Solliciteren met een beperking (ook voor bijbaan)
Heeft uw kind een belemmering of beperking? Dan is solliciteren op een baan naast de studie misschien lastiger. En ook na de studie kan er een probleem zijn. Hieronder informatie op basis van een artikel van CVster met handige tips over solliciteren met een beperking of handicap.
Solliciteren met een beperking, ook belangrijk bij het zoeken van een studentenbijbaan
Wat voor iemand zonder beperking(en) vanzelfsprekend is, is voor een werkzoekende met een beperking een heel ander verhaal. Solliciteren is natuurlijk altijd spannend, maar wanneer je te maken hebt met een arbeidsbeperking kan het nog spannender zijn. Je kunt het gevoel hebben met 1-0 achter te staan. Heeft uw zoon of dochter een belemmering, beperking of handicap? Nogal wat studeren hebben hiermee te maken. Dat maakt de studie soms lastiger. En het vinden van een bijbaan ook. Maar denk aan tip 3: Geef de moed niet op. Als ouder kunt u uw kind hier misschien een handje bij helpen.
Zo kun je het solliciteren makkelijker maken
Soms word je bij voorbaat al niet voor een gesprek uitgenodigd of kom je niet door de eerste ronde vanwege je beperking. Met behulp van een aantal tips proberen we solliciteren makkelijker te maken. Dit gaan we behandelen:
- Welke (bij)baan past bij jouw beperking?
- Hoe solliciteer je voor de functie?
- Hoe bereid jouw sollicitatiegesprek voor?
Welke baan past bij welke beperking?
Natuurlijk is het soms lastiger om met een beperking een passende (bij)baan te vinden. Toch zijn er veel mogelijkheden en kansen. Een fysieke handicap zal je belemmeren in zwaar lichamelijk werk, maar werk waarbij je beweging afwisselt met rust is juist wel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een administratieve functie.
Solliciteren met een beperking: Een zintuiglijke handicap
Met een zintuiglijke handicap kun je veel verschillende functies bekleden, zeker als een werkgever bereid is om aanpassingen te doen aan jouw werkplek. Zo kun je heel goed de verkoop in, maar ook veel andere kantoorfuncties behoren tot de mogelijkheden.
Heeft uw kind een chronische ziekte? Dit leidt mogelijk op verschillende manieren tot beperkende situaties tijdens je werk. Het kan zijn dat je wat vaker naar het ziekenhuis moet, of dat je gevoelig bent voor het werken met bepaalde stoffen.
Verder zijn de mogelijkheden bij chronische ziekte echter vrij uitgebreid, want een groot deel van de beroepsbevolking heeft een chronische ziekte. Uw kind is dus absoluut niet de enige!
Overigens zijn er ook binnen de studie heel wat aanpassingen mogelijk voor studenten. Het is in dit geval wel belangrijk op tijd ondersteuning te vragen.
Solliciteren met een beperking: Mentale beperkingen
Mentale beperkingen bieden veel perspectief op het vinden van een passende baan. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden voor iemand met een verstandelijke beperking, denk maar aan het bekende concept Brownies & Downies. Ook zijn er vaak ondersteunende werkplekken bij bijvoorbeeld kopieerwinkels, fietsenwinkels en supermarkten.
Als uw kind bijvoorbeeld dyscalculie of dyslexie hebt, zijn er genoeg opties voor een passende baan, bijvoorbeeld in de creatieve of sociale sector. Ook op mbo’s hbo’s en universiteiten zijn er mogelijkheden voor studenten met deze beperkingen. het is niet persé nodig op een ‘lager’ niveau te gaan studeren. Er zijn genoeg faciliteiten. Er zijn wel verschillen tussen instellingen, de ene instelling doet meer dan de andere.
Soort beperking | Aan de slag als |
Fysieke beperking | Administratieve- en kantoorfuncties |
Zintuiglijk beperking | Telefonische verkoop, webcare en veel kantoorfuncties |
Chronische beperking | 20% van de beroepsbevolking |
Mentale beperking | Kopieerwinkel, fietsenwinkel en supermarkt |
Dyscalculie / Dyslexie | Creatieve of sociale sector |
“Wat kan ik?” Tip 1: Focus op wat je wél kunt
In de eerste plaats is het belangrijk uw kind te stimuleren om het antwoord te vinden op de vraag ‘wat kan ik?’. Hierbij moet hij of zij zich vooral richten op wat binnen de grenzen van de beperking wél kan. Als je last hebt van slechthorendheid of doof bent,kun je bijvoorbeeld beter als webcare medewerker aan de slag dan in een callcenter. Denk daarom in mogelijkheden, en vraag je daarbij af in welke mate jij je functie naar behoren kunt uitvoeren en/of de functie je aandoening niet verergert. Tip voor uw kind: Loop overigens niet voorbij aan vragen als ‘wat wil ik?’, ‘wie ben ik?’ en ‘wat zoek ik?’. Ga dus op zoek naar een functie die je niet alleen met je beperking goed uit kunt voeren, maar die je ook leuk lijkt. Heb je een duidelijk beeld van waar je naar op zoek bent? Dan is een cv maken de volgende stap die je zet.
Tip 2: Solliciteren met een beperking? Vermeld de beperking niet op het cv
Op je cv vermeld je niets over je beperking. Enkel je opleidingen, werkervaring en eventuele vaardigheden die voor de functie van belang kunnen zijn, hoeven op je cv te staan.
Ook vrijwilligerswerk en extra taken, zoals penningmeester van de studentenvereniging, kun je natuurlijk vermelden. Een cv maken is voor iemand met een beperking feitelijk niet anders dan iemand die dat niet heeft. In deze praktische handleiding lees je alles wat je verder moet weten over het schrijven van een cv.
Tip 3: Solliciteren met een beperking? Benoem de hulpbronnen
Heeft uw kind eerder een WAO-uitkering gehad? Lees je dan ook in op de voordelen hiervan voor je toekomstige werkgever. Veel werkgevers zijn namelijk niet op de hoogte van alle financiële tegemoetkomingen die er zijn bij het in dienst nemen van een werknemer met een arbeidsbeperking.
Het is dus handig om hier vast in de sollicitatiebrief naar te verwijzen. Denk dan bijvoorbeeld aan subsidies voor noodzakelijke aanpassingen op de werkplek, begeleiding door een jobcoach en de mogelijkheid tot een proefplaatsing met behoud van uitkering.
Mag je op gesprek komen? Zorg er dan voor dat je een duidelijk overzicht hebt van die tegemoetkomingen. In combinatie met de kennis en kunde van een kind kan dat een werkgever misschien net over de streep helpen. Op deze pagina van de Rijksoverheid leest u meer over deze tegemoetkomingen. Er zijn speciale regelingen en toeslagen voor studenten. Dit gaat via de gemeenten.
Hoe bereid je een sollicitatiegesprek voor?
is uw kind uitgenodigd voor een gesprek? Dan is het tijd om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Help uw kind te bedenken welke vragen er gesteld kunnen worden, adviseer uw kind zich in te lezen over de potentiële werkgever en vragen te bedenken die hij of zij wil stellen. Voor meer tips: Lees ‘Solliciteren met een beperking – Hoe doe je dat?’
Studiekeuze en beperking
Het is jammer als een jongvolwassene zich beperkt voelt in het solliciteren. Het is ook jammer, en vaak niet nodig, als een student zijn studiekeuze af laat hangen van zijn beperking. Wel is het nodig op tijd, liefst voor aanvang van de studie, contact te zoeken met de studentendecaan om alvast door te spreken welke speciale voorzieningen er nodig zijn. Dat kan veel verdriet en frustratie voorkomen.
Studeren met een ziekte, beperking of handicap
Op dit blog staan verschillende artikelen over studeren met een ziekte. Wilt u zich verdiepen in de speciale omstandigheden waar deze studenten mee te maken hebben? Wilt u informatie doorgeven aan studenten of ouders die het betreft? Dan kan ik u de volgende artikelen aanraden:
- Je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte
- Studiekeuze doe je samen, ook als je een beperking hebt
- Financieel slim studeren met een belemmering
- Opleidingen vergelijken als je een handicap hebt
- Studeren met ADHD of andere psychische belemmering
- Als studeren stroef verloopt, welke oplossingen zijn er?
- Zoek hulp bij studeren met een ziekte
- Studeren en autisme
- Als een student extra zorg nodig heeft
- Hulp zoeken bij stress
- Studeren met en ziekte beter begrepen door docenten
- Studeren is ook accepteren wat je niet kunt
- Wat kan een studentenpsycholoog doen?
- Studeren met een ziekte
- Studeren met kanker
- Gefeliciteerd, je hebt ADHD
- Ondersteuning op het mbo
- Solliciteren met een handicap of beperking
Dag Sonja, Fijn dat je je zo om je pleegzoon bekommert. Er zijn zeker regelingen, maar ik ben niet zo goed thuis in deze wereld. Het beste kun je contact opnemen met de gemeente. Zij weten zeker de weg.
Hallo, ik heb een vraag.
Mijn pleegzoon is 15. Hij heeft een licht verstandelijke beperking en werkt 2 uurtjes in het weekend in een supermarkt. Dit gaat qua tempo niet zo goed. Nu wordt zijn contract niet verlengd omdat men zijn werkuren en prestaties niet kan verantwoorden. Is er een regeling voor werkgevers die minderjarigen met een beperking in dienst hebben? De werkgever gunt de jongen wel zijn baan en zij ervaren hem als een vriendelijke, leuke jongen. Mijn pleegzoon is ook super trots op zijn baan. Het zou zo fijn zijn als hij er gewoon nog “bij kan horen”. Ik kan niets vinden bij UWV of overheid hierover. Ik heb de werkgever een mail gestuurd met de vraag of zijn baan behouden kan worden. Iemand verder een tip of oplossing?