27 april 2024 | Categorie: Studiekeuze

De beste masteropleidingen taal & communicatie 2024

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Na een bachelor kun je een master gaan doen. Na een wo bachelor is dat zeker aan te raden. Studenten die een hbo bachelor hebben afgerond, kunnen gaan werken. Maar zij kiezen soms ook voor een master. Wat zijn de beste masteropleidingen taal & communicatie?

Wat zijn de beste opleidingen taal & communicatie?

Soorten masters

Er zijn twee, maar als je wilt drie, soorten masters. Een aantal van deze masters kun je ook in deeltijd doen.

 • De hbo master. De hbo master wordt meestal gevolgd door studenten die een hbo bachelor hebben gevolgd. Voor het merendeel van de hbo masters moet je werkervaring hebben in het vakgebied. Soms is de combinatie met een stage ook voldoende. Er zijn veel opdrachten die met het beroep te maken hebben. Ook het onderzoek richt zich vaak op de beroepspraktijk.
 • De wo master: De meest voorkomende masteropleiding is de wo of universitaire master. Die duurt één, twee, drie of vier jaar, afhankelijk van het vakgebied. Heb je een wo bachelor in dezelfde studierichting gedaan, dan word je, als je dezelfde universiteit kiest, normaliter meteen aangenomen. Kies je voor een andere universiteit, een andere master of kom je van het hbo… dan zijn er toelatingseisen. Een universitaire master leidt in principe op tot onderzoeker of wetenschapper. Maar er zijn genoeg mensen die na een universitaire master helemaal niet de wetenschap ingaan.
 • De researchmaster: Voor sommige vakgebieden is er ook een researchmaster. Die richt zich heel specifiek op een toekomst als wetenschapper. Vaak zal iemand na een researchmaster ook willen promoveren.

De beste masteropleidingen taal & communicatie in 2024

Het is belangrijk om te kijken of de kwaliteit van de master goed is. Hoe zit het met de begeleiding? Geven de docenten goed les? Word je goed voorbereid op je toekomstige baan? Is het onderwijs uitdagend genoeg? Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? En ook niet onbelangrijk… Wat verdien je na een masteropleiding (hbowo)? Hoe zit het met baankansen?

De beste masters taal & communicatie, Studiekeuze123

Op de studiekeuzesite Studiekeuze123 vind je per opleiding een studiebijsluiter. Kijk in de tab Master. Vink ‘hbo master’ en ‘wo master’ aan en het werkveld taal en communicatie. (klik op meer) Dan zie je dat er tientallen masteropleidingen taal & communicatie zijn. Een deel van de opleidingen die je ziet richt zich op de taal, cultuur en communicatie van bepaalde landen.
Het bladeren door deze site kan natuurlijk ook inspirerend zijn om nieuwe ideeën voor een master op te doen.
Studiekeuze123 maakt geen ranglijst van ‘beste masters’. Maar bij elke opleidingsbeschrijving vind je het oordeel van de huidige studenten over deze opleiding. Gebruik als student je gezonde verstand. En vergelijk de gegevens met die van andere studies.

De beste masters taal & communicatie volgens de Keuzegids

De Keuzegids geeft ieder jaar een handig overzicht van de beste masters op hbo en universitair niveau. Zij vergelijken de masters onderling in een handige tabel. De mastergids kun je alleen digitaal bekijken en daarvoor heb je inlogcodes nodig. De inlogcodes zijn meestal bekend bij de universiteit of hogeschool. En de middelbare scholen.
De volgende masteropleidingen worden besproken:

 • wo Neerlandistiek
 • wo Letterkunde
 • wo Researchmaster Letterkunde
 • wo Taalwetenschappen
 • wo Researchmaster Taalwetenschappen

De beste opleidingen wo Nederlands, taal- & letterkunde

De Keuzegids geeft het oordeel van de huidige studenten weer. Het gaat dan om de beoordeling van de docenten, de inhoud, de toetsing, de voorbereiding op de loopbaan en de sfeer. De Keuzegids zet deze gegevens in handige schema’s.

 • De researchmaster Neerlandistiek van Utrecht Universiteit scoort het hoogst;
 • De masteropleiding Letterkunde van Leiden scoort ook goed.

De beste opleidingen communicatie & media wo/hbo

Hier worden de volgende masteropleidingen beoordeeld:

 • wo Communicatiewetenschap
 • wo Communicatie- & informatieweten..
 • hbo Communicatie
 • wo Mediastudies
 • wo Researchmasters media

De wo masteropleiding Communication, Health & Life Sciences van Wageningen University is de beste communicatieopleiding. De UvA heeft de beste masteropleiding mediastudies. Dat betreft zowel de ‘gewone’ master als de researchmasteropleiding.

Een studiepunt halen, hoe doe je dat?

Eigen oordeel vellen

Dit soort scorelijstjes kunnen een handig beginpunt zijn in de zoektocht naar een master die bij je past. Maar het is vooral heel belangrijk dat een student zijn eigen afwegingen maakt.
Alle hbo’s en universiteiten hebben mastervoorlichtingsdagen. Soms ook online. Daarnaast zijn er soms ook meeloopdagen (soms ook online) om ‘van binnenuit’ kennis te maken met een masteropleiding. Ik adviseer in elk geval met meerdere studenten te praten die nu al de opleiding volgen. Hoe is de dagelijkse praktijk? Wat spreekt je daarvan aan? Uiteraard zijn er ook op de instellingen onderwijsprofessionals die kunnen helpen. De huidige studieloopbaanadviseur of studieadviseur kan meer vertellen over de capaciteiten van de student. De studieadviseur van de toekomstige master weet alles over de toelatingseisen en natuurlijk de inhoud van de master.

Oordeel studieadviseur

Helaas hoor ik soms dat hbo studieloopbaanbegeleiders een wo master ontraden. Of dat studieadviseurs van de universiteit het een student afraden naar een andere universiteit te gaan. Misschien is dat terecht. Maar mogelijk ook niet. Soms weten studieadviseurs niet voldoende van de masters van andere instellingen. Begrijpelijk, er zijn ook veel masteropleidingen in Nederland (en daarbuiten). Op Studiekeuze123 staan er meer dan 1000 beschreven. Lees ook: Twee masters tegelijkertijd (Rianne) en maak via het filmpje kennis met Job die twee universitaire masters is gaan doen na zijn havo en hbo:

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.