30 juli 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste masteropleidingen taal & communicatie

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Na een bachelor kun je een master gaan doen. Na een wo bachelor is dat zeker aan te raden. Hbo bachelors kunnen gaan werken, maar kiezen soms ook voor een master. Wat zijn de beste masteropleidingen taal & communicatie? Deze weken bespreek ik ook de andere masters.

Wat zijn de beste opleidingen taal & communicatie?

Soorten masters

Er zijn twee, maar als je wilt drie, soorten masters. Een aantal van deze masters kun je ook in deeltijd doen.

  • De hbo master. De hbo master wordt meestal door hbo bachelors gevolgd. Voor het merendeel van de hbo masters moet je werkervaring hebben in het vakgebied. Soms is de combinatie met een stage ook voldoende. Er zijn veel opdrachten die met het beroep te maken hebben. Ook het onderzoek richt zich vaak op de beroepspraktijk.
  • De wo master: De meest voorkomende masteropleiding is de wo of universitaire master. Die duurt één, twee of drie jaar, afhankelijk van het vakgebied. Heb je een wo bachelor in dezelfde studierichting gedaan, dan word je, als je dezelfde universiteit kiest, normaliter meteen aangenomen. Kies je voor een andere universiteit, een andere master of kom je van het hbo… dan zijn er toelatingseisen. Een universitaire master leidt in principe op tot onderzoeker of wetenschapper. Maar er zijn genoeg mensen die na een universitaire master helemaal niet de wetenschap ingaan.
  • De researchmaster: Voor sommige vakgebieden is er ook een researchmaster. Die richt zich heel specifiek op een toekomst als wetenschapper. Vaak zal iemand na een researchmaster ook willen promoveren.

De beste masteropleidingen taal & communicatie

Het is belangrijk om te kijken of de kwaliteit van de master goed is. Hoe zit het met de begeleiding? Geven de docenten goed les? Word je goed voorbereid op je toekomstige baan? Is het onderwijs uitdagend genoeg? Wat vinden de huidige studenten van hun opleiding? En ook niet onbelangrijk… Wat verdien je na een masteropleiding (hbowo)? Hoe zit het met baankansen (hbowo)? De komende weken geef ik, per werkveld, informatie over masteropleidingen. In dit artikel: de beste masters taal & communicatie.

De beste masters taal & communicatie, Studiekeuze123

Op de studiekeuzesite Studiekeuze123 vind je per opleiding een studiebijsluiter. Kijk in de tab Master. Vink ‘hbo master’ en ‘wo master’ aan en het werkveld taal en communicatie. (klik op meer) Dan zie je dat er 73 masteropleidingen taal & communicatie zijn. Een deel van de opleidingen die je ziet richt zich op de taal, cultuur en communicatie van bepaalde landen, zoals Azië Studies.
Het bladeren door deze site kan natuurlijk ook inspirerend zijn om nieuwe ideeën voor een master op te doen.
Studiekeuze123 maakt geen ranglijst van ‘beste masters’. Maar bij elke opleidingsbeschrijving vind je het oordeel van de huidige studenten over deze opleiding. Gebruik als student je gezonde verstand. En vergelijk de gegevens met die van andere studies. Ook is het aan te raden het expertoordeel (NVAO) van deze studie te lezen (pdf aanklikken).

De beste masters taal & communicatie volgens de Keuzegids

Ook de Keuzegids heeft een handige vergelijkingssite. Klik op ‘studierichting’ en je vindt een lijst met instellingen waar je deze studierichting kunt doen. Je kunt dan doorklikken per studierichting en dan vind je zaken als studiekosten, toelating, duur van de opleiding etc. Op deze site vind je onder ‘taal en communicatie’ alleen de studierichtingen hbo/wo ‘communicatie & media’ en wo ‘Nederlandse letter- en taalkunde’. Voor de studentenoordelen moet je inloggen. De inlogcodes zijn meestal bekend bij de universiteit of hogeschool. En de middelbare scholen. Ze staan ook in de papieren Keuzegids die je kunt kopen. Met de inlogcodes in het boek kun je dieper inloggen op de site Je kunt ook voor drie maanden online toegang kopen. De papieren gids of het inloggen kost een paar tientjes. Op zich best veel geld. Maar als je het vergelijkt met een verkeerde masterkeuze, dan is dat natuurlijk peanuts.

De beste opleidingen wo Nederlands, taal- & letterkunde

De Keuzegids geeft het oordeel van de huidige studenten weer. Het gaat dan om de beoordeling van het programma, de toetsing, de docenten, de wetenschappelijke vorming, praktijkgerichtheid, studeerbaarheid, begeleiding, faciliteiten, internationalisering en uitdagend onderwijs. Ze zetten deze gegevens in handige schema’s.

  • Neerlandistiek: De Utrecht Universiteit scoort het hoogst;
  • Letterkunde: Geen opvallend goede studentoordelen;
  • Researchmaster letterkunde: Ook hier is de UU goed beoordeeld door de studenten;
  • Taalwetenschappen: Geen opvallend goede scores, maar de UvA scoort het best;
  • Researchmaster taalwetenschappen: Leiden scoort het beste.

De beste opleidingen communicatie & media wo/hbo

  • Wo communicatiewetenschap: Enschede en Wageningen scoren het hoogst;
  • WO communicatie- & informatiewetenschap: Utrecht staat bovenaan;
  • Hbo communicatie: Geen studentenoordelen beschikbaar of geen geweldige scores;
  • Wo mediastudies: UvA scoort het best;
  • WO researchmasters media: Utrecht scoort verreweg het beste.

Een studiepunt halen, hoe doe je dat?

Eigen oordeel vellen

Dit soort scorelijstjes kunnen een handig beginpunt zijn in de zoektocht naar een master die bij je past. Maar het is vooral heel belangrijk dat een student zijn eigen afwegingen maakt.
Alle hbo’s en universiteiten hebben mastervoorlichtingsdagen. Nu in Coronatijd zijn die soms online. Daarnaast zijn er soms ook meeloopdagen (soms ook online) om ‘van binnenuit’ kennis te maken met een masteropleiding. Ik adviseer in elk geval met meerdere studenten te praten die nu al de opleiding volgen. Hoe is de dagelijkse praktijk? Wat spreekt je daarvan aan? Uiteraard zijn er ook op de instellingen onderwijsprofessionals die kunnen helpen. De huidige studieloopbaanadviseur of studieadviseur kan meer vertellen over de capaciteiten van de student. De studieadviseur van de toekomstige master weet alles over de toelatingseisen en natuurlijk de inhoud van de master.

Oordeel studieadviseur

Helaas hoor ik soms dat hbo studieloopbaanbegeleiders een wo master ontraden. Of dat studieadviseurs van de universiteit het een student afraden naar een andere universiteit te gaan. Misschien is dat terecht. Maar mogelijk ook niet. Soms weten studieadviseurs niet voldoende van de masters van andere instellingen. Begrijpelijk, er zijn ook veel masteropleidingen in Nederland (en daar buiten). Op Studiekeuze123 staan er 1200 beschreven.

Arbeidsmarktpositie van hbo bachelors en mensen met een wo master: Bronnen

Meer weten over de arbeidsmarkt? Dan zijn er hier een paar interessante publicaties.

Bekijk de publicatie Arbeidsmarktpositie van hbo’ers vergeleken met uitleg over de methodiek en een toelichting bij alle uitkomsten voor 90 hbo bacheloropleidingen. Of de soortgelijke publicatie voor het universitair onderwijs: Arbeidsmarktpositie van academici vergeleken. Er is ook een overzicht met uitsluitend de ranglijsten (hbo en wo).

Maak kennis met Job die twee universitaire masters is gaan doen na zijn havo en hbo:

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.