3 mei 2018 | Categorie: Studeren

Studiepunten niet halen… Wat adviseer je als ouder?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Mijn dochter kan haar studiepunten niet halen‘, zo verzuchtte mijn collega Ineke. ‘Wat kan ik haar aanraden. Ze is zo teleurgesteld’. Ja, dat kan ik me voorstellen, en ook dat het jou als moeder niet lekker zit met de studiepunten. Ik zal proberen jou en je dochter een paar tips te geven.

studiepunten niet halen, wat naar

Mijn dochter kan de noodzakelijke studiepunten niet halen. Wat naar!

Wat zijn studiepunten?

Studiepunten zijn een rekeneenheid. Je krijgt een studiepunt voor elke 28 uur dat je succesvol hebt gewerkt. Heb je een vak gedaan waar je 280 uur mee bezig bent geweest, dan heb je misschien 80 uur college gehad en 200 uur aan zelfstudie gedaan. Om te kijken of je dat goed genoeg hebt gedaan moet je tentamen doen. Haal je het tentamen, dan krijg je 10 studiepunten. Je krijgt ook een cijfer, net als op de middelbare school. Maar het gaat vooral om de studiepunten. In dit voorbeeld heeft de student 10 studiepunten gehaald. Een heel collegejaar bestaat uit lesstof die gelijk is aan 60 studiepunten, 60x 28 uur werken, dus. Een student kan op verschillende manieren studiepunten halen. Ook voor projecten, excursies en stage krijg je studiepunten. (lees alles over studiepunten)

Je opleiding afronden

Volgt de student een driejarige bacheloropleiding, dan moet hij dus 3×60 studiepunten halen. Volgt de student een vierjarige bacheloropleiding: 4×60 studiepunten. En voor een tweejarige masteropleiding moet je dus rekenen op 2×60 studiepunten. Gaat de student die studiepunten niet halen, dan kan hij ook niet afstuderen.
Je hoeft die studiepunten niet persé te halen binnen de officiële opleidingsduur. Je moet 3×60 studiepunten halen om een driejarige bacheloropleiding te halen, maar daar mag je best vier jaar over doen.

Het eerste jaar, bindend studieadvies

Er is een uitzondering voor het eerste studiejaar. Tijdens het eerste studiejaar moet een student een minimumaantal studiepunten halen. Dit heet Bindend Studieadvies. Elke opleiding kan weer een ander Bindend Studieadvies hebben. Soms is dat 36 studiepunten, dat is niet zoveel. Soms moet een student 55 of zelfs alle 60 studiepunten halen. Dat is heel hard werken. Haalt een student het Bindend Studieadvies niet, dan moet hij stoppen met de opleiding. Iets om rekening mee te houden bij studiekeuze. (lees alles over Bindend Studieadvies)

BSA niet halen

Mijn dochter gaat haar studiepunten niet halen, studievaardigheden?

Terug naar de dochter van Ineke.
Op de eerste plaats: Haast iedereen mist wel eens een tentamen. Gelukkig kan de student zo’n tentamen ook weer over doen. In het reglement staat hoe vaak je zo’n tentamen kunt herkansen. Maar dan is het wel zaak om te ontdekken hoe het komt dat de student de studiepunten niet halen kon.
Ik adviseer de dochter van Ineke heel goed bij zichzelf na te gaan hoe dat komt. Is ze op tijd begonnen aan het tentamen? Heeft ze op de goede manier geleerd? Is ze voldoende naar de colleges gegaan? Heeft ze voldoende vragen gesteld aan de docent? Heeft ze samengewerkt of over de stof gepraat met andere studenten? Allemaal zaken die te maken hebben met studievaardigheden. Tip één voor Ineke: Stel deze vragen eens voorzichtig aan je dochter. Er zijn trouwens ook online programma’s om te werken aan je studievaardigheden.

Studieadviseur

Nog een vraag aan Ineke:
Heeft je dochter al contact gehad met haar studieadviseur of studieloopbaanbegeleider? Deze persoon is te vergelijken met de mentor op de middelbare school. Hij of zij kan met raad en daad bijstaan bij alle problemen die te maken hebben met de inhoud van de studie. Zit je dochter nog in het eerste studiejaar? Dan heeft ze een van te voren vastgesteld programma. Dat moet ze gewoon halen. Maar is ze al verder met haar opleiding, dan kan ze steeds meer haar eigen vakkenpakket samenstellen. De studieadviseur kan hierbij helpen. Misschien zijn er vakken die haar beter liggen.
En wat vindt de studieadviseur van de manier waarop je dochter studeert? Ziet hij of zij verbeterpunten?
De studieloopbaanbegeleider of studieadviseur is er om studenten te helpen als de resultaten tegenvallen, maar de student moet zélf het initiatief nemen. Anders dan vroeger op de middelbare school moet de student echt zelf op hulp aandringen. Op sommige instituten zijn er veel ‘hulptroepen‘ aanwezig. Op andere scholen weer minder.

Motivatie

En dan nog een gewetensvraag… Is je dochter echt gemotiveerd voor de studie? Motivatie is de drijvende kracht voor studiesucces. Soms blijkt een studie toch anders dan je dacht. Het is ook heel moeilijk om tijdens het studiekeuzeproces echt in te schatten hoe een studie in werkelijkheid is. Zit je dochter in het eerste studiejaar? Ja, dat is het lastigste jaar. Je doet basisvakken, en niet die vakken die je op de Open Dag zo leuk leken. Dat komt allemaal pas later…

Studiepunten niet halen? Verkeerde inhoud? Verkeerd niveau?

Soms is de inhoud van een studie toch net niet helemaal wat je verwachtte. Het niveau van een studie kan soms ook net anders zijn dan je dacht. Ook dan kan de studieadviseur helpen. Is er een opleiding die op deze opleiding lijkt en die beter past? In het begin kun je nog makkelijk switchen en soms zelf studiepunten ‘meenemen’. Dat is makkelijker als je binnen dezelfde hbo of universiteit switcht. Het kan ook zijn dat de student het verkeerde niveau heeft gekozen. Misschien vindt je dochter de inhoud van haar studie hartstikke interessant maar vindt ze de manier van les krijgen te theoretisch of juist te praktisch. Je kunt haast alle opleidingen op hbo of op wo niveau doen. Welk niveau past het beste? Er zijn studenten die om deze reden switchen van hbo naar wo en andersom.

Praten met ouderejaars

Heeft je dochter al contact gehad met ouderejaars? Ouderejaars kunnen echt een grote hulp zijn voor studenten. Ze kunnen trucjes en tips geven voor de vakken die je dochter lastig vindt. Misschien wil een van de ouderejaars wel wat ‘bijles’ geven. Ook kan een ouderejaars aangeven hoe het verderop in de studie is. Dat kan nét die motivatiekick geven die je dochter nodig heeft…

Studiepunten niet halen? Belemmeringen?

Zijn er misschien speciale belemmeringen of handicaps? Dan is het slim om met de studentendecaan te praten. Heeft je dochter bijvoorbeeld dyslexie, dan kunnen er speciale voorzieningen voor haar georganiseerd worden. Heel wat jongeren hebben speciale belemmeringen of handicaps. Niks om je voor te schamen. Wel belangrijk om hulp te vragen. Dat kan ze beter ook niet uitstellen. Ben je er op tijd bij, dan kan de studentendecaan je helpen bepaalde zaken bij te sturen. En soms kan hij of zij er ook voor zorgen dat je er wat langer over mag doen om de verplichte studiepunten te halen. Of je krijgt een lager Bindend Studieadvies (BSA). Maar ook dan moet je er op tijd bij zijn.

Je hebt alles geprobeerd, maar gaat je studiepunten niet halen. Je verwacht een negatief Bindend Studieadvies.. Wat dan?

Je hebt alles geprobeerd, maar gaat je studiepunten niet halen. Je verwacht een negatief Bindend Studieadvies.. Wat dan?

Alles geprobeerd? Studiepunten niet halen…

Heeft je dochter echt alles geprobeerd maar is het de verkeerde studie en gaat ze helemaal stoppen nu ze de studiepunten niet halen zal.. Ook dan is het goed als ze evalueert wat er ‘verkeerd’ is gegaan. Ook hierbij kan de studieadviseur een belangrijk klankbord zijn. En jij als ouder natuurlijk ook.
Geef je dochter de tijd rustig over een nieuwe opleiding na te denken… als ze dat tenminste een nieuwe studie wil proberen. Beter wat langer de tijd te nemen dan ‘zomaar’ aan een opleiding te beginnen.
Als je iets leert van je eerste ‘verkeerde’ keuze is er geen man overboord. Beroerder is het als je dochter opnieuw ‘in het diepe springt’ en weer de verkeerde keuze maakt. Dat is heel slecht voor haar zelfvertrouwen en kost natuurlijk ook veel geld. In dat geval is een tussenjaar misschien zo gek nog niet. Dat geeft haar de tijd goed na te denken en veel te praten met jou en anderen.

Veel succes Ineke, en echt…., soms kost het veel tijd… maar haast alle jonge mensen komen uiteindelijk goed terecht. En… een allerlaatste tip: Uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid voor studiesucces bij je dochter. Je kunt haar op de achtergrond een beetje helpen, maar ze moet het uiteindelijk toch zelf doen.

Van ouderverantwoordelijkheid naar ouderbetrokkenheid, interview op Radio 5

Stripboek over studiekeuze. U kunt dit downloaden en ook doorsturen naar wie u maar wilt.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.