Zomertips voor studiesucces (speciaal voor ouders)

Door: Hermien Miltenburg · 18 juni 2021
Categorie: Studeren

Drie keer ging ik met een zucht van verlichting de zomervakantie in… Telkens als er weer een van mij drie kinderen geslaagd was voor de middelbare school. Klaar is Kees, alweer een kind ‘volwassen’. Waarom dan toch zomertips voor studiesucces?

zomertips voor studiesucces

Nog een spannend studiejaar

Slagen voor de middelbare school is een belangrijk punt in je studieloopbaan. Maar er komt nóg een spannend jaar voor uw kind… het eerste studiejaar moet gehaald worden. En dat valt lang niet mee. 15,9% van de studenten van de universiteit haalt het eerste studiejaar niet. 27,8% van de hbo studenten wil of moet stoppen met de studie. Zij halen niet voldoende studiepunten en halen het Bindend Studieadvies (BSA) niet. Een teleurstelling voor u en uw kind. Is dit te voorkomen? Lees ook de tien tips voor studiesucces.

Studiekeuze, de beste voorbereiding op de studie

De beste voorbereiding op de studie, en de grootste kans op studiesucces heeft te maken met een degelijk studiekeuzetraject. Heeft uw zoon of dochter veel tijd besteed aan de studiekeuze? Dan is de kans groot dat het eerste studiejaar goed verloopt.
Is er minder tijd besteed aan studiekeuze? Zo’n 50% van de uitvallers zegt te weinig tijd te hebben genomen voor een essay on doing something new. Twijfelt uw zoon of dochter toch nog. Misschien is een song analysis essay outline 583 toch nog niet zo gek. Bespreek dit ook eens… om een teleurstelling in het eerste studiejaar te voorkomen.

Vijf zomertips voor studiesucces

Toch heb ik vijf zomertips voor studiesucces voor u. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid voor studiesucces bij uw zoon of dochter… maar vanuit de zijlijn een beetje meekijken kan geen kwaad.

Zomertips voor studiesucces, tip 1: Besteed aandacht aan de studiekeuzecheck

Voor aanvang van de studie doet uw zoon of dochter de informative essay topics. Of hij of zij heeft deze de afgelopen weken gedaan… Stimuleer hem of haar hiervan een serieus laatste checkmoment te maken. Is dit de goede studie? Bij twijfel kan de student een gesprek aanvragen. Het is de laatste kans om nog van studie te veranderen. Het is niet slim om aan een opleiding te beginnen als je nog veel twijfelt. En last minute essay writing service. Of is het beter alsnog een https://weblog.wur.eu/college-application-essays-accepted-by-harvard-university/ te overwegen?
Studiekeuzecheck

 

Zomertips voor studiesucces, tip 2: Geniet en ontspan

Stimuleer uw zoon of dochter vooral te genieten van de vakantie. Veel studenten lopen het risico van burnout tijdens het eerste studiejaar. Een uitgeruste start is belangrijk. Vakantiewerk is natuurlijk belangrijk om wat geld te verdienen nu er een dure studietijd komt. Maar ontspannen aan de opleiding beginnen is dat ook. Ook tijdens het eerste studiejaar moet een student zorgen dat hij een goede balans vindt tussen studeren en ontspannen. Dat is zeker belangijk in Coronatijd, nu het studeren extra stressvol is.

Zomertips voor studiesucces, tip 3: Kamer vinden… denk erover na

Zoekt uw kind een kamer? Misschien mag u meehelpen zoeken? Goed wonen helpt bij studiesucces. (kamer, belangrijk voor een goede start).
Besluit uw zoon of dochter nog even bij u te blijven wonen? Goede afspraken maken over taken en verantwoordelijkheden is dan vanzelfsprekend. Uw kind doet er overigens goed aan zich te realiseren dat reizen best vermoeiend kan zijn. Veel studenten nemen zich voor in het OV te studeren. Maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. (lees ook OV studentenkaart)

Zomertips voor studiesucces, tip 4: Studentenstad verkennen

Stimuleer uw kind de studentenstad te verkennen en ga zelf eens mee als hij of zij dat leuk vindt. De aanstaande student kan ook eens binnen lopen op de hbo of universiteit van zijn of haar keuze. Het zijn openbare gebouwen. dat zal dus meestal geen probleem zjn…

Zomertips voor studiesucces, tip 5: Netwerk gebruiken en de introductie meemaken

Stimuleer uw zoon of dochter zijn netwerk op de instelling ‘op te poetsen’. Kende hij of zij al studenten van zijn middelbare school die ook voor deze instelling hebben gekozen? Heeft hij studenten ontmoet op meeloopdagen, proefstuderen of Open Dagen?
Stimuleer uw kind vooral mee te doen aan de introductie. De introductie van de hogeschool of universiteit is een belangrijke start. Uw zoon of dochter leert zijn medestudenten kennen. Hij ontmoet enkele docenten en zijn studieadviseur. Zo bouwt hij een degelijk sociaal netwerk. Een goed netwerk is een belangrijke sociale basis voor studiesucces.

zomertips voor studiesucces

Ik wens u en uw zoon of dochter een mooie zomer en een goede start van de studie.

Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.