Wat kost studeren in 2020? De meest gelezen artikelen
Wat kost studeren in 2020? Dit is zeker nu een belangrijk thema voor ouders én jongvolwassenen. Wat is in 2020 het meest gelezen over geldzaken en studeren?
Wat verdien ik na afstuderen?
De meest gelezen artikelen over geldzaken waren: ‘Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?‘ en ‘Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?’ De meeste jongvolwassenen baseren hun studiekeuze niet op het startsalaris dat ze later hebben. Maar het is verstandig daar eens naar te kijken. Dat is zeker belangrijk als de student een studielening afsluit. De DUO heeft slimme rekentools om uit te rekenen wat het aflossen van de studieschuld betekent. Slim om dat te vergelijken met het startsalaris. Dan zullen studenten ontdekken dat het verstandig is niet méér te lenen dan nodig is voor de studie. Veel studenten doen dat helaas wél. En aan de andere kant blijkt dat het aflossen best meevalt met het mooie salaris dat je krijgt na een wo of hbo opleiding. Tenminste als de studieschuld niet nodeloos hoog wordt.
Studiefinanciering in het kort
Op de site van DUO staat veel informatie. Toch is het artikel ‘studiefinanciering in het kort‘ veel gelezen. Hierin staat dat de studiefinanciering uit vier onderdelen bestaat:
- De OV kaart, voor iedereen onder de 30 die naar een hbo of universiteit gaat.
- De aanvullende beurs, niet voor iedereen. Maximaal € 403,17 per maand. Ik vertel hier later meer over.
- De lening. Voor iedereen die voor zijn dertigste begint met de studie.
- Het collegegeldkrediet. Dit is ook een lening. 3 + 4 zijn in de praktijk hetzelfde. Je kunt in totaal €1076,14 per maand lenen. Een eventuele aanvullende beurs wordt hiervan afgetrokken.
Deze regels gelden voor Nederlandse studenten die een voltijds opleiding op een hbo of universiteit volgen. Voor het mbo zijn er andere regels. Er zijn nog meer studenten die recht hebben op studiefinanciering. Kijk hiervoor naar de site van Duo. Dat is dé expert.
Help een beetje bij het aanvragen van de studiefinanciering
Het artikel ‘studiefinanciering in het kort’ is echt een mini-samenvatting. Duo geeft veel meer en heldere informatie. Het korte artikel in dit blog kan een opstapje zijn om te snappen hoe de studiefinanciering werkt. Jongeren hebben hier vaak een beetje hulp bij nodig. Op school van de decaan of thuis van hun ouders. Ze moeten wél zelf de studiefinanciering aanvragen. En ze zijn ook zelf verantwoordelijk voor de studieschuld. Ouders staan hier helemaal buiten. U weet als ouder niet hoeveel studieschuld uw kind heeft. Maar u bent ook niet verantwoordelijk voor die schuld. Deze regel geldt voor alle studenten op hbo en universiteit, ook als de student nog geen 18 is.
Wat kost studeren in 2020? De aanvullende beurs
Vraag de aanvullende beurs altijd aan. De aanvullende beurs is een recht. Het is gratis geld. Je mag dit geld houden als je binnen tien jaar je diploma haalt. Begin je op het hbo en wil je een andere hbo opleiding volgen? Niks aan de hand als je maar binnen tien jaar een hbo diploma haalt.
Niet iedereen krijgt een aanvullende beurs. Dit is afhankelijk van beide biologische ouders. De student hoeft dit niet zelf uit te zoeken. Dat doet de belastingdienst. Je hoeft als student alleen maar aan te vinken dat je graag deze beurs ontvangt. Dat is alles. Doe dit altijd!
Toch laten veel studenten dit ‘gratis geld’ liggen. Veel te veel studenten vragen de aanvullende beurs niet aan. dat is echt erg jammer. En er is geen enkele reden om de aanvullende beurs niet aan te vragen.
Is de vader onvindbaar? Als student hoef je daar niet achteraan. Dat doet de belastingdienst. Weet de student niet wat zijn ouders verdienen? Dat hoeft ook niet. En speciaal voor dit jaar… Is het inkomen van de ouders in 2020 sterk gedaald, dan kun je DUO vragen naar dit belastingjaar te kijken.
Hoe lang mag je studeren?
Een veel gestelde vraag is hoelang je mag studeren. Dat is afhankelijk van bepaalde inhoudelijke regels. Maar de studiefinanciering speelt daar natuurlijk ook een rol in. De DUO geeft de volgende informatie over de jaren waarop je recht hebt. Dat is afhankelijk van de lengte van de studie:
- hbo bachelor: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
- hbo + 1 jarige wo master: 7 jaar lening, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
- hbo + 2 jarige wo master: 8 jaar lening, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
- wo bachelor + 1 jarige wo master: 7 jaar lenen, 5 jaar OV, 4 jaar aanvullende beurs
- wo bachelor + 2 jarige wo master: 8 jaar lenen, 6 jaar OV, 5 jaar aanvullende beurs
- wo bachelor + 3 jarige wo master: 9 jaar lenen, 7 jaar OV, 6 jaar aanvullende beurs
Wat kost studeren in 2020?
Ook veel gelezen:
- Halvering collegegeld in het eerste studiejaar. Eerstejaars betalen maar de helft als ze voor het eerst studeren. Voor opleidingen in het onderwijs en de zorg zijn er extra halveringsjaren.
- Wat kost studeren? Een handig overzicht van Nibud.
- Wat betaal ik aan de studie van mijn kind? Voor ouders die willen weten wat ze aan de opleiding van hun kind moeten betalen.
- Financieel slim studeren met een beperking. Gemeentes hebben soms toelagen voor studenten met een belemmering of handicap.
- Het inkomen van studenten.
- Stoppen met de studie voor 1 februari. Voor ouders van eerstejaars die helaas de verkeerde studiekeuze hebben gemaakt.
Webinars voor studiekiezers en ouders over studiekeuze en geldzaken
Kan uw kind niet kiezen? Deze geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Twee studenten delen graag hun ervaringen met studiekeuze en studeren. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit, we gaan niet in op een bepaalde studie of bepaalde onderwijsinstelling. Ook vertellen we meer over studiekosten en studiefinanciering. Ook geven we een paar suggesties voor een tussenjaar gericht op studiekeuze. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden. Het webinar is interessant voor ouders met een kind in de bovenbouw havo/vwo. En de studiekiezers zelf natuurlijk.
Goedemorgen,
Onze zoon is in september 2018 begonnen aan een HBO opleding Finance and control, 1 februari 2019 gestopt, in september 2019 weer met dezelfde studie begonnen en gaat er nu januari 2021 weer mee stoppen om te beginnen aan een Associate degree van ondernemerschap en retail opleiding omdat hij eindelijk weet wat hij wil gaan doen later. Tot op heden is er geen sprake van een lening aangezien wij het collegeld zelf betalen. Echter vertelde iemand ons dat je toch maar een bepaald aantal jaren mag studeren en dat daarna het collegeld aanzienlijk hoger wordt dan wat we nu ook al zelf betalen. En dat er welilicht wat terugbetaald moet worden aan het Rijk als hij nog lang studeert. Ik kan hier helemaal niets over terugvinden en heb er ook nog nooit van gehoord. Wellicht kunt u ons wat meer vertellen hierover?
Bij voorbaat hartelijk dank.
Vriendelijke groeten,
Els van Steenderen
Dag Els. Wat fijn om te horen dat uw zoon nu weet wat hij wil. En een associate degree opleiding is een prima alternatief voor studenten die een hbo bachelor niet (meer) zien zitten.
Ik begrijp wel waar je vraag vandaan komt. Een aantal jaren geleden was er nog sprake van een ‘langstudeerdersboete’. Dan moest je inderdaad na een aantal jaren mee collegegeld gaan betalen. Daar kreeg ik als moeder behoorlijk de zenuwen van, want mijn zoons waren langstudeerders. Dat voorstel is gelukkig niet doorgegaan. Je betaalt dus niet meer collegegeld als je langer studeert.
Iets anders is de studiefinanciering. Die krijg je inderdaad maar een beperkt aantal jaren. Je kunt niet een onbeperkt aantal jaren geld lenen, een aanvullende beurs aanvragen of gebruik maken van de OV kaart. In dit artikel lees je hoe lang je recht hebt op studiefinanciering.
Maar als uw zoon niet leent, geen aanvullende beurs heeft en ook geen OV kaart, dan is er dus gelukkig niks aan de hand.
Veel succes voor u en uw zoon,
hermien