11 mei 2020 | Categorie: Studiekeuze

Wat kan een studiekeuzecoach doen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn steeds meer zzp’ers en bureaus die adviseren op het gebied van studiekeuze. Deze studiekeuzecoaches kunnen soms echt betekenisvol zijn voor jongvolwassenen die extra hulp nodig hebben bij studiekeuze. Wat kan een studiekeuzecoach doen?

Wat kan een studiekeuzecoach doen

De schooldecaan als spin in het web. Wat kan een studiekeuzecoach doen?

De schooldecaan is op middelbare school hét aanspreekpunt voor studiekiezers. Vaak gaat dit in samenwerking met de mentoren en soms vakleerkrachten. Op school zijn er ook LOB lessen (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding). Vaak werken deze met een speciale LOB lesmethode. Daarin staan bijvoorbeeld opdrachten gericht op het beter leren kennen van jezelf, opzoekopdrachten om te ontdekken welke opleidingen er allemaal zijn en testjes. Het werk van de decaan is veelomvattend. Leerlingen en ouders weten niet altijd goed welke diensten ze van een decaan kunnen verwachten. Dat is jammer, want vraagt een leerling niet om hulp, dan is het ook lastig voor de decaan om hem te coachen. Individuele gesprekken met de decaan worden door scholieren het meest op prijs gesteld. Helaas hebben niet alle decanen daar voldoende tijd voor. Ook is er soms geen klik tussen decaan en leerling. Wat kan een studiekeuzecoach doen in dit geval?

De studentendecaan

Op een hbo of universiteit heeft een student meerdere begeleiders. Ook hier is er en decaan, een studentendecaan. maar die is niet gericht op studiekeuze. Hij is er vooral voor persoonlijke problemen, bij ziekte of belemmeringen of het verbeteren van studievaardigheden. Zijn er problemen tijdens de studie? Dan moet de student hulp zoeken bij de studentendecaan.

De studieadviseur of studieloopbaanbegeleider als spin in het web

De studieadviseur of studieloopbaanbegeleider helpt bij het maken van studiekeuzes. Want ook binnen de studie moet er nog veel gekozen worden. Welke vakken ga je volgen? Welke minor past bij je toekomstideaal? Ga je een master doen na je bacheloropleiding en welke dan? En wat als je onvoldoende studiepunten haalt?
Een student moet uit zichzelf hulp vragen aan de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Op een hbo of universiteit moet je echt zelf de regie nemen. Op sommige instituten is er veel tijd voor het ondersteunen van de student. Op andere veel minder. Dat is te vinden in de studiebijsluiter. Ik vind het belangrijk dit voor de studiekeuze al te checken.

Wat kan een studiekeuzecoach doen?

Niet alle jongeren hebben voldoende aan de coaching die er op school is. Ook zijn er jongeren die uitgevallen zijn en niet opnieuw hulp durven te vragen aan hun oude schooldecaan of studieadviseur. Bovendien hoor ik van ouders en studiekiezers wel eens dat het soms gewoon niet goed loopt op school met het studiekeuzeproces. Dan kan het heel zinvol zijn eens te kijken naar een studiekeuzecoach.

Welke studiekeuzecoach past bij de studiekiezer?

De schooldecaan kent verschillende studiekeuzecoaches. Hij kan zeker advies geven. Ook geeft het internet natuurlijk de nodige informatie. En onder de tab ‘studiekeuze’ op dit blog vindt u ook vele verhalen en adviezen van studiekeuzecoaches. Sommige coaches samen met andere studiekeuzecoaches, soms werken ze alleen en hebben zich dan vaak gespecialiseerd in een bepaalde doelgroep of een speciale methodiek. Deze studiekeuzecoaches zijn nogal eens Noloc gecertificeerd. Noloc richt zich niet speciaal op studiekeuze. Noloc richt zich op loopbaanbegeleiding. Maar vanuit deze ervaring en opleiding zijn er loopbaancoaches ook studiekeuzecoach geworden. Studiekeuzecoaches kunnen ook een heel andere vooropleiding hebben. Een speciale waarborg of beroepsvereniging voor studiekeuzecoaches is er helaas nog niet.

Wat kan een studiekeuzecoach doen?

Jongeren hebben vaak baat bij de rust en aandacht van mensen die coachingservaring hebben. Soms is er nét wat meer tijd nodig dan de (hoge)school of universiteit kan geven. Soms hebben deze coaches nét wat meer een ‘helicopterview’ dan coachende ouders. De studiekeuzecoach vervangt de schooldecaan, mentor, studieadviseur of studieloopbaanbegeleider niet. En een studiekeuzecoach vervangt u als ouder zeker niet. Een studiekeuzecoach kan een heel welkome aanvulling zijn op de begeleiding die ouders en onderwijsprofessionals geven. Daarom bied ik ook altijd ruimte aan studiekeuzecoaches om hun verhaal te doen. Vandaag het woord aan Joyce van Ombergen-Jong.

Wat kan een studiekeuzecoach doen

De studiekeuze van je kind – wat doet dit met jou als ouder?

Je kind staat voor een van de belangrijkste keuzes in zijn of haar leven. Één die plezier kan
opleveren, maar helaas ook veel stress. Van jongs af aan wordt al aan je kind gevraagd wat het wil worden als het later groot is. Een heel klein percentage heeft daar meteen een antwoord op. Het merendeel heeft tot (ver) op de middelbare school werkelijk nog geen idee. Onderzoek heeft uitgewezen dat behoorlijk veel jongeren de verkeerde studie kiezen. Je wilt natuurlijk liever niet dat dit jouw kind overkomt. Helemaal voorkomen kun je het niet, maar met de juiste voorbereiding is wel veel frustratie te voorkomen.

Stress kind vs. eigen stress

Het kan zijn dat je stress ervaart rondom de studiekeuze van je kind. Dit hoeft voor jou uiteraard niet het geval te zijn. Maar stel dat dit zo is, is dit ook echt jouw stress of die van je kind? Of van jullie allebei? Stress rondom de studiekeuze komt vaak voor en is heel normaal. Het is wel goed om stil te staan bij hoe de studiekeuze(stress) van je kind voelt voor jou. Als je kind gestrest is, word jij dan automatisch ook gestrest? Of lukt het je om de stress en emoties bij je kind te laten. Dit zal vaak makkelijker gaan als je zelf goed in je vel zit en er verder geen ‘gekke’ dingen spelen in je leven.

Lastiger

Lastiger wordt het als je zelf veel ballen in de lucht moet houden, moe bent, gedoe op je werk hebt of noem het maar op. Probeer je dan maar eens niet mee te laten slepen door de stress en gevoelens van je kind. Of misschien ervaart je kind helemaal geen stress en heeft het zoiets van ‘ik zie wel’ en levert dat jou als ouder veel stress op, omdat je wil dat je kind een weloverwogen keuze maakt. Elk kind en elke ouder is anders en zal anders omgaan met de stress die de studiekeuze mogelijk oproept.

Jouw eigen ervaring

Misschien heb je zelf vroeger veel stress ervaren rondom je studiekeuze of stonden je familie of vrienden niet achter je keuze. Of misschien wist jij van jongs af aan al precies wat je later wilde worden. Het kan ook zijn dat je bepaalde ambities had en die, om wat voor reden dan ook, niet hebt kunnen waarmaken en hoop je dat je kind dit wel lukt. Wat jouw ervaring ook is geweest, het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je geen (oude) emoties, rondom dit onderwerp, op je kind projecteert. Je kind heeft al genoeg aan zichzelf en heeft het recht op zijn of haar eigen proces.

Wie gaat in gesprek met je kind?

Ga pas met je kind in gesprek als je denkt dat je dit met een ontspannen gevoel, en vanuit oprechte interesse, kan doen. Als jij merkt dat je dat lastig vindt, kun je kijken of je partner of iemand anders dit misschien beter kan doen. Kijk sowieso eens goed met wie je kind normaal gesproken praat over bepaalde zaken. Ben jij dat, of is dat je partner? Het kan ook een oom of tante zijn, een vriend of vriendin, docent of studiecoach. Maak het niet persoonlijk als je kind liever met iemand anders praat. Het gaat erom dat hij of zij tot een goede keuze komt.

Zelfreflectie als ouder

Feit is dat je als ouder vaak teveel verweven met je kind bent om echt objectief te kunnen zijn. Het vraagt zelfreflectie en het vermogen om uit de situatie te kunnen stappen om zo objectief mogelijk te kijken en handelen. Dit is niet voor elke ouder weggelegd. Hier hulp bij vragen is geen teken van zwakte maar juist heel krachtig. Dit voorkomt gedoe of zelfs ruzie. Uiteindelijk willen we als ouders toch allemaal het beste voor ons kind en is het fijn als er goede harmonie is.

Wanneer ga je in gesprek met je kind?

Wanneer en hoe maak je de studiekeuze bespreekbaar? Wanneer weet je of het het goede moment is? Dat weet je nooit helemaal zeker. Wat in ieder geval helpt, is te weten wanneer jouw kind de studiekeuze gemaakt moet hebben. Dit zorgt ervoor dat je, zonder druk het gesprek met hem of haar kunt aangaan over dit onderwerp. Je kind hoort, als het goed is, op school welke data belangrijk zijn ten aanzien van de studiekeuze en inschrijfdata op de diverse scholen. Vraag je kind ernaar of neem contact op met school om dit uit te zoeken. Vraag vervolgens of je kind hulp nodig heeft bij de studiekeuze. Probeer te ontdekken of en waar het vastloopt en vraag op welke manier het geholpen wil worden. In een volgende blog ga ik in op hoe je met je kind in gesprek gaat. Joyce van Ombergen-Jong mailadres: joyce@yourjourney.academy

Wat kan een studiekeuzecoach doen? En bent u als ouder dan overbodig?

Een studiekeuzeproces bestaat uit heel wat stappen. Die stappen kan een studiekiezer meestal niet alleen maken. Daar is hulp van velen bij nodig, vrienden, onderwijsdeskundigen en ouders. Ook een studiekeuzecoach kan soms een nuttige aanvulling zijn.
De helft van de jongeren vindt de steun van hun ouders het allerbelangrijkst. Ik vind de tip van Joyce, om als ouder hulp te zoeken als het met de studiekeuze niet zo soepel gaat, heel goed. Toch kan deze stroeve fase ook weer voorbijgaan. Probeer als ouder in gesprek te blijven over de studie en studiekeuze, ook als uw kind al lang geen 18 meer is. Van scholieren en studenten hoor ik heel vaak dat ze dit waarderen. Ze laten dat niet altijd zo merken, maar uw steun is echt belangrijk.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.