Is studiekeuze echt zo lastig?
Sommige jongeren en hun ouders zien als een berg op tegen de studiekeuze. Maar is studiekeuze echt zo lastig?
Is studiekeuze echt zo lastig?
Studiekeuze is zeker een belangrijke beslissing. Je bent een paar jaar met je studie bezig en delen van de studie zul je ook in je toekomstige werkomgeving nodig hebben.
Best vaak gaat de studiekeuze helaas verkeerd. Van de studenten die concluderen dat ze de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, zegt de helft dat ze ook te weinig tijd hebben besteed aan hun studiekeuze. Maar is studiekeuze nou werkelijk zo lastig?
Afpellen
Bij grote beslissingen is het soms handig om ze ‘klein’ te maken. Waar gat het in de kern om. Vergelijk het met het afpellen van een ui. Haal de buitenste lagen eraf en wat houd je dan over. Bij studiekeuze is dat ook zo. Haal de overbodige lagen eraf. wat houd je dan over? Veel jongeren vinden het prettig dit samen met hun ouder(s) te doen. Welke ‘lagen’ kun je van het studiekeuzeproces afhalen. Welke zaken lijken belangrijk maar horen toch niet bij de kern van het studiekeuzeproces?
Is studiekeuze echt zo lastig? Waar moet je vooral niet zoveel tijd aan besteden?
Ik noem vier dingen die er eigenlijk in de kern niet zo toe doen. Ze zijn zeker niet onbelangrijk, maar laat deze dingen niet het kompas zijn bij studiekeuze.
Voor studiekeuze zijn er eigenlijk maar twee dingen écht belangrijk. Daar kom ik later op terug.
Welke dingen zijn eigenlijk niet zo belangrijk en waarom?
1: De stad
Twee-derde van de jongeren kijkt vooral naar de stad. Dat kan twee kanten op gaan: 1 ‘ik zoek een leuke studentenstad’ en 2 ‘ik heb het prima bij mijn ouders en op kamers gaan is duur‘. Beide overwegingen zijn begrijpelijk. Maar het is ook ‘solliciteren’ naar de verkeerde studiekeuze. Want het gaat uiteindelijk om studiekeuze. Het gaat niet over ‘waar wil ik wonen’, maar over ‘wat wil ik studeren?
Argumenten die ik vaak hoor: ‘maar ik kan overal iets met ICT doen. Dan doe ik dat het liefst in…, want dan kan ik nog bij mijn ouder(s) blijven, óf, die stad vind ik super gezellig’. Maar geen enkele opleiding is hetzelfde, zelfs niet als hij hetzelfde heet. Dat is dus heel anders dan op de havo of het vwo. Daar had je overal ongeveer hetzelfde lesprogramma. Het enige wat verschilde tussen scholen was de sfeer. In het hoger onderwijs is dat anders. Iedere opleiding mag zijn eigen lesprogramma (curriculum) maken.
2: Wat wil ik later worden?
Het klinkt misschien in eerste instantie vreemd, maar ‘wat wil ik later worden’, is ook een vraag waar je als aanstaande student niet teveel mee bezig moet zijn. Dat heeft een aantal redenen.
-Het werkveld verandert razendsnel. Beroepen verdwijnen, veranderen en er komen nieuwe beroepen bij, ook in de vijf jaar dat je studeert.
-Vrijwel iedereen krijgt een andere beroep in de loop van de 50 jaar dat hij werkt. En ook al heet het beroep misschien nog hetzelfde als in het begin, het soort werk dat daar onder valt kan totaal anders zijn.
-De meeste studenten ontdekken pas in de loop van de studie wat er eigenlijk allemaal mogelijk is binnen het thema/werkveld van hun studie. Tegen het eind van de studie kiezen ze meestal pas hun eerste beroep. En dat is vaak anders dan wat ze aanvankelijk dachten. Na een paar jaar kiezen ze vaak weer voor een ander aspect binnen hun interessegebied. De opleidingen spelen daar ook op in door het interessegebied breed aan te bieden. Maar het is dus wél heel belangrijk een interessegebied te kiezen dat bij je past. Dan ben je als studiekiezer een heel eind in de goede richting. Op www.studiekeuze123.nl kun je filteren op interessegebieden en zo ontdekken wat er binnen dat interessegebied allemaal mogelijk is.
3: Is het niet te moeilijk voor mij?
Soms hebben studenten een ideaal voor ogen. Maar de weg lijkt hen moeilijk. ‘Ben ik wel slim genoeg voor die studie?’ Op zich is het heel goed om na te denken over het niveau waarop je gaat studeren. Haast elke opleiding/thema kun je op mbo, hbo of universitair niveau doen. Het gaat niet alleen om de inhoud van de studie maar ook over hoe je wilt studeren en werken, heel praktisch of juist onderzoekend. (Lees het verhaal van Thomas). En even concreet, als je een havo diploma hebt met redelijke cijfers, zou je het hbo aan moeten kunnen. Datzelfde geldt voor vwo en universiteit.
Maar wat vooral belangrijk is… Heb je genoeg motivatie voor deze opleiding? Ik ken genoeg studenten die voor een bepaald schoolvak geen denderende cijfers hadden, maar wel een sterke motivatie om juist een studie te kiezen in die richting. En die heel succesvol waren. Studeren op een hbo of universiteit is heel anders dan studeren op de middelbare school. En de schoolvakken, zoals de leerling die kent, worden in het hoger onderwijs heel anders gegeven.
4: Heb ik het goede profiel?
Maar al te vaak ontdekken jongeren dat ze voor hun ideale studie niet het juiste profiel hebben. Mijn advies is om dan toch voor die studie te kiezen. Je profiel kun je aanvullen met extra vakken en dan ben je waarschijnlijk wél toelaatbaar. Iedere onderwijsinstelling heeft weer andere toelatingseisen. Onderzoek dit goed op de site van de opleiding. Er kan meer dan je denkt.
Is studiekeuze echt zo lastig? Waar moet je wél tijd aan besteden? Eigenlijk maar aan twee dingen…
Maar waar moet je dan wél tijd aan besteden? Nou, eigenlijk zijn dat maar twee dingen. Die hebben te maken met enerzijds je hoofd en anderzijds je hart.
Is studiekeuze echt zo lastig? Kies met je hart
Zoals ik al eerder aangaf is mijn ervaring als docent, dat motivatie het allerbelangrijkste is voor studiesucces. Motivatie is de basis van een succesvolle studie. Belangrijk dus dat een studiekiezer ontdekt waar zijn echte motivatie ligt. Dat heeft ook vaak te maken met ‘een klik’ voelen.
Voel je een klik met het thema van de opleiding? Voel je een klik met de hogeschool of universiteit? Voel je een klik met je aanstaande medestudenten en docenten? Dan is de kans groot dat je goed zit. Minder leuke vakken en minder leuke periodes horen bij elke studie. Maar voel je die klik met je omgeving, dan kan dat een drijvende kracht zijn om door te zetten.
Hoe kom je er nou achter of je die klik voelt?
- Bezoek minimaal vier open dagen en bij verschillende instituten. Doe dat vooral in het vóór- eindexamenjaar.
- Bezoek meerdere meeloopdagen. Doe dit vooral in je laatste en voor-laatste jaar.
- Zijn er proefstudie activiteiten? Doe eraan mee.
- Praat met de huidige studenten, pas je bij deze mensen?
- Zijn docenten en studiebegeleiders aanspreekbaar? Passen die bij je? Je ontmoet ze op open dagen en meeloopdagen.
Is studiekeuze echt zo lastig? Kies met je hoofd
Helaas zijn er in Nederland goede en minder goede opleidingen. Voel je een klik met een ’topopleiding’? Kies daar dan voor. Een goed georganiseerde opleiding betekent:
- Beter studeren: Je krijgt les van top-docenten. Je lesstof is goed uitgebalanceerd en passend bij deze tijd.
- Sneller studeren: Een opleiding die goed is georganiseerd heeft roosters die kloppen, bieden vaak hertentamens en je rooster zit zó in elkaar dat je veel contacturen (lesuren) hebt. De kans is dan groter dat je nominaal, dat betekent binnen de tijd die ervoor staat, afstudeert.
- Goedkoper studeren: Zoek het maar eens op. Op minder goede hogescholen en universiteiten duurt het langer voordat studenten hun diploma halen. Er zijn instellingen waar meer dan de helft van de studenten een jaar of meer studievertraging heeft. Aangezien je alleen maar een basisbeurs en aanvullende beurs krijgt voor het aantal jaren dat er officieel staat voor een studie, kan dat al snel een flinke studieschuld opleveren. (Hoe lang krijg ik studiefinanciering?)
Kortom kies voor kwaliteit!
De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024
De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen en university colleges 2024