel

“Ik haalde eerst ‘gewoon’ mijn diploma vwo (richting economie/maatschappij) aan het Dorenweerd College in Doorwerth. Maar daarna wist ik het niet. Ik nam een tussenjaar. Ik ben een half jaar gaan werken. Daarin deed ik allerlei baantjes. Van medicijnen rondbrengen voor een apotheek tot frietjes bakken. Toch bleef de twijfel. Sterker, ik wist gewoon nog niet wat voor studie ik wilde gaan doen. Ik besloot om de stoute schoenen aan te trekken. Half februari 2014 bestelde ik een ticket en reisde naar ‘Down Under’ (Australië).

Kiwi’s plukken en huizen bouwen

Ik had me ten doel had gesteld om wel iets te doen, dus heb ik kiwi’s geplukt en ben ik even bouwvakker geweest. Ik ontdekte helaas wel dat mijn voorbereiding mager was. Jeugdige zorgeloosheid? Misschien wel. Ik had inderdaad geen plan, wist niet precies waar ik naartoe moest en had geen hotel geboekt. Ik dacht: ik zie wel. Achteraf gezien had ik dingen beter willen regelen, hoewel ik een super half jaar heb beleefd in dat verre land. Die ervaring neemt niemand mij meer af.

En dan studeren

Hierna meldde ik me in september 2014 aan in Breda. Ik ging de studie International Business Management doen. Een hbo-opleiding. Tja, en ook daar had ik me niet op en top op voorbereid, zo bleek. Ik dacht, klinkt wel leuk, laat ik dat maar gaan doen. Ik reisde heen en weer tussen Breda en Renkum. Resultaat: eind 2014 gaf ik er de brui aan. Ik zag er verder geen brood meer in. Het was de hoogste tijd voor een weloverwogen studiekeuze. Mijn echte passie ontdekken.. want studiekeuze en roeping, dat leek me de ideale combinatie.

Weer werken

Ondertussen ging ik wel weer werken. Nu werd het toch ‘serious business’. Ik  wilde meer over mezelf te weten komen. Ik besloot om het Waterink Instituut in Amsterdam om raad te vragen. Zij zijn gespecialiseerd in psychologisch advies voor loopbaan, school-, studie- en beroepskeuze. Ik ging een hele dag naar Amsterdam en onderging allerlei tests en vraaggesprekken. Dat was best intensief, maar het heeft me veel gebracht. Je komt bijvoorbeeld te weten waar je interesses liggen. Tot slot kreeg ik vier studierichtingen voorgeschoteld. De studie geschiedenis was er daar één van. Daar had ik totaal niet aan gedacht.

Aangenaam verrast

Deze studie houdt veel meer in dan je denkt. Het gaat verder dan alleen het opsommen van data en momenten uit de historie. Het gaat verder, dieper. Je zoekt kruisverbanden en legt relaties tussen wereldwijde gebeurtenissen. Erg interessant en helemaal niet suf of zo. Ik startte in 2015 met deze driejarige bacheloropleiding en vind het nog steeds leuk en boeiend. Daarnaast heb ik nog steeds wat bijbaantjes en speel basgitaar in een vriendenband. En ik woon op kamers in Nijmegen. Ook leuk.

Na mijn studie

Mmm, nee eigenlijk weet ik nog niet wat ik na mijn studie ga doen. Dat zie ik daarna dan wel weer. Maar met die bacheloropleiding in de achterzak komt er vast weer wat nieuws op mijn pad. Moraal van mijn verhaal: Je kunt op verschillende manieren erachter komen waar jouw roeping ligt, maar het komt niet ‘aanwaaien’. Je moet er wel wat voor doen. Studiekeuze en roeping vinden is een echte zoektocht”. Dit interview is afgenomen door Feike Klomp, journalist en vader van een jongvolwassen zoon.

Studiekeuze en roeping

Dank je wel Wouter voor je mooie en eerlijke verhaal. Er zijn een paar dingen die ik eraan toe wil voegen. Op de eerste plaats: het blijkt dat veel jongvolwassenen niet toe zijn aan studiekeuze als ze klaar zijn met de middelbare school. Vooral jongens lijken meer tijd nodig te hebben. Een tussenjaar is dan een goed idee. Maar zoals je ook ontdekt hebt, een tussenjaar moet je wél plannen. Zinvol en leuk om te werken en te reizen, maar de focus moet wel blijven liggen op studiekeuze. Dat is een heel proces. Natuurlijk ben je daar niet dag en nacht mee bezig. Soms is het ook goed om zoals jij het zegt: ‘maar gewoon dingen op je af te laten komen en te zien wat er gebeurt…’ Maar uiteindelijk gaat het wel om de combinatie van inspannen en ontspannen. Inderdaad een goede keuze komt je niet ‘aanwaaien’.
Is uw kind nog niet toe aan een studie of weet hij of zij niet zeker of de keuze goed is, begin er dan ook niet aan.

studiekeuze en roeping, een combinatie die soms lastig te vinden is

studiekeuze en roeping, een combinatie die soms lastig te vinden is

Verkeerd gekozen

Wouter geeft aan dat hij na zijn tussenjaar verkeerd heeft gekozen. Op zich zijn er heel wat studenten die verkeerd kiezen. Meestal komt dat doordat de aanstaande student zich niet echt gefocust heeft op studiekeuze. Jammer. Is een student niet echt bezig met zijn studiekeuze tijdens het tussenjaar? Dan kan helaas een verkeerde keuze volgen. Maar gebruikt een student het tussenjaar om goed bezig te zijn met zijn toekomst, dan volgt er haast nooit meer een verkeerde keuze. Maar dan moet er wel hard gewerkt worden aan het vinden van de goede studiekeuze en roeping. Heeft uw zoon of dochter ‘verkeerd’ gekozen? Wat heeft hij of zij geleerd van deze ‘verkeerde’ poging. Ook een ‘verkeerde’ studiekeuze kan nieuwe inzichten opleveren die kunnen leiden tot een goede keuze. Maar daar moet de aanstaande student dan wel echt mee aan de slag gaan, zoals Wouter heeft gedaan.

webinar naar studiesucces

Vijf wezenlijke vragen om je studiekeuze en roeping te vinden

Hulp zoeken

Wouter zoekt hulp bij studiekeuzeprofessionals. Daarvoor zijn er genoeg mogelijkheden. De decaan van de school kent er een aantal en kan ook inschatten of de aanpak van de studiekeuzeprofessional past bij uw kind. Verschillende studiekeuzeprofessionals stellen zichzelf voor onder de tab ‘studiekeuze’. En als u ‘googelt’ ontdekt u ook veel mogelijkheden.
Overweegt uw zoon of dochter eerst een tussenjaar. Dan is het goed samen een tussenjaarplan te maken. Er is ook een tussenjaarspreekuur. Er zijn diverse professionals op het gebied van het plannen van een tussenjaar. U vindt hun verhalen op dit blog onder de tab ‘tussenjaar’.
Bent u zelf een expert op het gebied van studiekeuze of tussenjaar? Mag ik uw verhaal op dit blog plaatsen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.