Hoeveel studiepunten moet ik halen voor mijn BSA?
In het hoger onderwijs krijgt de student te maken met een nieuwe term: studiepunten. Een vraag die ik vaak krijg is: ‘Hoeveel studiepunten moet ik halen voor mijn BSA?’ Een goede en logische vraag waar ik in dit artikel dieper op inga. Presentatie over studiepunten.
Let op: in verband met het Coronavirus wordt er soepeler omgegaan met studiepunten.
Wat zijn studiepunten?
Een studiepunt is een rekeneenheid. Elk studiepunt staat voor 28 uur werken aan je opleiding. Heb je een groot vak waar je veel tijd aan moet besteden, zeg 280 uur, dan krijg je 10 studiepunten. Je krijgt studiepunten voor bijvoorbeeld een stage, een praktijkopdracht, het halen van een tentamen, het verslag van een onderzoek enzovoort.
Ieder studiejaar moet je 60 studiepunten halen. Een volledige hbo bacheloropleiding is dus 4×60 studiepunten halen. Een volledige wo bachelor is 3×60 studiepunten halen. (Lees alles over studiepunten)
Wat is het BSA (Bindend Studieadvies)?
Je mag langer doen over het halen van je studiepunten. Een voorbeeld: Je moet 60 studiepunten halen om je tweede studiejaar te halen, maar je haalt er maar 30. Niks aan de hand. Die ontbrekende 30 studiepunten kun je ook in je derde of vierde jaar nog halen. Of je doet wat langer over je opleiding.
Het eerste studiejaar is anders. Dan moet je een verplichte hoeveelheid studiepunten halen. Een student weet van tevoren hoeveel studiepunten hij minimaal moet halen in het eerste studiejaar. Op basis hiervan krijgt hij een Bindend Studieadvies (BSA).
Te weinig studiepunten: negatief BSA
Een student die te weinig studiepunten haalt in het eerste jaar, moet stoppen met de opleiding. Hij mag dezelfde opleiding aan hetzelfde instituut ook niet overdoen. Je kunt niet ‘blijven zitten’ in het eerste studiejaar. Je mag wel een andere opleiding doen aan hetzelfde instituut of dezelfde opleiding aan een ander instituut. Veel studenten kiezen hiervoor. Bedrijfskunde ging niet goed in Tilburg… dan gaan ze bedrijfskunde doen in Nijmegen. Natuurlijk moeten ze dan wel weer aan het eerste studiejaar beginnen. Vaak hebben studenten veel geleerd van hun eerdere ‘mislukking’ en gaat het de tweede keer een stuk beter.
- Meer over BSA
- Negatief BSA en toch dezelfde studie doen
- Negatief BSA: Past deze studie wel bij mij?
- Te weinig studiepunten halenTe weinig studiepunten halen
Hoeveel studiepunten moet ik halen voor mijn BSA? Opleidingen mogen dit zelf beslissen
Iedere opleiding mag zelf bepalen hoeveel studiepunten je moet halen om door te mogen gaan met je studie. Dat baseren opleidingen op hun eigen ervaringen met de studievoortgang van studenten. Het BSA is bedoeld om te voorkomen dat studenten jarenlang ploeteren om een opleiding te halen en uiteindelijk toch niet afstuderen. Valt een student uit na een paar jaar studeren, dan is een nieuwe start haast niet meer mogelijk. Heeft een student de verkeerde studie gekozen en valt hij uit in het eerste studiejaar, bijvoorbeeld door een negatief BSA, dan kan hij daarvan leren en een nieuwe start maken.
Logisch dat opleidingen dit zelf beslissen?
Aan de ene kant logisch dat een opleiding op basis van de ervaringen zelf een ‘grens’ kan stellen. Daardoor kan de ene opleiding strenger zijn dan de andere. Maar het is tegelijkertijd ook een beetje vreemd. Het kan zijn dat bijvoorbeeld een pabo opleiding in stad x strenger is dan een pabo in stad y. Of dat je op de ene universiteit voor rechten in je eerste jaar 45 studiepunten moet halen en op een andere universiteit 50. En in principe zijn het in grote lijnen wel dezelfde opleidingen.
Hoeveel studiepunten moet ik halen voor mijn BSA? Wat vindt de minister?
Het halen van voldoende studiepunten in het eerste jaar kan veel stress opleveren. De minister heeft vorig jaar een poging gedaan om opleidingen te stimuleren een lager BSA aan te houden.
Er zijn namelijk opleidingen die super streng zijn. Je moet bij sommige opleidingen alle studiepunten halen. Dus 60 studiepunten in het eerste studiejaar.
De minister zou liever zien dat er een maximum is van 45 verplichte studiepunten. Maar dit voorstel heeft het niet gehaald. Heel wat opleidingen hebben een strenger BSA dan 45 studiepunten.
Hoeveel studiepunten moet ik halen voor mijn BSA? Zoek het op!
Op Studiekeuze123 kun je vinden hoeveel studiepunten je moet halen in je eerste studiejaar. Scholieren vergeten soms hiernaar te kijken. Maar het is echt wel belangrijk.
Mijn dochter doet verpleegkunde in stad A. Ze moet daar 55 studiepunten halen voor haar BSA. Dat gaat haar niet lukken. Maar in stad B hoeft ze maar 45 studiepunten te halen. Mag ze die studiepunten gebruiken voor een verpleegkundeopleiding in stad B zodat ze toch verder kan met haar studie?
Iedere opleiding mag zelf bepalen of de studiepunten van een andere opleiding of een ander opleidingsinstituut erkend worden voor hun eigen opleiding. Bij het switchen van opleiding mag de student de studiepunten soms ‘meenemen’. Dat beslist de opleiding. Binnen hetzelfde instituut lukt dit vaker dan tussen twee verschillende onderwijsinstellingen.
Snelle check
Ondanks het verzoek van de minister worden de Bindend Studieadviezen steeds hoger. De opleidingen worden steeds strenger. Daarover zijn ook Kamervragen gesteld. Ook omdat studenten bij een negatief BSA toch vaak weer dezelfde studie gaan doen, maar dan in een andere stad. Is dit geen rondpompen van onderwijsgeld? En wordt de stress van studenten niet zinloos hoog? Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de minister op een rijtje gezet hoeveel studiepunten je moet halen in je eerste jaar. De lijst is overigens niet volledig. (lijst)
Bijzondere omstandigheden
Opleidingen kunnen besluiten in individuele gevallen een minder hoge norm aan te houden. Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van een handicap of een belemmering. De studentendecaan kan dit in gang zetten. De student moet dit wel zo vroeg mogelijk melden. Ook bij ernstige familieproblemen kan er een regeling worden gezocht. Topsporters en studenten met een eigen bedrijf komen soms ook in aanmerking voor een lager BSA.
Niet eens met de beslissing?
Iedere opleiding moet de student schriftelijk waarschuwen als het niet de goede kant opgaat met zijn studiepunten. De ouders krijgen geen bericht. Dat heeft te maken met de privacy van de student.
Er zijn ook allerlei regelingen om te protesteren tegen de beslissing van de opleiding. Dat staat in de OER van de opleiding, het Onderwijs en Examenreglement.
Tenslotte kun je ook nog ‘hogerop’ gaan.
Ontspannen en relativeren
Een eerste studiejaar is spannend. Er wordt veel van studenten gevraagd. Ik vind het belangrijk dat een eerstejaars student zich echt focust op de studie. Daarnaast is het heel belangrijk dat een student naar gezonde ontspanning zoekt. Er komt veel op je af in je eerste jaar, dat moet je ook een plekje geven. Gezonde ontspanning en een gezonde levenswijze helpen daarbij. En lukt het niet om het eerste studiejaar te halen? Ik hoor echt regelmatig dat studenten zeggen dat ze juist hiervan zoveel geleerd hebben over zichzelf.
Lees ook: https://www.studierechten.com/bsa