22 januari 2024 | Categorie: Studeren

Stoppen met de studie voor 1 februari

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Heel wat eerstejaars studenten twijfelen over de studiekeuze. Heeft een student écht de verkeerde studie gekozen? Dan is het beter te stoppen met de studie voor 1 februari.

stoppen met de studie voor 1 februari

Twijfel over de studiekeuze

Het merendeel van de studenten twijfelt wel eens aan de studiekeuze. Vooral tijdens het eerste studiejaar. Op een open dag en op de opleidingssites wordt er meestal veel aandacht geschonken aan de leuke stages. En de interessante banen die je na zo’n opleiding kunt vinden. Veel minder vaak vindt een student informatie over het eerste studiejaar. En dat is helaas vaak het lastigste studiejaar. Een deel van de studenten overweegt te stoppen met de studie voor 1 februari.

Het eerste studiejaar

Het eerste studiejaar bestaat meestal uit een vast programma. Het lesprogramma bestaat uit algemene, inleidende vakken. Verderop in de studie zijn er meer keuzemogelijkheden. En dan komen ook die leuke onderwerpen aan bod die op de open dag beloofd zijn. Dat eerste studiejaar valt de meeste studenten zwaar.

Bindend Studieadvies

Tijdens het eerste studiejaar moet je bovendien meestal het Bindend Studieadvies (BSA) halen.
In het eerste studiejaar moet een student op de universiteit een bepaald minimum aantal studiepunten halen. Haal je die hoeveelheid studiepunten niet, dan mag je dezelfde opleiding op datzelfde instituut ook niet blijven volgen. Je mag het eerste studiejaar ook niet overdoen. Op de hbo’s is het Bindend Studieadvies soepeler.

Je kunt makkelijk vinden wat de eisen zijn om door te mogen naar het volgend studiejaar. Op studiekeuze123 vind je dat terug. Van elke hbo en wo opleiding vind je daar een korte omschrijving. Scroll je door dan zie je het kopje ‘tijdens de opleiding’. Daar zie je wat de eisen zijn om toegelaten te worden tot het tweede jaar. Meestal zijn er geen eisen voor toelating tot de volgende jaren.

Een student die heel weinig studiepunten heeft gehaald in de eerste vijf maanden zal vaak overwegen te stoppen met de studie voor 1 februari. Zo probeert de student een negatief advies te voorkomen. Dit in de hoop volgend jaar toch weer dezelfde studie te kunnen doen. Dat kan meestal wel, maar dan zijn de eisen ook vaak hoger. Is een andere studie niet een beter alternatief?

Nadenken.. is dit de goede studie?

Voelt een student aankomen dat hij een negatief Bindend Studieadvies krijgt… Of twijfelt hij aan zijn studiekeuze? Belangrijk om er dan over te praten. Op de school of de universiteit is de studieloopbaanbegeleider (SOB-er) of de studieadviseur de meest aangewezen persoon. Hij kan met de student kijken welke mogelijkheden er verder zijn. Misschien is de keuze van het onderwerp van de studie wél goed… maar past het niveau niet zo goed. Er is vast een opleiding over hetzelfde onderwerp op een ander niveau. Het kan ook zijn dat het onderwerp van de studie tegenvalt. Dan is het niveau wel goed gekozen, maar moet het gewoon een andere studie zijn.
Ook al komt een student misschien niet in de problemen met het Bindend Studieadvies… Het is toch belangrijk in het eerste studiejaar goed na te denken of dit de juiste keuze was. Switchen tijdens of na het eerste studiejaar is relatief makkelijk. Valt een student uit in het derde jaar of hoger, dan is het echt lastiger met en nieuwe studie te beginnen.

Na het eerste studiejaar valt er veel meer te kiezen!

Soms is het eerste studiejaar ook gewoon een kwestie van doorzetten. Die leuke vakken komen verderop in de studie echt wel aan bod. Ouderejaars kunnen daar meer over vertellen. Ik heb al vaak gemerkt dat een gesprek met studiegenoten die één of twee jaar verder zijn, heel motiverend is. Dan zien studenten soms beter waar die inleidende vakken voor dienen en dat het toch de juiste studiekeuze was. En vergeet niet… na het eerste studiejaar kan de student kiezen voor vakken die hem wat meer aanspreken. Als het interessegebied je aanspreekt, kom je er wel.

Switchen of stoppen met de studie voor 1 februari?

Ook binnen een opleiding kun je nog heel wat switchen. Je kunt je vakkenpakket verderop in de studie aanpassen aan je wensen. Switchen van opleiding kan ook vaak nog tijdens het eerste studiejaar binnen dezelfde hogeschool of universiteit. Eerstejaars vakken worden vaak aan meerdere opleidingen tegelijkertijd gegeven. Dat is dan weer het voordeel van die algemene vakken. Switch je binnen het instituut, dan kun je je studiepunten ‘meenemen’. Dan valt de studievertraging ook meestal wel mee. Lees hierover het verhaal van Merel.

Toch stoppen? Dan stoppen met de studie voor 1 februari

Wil een student écht stoppen, dan is het slim te stoppen met de studie voor 1 februari. Als je voor 1 februari de studiefinanciering stopzet hoef je de basisbeurs, de OV kaart en de aanvullende beurs, als je die kreeg, niet terug te betalen. Heb je geld geleend, dan moet je dat natuurlijk wel terugbetalen. Deze regeling geldt alleen als je voor het eerst studeert. Vanzelfsprekend moet de student wel doorgeven aan DUO dat hij stopt. Gaat de student opnieuw studeren, dan tellen de maanden dat hij basisbeurs, OV en eventueel aanvullende beurs heeft gebruikt helaas wel mee bij de berekening van de duur van de studiefinanciering. Je krijgt namelijk maar een beperkt aantal jaren studiefinanciering.

Helaas…

Een eventuele lening moet je natuurlijk altijd terugbetalen.
Je kunt, als je stopt, hetzelfde studiejaar niet opnieuw studiefinanciering aanvragen, behalve als je naar het mbo gaat.

Collegegeld als je gaat stoppen met de studie voor 1 februari

Vaak kan een student een deel van het collegegeld terugkrijgen als hij gaat stoppen met de studie voor 1 februari. Dat moet hij ook op tijd doorgeven aan de hbo of universiteit.

Stoppen met de studie voor 1 februari? Praat met de studieadviseur

Het is hoe dan ook belangrijk om te praten met de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Wat is er ‘verkeerd’ gegaan? Wat ging er goed? Wat moet er in de toekomst misschien anders?
Daarnaast heeft de student misschien toch een aantal studiepunten gehaald. Leg vast welke vakken je gehaald hebt. De studiepunten blijven nog wel een tijdje geldig. En voor een volgende opleiding heb je er misschien weer iets aan.

Veel geleerd, ook bij stoppen met de studie voor 1 februari

Ik hoor studenten vaak zeggen dat ze van zo’n ‘vergissingsjaar’ veel hebben geleerd. Ze hebben zichzelf beter leren kennen. Ze weten beter wat wel en niet bij hen past.

Tussen(half)jaar

Als een student gaat stoppen met de studie betekent dat een tussen(half)jaar. Ik vind het belangrijk deze periode goed in te vullen. Sowieso pleit ik voor een daginvulling in deze maanden… werken, een vrijwilligerstaak, een korte cursus… En de student moet de resterende maanden van het collegejaar benutten om na te denken over de toekomst. De studieadviseur, maar ook de ex-schooldecaan, kunnen hierbij helpen. En er zijn hiervoor speciale ‘tussenjaarprogramma’s’. Maar een student kan ook zelf een programma maken… Veel open dagen bezoeken, meedoen met meeloopdagen, goed opleidingen vergelijken op het internet. Dat helpt allemaal om een volgende keer een betere keuze te maken. Maak wel een plan voor het komende half jaar. Lees hiervoor eens de tien tussenjaartips.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 62 reacties.

  1. Door: Daamin · 07-07-2023 om 20:23

    In november heb ik me uitgeschreven voor me studie en alles is goed gegaan ook bij duo staat dat ik uitgeschreven ben, maar als ik studiefinanciering wil aanvragen voor me nieuwe opleiding dan staan er 2 studies. Dus de ene is die ik dit jaar wil doen en de andere was waarmee ik was gestopt vorig jaar. Kan ik het nu gewoon aanvragen en doorgaan?

    1. Dag Daamin. Goed dat je weer een studie oppakt. En ja, je kunt gewoon doorgaan…

  2. Door: Annie · 29-05-2023 om 15:42

    Kan je ook een diploma kopen zoals op https://diploma-kopen.com?
    Mvg, Annie

    1. Dag Annie, dit is typisch een voorbeeld dat ik nooit zou vertrouwen. je kunt alleen een waardevol diploma verdienen door ervoor te studeren.

      1. Door: Annie · 08-07-2023 om 13:03

        Of het te vertrouwen is, blijft bij mij ook een vraagteken. Er zijn nog meer van dit soort websites zoals https://diplomaskopen.com/ maar ik weet niet wat ik er van moet denken… Ik zit serieus te overwegen om te stoppen, maar weet echt niet wat ik moet doen. Hoe kan het dat de diploma’s zomaar online verkocht kunnen worden?

        1. Hoi Annie, een diploma kopen is echt fraude. En je loopt ermee tegen de lamp, vroeg of laat. Niet doen dus…

  3. Door: Nienke · 01-02-2023 om 10:15

    Beste,

    Ik heb mij op 30 januari uitgeschreven voor mijn studie en op 31 jan duo geregeld. Alleen school heeft mijn uitschrijving voor 1 feb nog niet geaccepteerd (en vandaag is het 1 feb) is de 1 feb regel nu nog wel op mij van toepassing?

    Alvast bedankt,
    Nienke

    1. Dag Nienke,
      Ja, dat denk ik wel Heb je inmiddels al bericht gehad?

  4. Door: miranda hissink · 13-07-2022 om 14:54

    Hallo,

    Mijn dochter (22-10-2004) is in november gestopt met haar opleiding. Nu is mijn vraag komt ze in aanmerking voor weer de helft van het collegegeld.

    1. Dag Miranda. Nee, helaas. Die korting krijg je maar 1 keer. Veel succes voor jou en je dochter in het nieuwe studiejaar.

    2. Door: Gaby · 29-05-2023 om 19:16

      Ik ben begonnen in februari met mijn studie voor wanneer moet ik stoppen om niks terug te hoeven te betalen ?

      1. Dag Gaby,
        Dat weet ik niet. Ik denk ook binnen een half jaar. Maar vraag dit na bij http://www.duo.nl
        Lukt dit niet, dan hoor ik het graag en zal zelf contact met DUO zoeken.

  5. Door: Mike · 07-04-2022 om 09:57

    Dag Hermien, mijn dochter is in april jl. gestopt met de studie, waar zij in het eerste (propedeuse) jaar zat. Ik heb als ouder het collegegeld betaald over het hele jaar, krijg ik hiervan een gedeelte terug en zo ja hoe werkt dat?

    1. Dag Mike, Wat jammer dat je dochter gestopt is. Helaas krijg je geen collegegeld terug. Dat kan alleen bij stoppen voor 1 februari. Ik raad je wel aan goed met je dochter te praten over hoe nu verder. Ook is het handig als ze vast laat leggen welke studiepunten ze heeft gehaald. Verder is het nuttig feedback te vragen aan haar studieadviseur en misschien mede-studenten. Waarom ging het fout en wat kan ze in de toekomst beter niet meer doen? (Of juist wel?) Misschien heb je iets aan het artikel stoppen met de studie en opnieuw beginnen. Veel succes voor jou en je dochter.

  6. Door: Berber Roskam · 21-02-2022 om 17:44

    Ik wil graag stoppen met mijn studie maar dit is na 1 februari. Ik begin wel weer met een nieuwe studie in september, ik weet dat ik alles op stop moet zetten, maar hoe lang duurt dit voordat ik mijn ov en aanvullende beurs die ik krijgen terug moet betalen?

    1. Dag Berber,
      Daar hoef je pas aan te beginnen nadat je klaar bent met je volgende studie. Het volgende zegt DUO erover… (overigens is er nu geen rente op je studieschuld)

      Zo werkt terugbetalen van een studieschuld
      U hoeft uw studieschuld niet direct na uw studie af te lossen.
      Als uw studiefinanciering stopt, dan begint op 1 januari daarna de ‘aanloopfase’. Dit is een periode van 2 jaar waarin u nog niet hoeft terug te betalen. De rente loopt tijdens deze fase wel door.
      Gaat u tijdens de aanloopfase weer studeren? Dan kan de aanloopfase tijdelijk worden stopgezet, ook als u geen studiefinanciering meer krijgt.
      Na de aanloopfase van 2 jaar start de aflosfase. Vanaf dat moment moet u maandelijks verplicht terugbetalen.

  7. Door: Frederick · 10-03-2021 om 12:54

    Ik studeer nu aan aan de RUG en heb tot nu toe maar 15 punten gehaald. Stel dat ik de BSA niet ga halen kan ik me dan bijvoorbeeld rond juni uitschrijven en dan in september weer inschrijven voor dezelfde studie?

    1. Dag Frederick, wat vervelend dat je je BSA niet gaat halen. Vraag je op de eerste plaats af hoe het komt dat je te weinig studiepunten hebt gehaald. En praat hier vooral ook over met je studieadviseur. Dat geeft je een beeld of je volgend jaar meer kans hebt je BSA te halen. Maak je het hele studiejaar af, dan mag je dezelfde studie niet opnieuw doen op hetzelfde instituut. Soms stoppen studenten dan maar voor het einde van het studiejaar. Er zijn dan wel regels voor het opnieuw starten van dezelfde opleiding. je moet dn bijvoorbeeld alle 60 studiepunten halen. En je moet ook vaak bijvoorbeeld voor 1 april , aangeven dat je stopt. Kijk even goed na welke regels de RUG heeft, Iedere universiteit heeft weer andere regels…

  8. Door: Boukje · 22-02-2021 om 16:56

    Beste Hermien,

    Mijn dochter is voor 1 februari van dit jaar gestopt met haar eerste jaar aan de universiteit. Dit ligt niet aan de studiekeuze, maar wel aan het online lesgeven. Zij heeft geen fysiek onderwijs en loopt tegen een sociaal isolement aan. Nu heeft ze een brief ontvangen dat als ze aankomend jaar opnieuw wil beginnen alle studiepunten in 1 jaar moet halen anders moet ze alsnog van school af. Zelf vind ik deze houding nogal hardvochtig na een jaar als dit. Kunnen wij hier nog protest tegen aantekenen?

    1. Dag Boukje,
      Ja, universiteiten en hogescholen stellen wel meer zulke eisen. Erover praten lijkt me altijd goed. Ze kan het beste contact opnemen met haar studentendecaan. En ik vind het ook wel hardvochtig hoor, zo op een afstandje. Maar ik kan natuurlijk niet overzien wat er allemaal speelt en hoeveel studiepunten ze dit jaar gehaald heeft. Dus… gaan praten om haar situatie uit te leggen, dat lijkt me heel goed.

  9. Door: Ram · 30-01-2021 om 06:27

    Ik ben paar dagen geleden gestopt op het hbo eerste jaar, 1 februari regeling. In september 2021 wil ik weer beginnen met mijn nieuwe opleiding. Kan ik weer mijn studiefinanciering en ov opnieuw aanvragen en heb ik daar weer recht op? Het is nu weekend en ik kan duo nu niet bellen. Maak hierover enorme zogen.

    1. je krijgt volgend studiejaar weer gewoon OV en studiefinanciering. je hebt dan wel een half jaar ‘verbruikt’ van de periode dat je studiefinanciering hebt gehad. jammer, maar niets meer aan te doen. Denk wel goed na over je volgende studie en wat je dan anders aan gaat pakken. Want het is natuurlijk wel heel fijn als je volgende keuze meteen goed is.

  10. Door: Bianca · 28-11-2020 om 10:11

    Goedendag,
    Mijn zoon van 19 wil stoppen met zijn MBO-4 opleiding. Het blijkt niet de juiste keuze voor hem te zijn om nog een opleiding te volgen. Hij moet ervoor op zijn tenen lopen. Hij wil aan het werk bij Defensie. Is afgelopen september gestart. Heeft hiervoor al wel een MBO-3 studie gedaan. Geldt de 1 februari regeling ook nog voor hem? Omdat het niet de eerste studie is. Vr gr Bianca

    1. Dag Bianca, helaas kan ik je daar geen antwoord op geven. Ik vind het mbo een prachtige opleiding, maar ik heb daar helaas geen verstand van. Ik weet alleen iets van havo/vwo en hbo/wo. Misschien kun je het vragen aan DUO? http://www.duo.nl

  11. Door: Anouk · 30-10-2020 om 11:25

    Hoi,
    ik zit nu in mijn 2e jaar van mij HBO opleiding. Ik heb vorig jaar al veel zitten twijfelen, maar nu na afgelopen blok merk ik dit dit niet mijn toekomst is en wil ik graag stoppen. Is het ook zo dat als ik mij in het 2e jaar voor 1 februari uitschrijf, ik een deel van mijn collegegeld terug krijg/niet hoef te betalen. Ik heb immers de rest van het jaar dan de lessen niet gevolgd. Ik kan hier echter weinig informatie over vinden op internet, alleen maar info over hoe dat gaat na je eerste jaar.

    1. Dag Anouk, ik kan je helaas geen antwoord geven. Je hbo mag hier zelf in beslissen. Je kunt het dus alleen bij jou op school navragen. Misschien staat er iets in het reglement van de school? En veel succes met het nadenken over een andere studie of een nieuwe toekomst.

  12. Door: Sasha · 22-09-2020 om 17:27

    Hallo, ik ben 1 september begonnen met mijn studie maar ik vind hem niet leuk. Ik heb voor dit jaar studiefinanciering en studenten-ov. Maar ik zou graag op 1 februari weer willen beginnen met een andere voltijd studie. En op duo staat dat je je dan voor 1 februari de studiefinanciering en studenten-ov moet stopzetten. En ook staat er dat je dan hetzelfde jaar geen recht meer op studiefinanciering hebt. Heb ik dan nog wel recht op studiefinanciering en studenten ov?

    1. Dag Sasha, ik zou dit nog even goed navragen bij DUO. Bij mijn weten kun je gewoon switchen als je de studiefinanciering gewoon door laat lopen. Ik vond bij DUO het volgende (kijk ook op de site) :

      Wijzig uw opleidingsgegevens
      Als u aaneengesloten ingeschreven blijft staan, lopen uw studiefinanciering en reisproduct gewoon door. U hoeft alleen uw opleidingsgegevens te wijzigen, ook als u een master gaat doen.

      Wat moet u doen?
      Log in op Mijn DUO om uw opleidingsgegevens te wijzigen.
      Ga naar ‘Mijn studies en diploma’s’ en kies voor ‘Mijn Studies’.
      Klik op ‘Zelf uw studie doorgeven’ achter uw huidige opleiding. De rest wijst zich vanzelf.

  13. Door: Saskia · 10-05-2020 om 19:09

    Beste ,
    Ik ben afgelopen jaar gestopt ( voor 1 feb ) met mijn opleiding HBO 1ste jaar .
    Nu ga ik in september opnieuw een opleiding volgen op HBO , betaal ik deze keer het volledige bedrag wettelijke schoolgeld of weer de helft voor het 1ste jaar.

    1. Dag Saskia,
      Helaas kun je maar een keer profiteren van deze korting. Jammer.

  14. Door: ster · 16-02-2020 om 23:03

    Hoi Hermien,
    Onze dochter geeft zojuist aan toch te willen stoppen met haar HBO opleiding ( 1e jaars) omdat het niveau ( Engelstalig) te hoog gaat worden.
    1 februari is geweest…
    Dus moet ze het college- geld volledig betalen over het jaar 2019/2020
    Haar lening en ov moet ze dan, na uitschrijving, stop gaan zetten.
    Ze heeft een “positief advies” gekregen voor een andere HBO opleiding en deze start dan weer in september 2020.
    Mijn vragen:
    – Moet ze dan nu gelijk haar lening terug gaan betalen? Of pas als ze helemaal klaar is met studeren?
    – Kan ze dan wel weer een lening aanvragen in sept 2020?

    1. Dag Ster,
      Je dochter hoeft nog niet te beginnen met terugbetalen. En als ze in september weer start met een opleiding krijgt ze weer gewoon studiefinanciering. Binnenkort schrijf ik een artikel naar aanleiding van je vraag.

  15. Door: Rivaldo · 21-01-2020 om 22:19

    Hallo,
    Ik ben gestopt met mijn MBO 4 opleiding voor 1 februari, geld het dan ook dat ik mijn lesgeld dan niet meer verder hoef te betalen? op verschillende websites word gezegd dat je dan alleen de maand januari nog moet betalen.

    1. Dag Rivaldo,
      de school mag zelf beslissen hoe ze met het lesgeld omgaan. Op meeste scholen hoef je dan inderdaad de tweede helft van het studiejaar niet meer te betalen. Goed navragen op school, dus. Denk je er ook goed over na wat je nu verder gaat doen? Werken? Een nieuwe studie? En kies je voor een nieuwe studie.. hoe denk je er dan achter te komen welke studie dat moet zijn? Veel succes,

  16. Door: Sanne · 20-01-2020 om 12:11

    Beste Hermien. Mijn dochter is in september gestart met hbo verpleegkunde in Groningen. Ze wil stoppen (voor 1februari) Ze zou per 1 februari kunnen starten met voltijd hbo opleiding Social Work in Leeuwarden. Hoe zit het nu met de studie financiering? Kan ze dit dan wel/niet krijgen.

    1. Dag Sanne,
      Ja hoor. Ze krijgt dan weer gewoon studiefinanciering. Je kunt 7 jaar lang geld lenen als je een hbo bacheloropleiding doet. De OV kaart en eventuele aanvullende beurs krijg je niet zo lang. Kijk voor meer informatie op

    2. Dag Sanne,
      Ja hoor, je dochter krijgt nog gewoon studiefinanciering. In totaal kan ze 7 jaar lenen als ze een bacheloropleiding volgt. De eventuele aanvullende beurs en de OV kaart krijgt ze helaas korter. Kijk op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studiefinanciering-in-het-kort-voor-ouders/ voor meer informatie.

  17. Door: Ewald Jansen · 17-01-2020 om 13:51

    hallo,
    Als ik door ga met mijn HBO studie maar een negatief advies krijg en dus moet stoppen mag ik dan wel op een andere HBO opnieuw starten?

    1. Dag Ewald, ja dat mag. Maar ik adviseer je wel goed te onderzoeken wat er in het eerste jaar minder goed ging. Kun je dat veranderen?

  18. Door: Romario · 07-01-2020 om 12:30

    Als ik me voor mijn huidige opleiding stopt op 1 februari en vervolgens op dezelfde datum begint aan een andere opleiding (op een andere school) moet ik dan voor beide opleidingen nog collegegeld betalen tot het einde van het schooljaar of alleen voor de opleiding waar ik verder mee gaat?

    1. Dag Romario, doe je een opleiding binnen hetzelfde instituut, dan hoef je daarvoor niet te betalen. Ga je naar een ander instituut dan is dat afhankelijk van het instituut waar je nu op zit. Meestal betalen ze je de helft van het collegegeld terug. veel succes met je volgende opleiding

  19. Door: Ashley · 07-01-2020 om 10:16

    Hoe kan je teruggave van je collegegeld aanvragen bij je hogeschool? Gaat dat door middel van bellen of mail?

    1. Dag Ashley, het gaat om veel geld dus ik zou beide doen. Opbellen en per mail melden. Waarschijnlijk moet je ook een formulier invullen, succes met je volgende opleiding.

      1. Door: lotte · 14-06-2021 om 20:59

        ik ben 1 feb begonnen met hbo-V, nu ga ik hiermee stoppen maar te laat met aangeven dus krijg stufi tot (en met?) augustus.
        Ik zat eraan te denken om mbo-V te gaan volgen. Hoe zit dit nou stufi technisch?
        Vanaf augustus loopt het gewoon door?Of kan ik uberhaubt niet van hbo terug naar mbo?

        1. Dag Lotte,
          Ja, je kunt zeker terug naar het mbo. Je stufi moet je opnieuw aanvragen. En heel veel succes…

  20. Door: Sara · 07-01-2020 om 09:45

    Ik wil stoppen met mijn hbo opleiding. Ben begonnen in september 2019 en wil stoppen voor februari 2020. Ik wil wel weer een hbo opleiding gaan doen in het nieuwe schooljaar september 2020. Of zelfs eerder als dit kan. Heb ik dan wel weer recht op studiefinanciering? Want ik heb gelezen als je het stopzet voor 1 februari, je dezelfde jaar geen recht meer hebt op studiefinanciering.(Dit keer wil ik een duaal opleiding doen en geen 4 jarige opleiding)

    1. Dag Sara, dit is iets dat je heel goed na moet vragen bij DUO. Normaliter krijg je alleen studiefinanciering als je een voltijds opleiding volgt. Ik weet niet hoe ze het doen bij een duale opleiding. Laat je dat wel weten via dit blog? Dat is weer interessant voor andere studenten. Kijk voor meer informatie op https://duo.nl/particulier/geld-voor-deeltijdopleiding.jsp

  21. Door: Lies · 03-12-2019 om 12:19

    Hey, als ik mijn studie wil stopzetten, is dat een proces wat lang duurt of is dat zo gedaan? Dit in verband met afspraken bij mijn counselor. Alvast bedankt!

    1. Dag Lies,
      Dat stoppen is een fluitje van een cent. Zo gedaan. Ik zou nog wel even praten met je studieloopbaanbegeleider os studieadviseur over wat er wel en niet zo goed ging. Daar leer je altijd weer van voor een volgende studie.

    2. dag Lies, Dat stoppen is zo gedaan, een fluitje van een cent. Ik zou nog wel even praten met je studieloopbaanbegeleider of studieadviseur over wat er wel en niet goed ging bij je studie. Daar leer je altijd van voor een volgende keer.

  22. Door: Lina Jaspers · 14-10-2019 om 13:26

    Hoi. Als ik voor 1 februari 2020 stop met mijn opleiding op HBO in Denbosch, kan ik dan per september 2020 met dezelfde opleiding op dezelfde school in Denbosch opnieuw starten? Alvast dank!

    1. Dag Lina,
      Ja, dan kun je weer gewoon beginnen. Kijk wel even kritisch naar jezelf. Wat ging minder tijdens je eerste studie? En kijk ook kritisch naar je opleiding. Wat vond je minder interessant of lastig? Zou dat een volgende keer beter zijn? Of moet het dezelfde studie op een ander instituut zijn? Of hetzelfde instituut maar een iets andere studie? En is het niveau goed voor je?

  23. Door: Ismail · 06-09-2019 om 00:27

    Hallo,

    Ik heb nu in september mijn studie stopgezet op het hbo en daarmee ook dus mijn studiefinanciering. Omdat ik geen zin heb om een heel schooljaar niks te gaan doen wil ik in februari instromen bij een ander hbo opleiding. Kan ik dan wel weer studiefinanciering aanvragen of niet?

    1. Ja, dat kan. Succes met je nieuwe studie.

  24. Door: Imad hazion · 11-04-2019 om 22:19

    Ik heb geen studiefinanciering aangevraagd. Maar heb me collegegeld zefbetaald op het hbo maar ben voor 1 februari gestopt. Waar ik heb recht op.

    1. Dag Imad, meestal geeft de hogeschool of de universiteit dan de helft van je collegegeld terug, dat wil zeggen, je hoeft de tweede helft van het studiejaar niet te betalen. Je moet die teruggave bij je hogeschool aanvragen. Succes, hermien

      1. Door: Lotte · 20-11-2019 om 15:03

        Hi Hermien,

        Welke regeling geldt er dat je, je collegegeld terugkrijgt van je studie. Verschilt dit per studie of hoef je de helft van je studie niet meer te betalen?

        1. Dag Lotte,
          De opleiding mag zelf bepalen of ze collegegeld teruggeven. Als ze dat doen betekent dat meestal dat je de resterende maanden van het studiejaar niet meer hoeft te betalen.

      2. Door: Sara · 22-01-2020 om 14:12

        Ik vind me opleding echt leuk en wil het 100% afmaken alleen heb ik het tot nu toe verpest. Door depressie en anxiety!
        Toch wil ik nog een kans!
        Als ik voor 1 februari stop mag ik dan de opleding opnieuw doen op dezelfde school ? Voordat ik een negatieve studie advies krijg.

        Of is het beter om door te gaan alle overige punten te halen en kijken of ik toch overmag als ik vertel waarom het zo slecht is gegaan ?

        Mvg,

        1. Dag Sara,
          Ik vind dat je in ieder geval op school moet praten, ook om een beter beeld te krijgen van wat er mis ging. Een studentendecaan kan bij ziekte of depressie ervoor zorgen dat het Bindend Studieadvies minder streng wordt toegepast. Inderdaad, als je stopt voor 1 februari vermijd je een negatief Bindend Studieadvies. Maar het is niet zeker dat je dan volgend jaar dezelfde studie weer mag doen. Ook dat moet je op school vragen. Soms is een school ook extra steng als je op deze manier je eerste studiejaar over wilt doen. Vaak moet je dan alle 60 studiepunten halen. Kortom, gewoon gaan praten op school. Dat is echt het beste. Ook om er achter te komen wat er nou echt fout ging en of het het volgend jaar echt beter kan en hoe je dat dan aan moet pakken. het kan natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je over een andere studie na moet gaan denken die beter bij je past.

          1. Door: Tijmen · 28-01-2020 om 10:14

            Beste,
            Ik studeer nu aan de rug in Groningen, maar ik overweeg om te stoppen met mijn studie. Het is echter het geval dat wanneer je een verzoek tot uitschrijven inwilligt dat je een maand later pas echt uitgeschreven wordt. Betekent dit dat ik wanneer ik voor 1 februari een verzoek inwilligt dat ik dan alsnog mijn ov moet betalen.
            Alvast bedankt,
            Tijmen

          2. Dag Tijmen. Dit zou ik aan DUO vragen, ik heb geen idee.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.