17 juli 2021 | Categorie: Studiekeuze

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Jongeren vinden studiekeuze soms lastig. En jij als ouder wilt je kind natuurlijk graag een handje helpen. Ik doe u graag een paar suggesties… Er zijn het komend schooljaar weer studiekeuzewebinars en er is een Studiekeuzestripboek. Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?: tip 1 Op tijd Open Dag bezoeken

Adviseer je zoon of dochter op tijd te beginnen met de studiekeuze. Het is verstandig als de aanstaande student in 4 havo of 5 vwo al naar Open Dagen gaat. Wij adviseren meerdere Open Dagen te bezoeken. Ga je als ouder mee? De meeste studiekiezers stellen dat op prijs (vijf tips voor ouders voor het bezoeken van een Open Dag). Het is verstandig als een scholier na een Open Dag ook naar een paar meeloopdagen gaat. Daar kun je ervaren hoe het is om een dag student te zijn op deze hogeschool of universiteit .

Open dag bezoeken

Tip 2:  Doorvragen

Vraag door als je zoon of dochter een stap heeft gezet in het keuzeproces. Vaak is het bezoek aan een universiteit of hogeschool een goede aanleiding voor een gesprek. Stel goede open vragen. De meeste scholieren vinden het niet prettig hele avonden hierover te discussiëren. Korte gesprekjes werken vaak veel beter. Slimme, korte vragen om je kind te helpen bij het ontdekken wat bij hem past vind je in het artikel: neem regie op je studiekeuze

studiekeuze... laat je inspireren door ervaringsdeskundigen

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze? Tip 3: Kwaliteit opleiding

Hoe is de kwaliteit van de opleiding in vergelijking met opleidingen van andere hogescholen of universiteiten? Werk je in grote of kleine groepen? Hoe is de sfeer en spreekt de sfeer aan? Hoeveel docenten zijn er en hoe is de begeleiding geregeld? Wordt er echt gestreefd naar zoveel mogelijk fysiek onderwijs? Allemaal zaken die belangrijk zijn om te onderzoeken. En je vindt het allemaal in de studiebijsluiter. Het gaat niet alleen om WAT je gaat studeren maar ook WAAR je dat gaat doen. Een studiekiezer moet daarnaast ook goed nadenken over het NIVEAU dat hij kiest. ‘Hoger’ is niet altijd beter. En tenslotte… De manier van lesgeven moet bij je passen.

naar hbo of universiteit?

Tip 4: Carrièreperspectief

Carrière en studiekeuze…Wat betekent de studiekeuze voor de toekomstige werkgelegenheid van de student? Kun je een baan vinden die bij je past? Kun je zinvol werk vinden in het domein van deze opleiding? Kun je je binnen dit interessegebied verder ontplooien? Gedurende de loopbaan zullen veel mensen ander werk gaan doen dan waar ze voor zijn opgeleid. Vaak blijft dat wel binnen het interessegebied van hun keuze. Zijn er genoeg doorgroeimogelijkheden met deze opleiding?
Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?
Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?

Tip 5: Succesvol studeren

Het is ook verstandig als een studiekiezers naar de ‘feiten en cijfers’ van een opleiding kijkt.
Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar en hoe beoordelen ze hun opleiding? De uitval in het eerste studiejaar is bij sommige opleidingen hoog. En ook later vallen er nog studenten uit. Op sommige opleidingen haalt maar net de helft van de studenten binnen de ‘nominale’ tijd het diploma? (dus bijvoorbeeld in vier jaar bij een vierjarige opleiding). Al deze feiten en cijfers vind je in de studiebijsluiter. Kijk daar altijd naar. Jongeren doen dat lang niet altijd. Zij gaan er vaak van uit dat zij het toch wel zullen redden. Op zich geen slechte houding, natuurlijk. maar check als ouder toch even deze gegevens. En praat erover met je kind. Dan weet je kind ook waar hij of zij aan begint.

Tip 6: Passende werkvormen

Welke werkvormen zijn er binnen de opleiding die je zoon of dochter kiest? En wat past bij je kind? Iedere student wordt geacht 40 uur per week te studeren. Maar er zijn opleidingen met meer en minder contacturen. Worden de studiepunten vooral met zelfstudie verdiend of is er ook projectwerk? De afgelopen periode heeft je kind ervaren hoe het is om veel online les te krijgen. Beviel dat? Of werkte dat toch niet goed? Kijk dan eens naar opleidingen met veel contacttijd. Er zijn grote verschillen.

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze?

Tip 7: Stad of studie?

Een student moet zich bij studiekeuze niet teveel laten leiden door de studentenstad die hem wel wat lijkt. Het gaat om de studie. Toch kiezen heel wat jongeren eerst een stad/instelling en dan pas een opleiding. De laatste jaren laten steeds meer studenten hun keuze afhangen van de afstand tot het ouderlijk huis. Op kamers gaan is duur en veel studenten willen bij hun ouders blijven wonen. Toch is het advies: Kies vooral een studie die bij je past, de stad is van ondergeschikt belang.

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze? Tip 8: Enthousiast voor de studie?

Enthousiasme voor de studie is een belangrijke pijler voor studiesucces. Is uw zoon of dochter écht enthousiast? Je merkt dat als ouder meteen. De sfeer binnen een opleiding of instelling moet ook bij je passen. Je moet je als student ergens thuis kunnen voelen.

Tip 9: Kan niet kiezen

Je kind kan nog niet kiezen? Begrijpelijk, sommige jongeren hebben wat meer tijd nodig. Een goed gepland tussenjaar is dan geen gek idee. Lees ook ‘tien tips voor een tussenjaar’.

 

Tip 10: De laatste van ‘studiekeuze tien tips’ verwennen mag!

Je studerende kind iets ‘extra’s’ meegeven als hij het weekend ‘thuis’ is? Doen! Geef daarnaast vooral ook aandacht aan de studievoortgang en het welzijn van je zoon of dochter. De band tussen ouders en kind is heel belangrijk en die blijft ook belangrijk. Wel zal je rol als ouder veranderen. Je bent steeds minder verantwoordelijk voor het (studie)succes van uw kind, maar je betrokkenheid bij je kind blijft.

Hoe help ik mijn kind bij studiekeuze? Webinars over studiekeuze

Het komend studiejaar geef ik samen met studenten een webinar over verschillende onderwerpen rondom studiekeuze en studeren. De studiekeuzewebinars gaan breed over studeren op en hogeschool of universiteit. Het gaat niet over een bepaalde studie of opleidingsinstituut. De webinars zijn voornamelijk bedoeld voor ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo. Natuurlijk zijn de jongeren zelf ook van harte welkom. Elk webinar heeft een ander thema. Aan bod komt in elk geval:

-Hoe zit het met het leenstelsel en andere financiële zaken
-Hoe help je je kind bij studiekeuze?
-Hoe ziet de eerste periode op de hogeschool er uit en welke tips geven studenten?
-Hoe ontdek je of een opleiding bij je past…

Op dit blog worden de webinars aangekondigd en kun je je ook aanmelden. De webinars duren van 19.30-20.30 en worden op de volgende data gegeven:
19 oktober 2021
17 november
14 december
12 januari 2022
15 februari
16 maart

En kijk ook eens naar het Studiekeuzestripboek dat je gratis en zonder verplichting kunt downloaden.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.