7 oktober 2021 | Categorie: Geen categorie

Tussenjaar bespreken bij twijfel over studiekeuze

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Twijfelt uw kind over de studiekeuze? Praat dan tijdig over kansen en risico’s van een tussenjaar. Een tussenjaar bespreken bij twijfel over studiekeuze is misschien verstandig. Onderstand artikel hierover is geschreven door Daniëlle Vogels, directeur van het Tussenjaarkenniscentrum.

Tussenjaar bespreken bij twijfel over studiekeuze

Daniëlle Vogels

Meer over Daniëlle Vogels

Daniëlle is jongerencoach en oprichter van het TussenjaarKenniscentrum. Dit is een onafhankelijke organisatie die kennis verzamelt en verspreidt over mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Hiernaar wordt onder meer verwezen door de Rijksoverheid in de handige tool ‘Tussenjaar nemen: wat moet ik regelen?’.

Tussenjaar bespreken bij twijfel over studiekeuze

Een eventueel tussenjaar tijdig bespreken als uw zoon of dochter twijfelt over de studiekeuze is misschien wel verstandig. Dit hoeft niet per definitie te leiden tot uitstel van studeren. Samen goed geïnformeerd en open in gesprek gaan zorgt voor een meer bewuste studiestart. Of een bewuste keuze voor een tussenjaar. Op maandagavond 1 november is er een online bijeenkomst voor ouders van jongeren die een tussenjaar hebben of overwegen. Deze geef ik samen met oudervoorlichter en maker van dit blog Hermien Miltenburg.

Studeren of een tussenjaar?

Voor jongeren en ouders die twijfelen is er ook online workshop Studeren of een tussenjaar? Op donderdagavond 25 november is de volgende workshop. Jongeren kunnen hieraan alleen deelnemen samen met tenminste één ouder. Nog beter is het als beide ouders deelnemen. Omdat ieder anders naar een tussenjaar kan kijken. Aan de hand van opdrachten en informatie wordt de jongere hierover met zijn of haar ouder(s) in gesprek gebracht.

Leerplicht

Na het behalen van een havo, vwo of mbo-diploma niveau 2 of hoger vervalt de leerplicht. Dit geldt voor jongeren die 16 jaar of ouder zijn. Het lijkt misschien gek om de optie van een tussenjaar te bespreken als u graag wilt dat uw kind gaat studeren en een tussenjaar riskant vindt. Toch is het verstandig om dit te doen als uw kind twijfelt over studeren, zelfs als uw kind hier niet zelf over begint.

studiekeuzestress voorkomen

Tussenjaar bespreken bij twijfel over studiekeuze want studeren is niet altijd zo makkelijk

Het behalen van een diploma in het hoger onderwijs is namelijk niet makkelijk. Veel studenten vallen uit of lopen vertraging op. In het eerste jaar stopt ongeveer een op de drie studenten met de zelfgekozen studie. De helft daarvan noemt als reden ‘de verkeerde studiekeuze gemaakt’ en ‘de verwachting is niet uitgekomen’. En bijna een derde zegt onvoldoende gemotiveerd te zijn. Hoe een tussenjaar de kans op studie-uitval beïnvloedt is afhankelijk van hoe die periode wordt ingevuld. 

Twijfel over de studiekeuze

Jongeren die twijfelen, of niet echt gemotiveerd zijn, kunnen de optie van een tussenjaar in hun achterhoofd houden zonder deze uit te spreken. Omdat ze vermoeden dat hun ouders hier niet enthousiast op zullen reageren, of omdat ze weinig zin hebben in reizen of een jaar lang veel werken. Dit niet uitspreken en blijven twijfelen kan ertoe leiden dat zij pas kort voor aanvang van het collegejaar vertellen dat ze toch niet gaan starten met een studie. Zonder goed na te denken over risico’s van een tussenjaar en wat ze in die periode willen gaan doen. Anderen gaan toch studeren en stoppen binnen enkele weken of maanden. Waardoor zij alsnog in een tussenjaar belanden.

Tussenjaar bespreken bij twijfel over studiekeuze

De optie van een tussenjaar ter sprake brengen, kan dit voorkomen. Zowel de mogelijkheden als de risico´s hiervan bespreken hoeft niet te leiden tot uitstel van studeren. Het kan er ook voor zorgen dat uw kind het idee van een tussenjaar minder leuk gaat vinden en meer gemotiveerd raakt om te gaan studeren. En hierdoor eerder beter gaat oriënteren op studies. Dit hoor ik ook van jongeren en ouders die deelnamen aan workshop Tussenjaarplan en van hun schooldecanen.

Invulling van een tussenjaar

Voor jongeren die wel voor een tussenjaar kiezen, is het slim om tijdig te gaan nadenken over de invulling. Omdat het goed voorbereiden van een tussenjaar risico’s helpt beperken. Voor een waardevol tussenjaar is reizen niet per se nodig, en het hoeft niet veel geld te kosten. Het biedt veel tijd en mogelijkheden om jezelf beter te leren kennen, zelfstandiger te worden en verder te oriënteren op een studiekeuze. Maar het kan ook uitdraaien op een jaar met veel verveling, waarbij je aan het eind nog steeds niet weet wat je wilt studeren. Of alsnog een slecht gefundeerde keuze maakt.

Studeren uitstellen hoeft niet altijd. Twijfel blijft

Overigens hoeft twijfel over studiekeuze geen reden te zijn om studeren uit te stellen. Veel jongeren blijven twijfelen omdat ze denken dat ze hiermee hun hele loopbaan vastleggen, of dat ze een studie over het hoofd zien die nog beter bij hen past. Als je breed hebt georiënteerd, een studie hebt gevonden die je interessant vindt, je goed hebt verdiept in de inhoud, opzet en carrièremogelijkheden daarvan, én gemotiveerd bent om te starten, laat onzekerheid je dan niet tegenhouden. Ook tijdens en na de studie komen er nog keuzemogelijkheden genoeg. Daniëlle Vogels.

Webinars voor ouders en jong-volwassenen die nadenken over hun toekomst

Om ouders en studiekiezers te helpen bij studiekeuze geven Hermien Miltenburg en studenten elke maand een webinar. Deze webinars zijn bedoeld voor ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo en de jongeren zelf zijn natuurlijk ook welkom. We gaan niet in op een bepaalde opleiding of een bepaalde hogeschool of universiteit. Het gaat breed over een studie kiezen en studeren in het hoger onderwijs. We gaan ook in op het leenstelsel en geven tips voor een tussenjaar.
Er is volop gelegenheid voor het stellen van vragen. De webinars zijn van 19.30-20.30.

De informatie die tijdens de webinars wordt gegeven overloopt elkaar gedeeltelijk. Er is ook telkens nieuwe informatie. En telkens andere studenten delen hun ervaringen.
Wilt u vooraf meer weten? Mail of bel mij gerust (hermien.miltenburg@wur.nl, 0317484455) of vermeld de vraag hieronder in het reactieblok hieronder.

17 november 2021 Vooraf Aanmelden of direct inloggen om 19.30 uur. Meer weten: Je interesses ontdekken
14 december 2021 Aanmelden Studeren als je extra ondersteuning of voorzieningen nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit met Thijs de Bruijn
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken
Terug kijken Studeren is (ook) groeien als mens

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.