10 oktober 2024 | Categorie: Geen categorie, Studiekeuze

Studiekeuze check list punt 1: breed oriënteren

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Om een goede studiekeuze te kunnen maken, is breed oriënteren belangrijk. Hoe kun je dit makkelijk en efficiënt doen? Dit is het tweede artikel in een reeks over de studiekeuze check list. Hierover vertel ik meer tijdens een gratis studiekeuze webinar op 13 november a.s.

studiekeuze check list

Sommige scholieren weten al lang zeker wat ze willen gaan studeren. Weet jij het al, of weet jouw kind dit al, dan kan dit een fijn gevoel geven. Maar ook dan is het belangrijk dat naar een flink aantal andere studies is gekeken, of toch nog wordt gekeken. Ik hoor geregeld van studenten dat ze dit niet hebben gedaan en hier spijt van hebben. Omdat ze later alsnog gingen twijfelen.

De tijd die hieraan wordt besteed is nooit weggegooid. Blijft de studiekeuze hetzelfde, dan is deze steviger gefundeerd.

De studiekeuze check list

Dit artikel gaat over punt 1 in deze studiekeuze check list (klik op de link achter elk punt om te lezen wat je kunt doen om dat af te vinken, en hoe ouders hierbij kunnen helpen):

  1. Je hebt gekeken naar een flink aantal andere studies,
  2. goed verdiept in de inhoud en opzet van de studie,
  3. een beeld van werk dat je daarna kunt doen,
  4. goed vergeleken met andere studies,
  5. deelgenomen aan een meeloopdag,
  6. en je bent gemotiveerd om met de studie te starten!

Dit is iets anders dan de studiekeuzecheck die universiteiten en hogescholen aanbieden. Lees ook waarom ik deze studiekeuze check list maakte en wat je kunt doen bij twijfels tussen een paar studies.

Wil je bericht ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt? Voer je mailadres in bij ‘abonneren op nieuwe artikelen’ in de rechter balk op deze pagina.

Breed en efficiënt oriënteren

Naar open dagen gaan is een goed idee. Zo kun je proeven aan de sfeer op verschillende campussen.  Zo’n open dag goed voorbereiden en meegaan als ouder is super nuttig. Ik raad aan om ook naar open dagen te gaan in studentensteden waar de kamernood en huurprijzen minder hoog zijn. Omdat op kamers gaan belangrijk is voor je ontwikkeling, voor een fijne studietijd en hiermee voor de kans op studiesucces.

Het aantal voorlichtingsrondes waaraan je kunt deelnemen op een open dag is beperkt. Rondlopen op een informatiemarkt bij een open dag is ook een goed idee. Misschien kom je daar studies tegen waarvan je nog nooit hebt gehoord. Maar dan nog is het lastig om op open dagen een goed breed beeld te krijgen van studies in verschillende sectoren. Dit gaat beter op internet.

Oriënteren op internet

Op de website Studiekeuze123 zijn alle hbo- en universitaire studies te vinden. Je vindt hier meer dan duizend hbo- en universitaire studies waaruit je kunt kiezen. Deze webiste wordt betaald door het Ministerie van Onderwijs. Luister hier de podcast van Studiekeuze123 waar ik aan meewerkte.

studiekeuze check list

Tijdens de opnames van de podcast voor Studiekeuze123

Alle hbo’s en universiteiten leveren een heleboel informatie aan over al hun opleidingen voor de website van Studiekeuze123. Om niet te verzuipen in dit aanbod, raad ik aan om hierin niet zomaar te gaan scrollen.

Slim zoeken en selecteren

Zoeken naar studies waar je al ooit van hebt gehoord helpt niet om breed te oriënteren. Slim selecteren is hiervoor handig. Een stukje onder de grote zoekbalk op de homepage van Studiekeuze123 staat in een blok ‘Jouw favorieten’ met daarin in een zwart blokje met witte letters ‘zoek een opleiding’. Klik daarop en je komt op een pagina met aan de linkerkant een kolom waar je onder meer kunt selecteren welke voorpleiding je hebt, en of je voltijd, deeltijd of duaal wilt studeren.

Vwo-ers raad ik aan om hier bij ‘soort studie’ zowel ‘wo’ als ‘hbo’ te selecteren. Wo is een afkorting voor wetenschappelijk onderwijs, ofwel universiteit. Universiteit zorgt niet altijd voor betere carrièrekansen dan hbo. De beste kans op een studiesucces heb je als je de inhoud van de studie interessant vindt en de manier van studeren bij jou past.

Studiekeuze check list: sectoren en drijfveren

In dezelfde kolom kun je ook selecteren in welke studierichtingen je studies wilt bekijken. Kies hieruit om te beginnen 1 richting. Nog geen voorkeur? Loot of selecteer dan een willekeurige. Bij de meeste studierichtingen krijg je nu een lijst met meer dan honderd opleidingen te zien.

Scroll door die lijst, klik op een aantal studies waarvan je niet weet wat die inhouden en lees daarvan de korte beschrijving. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Selecteer daarna een andere studierichting en doe hetzelfde. Zo krijg je in korte tijd een breed beeld van studies in verschillende sectoren.

studiekeuze check list

Vraag je eens af, of vraag aan je kind, welke problemen in jullie omgeving of de wereld je zou willen helpen oplossen. Dit kan helpen om drijfveren te ontdekken die belangrijk zijn bij het maken van een studiekeuze. Problemen of onderwerpen waar je door deze vraag aan denkt, kun je intypen in de zoekbalk bovenaan op de homepage van Studiekeuze123.

Typ in die zoekbalk bijvoorbeeld ‘klimaatverandering’ of ‘armoede’, als dat problemen zijn waar jij graag aan zou werken. Scroll door de lijst van studies die dit oplevert en lees de beschrijving van enkele. Zo komt je misschien studies tegen waarvan je nog nooit had gehoord en die kunnen passen bij je drijfveren.

Beroepen en keuzegids

De meeste jongeren kennen maar een zeer beperkt aantal beroepen. Scroll eens op bijvoorbeeld nationaleberoepengids.nl  door beroepen in verschillende sectoren, en lees daarvan de beschrijving. Hier staat ook bij welke studies opleiden tot het betreffende beroep. Ook dit kan handig zijn om in korte tijd een breed beeld te krijgen van mogelijkheden en ideeën op te doen.

Ook slim: kijk eens naar opleidingen in verschillende sectoren in de Keuzegids. Daarin staan ze handig overzichtelijk weergegeven in  sectoren met nuttige informatie per studie. Bovendien worden studies in deze gids beoordeeld. De kwaliteit van opleidingen kan namelijk erg verschillen.

De beoordeling in de Keuzegids is op onder meer enquêtes onder bijna 300.000 studenten, baankansen en cijfers over studieuitval en studievoortgang. Op de meeste scholen is de Keuzegids aanwezig en kunnen leerlingen deze inzien of lenen. Deze gids kun je ook kopen of online inzien tegen betaling.

In deze serie artikelen lees je wat volgens de keuzegids de beste bacheloropleidingen (hbo en wo) waren in 2024 in Nederland:

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur en kunst
De beste opleidingen recht en bestuur
De beste opleidingen economie en bedrijf
De beste opleidingen gedrag en maatschappij
De beste opleidingen gezondheid
De beste opleidingen aarde en milieu
De beste opleidingen exact en informatica
De beste opleidingen techniek en ontwerp
De beste interdisciplinaire opleidingen

 

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.