10 juli 2022 | Categorie: Studeren

Zomertips voor studiesucces (speciaal voor ouders)

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Drie keer ging ik met een zucht van verlichting de zomervakantie in… Telkens als er weer een van mij drie kinderen geslaagd was voor de middelbare school. Klaar is Kees, alweer een kind ‘volwassen’. Waarom dan toch zomertips voor studiesucces?

zomertips voor studiesucces

Nog een spannend studiejaar

Slagen voor de middelbare school is een belangrijk punt in je studieloopbaan. Maar er komt nóg een spannend jaar voor je kind… het eerste studiejaar moet gehaald worden. En dat valt lang niet mee. Zij halen niet voldoende studiepunten en halen het Bindend Studieadvies (BSA) niet. Een teleurstelling voor jou en je kind. Is dit te voorkomen? Overigens gaan alle instellingen hier weer anders mee om. Goed om dit eens op te zoeken. Natuurlijk ga je uit van een succesvol studiejaar… Maar je weet maar nooit. Lees ook de tien tips voor studiesucces.

Studiekeuze, de beste voorbereiding op de studie

De beste voorbereiding op de studie, en de grootste kans op studiesucces heeft te maken met een degelijk studiekeuzetraject. Heeft je zoon of dochter veel tijd besteed aan de studiekeuze? Dan is de kans groot dat het eerste studiejaar goed verloopt.
Is er minder tijd besteed aan studiekeuze? Zo’n 50% van de uitvallers zegt te weinig tijd te hebben genomen voor een goede studiekeuze. Twijfelt je zoon of dochter toch nog. Misschien is een extra jaar nadenken over een nieuwe studiekeuze toch nog niet zo gek. Bespreek dit ook eens… om een teleurstelling in het eerste studiejaar te voorkomen.

Vijf zomertips voor studiesucces

Toch heb ik vijf zomertips voor studiesucces voor jou. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor studiesucces bij je zoon of dochter… maar vanuit de zijlijn een beetje meekijken kan geen kwaad.

Zomertips voor studiesucces, tip 1: Besteed aandacht aan de studiekeuzecheck

Voor aanvang van de studie doet je zoon of dochter de studiekeuzecheck. Of hij of zij heeft deze de afgelopen weken gedaan… Stimuleer hem of haar hiervan een serieus laatste checkmoment te maken. Is dit de goede studie? Bij twijfel kan de student een gesprek aanvragen. Het is de laatste kans om nog van studie te veranderen. Het is niet slim om aan een opleiding te beginnen als je nog veel twijfelt. En veranderen vaak kan nog in de zomervakantie. Of is het beter alsnog een tussenjaar te overwegen?
Studiekeuzecheck

 

Zomertips voor studiesucces, tip 2: Geniet en ontspan

Stimuleer je zoon of dochter vooral te genieten van de vakantie. Veel studenten lopen het risico van burnout tijdens het eerste studiejaar. Een uitgeruste start is belangrijk. Vakantiewerk is natuurlijk belangrijk om wat geld te verdienen nu er een dure studietijd komt. Maar ontspannen aan de opleiding beginnen is dat ook. Ook tijdens het eerste studiejaar moet een student zorgen dat hij een goede balans vindt tussen studeren en ontspannen.

Zomertips voor studiesucces, tip 3: Kamer vinden… denk erover na

Zoekt je kind een kamer? Misschien mag je meehelpen zoeken? Goed wonen helpt bij studiesucces. (kamer, belangrijk voor een goede start).
Besluit je zoon of dochter nog even bij jou te blijven wonen? Goede afspraken maken over taken en verantwoordelijkheden is dan vanzelfsprekend. Je kind doet er overigens goed aan zich te realiseren dat reizen best vermoeiend kan zijn. Veel studenten nemen zich voor in het OV te studeren. Maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. (lees ook OV studentenkaart)

Zomertips voor studiesucces, tip 4: Studentenstad verkennen

Stimuleer je kind de studentenstad te verkennen en ga zelf eens mee als hij of zij dat leuk vindt. De aanstaande student kan ook eens binnen lopen op de hbo of universiteit van zijn of haar keuze. Het zijn openbare gebouwen. dat zal dus meestal geen probleem zijn…

Zomertips voor studiesucces, tip 5: Netwerk gebruiken en de introductie meemaken

Stimuleer je zoon of dochter zijn netwerk op de instelling ‘op te poetsen’. Kende hij of zij al studenten van zijn middelbare school die ook voor deze instelling hebben gekozen? Heeft hij studenten ontmoet op meeloopdagen, proefstuderen of Open Dagen?
Stimuleer je kind vooral mee te doen aan de introductie. De introductie van de hogeschool of universiteit is een belangrijke start. Je zoon of dochter leert zijn medestudenten kennen. Hij ontmoet enkele docenten en zijn studieadviseur. Zo bouwt hij een degelijk sociaal netwerk. Een goed netwerk is een belangrijke sociale basis voor studiesucces.

zomertips voor studiesucces

Ik wens jou en je zoon of dochter een mooie zomer en een goede start van de studie. En zijn er vragen? Laat het vooral weten.

een fijne tijd toegewenst, Hermien

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.