Tussenjaar voorbereiden: online workshop
Een studiekeuze maken kost tijd. Soms is dat voor jongeren niet te combineren met het eindexamen. Voor jongeren die echt niet weten welke kant ze op willen is een tussenjaar misschien een optie. Maar een tussenjaar voorbereiden kost ook tijd. Je moet wél plannen maken.
Tussenjaar voorbereiden: online workshop
Voor jongeren die in september niet gaan doorstuderen en hun ouders is er nu online Workshop Tussenjaarplan. Deze is ontwikkeld door oprichter van het TussenjaarKenniscentrum en jongerencoach gespecialiseerd in studiekeuzebegeleiding Daniëlle Vogels. Dit artikel is door haar geschreven.
Hoe kun je een tussenjaar goed invullen?
Voor wie een tussenjaar in gaat is het waardevol om goed te kijken naar hoe dit het best kan worden ingevuld. Het goed invullen van een tussenjaar kun je in de kern vergelijken met het maken van een goed gefundeerde studiekeuze. Ook hiervoor is het nodig dat je goed oriënteert op wat er allemaal mogelijk is.
Mogelijkheden in een tussenjaar
Op de website van het TussenjaarKenniscentrum staan daarom tips en onafhankelijke overzichten van mogelijkheden voor invulling van een tussenjaar in binnen- en buitenland. Omdat onzeker is wanneer reizen weer mogelijk zal zijn, schreef ik ook tips voor een waardevol tussenjaar in Corona-tijd.
Wat past bij mij?
Maar evenals bij het maken van een studiekeuze, is het voor een goede invulling van een tussenjaar niet voldoende om te weten wat er allemaal mogelijk is. Het is ook belangrijk dat uw kind bij zichzelf te raden gaat: Wat past bij mij? Waar heb ik behoefte aan? Op welke punten kan en wil ik me ontwikkelen? Hoe zou ik een tussenjaar kunnen gebruiken om mijn kans op een fijne en succesvolle carrière te vergroten?
Beste invulling van het tussenjaar
De beste invulling van een tussenjaar is voor iedereen anders. Die bestaat uit een goede combinatie van activiteiten die nuttig zijn voor jou én waar jij veel zin in hebt. Workshop Tussenjaarplan begint daarom met opdrachten die helpen ontdekken welke activiteiten dit voor jou kunnen zijn. De workshop eindigt met een praktisch stappenplan voor realisatie van die activiteiten. Omdat een van de risico’s van een tussenjaar is dat je er ideeën voor hebt die je niet uitvoert.
Tussenjaar voorbereiden? Ouders zijn hierbij belangrijk
Aan deze workshop kan uw kind alleen samen met u deelnemen. Niet omdat u zich moet bemoeien met de invulling van het tussenjaar. Dit zoveel mogelijk zelf vormgeven is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van uw kind. Als ouder heeft u grote invloed op de waarde die het tussenjaar voor uw kind kan hebben. En u kunt helpen risico’s van een tussenjaar te beperken. Elke jongere heeft hierbij andere begeleiding nodig. Deze kunt u uw kind geven zonder te sturen. De opdrachten en informatie die u in Workshop Tussenjaarplan krijgt, geven u hiervoor handvatten. Kijk hier voor inschrijving en data waarop deze workshop online wordt gegeven.
Tussenjaar voorbereiden? Tien tips voor jongeren (en hun ouders)
Tip 1: Spring niet in het diepe. Begin niet aan een opleiding als je er niet helemaal zeker van bent. Kies je voor een tussenjaar? Maak dan concrete plannen en schrijf die ook op.
Tip 2: Echt wel studeren? Denk goed na… wil je echt wel studeren? Of kies je voor werken of een eigen bedrijf?
Tip 3: Focus. Wil je volgend jaar studeren? Houd dan tijdens je tussenjaar de focus op studiekeuze. Kijk naar verschillende onderwijsinstellingen en vergelijk de hbo’s en universiteiten onderling.
Tip 4: Meelopen. Ga (online) proefstuderen… Bezoek minimaal vier meeloopdagen. Op een (online)meeloopdag ben je student tussen de studenten. Praat veel met ouderejaars.
Tip 5: Iets bijzonders? Verdiep je ook in bijzondere opleidingen en minder voor de hand liggende hbo’s en universiteiten. Misschien is dit jouw ideale studie. Vergelijk meerdere opleidingen. Ook online kun je veel informatie vinden.
Tip 6: Begeleiding nodig? Misschien heb je baat bij een ‘coach’ tijdens je studiekeuzeproces. Dat kan een familielid zijn, misschien je ‘ex’ decaan, misschien een vriend of vriendin… Er zijn ook professionele studiekeuzecoaches. En diverse studiekeuzeprogramma’s o.a. bij hbo’s. Er zijn subsidiemogelijkheden.
Tip 7: Chillen. Ga niet een heel jaar in je nest liggen of ‘lekker chillen’. Daar schiet je op den duur echt niets mee op. Denk na over een goede dagbesteding. Maak een tussenjaarplan.
Tip 8: ‘Zomaar’ een baantje? Werken is altijd zinvol, je leert veel over jezelf en over hoe het eraan toegaat op de werkvloer. Maar vraag je wel af of dit baantje echt bij je past en of je dit jarenlang wilt blijven doen.
Tip 9: Studie voor het leven? Geniet van je tussenjaar, geniet van de ruimte die jij jezelf geeft om na te denken over je toekomst. Met je ervaringen kun je later in je werk of opleiding vast veel doen. De meeste loopbanen lopen niet in één rechte lijn, vaak veranderen mensen van beroep tijdens hun leven. Mooi als je dan een brede (levens)ervaring hebt.
Tip 10: Zelfreflectie: Denk heel goed na over jezelf. Doe dat op een actieve manier, samen met anderen.