28 april 2024 | Categorie: Studiekeuze

Iets met onderwijs… maar welke studie moet ik kiezen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vaak weten jongeren wel in welke richting ze willen studeren. Maar wat dan precies? In elk interessegebied/vakgebied zijn er veel opleidingen. ‘Ik wil iets met onderwijs… maar welke studie moet ik kiezen? Of moet het iets met pedagogiek of opvoeding zijn?’ Binnen dit interessegebied zijn er veel mogelijkheden.

Iets met onderwijs... maar welke studie moet ik kiezen?

Wat houdt de studie in? En voel je je er thuis?

Een student besteedt veel tijd en geld aan zijn studie. Daar wil hij dan ook goed onderwijs voor. En hij wil zich ook thuis voelen op de opleiding. En ook zeker weten dat dit interessegebied echt is wat hij zoekt. Op een open dag is dat lastig te beoordelen. De sfeer van een opleiding kun je beter peilen op een meeloopdag of proefstudie.  Dan kun je ervaren hoe het is om hier student te zijn. Pas je bij deze studenten en docenten? Voel je een klik met de instelling? Zo krijg je ook zicht op welke onderwerpen er rondom dit interessegebied besproken worden. Want elke opleiding is weer anders, ook al heet hij misschien hetzelfde.
Om de kwaliteit van een opleiding echt goed te beoordelen moet je daarnaast naar feiten en cijfers kijken.

Toekomstig beroep?

Bij de studiekeuze denk je natuurlijk ook na over je toekomstige beroep. Is lesgeven echt wel iets voor je? Het is lastig een goed beeld te krijgen van het beroepenveld als je nog een middelbare scholier bent. Later in de opleiding is dat makkelijker, dan weet je meer van dat vakgebied, misschien heb je al stage gedaan. En meestal ontdekken studenten dat er in hun interessegebied veel meer mogelijk is dan ze dachten. Dat is bij het interessegebied ‘Onderwijs en Opvoeding’ ook het geval.

Iets met onderwijs… maar welke studie moet ik kiezen? Tip: onderzoek het interessegebied ‘Onderwijs en Opvoeding’

Mijn tip is om op Studiekeuze123 eens goed rond te neuzen. Snel ontdek je als ouder of scholier dat er veel meer kan dan je oorspronkelijk dacht. Ook de Keuzegids geeft veel informatie over dit interessegebied.

Opleidingen met elkaar vergelijken: De beste opleidingen Onderwijs en Opvoeding

Met de Keuzegids kun je opleidingen met elkaar vergelijken. De Keuzegids geeft ook voorbeelden van verwante opleidingen. Het vergelijken van opleidingen is heel belangrijk. Al heet een studie hetzelfde, er zijn soms grote verschillen. De kwaliteit kan verschillen, de manier van lesgeven is soms heel anders, de grootte van de opleiding kan totaal anders zijn… Om dat te ontdekken moet een studiekiezer echt open dagen en meeloopdagen bezoeken. Maar je verdiepen in feiten en cijfers is daarnaast ook belangrijk.

Meer kwaliteitsoordelen

Er zijn meer ranglijsten en kwaliteitsoordelen. Ouders en studiekiezers kijken ook graag naar de oordelen van Elsevier. Die worden besproken in hun jaarlijkse magazine en er is een site waar je per opleiding hun kwaliteitsoordeel kunt lezen. Op Studiekeuze123 vind je ook een heleboel feiten en cijfers over opleidingen.

kwaliteit van de opleiding beoordelen

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids geeft een kwaliteitsoordeel. Daarnaast geven ze feiten en kijken naar de prestaties van de opleiding.

 • Feiten (collegegeld, instroom, Nederlands of Engels)
 • Prestaties (percentage doorstroom naar tweede jaar, studievertraging)
 • Oordelen (inhoud, toetsing, docenten, voorbereiding loopbaan, sfeer)

Waar komen die feiten en oordelen vandaan?

De Keuzegids gebruikt daarvoor o.a. de volgende zeer betrouwbare bronnen:

 • Cijfers over aantallen studenten: Studiekeuze123.
 • Toelating:  Ministerie OCW.
 • Oordeel huidige studenten: Nationale Studentenenquête. Hieraan werken bijna 300.000 studenten mee
 • Percentage geslaagden eerste jaar: Overkoepelende onderwijsinstellingen
 • Baankansen: ROA en afgestudeerden monitor hbo/wo op basis van de Nationale Alumni Enquête.

Samen bepalen ze het eindoordeel van de opleidingen binnen een vakgebied/interessegebied.

Iets met onderwijs… maar welke studie moet ik kiezen? Tip: Kijk vooral ook naar de topopleidingen

Opleidingen die heel erg goed scoren (5 sterren. Dat is het maximum) worden ‘topopleidingen‘ genoemd. Er zijn altijd maar een paar topopleidingen per interessegebied, ook als je ‘iets met lesgeven of opvoeden wilt gaan doen. Kiezen voor een topopleiding heeft veel voordelen. Je krijgt hartstikke goed les, je opleiding staat goed bekend binnen het werkveld en waarschijnlijk kun je op deze opleiding ook sneller afstuderen.
In principe duren alle bacheloropleidingen op het hbo vier jaar en alle bacheloropleidingen op de universiteit drie. Als het onderwijs en de toetsing goed geregeld zijn, lukt het ook om binnen de tijd die ervoor staat af te studeren. Maar zoals je ziet in de Keuzegids zijn er grote verschillen. Bij minder goed georganiseerde opleidingen doe je er langer over. En dit heeft weer gevolgen voor de studiefinanciering. Want de basisbeurs en de aanvullende beurs krijg je slechts voor de officiële duur van de studie.

De beste opleidingen Onderwijs en Opvoeding op het hbo

De volgende pabo’s zijn ‘topopleidingen’:

 • Zwolle VIAA
 • Meppel NHL Stenden
 • Helmond De Kempel
 • Vlissingen HZ

Leraar vervolgonderwijs (per vak), topopleidingen:

 • Deventer Saxion Next (Nederlands)
 • Gouda Driestar (Nederlands, wiskunde, pedagogiek, Engels)
 • Leeuwarden NHL Stenden (Nederlands, biologie, Frans, aardrijkskunde, (bedrijfs)economie)
 • Zwolle Windesheim (Frans, wiskunde, sport, gezondheidszorg en welzijn)
 • Rotterdam HR (aardrijkskunde, technisch beroepsonderwijs en consumptieve techniek)
 • Nijmegen HAN (aardrijkskunde, economie, gezondheidszorg en welzijn
 • Sittard Fontys (aardrijkskunde, natuurkunde)
 • Gouda Driestar (economie, geschiedenis)
 • Wageningen Aeres (kennismanager dienstverlener en producten)
 • Eindhoven Fontys (sport)
 • Haarlem Inholland (sportkunde)
 • Den Bosch Fontys (pedagogiek)
 • Vlissingen HZ (pedagogiek)

Arbeidsmarkt

De Keuzegids geeft daarnaast aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn. En je kunt lezen wat het gemiddelde bruto startsalaris is (per maand). Ik geef een paar voorbeelden:

 • Pabo: 97% heeft werk met als gemiddeld bruto startsalaris: €2707-
 • Leraar talen: 95% heeft werk, startsalaris €2771,-
 • Leraar exact: 96% werkt, startsalaris €2818,-

een studie met 'lesgeven', opvoeding of pedagogiek?

De beste opleidingen rondom onderwijs, opvoeding en pedagogiek op de universiteit

In dit hoofdstuk bespreekt de Keuzegids onderwijswetenschappen en pedagogische wetenschappen. Er zijn ook academische pabo’s.
Natuurlijk kun je ook (eerstegraads) leraar worden op de universiteit. Je mag dan op alle schooltypen lesgeven in een bepaald vak. Tijdens de bachelor kan een student wel een educatieve minor volgen. Doe je een universitaire bacheloropleiding biologie en volg je een educatieve minor? Je mag dan lesgeven op het vmbo tl en de onderbouw havo/vwo.
Helaas zijn er geen topopleidingen binnen dit vakgebied.

Iets met onderwijs… maar welke studie moet ik kiezen En hoe is de arbeidsmarkt?

De Keuzegids geeft aan wat de kansen op de arbeidsmarkt zijn na een complete universitaire studie. Een bacheloropleiding én een masteropleiding, dus. 97% van de afgestudeerden pedagogische wetenschappen heeft werk, het bruto maandsalaris is €2887,-

Iets met onderwijs… maar welke studie moet ik kiezen? Is dat een belangrijke vraag?

Jongeren kijken steeds vaker naar de kwaliteit van de opleiding en de baankansen. Dat vind ik verstandig. Maar het is ook belangrijk dat de student een goed gevoel heeft bij de opleiding. Je moet je thuis voelen op een instituut. Heeft een student een klik met de inhoud van de opleiding, de sfeer en met de docenten en studenten… dan is het een goede studiekeuze. Het beste ervaar je dat tijdens een meeloopdag. En heb je een goed gevoel bij een meeloopdag? Heb je goede gesprekken gehad met ouderejaars studenten? Dan is de kans groot dat je goed zit. Binnen elke opleiding kun je verderop in de studie steeds vaker je eigen richting kiezen. Vaak is dat overigens een beetje een andere richting dan de student dacht toen hij aan de studie begon. Ook daarom… Is de keuze van je interessegebied ok? Voel je je goed bij de mensen? De beste opleiding is de opleiding met ‘lesgeven, pedagogiek of opvoedkunde, is de opleiding die het beste bij je past.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.