29 maart 2019 | Categorie: Studiekeuze

Twee keer gestopt met de studie

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

“Mijn zoon is twee keer gestopt met de studie. De eerste studiekeuze was gewoon echt een vergissing. Na drie weken zat hij alweer thuis. De tweede keer heeft hij het een paar maanden volgehouden. Maar nu blijkt dat hij zijn studiepunten niet haalt. Twee keer gestopt met de studie… Wat nu?”

Twee keer gestopt met de studie 

Stoppen met de studie

Heel wat studenten stoppen met de studie. Soms omdat ze het niet meer zien zitten. Soms omdat ze te weinig studiepunten halen. De aantallen ‘stoppers’ zijn angstwekkend hoog. 20-30% van de eerstejaars stopt met de opleiding. Dit is een gemiddelde. Er zijn grote verschillen. Wat zijn de oorzaken en wat kun je als ouder doen?

Vrijwillig stoppen

Een flink deel van de ‘stoppers’, houdt het in de eerste studieweken al voor gezien. De uitvallers zeggen: ‘De studie was anders dan ik me had voorgesteld’, ‘ik was toch niet zo gemotiveerd’,  ‘ de studie viel tegen’. Ook zeggen nogal wat uitvallers: ‘Ik heb te weinig begeleiding gehad’ en ook: ‘Er werd veel reclame gemaakt voor deze opleiding. De voorlichting die ik heb gekregen klopte niet met de werkelijkheid.  

Gedwongen stoppen, bindend studieadvies niet gehaald

Bij iedere opleiding moet je in het eerste studiejaar een minimaal aantal punten halen. Dat heet Bindend Studieadvies (BSA). Haal je het Bindend Studieadvies niet, dan moet de student stoppen met de opleiding. Hij mag dezelfde opleiding op het hetzelfde instituut niet over doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Een goed studiekeuzeproces is de beste voorbereiding op studeren. Een goed studiekeuzeproces kost veel tijd, minimaal 1,5 schooljaar. Tijdens een goed studiekeuzeproces moet de studiekiezer veel opleidingen en instituten vergelijken. Dat kan online. Dat moet ook ‘in het echt’. Het is goed om minimaal vier Open Dagen en ook meerdere meeloopdagen te bezoeken. De studiekiezer moet zich vooral focussen op het vinden van de studie die bij hem past. Een studie die bij past is belangrijker dan de stad, het instituut, de baankans of het toekomstige startsalaris.

Uitvalpercentages, student tevredenheid, begeleiding

Ik adviseer ouders vooral ook te kijken naar de ‘cijfers’ achter de opleidingen, de studiebijsluiter. Hoeveel studenten vallen er gemiddeld uit in het eerste studiejaar? Hoe is de begeleiding geregeld? Hoeveel uur krijgt de student les? Welke vakken krijgt hij in het eerste jaar? Liggen die hem wel? Past dit bij zijn verwachtingen?

Als ouder kritisch meekijken

U kunt veel van deze gegevens vinden op bijvoorbeeld www.studiekeuze123.nl of www.kiesjestudie.nl. U kunt er ook naar vragen op de Open Dag van de instelling. Hoewel de student natuurlijk zijn opleiding kiest, kan het geen kwaad om kritisch met uw zoon of dochter mee te kijken. Jongvolwassenen zijn doorgaans heel positief over zichzelf. Ze kunnen zich niet voorstellen dat zij bij de uitvallers horen.

Vergissen is menselijk

Ik hoor vaak studenten zeggen dat ze veel hebben geleerd van de eerste verkeerde studiekeuze. Dan is zo’n eerste verkeerde studiekeuze op zich ook geen ramp. Als de student er iets van geleerd heeft over zichzelf kan er een volgende keer een goede studiekeuze komen.

Doris: Ik had gekozen voor ‘Voeding en Gezondheid’, maar deze studie bevatte toch teveel bèta-vakken. Ik ben toen intensief na gaan denken over mezelf. Daarna ben ik tot de goede studiekeuze gekomen. Jammer van dat jaar, maar ik heb er veel van geleerd. Ik ben nu bijna klaar met de studie ‘Gezondheid en Maatschappij’.

Opnieuw beginnen met het studiekeuzeproces

De student moet na een verkeerde studiekeuze weer intensief nadenken over zichzelf: Wat wil ik, wat kan ik, wie wil ik worden, wat hoort bij mij, wie kan me daarbij helpen? Ik raad studenten aan de rest van het schooljaar te beschouwen als een soort tussenjaar en daar plannen voor te maken.

Een tussenjaarprogramma gaat dieper in op de wezenlijke studiekeuzevragen.

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

De tijd goed gebruiken!

Probeer uw zoon of dochter te stimuleren de resterende tijd van het schooljaar goed te gebruiken. Het is verstandig minimaal vier Open Dagen te bezoeken bij verschillende instellingen. Daarna volgen meerdere meeloopdagen. Informatie zoeken over andere opleidingen op het internet kan ook heel erg helpen. Jongeren leren ook van een tijdje werken. Ik ken nogal wat jongvolwassenen die na zo’n periode toch weer gemotiveerd aan een opleiding beginnen. Soms is dat een opleiding op een ander niveau bijvoorbeeld associate degree. Een jongere moet zich ook afvragen of hij echt wel fulltime wil studeren. een combinatie van studeren en werken kan natuurlijk ook.

Zelfkennis

Voordat uw zoon of dochter hieraan begint is het vooral belangrijk er achter te komen wat er verkeerd is gegaan. Waarom was de studiekeuze verkeerd. Waarom zijn er te weinig studiepunten gehaald? De studieadviseur of studieloopbaanbegeleider van de hbo of universiteit kan hier iets over zeggen. Ook is het goed weer contact te zoeken met de decaan van de middelbare school. Sommige studenten hebben baat bij de hulp van een studiekeuzeprofessional. De decaan kent er meerdere in uw regio.

Twee keer gestopt met de studie

Er zijn zelfs studenten die zich twee keer vergissen. Dan ben je als ouder echt ongerust. Is uw zoon of dochter twee keer gestopt met de studie, dan is het extra belangrijk veel aandacht te schenken aan het keuzeproces. Wat wil uw zoon of dochter met zijn of haar toekomst?

Een moeder: Het idee dat mijn zoon weer een jaar niks gaat doen! Dat kan en wil ik niet opbrengen.

Hoe moeilijk dat ook is… probeer uw kind niet teveel te pushen in een bepaalde richting. Wat u wel kunt doen is goede en strikte afspraken maken over hoe hij zijn tijd invult. En op welke manier hij nadenkt over zijn toekomst.

Twee keer gestopt met de studie? Werken? Eigen bedrijf? Studeren?

Is uw kind twee keer gestopt met de studie, dan is zelfonderzoek extra belangrijk. Daar is misschien ook extra hulp bij nodig. Deskundigen als de studieloopbaanbegeleider op de hbo of universiteit en ook de decaan van de oude school kunnen daarin de weg wijzen.
Ik raad ook aan echt breed te kijken. Is studeren écht de enige optie? Past het niveau waarop de student heeft gestudeerd wel bij hem? Moet hij niet eerst een paar jaar werken? Of is een eigen bedrijf een optie?

Twee keer gestopt met de studie? De jongvolwassene is zelf verantwoordelijk

Helaas is het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de jongvolwassene na te denken over zijn toekomst. U kunt met hem meedenken en als nodig wat structuur aanbieden. Maar hij is zelf verantwoordelijk. Er is een gezegde: … Je kunt een paard naar het water brengen, maar het niet dwingen te drinken’. Dat geldt ook voor uw kind. U kunt goede leefomstandigheden voor hem aanbieden…maar hij moet zelf zijn kansen willen benutten.

Twee keer gestopt met de studie? Het komt haast altijd goed

Tijdens mijn lange onderwijservaring heb ik veel jonge mensen zien worstelen met het nadenken over hun toekomst.  Soms duurt het lang voordat ze eruit zijn. Maar.. haast alle jongeren vinden uiteindelijk wel hun weg. Dat is niet altijd met een afgeronde studie en een diploma op zak. Maar het gaat uiteindelijk om een toekomst waar ze gelukkig mee zijn.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 14 reacties.

  1. Door: Alette · 01-11-2020 om 22:38

    Onze zoon is in september begonnen aan een studie op de Hoge School in Utrecht. Hoewel hij wel affiniteit heeft met de opleiding, vind hij het op dit moment erg tegenvallen ivm de vele thuisstudie.
    Onze vraag is: als hij nu met deze studie zou stoppen, mag hij zich dan in september volgend jaar weer voor dezelfde studie inschrijven op dezelfde Hoge School?

    1. Dag Alette,
      Ja hoor. Dat mag. Het is dan wel slim als hij de studiefinanciering voor 1 februari stopzet.

  2. Door: Rick · 12-10-2020 om 22:54

    Ik ben pas begonnen aan de opleiding eerste monteur woning het gaat al niet zo lekker doordat ik al 2 maanden een werkplek zou moeten hebben maar er word nog steeds naar een werkplek voor me gezocht ook vind ik de leerstof te moeilijk en ik ben nooit een studiebol geweest ik wil best zwaar werk doen maar ik wil gewoon niet super veel leren ik ben bereid mijn best te doen voor een baan als ik stop met deze opleiding. Ik wil vooral mijn ouders niet teleurstellen maar ik kijk al rond voor werkplekken zonder opleiding zoals vuilnisman ik hoop dat ik dit werk gewoon kan doen en me niet te veel zorgen hoef te maken over school en dat ik gewoon lekker kan werken en mijn centen ermee verdien.

    Rick 17 jaar

    1. Beste Rick,
      Je bent een echte doorzetter, dat merk ik wel aan je briefje. Als je mijn zoon was zou ik trots op je zijn. Niet iedereen kan goed leren, maar dat maakt je als mens, en als zoon, niet minder. Ik vind het een goed idee om rond te blijven kijken naar werk waar je gelukkig van wordt. En naast je baan kun je natuurlijk altijd bijleren. Dat zou ik zeker ook proberen. Maar voordat je stopt met je studie moet je ook op school praten, vind ik. Is er daar geen hulp voor je bij het zoeken van een werkplek? Nu met Corona valt dat ook inderdaad niet mee. Ik wens je veel succes en wil je nog eens overleggen met mij? mail of bel me dan vooral. Hermien

  3. Door: Lisa · 18-11-2019 om 22:18

    Beste,

    Ik ben in sept 2019 gestart aan de flex deeltijd pabo. Door eerder verworven competenties( eerdere leraaropleiding en afgerond)heb ik nu in 2 mnd al 72 studiepunten behaald. Er staat wel achter (EVC), maar ze zijn ook omgezet naar EC en dus in propedeustische fase zichtbaar als 17 EC ptn en in bachelor zichtbaar als 55 EC ptn.

    Nu wil ik stoppen omdat de opleiding niet bevalt. Bij duo willen ze dat je 15 EC behaalt anders moet ik de lerarenbeurs van €6100 terugbetalen.

    Nu is mijn vraag : zijn de EVC punten die dus goed zijn voor inmiddels 72 studiepunten nu een geldig bewijs om aan te tonen dat ik minstens 15 EC gehaald heb. Of moet ik toch echt zelf nog 15EC sprokkelen om dadelijk niet met €6100 schuld te zitten?
    Maw waar kijkt DUO naar? Heb DUO al gebeld, maar weten ook geen antwoord te geven.

    Hoop dat iemand mij kan voorzien van een antwoord.
    BVD

    1. Dag Lisa,
      Helaas kan ik je hierop geen antwoord geven. Er is wel een klachtenregeling voor als je er met DUO niet uitkomt. https://duo.nl/particulier/oneens-met-duo/een-klacht-indienen.jsp

  4. Door: Rie · 13-11-2019 om 16:15

    Dag Hermien,
    Mijn zoon is vorig jaar begonnen met een studie rechten in Enschede maar is gestopt na 7 maanden, nu is hij in seltember begonnen met een studie HRM maar dat is toch niet wat hij wil. Hij wil nu toch weer de studie rechten doen is er een mogelijkheid om dan in februari in te stromen?

    1. Dag Rie,
      Er zijn wel studies die in februari beginnen. Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.studiekeuze123.nl, daar vind je een overzicht. Nog wel een vraag: heft je zoon ook gepraat met zijn studieloopbaanbegeleider om te kijken wat hem wel en niet bevalt aan de studie en wat hij kan veranderen? Bijvoorbeeld aan zijn studiehouding of aan zijn vakkensamenstelling? dat laatste kan bijna nooit in het eerste studiejaa, maar wel verderop in de studie.

  5. Door: Jasmijn · 07-10-2019 om 10:44

    Ik ga stoppen met mijn eerste studie voor februari. Nu heb ik een lopende beurs en een OV die ik dan niet hoef terug te betalen. De regel is echter dat als je geen diploma behaalt binnen 10 jaar studeren, dit wel terugbetaalt moet worden. Wat als ik komend studiejaar ook nog niet wil gaan studeren en al wel ben gestopt met een eerste studie, wat voor gevolgen heeft dat dan? En wat voor financiële gevolgen heeft het als je met je tweede studie stopt?

    1. Dag Jasmijn,
      Je moet sowieso je OV terugbetalen als je binnen 10 jaar geen diploma hebt. Ook als je stopt met een tweede studie en ook als je tussendoor een tijdje niet studeert. Dus ben je bijvoorbeeld in 2018 begonnen met studeren, dan moet je voor 2028 een diploma halen. het maakt niet uit wat je in de tussentijd doet. Je hoeft niet eerder te betalen als je stopt of niet studeert.

  6. Door: loes · 30-03-2019 om 13:18

    Onze zoon is nu echt even de weg kwijt. Heeft 3 jaar praktijkonderwijs gehad, iedereen wist dat hij slimmer was, maar kon niet goed praten, en schrijven en lezen was een probleem. (heeft een hersenbloeding gehad bij de geboorte )
    Heeft moeten knokken om te mogen starten op een vmbo, (speciaal onderwijs ) In 3 jaar TL examen met hoge cijfers gehaald. Wilde havo, vwo en uiteindelijk Uni. Helaas, nu komen de twijfels, studeert nu af op de Havo, heeft alle opleidingen, studierichtingen op een rijtje gezet, weet alles, maar ziet er niet goed voor hem uit. Iedere studie / beroep heeft wel iets wat voor hem een probleem gaat vormen. Of het is Engels, of fijne motoriek, of veel schrijven, en ga zo maar door. Ben bang dat deze slimme jongen strakjes thuis komt te zitten, en zijn droom, de universiteit ooit moet laten varen.

    1. Dag Loes, wat een verhaal van je zoon. Maar geef het beiden nog niet op. Ik wil graag wijzen op een aantal artikelen die ik heb geschreven over studeren met een ziekte (via ‘vergrootglas’ deze woorden intypen, dan kom je er). Heel veel jongvolwassenen hebben een ziekte, belemmering of handicap. Er is een vergelijkingssite ‘expertisecentrum handicap en studie’ die veel hbo’s en universiteiten met elkaar vergelijkt. Kijk daar samen eens naar. En komen jullie er niet uit dan kan ik wel iemand in mijn persoonlijke netwerk vinden die jullie verder kan helpen. Niet opgeven! Klik eens op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/je-studiekeuze-niet-laten-beperken-door-je-ziekte/, onder het artikel vind je de lijst artikelen over dit onderwerp en in meerdere vind je ook de link naar ‘expertisecentrum handicap en studie’.

  7. Door: Inge Versteegh · 16-09-2018 om 21:00

    Graag meelezen in blogs

    1. Ik begrijp je vraag niet zo goed. Wil je jezelf abonneren op de blogs? Dat kan via de aanmeldknop rechts.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.