20 juli 2021 | Categorie: Studiekeuze

Twijfelen over de studiekeuze na de zomer

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vanmorgen sprak ik Luisa. Ze is net geslaagd voor haar vwo. Maar nu zit ze nog steeds te twijfelen over de studiekeuze na de zomer. Geschiedenis of Sociologie? Leiden, Utrecht of Nijmegen? Ik heb haar nog een paar nuttige tips kunnen geven. Misschien ook iets voor jou of jouw kind?

Twijfelen over de studiekeuze na de zomer

Na een ouderavond…

Ik heb Luisa ontmoet op een ouderavond in Tilburg. Die ouderavonden organiseer ik samen met middelbare scholen en die zijn in principe bedoeld voor ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo. Maar de leerlingen mogen zelf natuurlijk meekomen. Luisa deed dat ook. Ik laat altijd mijn contactgegevens achter en ouders en studiekiezers kunnen me bellen als ze aanvullend vragen hebben. Dat deed Louisa dus. Super.

Goed alles onderzocht

Ik kreeg bij Luisa het gevoel dat ze alle stappen van het studiekeuzeproces heel zorgvuldig had doorlopen. Ze was naar verschillende Open Dagen geweest en ze had ook veel rondgekeken op het internet. Maar meeloopdagen had ze niet kunnen doen. Inhoudelijk wist ze wel zo ongeveer welke richting ze op wil en met beide studies kan dat ook wel. Hoewel de studies anders heten kun je toch, wat verderop, de vakken volgen die je echt interessant vindt. Na het eerste studiejaar heb je namelijk veel keuzevrijheid en kun je je eigen studie min of meer zelf vormgeven door je vakkenkeuze. Inhoudelijk komt Luisa bij beide opleidingen wel tot haar recht. Maar hoe zit het met de sfeer?

Twijfelen over de studiekeuze: ‘Het gevoel dat ik goed zit ontbreekt’

Luisa gaf aan dat ze nog steeds niet het gevoel heeft: ‘dit is het’. En dat is toch echt wel nodig, dat je het gevoel hebt ‘hier wil ik de komende jaren studeren. Bij deze groep mensen wil ik horen.’
Het grote voordeel van een meeloopdag is dat je juist kunt ervaren of je je thuis kunt voelen bij deze mensen en dit instituut. Maar meeloopdagen zijn er nu niet meer in de zomervakantie. Wat kan er dan wél?

Tips voor studiekiezers die nog twijfelen over de studiekeuze na de zomer: Zoek contact met een student

Mijn belangrijkste tip: zoek contact met en student die deze studie al volgt. Meestal staan er contactgegevens of chatmogelijkheden op de sites van de opleidingen. Een Teams gesprek of chat met een student kan je informatie geven van binnenuit. Dat gaat verder dan al die zakelijke informatie die je ook op de sites vindt. Die is belangrijk, maar je krijgt daar toch echt niet het gevoel bij dat je moet hebben om te beoordelen of een studie bij je past. En een studie moet je kiezen met je hoofd én je hart.
Al pratend bedacht Luisa dat ze eigenlijk ook wel iemand kent die studeert op een van de uni’s die je op het oog heeft. Mooi, bellen dus die student. Er is ook speciale studiekeuzehulp van studenten door studenten juist in Coronatijd. Je kunt via de site kiezen in quarantaine ook in contact komen met studenten.

Tips voor studiekiezers die nog twijfelen over de studiekeuze na de zomer: ga toch nog eens kijken

De universiteiten en hogescholen geven nu geen les, maar niet alle instellingen zijn compleet gesloten. Zeker op de universiteiten zijn er nog gebouwen open zoals bijvoorbeeld de bibliotheek. Ga daar gewoon eens kijken. Ga eens ergens op een campus op een bankje zitten en laat de sfeer op je inwerken. Loopt er ergens een student rond? Trek de stoute schoenen aan en praat met hem of haar. Deze student is ook ooit studiekiezer, of misschien wel studietwijfelaar geweest.
Kijk ook eens naar de briefjes en posters die er in de gangen van de gebouwen hangen. Welke sfeer spreekt daar uit en spreekt dit je aan?
en aanmelden voor een opleiding kan meestal nog tot 1 september. Je moet dan nog wel de studiekeuzecheck doen.

Stoppen voor 1 februari?

Louisa gaf aan dat ze er ook over dacht om maar gewoon in het diepe te springen en ergens aan te beginnen. Ik heb haar aangegeven dat ze, als blijkt dat ze zich vergist heeft, in ieder geval voor 1 februari moet stoppen. Want dat scheelt een heleboel geld.
Over het algemeen ontraad ik het om ‘in het diepe’ te springen. Meestal is een tussenjaar gericht op studiekeuze dan een beter idee. Er is ook een klein tussenjaarfonds voor studenten die zo’n tussenjaarprogramma willen volgen.
Maar Luisa klonk toch eigenlijk wel behoorlijk zeker van haar inhoudelijke studiekeuze. Dus misschien komt ze er uit door het praten met studenten en het rondwandelen op de campussen. En natuurlijk kan ze me nog een keertje bellen. Succes Luisa*! (dit is natuurlijk niet haar echte voornaam)

zomertips voor studiesucces

Lees ook: tips voor de zomer

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.