23 oktober 2018 | Categorie: Tussenjaar

Tussenjaar en nog geen achttien, kan dat?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ik geef graag presentaties voor ouders op middelbare scholen, hbo’s en universiteiten. Voor mij ook een goede manier om te ontdekken welke vragen ouders van scholieren en studenten hebben. Over veelvoorkomende vragen schrijf ik een artikel. Een vraag die ik vaker krijg: Een tussenjaar en nog geen achttien… Kan dat?

Een tussenjaar en nog geen achttien. Kan dat?

Ik wil graag een jaartje vrijwilligerswerk doen in Afrika… Maar… Een tussenjaar en nog geen achttien. Kan dat?

Mijn dochter is pas zeventien. Een tussenjaar en nog geen achttien, kan dat?

‘Mijn dochter is zeventien als ze klaar is op de havo. Ze wil wel gaan studeren. En ze weet ook heel goed wat ze wil studeren. Maar eerst wil ze een tijdje vrijwilligerswerk doen in Afrika. Maar hoe zit dat dan met de leerplicht?’
Een goede vraag van deze vader. En een vraag, en antwoord. En aanleiding om meer informatie te geven over wat u ‘nog te zeggen heeft’ en de ‘rechten’ van jongvolwassenen.

Startkwalificatie

Met een mbo, havo of een vwo diploma heb je een startkwalificatie. Dan heb je geen leerplicht meer. Een scholier mag dan gaan doen wat hij wil. Al is hij vijftien of zestien. Werken eigen bedrijfvrijwilligerswerk… studeren… tussenjaar… Het mag allemaal. En ook belangrijk om te bedenken voor een jongvolwassene. Wat wil ik als ik mijn mbo, havo of vwo diploma heb? Overigens zijn er ook mogelijkheden voor leerlingen met een vmbo diploma (meer weten)

Afspraken maken

Dat is wat er in de wet staat. Iets anders is hoe je daar als ouder mee omgaat? Een tussenjaar en nog geen achttien betekent een heleboel vrijheid voor iemand op die leeftijd.
Ik ben er heel erg vóór dat ouders en jongeren afspraken maken over een dagbesteding tijdens een tussenjaar. Ik adviseer die afspraken ook op papier te zetten. Van een jaar in je nest liggen word je immers ook niet beter…

Focus op toekomst

Tijdens een tussenjaar moet je als jongere ook nadenken over de toekomst. Hoe zie je die? Ik adviseer ouders daar ook gericht over te praten. Dat hoeft niet altijd op een ingewikkelde manier. Je kunt ook luchtig praten over de toekomst. Het Studiekeuze Stripboek, dat u gratis kunt downloaden, kan een goed handvat zijn.
Een tussenjaar en nog geen achttien? Prima… maar wat komt er daarna?

Studielening en nog geen achttien?

Een variant op de vraag ‘Tussenjaar en nog geen achttien?’ is: ‘Studielening en nog geen achttien’. Deze vraag is mij nog nooit gesteld, vermoedelijk omdat ouders zich dit niet realiseren…
Maar dit is de regel: een student op hbo of universiteit mag een dikke €1000,- per maand lenen. Laat dit even tot u doordringen.. ook al is uw kind zeventien als hij of zij gaat studeren, elk jaar kan een student €12.000 lenen. Dat kan ook zonder uw toestemming. Ik wil u niet bang maken… maar kan uw kind dit aan?

Studeren en nog geen achttien

Een ander nadenkertje… Als uw kind gaat studeren zal de hbo of universiteit de verantwoordelijkheid bij de student neerleggen. Haalt uw kind te weinig studiepunten? Komt uw kind nooit op school? Zit uw kind niet lekker in zijn vel? Moet hij de opleiding verlaten omdat het Bindend Studieadvies niet gehaald wordt? U krijgt hiervan geen bericht. Voelt u dat er iets niet helemaal lekker gaat? Praat er eens over met uw kind. Een eerste jaar is echt soms moeilijk. En de school of universitit neemt geen contact mt u op als er iets niet helemaal naar wens gaat.

Binding en ouderbetrokkenheid

Kortom een goed contact tussen ouders en studenten is belangrijk. U zult voor veel zaken niet meer verantwoordelijk zijn als uw kind zijn mbo, havo of vwo diploma heeft. Maar betrokken zijn bij elkaar en een goed contact houden.. dat is natuurlijk voor alle ouders en kinderen belangrijk.

Nieuw: Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten over studeren, studiekeuze, studiekosten en tussenjaar.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Danielle Vogels · 24-10-2018 om 09:20

    Goed dat je ouders hierop wijst Hermien. Voor scholieren en ouders die zich goed willen voorbereiden op een tussenjaar staat veel nuttige informatie: http://www.tussenjaarkenniscentrum.nl

    1. Zeker eens naar die site kijken… een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.