3 mei 2019 | Categorie: Studeren

Nog net niet klaar voor studeren

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Studeren is echt iets anders dan op de middelbare school zitten. Als jongere moet je daar ook ‘rijp’ voor zijn. Esmee Streefkerk vertelt haar verhaal, opgeschreven door vader en journalist Feike Klomp. ‘Ik was nog net niet klaar voor studeren’, zegt ze.

ik was nog net niet klaar voor studeren

Aan internationale en wie weet politieke ambities, heeft Esmee geen gebrek. Op haar zestiende was ze de Gelderse vertegenwoordiger van het MEP 17 (Model European Parliament).

Verschillen tussen middelbare school en hbo of universiteit

Er zijn veel verschillen tussen de middelbare school en het hoger onderwijs. Michelle Gerlach, sociaal psycholoog en studiekeuze-expert bij Intermijn heeft hierover een interessant artikel geschreven. Zij onderscheidt vijf verschillen:

  1. Eigen verantwoordelijkheid
  2. Leren studeren
  3. Niet meer compenseren
  4. Samenwerken met anderen
  5. Even ‘Googelen’ mag niet meer.

Nieuwsgierig geworden? Lees het volledige artikel over de verschillen tussen middelbare school en de hogeschool of universiteit op de Facebookgroep ‘Ouders en Studie’. Sommige jongeren zijn na de middelbare school nog net niet klaar voor studeren. Denk hier goed over na voordat je begint. Of is een tussenjaar een beter idee?

Nog net niet klaar voor studeren

Feike Klomp: Soms moet je in het leven een stap terug doen om daarna weer twee stappen vooruit te maken. Ook als het om je studiekeuze gaat. Het overkwam Esmee Streefkerk (18). Esmee begon in september 2018 heel enthousiast aan de bachelor International Relations and Organisations, een bacheloropleiding van Universiteit Leiden. Maar kwam erachter dat ze er eigenlijk nog niet aan toe was, hoewel ze de studie zelf leuk blijft vinden. ‘Ik was nog net niet klaar voor studeren’. 

Terugkijken

Samen met haar vader Jan blikt ze terug op een roerig half jaar ‘Leiden’. Esmee: ‘In de zomer van 2018 nam ik afscheid van het Dorenweerd College in Doorwerth. Met een diploma op zak (tweetalig vwo). Ik had besloten om in Leiden te gaan studeren, en ging er ook direct op kamers.’
Het besluit om de studie International Relations and Organisations aan de Universiteit Leiden te volgen kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Esmee had samen met haar vader Jan en moeder Fabienne veel voorwerk verricht.

Open dagen en meeloopdagen

Jan: ‘Esmee heeft heel wat open dagen en meeloopdagen bezocht. Soms ging ik mee, soms mijn vrouw. Of we gingen allebei mee. Esmee heeft dat altijd serieus opgepakt. Ze wilde graag een goede keuze maken.’
Esmee: ‘Af en toe ging ik alleen met vriendinnen naar een open dag. Dat was eigenlijk meer voor de gezelligheid,’ knipoogt ze naar Jan. Die kan er wel om glimlachen: ‘Beter zo dan helemaal niet. En ik moet zeggen. Esmee bezocht heel wat open dagen. Van Nijmegen, Utrecht, Amsterdam, Groningen, Rotterdam, Maastricht tot Leiden.‘ Esmee: ‘Ik was ook erg geïnteresseerd in de stad zelf. Ik was benieuwd of het gezellig was.’

studiekeuze: begin op tijd

Vergelijk meerdere opleidingen en instituten. Ga op je gevoel of maar kijk ook naar de ‘studiebijsluiter’, de feiten en cijfers van de opleiding*.

Selecteren

Al snel viel ‘Groningen’ af. ‘Het trok me niet’, concludeert ze stellig. ‘Wij vonden dat allemaal prima. We wilden niets afdwingen’, vult Jan zijn dochter aan. Zogezegd, zo gedaan, de keuze viel op Leiden. Dochterlief vond na veel omzwervingen een kamer (negen keer gehospiteerd) pakte haar boeltje in Heelsum op en trok eropuit.

Enthousiast begonnen

‘Ik begon heel enthousiast aan de studie, maar al snel merkte ik dat het best zwaar was. Van het ene moment zit je thuis in een gespreid bed om vervolgens alles zelf te moeten doen: leren, lange dagen maken, boodschappen doen, koken enzovoorts, enzovoorts. In de loop van januari bleek dat ik te weinig studiepunten had om het eerste jaar te halen. Ik zou mijn Bindend Studieadvies niet gaan halen. Tenminste daar was ik eind januari van overtuigd’.

Twijfel, nog net niet klaar voor studeren

‘Maar toen gebeurde het begin februari. Ik bleek toch genoeg studiepunten te hebben. Maar inmiddels was ik wel begonnen met twijfelen. Toen dacht ik: ik stop ermee, zeg de studie voor het lopende jaar op en begin na de zomer weer fris en fruitig opnieuw. Dan ben ik weer wat ouder en ben er waarschijnlijk wel aan toe. Ik had het gevoel dat ik nog net niet klaar voor studeren was.’
Esmee zat er wel een beetje mee in haar maag. Hoe vertel ik dit allemaal aan haar ouders? Esmee is namelijk behoorlijk ambitieus. Dat is ze altijd al geweest. Haar zorgen bleken onterecht. Jan en Fabienne staan er relaxed in.

Goed gevoel

Jan: ‘Maar wij maakten er helemaal geen punt van. Op zich had ik altijd wel een goed gevoel bij ‘Leiden’. Ik zag haar daar wel rondlopen. De stap voor Esmee van het vo naar Leiden was nu misschien te groot. Okay, kan gebeuren. Ik zie het als een leermoment voor Esmee en voor ons. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.’

Betere voorbereiding op de middelbare school

Esmee: ‘Ik vind wel dat er bij het vo meer aandacht mag zijn voor wat er bij studeren allemaal komt kijken. Het lijkt allemaal zo mooi, maar studeren is gewoon heel hard werken. Er komt veel op je af. Op het vo ligt de focus vooral op welke studie je kan volgen maar niet op de ‘bijzaken’. Dat kan volgens mij beter.’
Jan: ‘En ik denk dat het belangrijk is dat een student zich aansluit bij een studentenverening. Zorg voor een sociaal vangnet. Doe iets actiefs.’

Opnieuw beginnen

En nu Esmee? ‘Ik ga in september gewoon weer naar Leiden en maak een nieuwe start.’ Achteroverleunen is er voor Esmee niet bij. Ze werkt bij een supermarkt om geld te verdienen en de tijd te overbruggen. Aan internationale en wie weet politieke ambities geen gebrek. Op haar 16e was ze de Gelderse vertegenwoordiger van MEP 17 (Model European Parliament) dat in 2017 voor het eerst gehouden werd, sinds het ontstaan van de Europese Unie. Het idee: MEP-jongeren uit de hoogste klassen van het vo kregen de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie.

Internationale betrekkingen?

Jan: ‘En daar stond ze dan voor de microfoon voor een volle zaal haar verhaal te doen. Ik was zo trots als wat natuurlijk.’ Esmee: ‘De lokale politiek trekt me niet, maar wie weet zijn internationale betrekkingen, of iets van die richting, wel mijn toekomst.’ Dat is niet verwonderlijk. Esmee praat makkelijk en duidelijk. En heeft een gezonde drive. Dus laat Leiden nu maar komen. De jonge vrouw is er klaar voor. Nu wel.
Feike Klomp.

* NB: Studiebijsluiter. Opmerking Hermien Miltenburg:
De studiebijsluiter geeft alle feiten en cijfers van een opleiding. Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? Hoe groot zijn de groepen? Hoe wordt het onderwijs gewaardeerd? Hoe deskundig zijn de docenten en is er voldoende begeleiding? Kijk hier vooral naar. Open dagen bezoeken en meedoen aan proefstuderen en meeloopdagen is onmisbaar. Maar stap niet in een studie zonder eerst de studiebijsluiter te lezen!

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.