4 oktober 2022 | Categorie: Studiekeuze

Kiezen uit 2273 opleidingen in het hoger onderwijs

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een studiekiezer moet kiezen uit 2273 opleidingen in het hoger onderwijs (hbo of wo). Bij dit kiezen draait het om de inhoud van de studie. Maar de kwaliteit is ook belangrijk. Deze week staat er in Elseviers Weekblad een overzicht van de beste studies. 5 oktober is er een webinar over studiekeuze.

Kiezen uit 2273 opleidingen in het hoger onderwijs

Gouden medailles

Elseviers Weekblad en Onderzoeksbureau ReserachNed vergeleken dit jaar 2273 bachelor– en masteropleidingen op het hbo en de universiteit. Daarvan kregen er 112 een gouden medaille. Studenten zijn op deze opleidingen namelijk meer tevreden dan aan andere hbo’s of universiteiten. Er is aan 286.000 studenten hun mening gevraagd (de Nationale Studentenenquête). In deze enquête ging het onder andere over de tevredenheid van de studenten over de inhoud van de studie, over de sfeer, de docenten en ook over de manier waarop ze informatie over de opleidingen ed. kregen.

Kiezen uit 2273 opleidingen in het hoger onderwijs? Kies voor kwaliteit

Veel jongeren laten hun studiekeuze afhangen van de stad. Een bepaalde studentenstad lijkt hen leuk of er gaan veel vrienden naar die stad… En haast zonder na te denken kijken ze pas daarna naar de studies die je er kunt doen. Er zijn natuurlijk ook studies die je op meerdere plekken kunt volgen, maar overal is de inhoud anders. En het moet bij studiekeuze toch vooral over de inhoud van de studie gaan. Niet over hoe leuk de stad is… Of dat je niet op kamers hoeft, als je het geld voor de kamerhuur wilt uitsparen.
Ook ‘vergeten’ studiekiezers vaak naar de kwaliteit van de opleidingen te kijken. Dat is jammer. Bij de aankoop van een nieuwe telefoon wordt uitgebreid gekeken naar de technische specificaties. Mijn tip: doe dat ook bij het kiezen van een studie. En ouders… doet je kind dat niet… kijk dan in zijn plaats naar de kwaliteit. Want er zijn grote verschillen.

Slim zoeken naar de beste studies

Op de site van Elseviers Weekblad kun je slim zoeken naar de beste studies. Er zijn verschillende slimme filters waarmee je kunt zoeken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de 112 gouden medaille winnaars. Of de 78 opleidingen die zilver hebben gekregen. Of naar de bronzen winnaars, 150. Wil je nog veel meer weten over de kwaliteit van opleidingen, pluis dan de studiebijsluiter heel goed uit. Een echte aanrader.
Je kunt op deze site ook zoeken op basis van afstand van je ouderlijk huis, maar dat zou ik niet aanraden. Nogmaals, het gaat om studiekeuze en en niet om woon-keuze.
Een andere filter is zoeken op hbo bachelor of hbo master. Of op universitaire bachelor of universitaire master. Dan kun je zoeken op interessegebied.

Kiezen uit 2273 opleidingen in het hoger onderwijs

Heeft een student een interessegebied gevonden waar hij echt passie voor voelt, dan is hij al een heel eind op weg. Voelt hij daarbij een ‘klik’ met de hogeschool of universiteit en de docenten, dan komt het wel goed. Binnen een studie heb je namelijk, naarmate je vordert, steeds meer vrijheid je eigen vakkenpakket te kiezen. Hoe beter de kwaliteit van een opleiding, hoe meer mogelijkheden je meestal hebt om jezelf te ontplooien.

Kiezen uit 2273 opleidingen in het hoger onderwijs, het hbo

Al vele jaren valt de Christelijke Hogeschool Ede op. Er zijn maar tien opleidingen. Zes daarvan krijgen een gouden medaille. En dat is niet alles. Twee andere opleidingen krijgen zilver en brons. Haast voor elke opleiding een ‘podiumplaats’ dus. Super.
Hogeschool Windesheim heeft een veel breder opleidingsaanbod en wint negen keer goud. Die gouden medaille is er onder andere voor Logopedie in Almere en Electrotechniek in Zwolle. In het magazine van deze week (€6,99) staan nog veel meer ‘gouden winnaars’ genoemd. Mij valt op dat dit vaak hbo bachelor- en masteropleidingen zijn die buiten de randstad gegeven worden.

Kiezen uit 2273 opleidingen in het hoger onderwijs, de univeriteit

Wageningen University & Research is al vele jaren topscorer van de universiteiten. Er zijn 49 opleidingen op bachelor- en masterniveau, tien daarvan krijgen een gouden medaille. Bijna twintig procent van alle opleidingen dus. Ook de lijst van ‘gouden’ universitaire opleidingen staat in het magazine van deze week. In Wageningen zijn dat: Agrotechnologie / Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen / Biologie (hier vind je ook de beste docenten) / Bos- en Natuurbeheer / Economie en Beleid / Plantenwetenschappen / Soil, Water, Atmosphere / Development and Rural Innovation / Geo-information Science / Molecular Life Sciences (de laatste drie opleidingen zijn masteropleidingen).

Nog veel meer informatie

Op de genoemde site van Elseviers is veel informatie te vinden over opleidingen. Ook staat er heel veel info op www.studiekeuze123.nl. Dit is een site van het ministerie, een essentiële zoekplek voor iedereen die bezig is met studiekeuze. Studiekiezers én ouders.
Wil je meer weten over studiekeuze? Bezoek dan de webinars over studiekeuze, studeren en studiefinanciering. Elke maand is er één. De webinars zijn bedoeld voor ouders met een kind in de bovenbouw havo-vwo. En er zijn ook altijd studiekiezers die alleen of samen met hun ouders kijken naar het webinar. Ook zij zijn welkom. Het volgende webinar is 5 oktober en dit gaat over slimme studiekeuzestappen. Aanmelden.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.