29 november 2018 | Categorie: Studiekeuze

Gemotiveerd kiezen is belangrijker dan hoge cijfers

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ik had helemaal niet zo’n hoge cijfers op school‘, zegt Willemien. ‘Toen ik biologie wou gaan studeren zagen mijn ouders dat dan ook niet zitten. ‘Veel te hoog gegrepen voor jou’, was hun reactie. Maar later merkte ik: gemotiveerd kiezen is belangrijker voor mij dan hoge cijfers op school’.

Willemijn, ik had eigenlijk niet zo’n heel hoge cijfers op school. Maar ik wou echt biologie gaan doen. Nu waren mijn cijfers ineens een stuk hoger

Het advies van mijn ouders

‘Ik had helemaal geen hoge cijfers op school. Maar ‘iets met dieren’ leek me wel wat. Ik heb meegeloot voor diergeneeskunde. Nu is dat een  decentrale selectie studie, maar in die tijd moest je nog loten. Helaas werd ik uitgeloot. Toen dacht ik aan biologie. Maar daar hadden mijn ouders twijfels over, juist vanwege mijn cijfers. ‘Weet je zeker dat je dat aan kunt?’, was hun reactie. ‘Zou je niet liever een studie kiezen waar je wat hogere cijfers voor hebt op school?’ 

Verder zoeken

‘Ik ben Engels gaan studeren. Maar eigenlijk wist ik al heel snel dat dit het niet was. Toen heb ik alsnog gekozen voor een tussenjaar en ben ik echt heel hard na gaan denken over mijn toekomst. Biologie bleef maar rondspoken in mijn gedachten. En ik voelde ook nog steeds iets voor een opleiding met dieren. Ik heb een tijdje als vrijwilliger op de dierenambulance gewerkt. Daar ontdekte ik dat het mij niet alleen om dieren ging, maar meer om de hele natuur en hoe wij mensen daarmee omgaan. En ik ben toch met biologie begonnen’.

Heel moeilijk

‘Ik vond het heel moeilijk. Ik moest echt weer wennen aan studeren en ik vond de vakken ook zwaar. In het begin heb ik heel hard moeten werken. Voor mijn opleiding biologie moest ik echt moeite doen. En het is me gelukt. Gemotiveerd kiezen bleek voor mij de sleutel tot succes. En dat is nog steeds zo. Mijn bachelor heb ik verder zonder studievertraging afgerond’.

Steeds beter

‘Naarmate ik langer studeerde ging het steeds beter. En ik kwam ook steeds dichter bij wat ik echt wou. In het begin was de opleiding nog erg breed. Ik vond alles leuk. Maar ik had ook mijn twijfelmomenten. Een brede opleiding moet je ook aankunnen. Ik voelde me soms een beetje ‘zweven’. Soms wou ik eigenlijk liever wat meer de diepte in. Gelukkig kwam dat later in de opleiding. Als je verder komt heb je steeds meer keuzevrijheid. Je minor helpt je ook om andere aspecten van je studie te ontdekken. Langzamerhand wist ik steeds beter wat ik eigenlijk wou’.

Gemotiveerd kiezen voor mijn master

‘Na een universitaire bacheloropleiding ga je een master doen. Dat kan een master zijn die direct aansluit op je bachelor. Het kan ook een andere master zijn. Je kunt naar je eigen universiteit of een heel andere, zelfs in het buitenland. Je master kiezen is opnieuw een keuzeproces.
Gemotiveerd kiezen blijft een regelmatig thema in mijn leven. Maar ik leer steeds beter hoe dat moet. Voor mij is het heel belangrijk dat ik me goed voel bij de sfeer. Ik moet me op mijn plek voelen bij de mensen die ik tegenkom op een opleiding. Dat is voor mij belangrijker dan bijvoorbeeld baankansen‘.

gemotiveerd kiezen

Na een universitaire bacheloropleiding ga je een master doen. Dat kan een master zijn die direct aansluit op je bachelor. Het kan ook een andere master zijn. Je kunt naar je eigen universiteit of een heel andere, zelfs in het buitenland. Je master kiezen is opnieuw een keuzeproces. Een master duurt een, twee of drie jaar. Dat hangt af van het onderwerp. Na een hbo bachelor kun je ook een master doen op de universiteit. Er zijn dan wel toelatingseisen.

Master Organic Agriculture

‘Ik heb niet gekozen voor de aansluitende master ‘biology’. Biologie draait meer om kennis, het draait erom dat je het antwoord weet. De master organic agriculture gaat om het vinden van oplossingen voor lastige problemen waarvoor vaak niet één goed -antwoord bestaat. Je moet goed naar de opvattingen en belangen van mensen luisteren om zó tot de beste oplossing te komen. Daar moet je moeite voor doen. En dat is nou precies wat mij aanspreekt. Het motiveert me als de mensen om me heen écht gaan voor iets. Als mensen gemotiveerd kiezen voor iets waar ze zich voor in willen zetten’.

Gemotiveerd kiezen

Ik vind dat Willemien gelijk heeft. Motivatie voor een studie is de basis van studiesucces.

  • Gemiddeld 30% van de eerstejaars hbo valt uit in eerste studiejaar
  • Gemiddeld 20% van de eerstejaars wo valt uit in eerste studiejaar
  • De helft van de studieuitval heeft te maken met onvolwaardige studiekeuze

De uitvallers zeggen:

  • De studie was niet wat ik dacht
  • Ik was toch niet zo gemotiveerd
  • De manier van lesgeven past niet bij mij
  • De studie heeft niets te maken met mijn ambitie

Een goede studiekeuze is de basis voor studiesucces

Een goede studiekeuze is heel erg belangrijk. Goed nadenken over waar je écht gemotiveerd voor bent is de basis voor een succesvolle studie. Hoe goed bedoeld ook… geef als ouder niet te snel inhoudelijk advies. Zeg niet te snel: deze studie lijkt me geschikt voor je… De studiekiezer moet dat echt zelf ontdekken.
Wat u als ouder wel kunt doen is goed kijken of alle belangrijke stappen in het studiekeuzeproces wel goed gezet worden. Begint uw kind op tijd met studiekeuze? Vergelijkt hij de studies op een goede manier? Gaat hij naar meerdere Open Dagen en meeloopdagen?
Wilt u de studiekeuze op een luchtige manier bespreken met uw kind? Download dan het Studiekeuze Stripboek. Van alle stappen in het studiekeuzeproces hebben we een stripboek gemaakt. Bij elke strip staan vijf tips. En er is een verdiepend artikel. Vrij om te downloaden en door te geven aan anderen. Studiekeuze Stripboek.pdf

de studiekeuze van mijn kind

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.