11 november 2018 | Categorie: Studiekeuze

Wat zou het kiezen makkelijker maken?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een goede studiekeuze maken is een hele klus. Wat zou het kiezen makkelijker maken? Dit is een vraag die Studiekeuze123 heeft gesteld in een peiling onder 1060 scholieren. De antwoorden die deze jongeren geven bespreek ik in onderstaand artikel.

meteen de goede studie kiezen

Hoe kiest een jongere de studie? Een peiling onder 1060 scholieren door Studiekeuze123

Peiling

De peiling die studiekeuzesite Studiekeuze123 heeft laten doen onder scholieren is niet meer dan een peiling. Het is geen wetenschappelijk onderzoek. Je kunt er dus ook geen algemeen geldende conclusies uit trekken. Maar de peiling geeft wel een beeld van wat 1060 jongeren beweegt. Misschien een mooie aanleiding om thuis ook eens over te praten met uw kind. Deze weken bespreek ik verschillende aspecten uit de peiling. Vandaag de vraag aan scholieren: ‘Wat zou het kiezen makkelijker maken?’

Wat zou het kiezen makkelijker maken?
‘Als ik beter weet waar ik goed in ben en wat bij me past’

Het antwoord dat echt verreweg het meeste gegeven wordt is: ‘Kiezen wordt makkelijker als ik beter weet waar ik goed in ben en wat bij me past‘. Ja, dat is een heel goed antwoord. Als je weet wat bij je past en wat je kunt, kun je goede keuzes maken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor studiekeuze, het geldt voor alle belangrijke keuzes in je leven.

wat zou kiezen gemakkelijker maken?

Twee verschillende dingen

Scholieren zeggen: ‘ik kan makkelijker kiezen als ik beter weet waar ik goed in ben en wat bij me past’. Eigenlijk gaat het dan om twee verschillende dingen.
‘Als ik beter weet waar ik goed in ben’ gaat over capaciteiten, over vaardigheden. Ouders kunnen hier zeker iets over zeggen. Maar ook de school heeft hier een duidelijke rol. Dit zijn echt vragen die de leerling kan stellen aan de mentor of de vakdocent. Tijdens het studiekeuzeproces kan ‘proefstuderen‘ helpen om te ontdekken of de studie past bij je capaciteiten.
‘Als ik beter weet wat bij me past’ gaat denk ik om de hele persoon. Wie ben je als mens, waar voel je je goed bij. Hier zie ik vooral een rol voor ouders, familie en vrienden. De studiekiezer kan meer over zichzelf ontdekken als hij feedback vraagt aan zijn directe omgeving. Thuis, in de vriendengroep, bij de sportclub enz. Tijdens het studiekeuzeproces kun je ontdekken wat bij je past door het bezoeken van (individuele) meeloopdagen.

Studiekeuze en loopbaan, wat moet je kunnen?

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe je vorm kunt geven aan je studiekeuze en loopbaan (o.a. door Marinka Kuijpers). Het gaat om het leren van vijf belangrijke competenties (vaardigheden) als je keuzes moet maken voor je toekomst:

  1. Wie ben ik, wat kan ik?
  2. Wat wil ik, wat drijft mij?
  3. Welk soort werk past bij mij?
  4. Wat wil ik worden?
  5. Wie kan mij daarbij helpen?

Maar dit zijn moeilijke en best vage vragen. Toch moet iedereen leren om over zichzelf na te denken en deze vragen te stellen. Misschien kunt u als ouder de vragen wat concreter maken? De antwoorden invullen voor je kind is een slecht plan. Dat moet de jongere zelf leren Niet alleen voor de studiekeuze. Tijdens de studie, en nog lang erna, moeten er ook veel loopbaankeuzes gemaakt worden.

Wat zou het kiezen makkelijker maken?
‘Als ik zeker weet dat mijn ouders achter mijn keuze staan’

Op de vraag: Wat zou het kiezen makkelijker maken… hoor ik vaak: ‘Het zou mij ook helpen als ik zeker weet dat mijn ouders achter mijn keuze staan…’ Als ik daar op doorvraag hoor ik in grote lijnen twee dingen:
Op de eerste plaats: ‘Mijn ouders kennen me goed, ze zijn er al mijn hele leven. Ik hecht grote waarde aan hun mening, want ik weet dat ze het vaak bij het goede eind hebben. Maar ik neem wel mijn eigen beslissingen en dat willen mijn ouders ook!’ Juist in het stukje van de vraag ‘wat past bij me?’ kunnen ouders veel betekenen.
Op de tweede plaats, en daar heb ik meer moeite mee: ‘Ik vind het niet prettig om belangrijke stappen te zetten waar mijn ouders niet achter staan. Ik doe dat ook liever niet.’ Natuurlijk wil iedere jongere graag zijn of haar ouders plezieren. Het is gewoon fijn als je ouders het zien zitten wat je doet. Maar ja, een studiekeuze moet wel de beslissing van de jongere zélf zijn. Je moet geen rechten gaan studeren omdat je ouders dat een goed plan vinden. Want zo’n studiekeuze zal vaker eindigen in voortijdig stoppen met de studie.

Wat zou het kiezen makkelijker maken?
‘Als ik meer hulp van decanen/mentoren krijg’

Ook zeggen de jongeren dat het zou helpen als de schooldecaan of mentor meer hulp zou bieden. Uit veel andere peilingen blijkt dat met name individuele gesprekken met de decaan zouden helpen om meer zicht te krijgen op eigen capaciteiten, wensen en mogelijkheden. Scholieren vragen vaak meer (individuele) ondersteuning door de school. Immers, de school kent weer andere aspecten van de leerling die de ouders mogelijk niet zien. En niet alle ouders zijn in staat hun kind te begeleiden bij studiekeuze. Dan is de decaan of de mentor extra hard nodig. Helaas hebben decanen en mentoren soms te weinig tijd voor de individuele begeleiding van de studiekeuze. Juist in het beantwoorden van de vraag ‘waar ben ik goed in’ kan de school een rol spelen.

wat zou het kiezen makkelijker maken

 

Wat zou het kiezen makkelijker maken?
‘Als de studie bij mij in de buurt is en niet zo ver weg’

Ook nog best wat leerlingen antwoorden op de vraag: ‘Wat zou het kiezen makkelijker maken?’ antwoorden met: ‘Als de studie niet zo ver weg was’. Dit antwoord wil ik wel wat relativeren. Studiekeuze is een ingewikkeld proces dat je veel tijd moet geven in de bovenbouw havo/vwo. Reizen, instellingen bezoeken, hoort daar echt bij. Onderwijsmensen adviseren minimaal vier Open Dagen en vier meeloopdagen te bezoeken. Doe dat op meerdere instituten en kijk naar meerdere opleidingen. Al heet de studie hetzelfde, elke studie is anders. En een studie die toevallig verder weg is, kan zomaar beter bij je passen. Kies voor de studie, niet voor de stad. Ik begrijp overigens best dat het een hele hobbel is om naar zo’n verre vreemde stad te gaan. De meeste studiekiezers vinden het fijn als hun ouders meegaan. Om het reizen te vergemakkelijken maar ook om kritisch mee te kijken.

Studiekeuze: begin op tijd

Peiling van Studiekeuze123 onder 1060 jongeren

Nieuw: Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten over studeren, studiekeuze, studiekosten en tussenjaar.

 

Kijk ook eens naar de facebookgroep ouders en studie

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.