Diploma halen op hogeschool of universiteit
Begin je op een hogeschool of universiteit, dan wil je ook je diploma halen. Maar dat lukt bij lang niet alle studenten. Hoeveel studenten halen hun diploma? Hoe lang duurt het voordat studenten hun diploma halen? En wat zijn succesvolle studenten?
Hbo en wo bachelor
In Nederland zijn er twee verschillende soorten bacheloropleiding. Je kunt een bacheloropleiding doen op hbo niveau. Je kunt ook een bacheloropleiding volgen op wo (universitair) niveau. De hbo bachelor duurt vier jaar, de wo bachelor duurt drie jaar. Maar lang niet alle studenten zullen in deze vier of drie jaar hun diploma halen. (zie ook: De staat van het onderwijs, een rapport van de Onderwijsinspectie)
Negatief Bindend Studieadvies of switchen in het eerste studiejaar
Heel wat studenten stoppen in het eerste studiejaar. Op het hbo is dat zo’n 30% op de universiteit 20%. Vaak wordt een verkeerde studiekeuze als oorzaak gegeven. Ook komt het voor dat studenten hun Bindend Studieadvies niet halen. Ze moeten stoppen met de opleiding. Er zijn ook studenten die alsnog in het tweede jaar van hun studie stoppen.
Andere studie?
Een deel van de studenten kiest voor een andere studie. Het is wel belangrijk dan opnieuw heel goed na te denken over de studiekeuze. Een gemist studiejaar is jammer, maar niet onoverkomelijk. Als een student maar leert van wat er ‘verkeerd’ ging. De kennis en ervaring die een student heeft opgedaan zijn op zich natuurlijk nooit verloren. Er zijn ook studenten die twee keer switchen. Dat is natuurlijk lastiger, je studieschuld loopt zo wel aardig op. Switchen? Denk extra goed na over de studiekeuze. De studieadviseur of studieloopbaanbegeleider kan hierbij helpen.
Werken?
Een deel van de eerstejaars studenten dat uitvalt stopt (voorlopig) helemaal met studeren in het hoger onderwijs. Ze gaan naar het mbo of ze gaan werken. Ook deze studenten komen later deels weer in het hoger onderwijs. Na het mbo kun je ook weer naar het hbo. Voor werkenden is er een nieuwe tweejarige hbo opleiding, Associate Degree. Er zijn ook particuliere opleidingen die je naast een baan kunt doen.
Hbo: Binnen vijf jaar diploma halen?
Een hbo bacheloropleiding duurt vier jaar. Heel wat studenten hebben studievertraging. Ze halen niet elk jaar de 60 studiepunten die je moet halen om je studiejaar af te ronden. Het kan ook zijn dat ze extra vakken of specialisaties doen. Ze studeren dan wat langer. Maar ze leren ook meer. 59 procent van de hbo studenten haalt het diploma binnen vijf jaar. Tien jaar geleden was dat nog 67%.
De anderen doen er langer dan vijf jaar over. Er zijn ook studenten die geen diploma halen.
Wo: Binnen vier jaar diploma halen
Een wo bachloropleiding duurt drie jaar. Ook op de universiteit doen studenten vaker langer over de studie. Ook zij moeten elk jaar 60 studiepunten halen. Ze mogen ook meer studiepunten halen. Ze gaan dan extra vakken volgen. In de loop van je studie ontdek je steeds meer interessante dingen. Daar wil je meer van weten. Dan doe je dus langer over je studie.
Er zijn ook studenten die vakken meerdere keren moeten overdoen omdat ze hun tentamen niet gehaald hebben. Ook dan doe je langer over je studie. 72 % van de wo bachelorstudenten haalt binnen vier jaar het bachelordiploma. Tien jaar geleden was dat nog maar 48%.
Om de universitaire studie af te maken moet je daarna nog een masteropleiding volgen. Je moet eerst je bacheloropleiding afronden voor je daar aan kunt beginnen.
Studies vergelijken
De verantwoordelijkheid voor studiesucces ligt natuurlijk bij de student. Maar hogescholen en universiteiten kunnen studenten ook helpen. Wat doet een instelling om studenten goed te begeleiden? Dit is een goede vraag om te stellen op een Open Dag.
Je kunt ook bepaalde gegevens makkelijk opzoeken. Denk dan aan: Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? Hoe lang doen studenten over hun opleiding? Hoeveel begeleiding is er?
Er zijn grote verschillen tussen hogescholen en universiteiten onderling. Let bij studiekeuze ook op studeerbaarheid en de kwaliteit van de opleiding.
Factoren voor studiesucces
Welke studenten zijn succesvol? Er is veel onderzoek gedaan naar de factoren voor studiesucces. Eerder hebben we ook tien tips voor ouders geschreven. Wat kunt u als ouder doen aan het studiesucces van uw kind?
Maar voorop bij dit alles staat altijd dat de verantwoordelijkheid voor studiesucces bij de student zelf ligt. Op een hogeschool of universiteit word je echt niet meer ‘bij het handje’ genomen. Net als in een werksituatie heeft de student zélf de regie.
Geen diploma halen? Geldzaken
Helaas zijn er dus ook studenten die geen diploma halen. Dat kan ook financiële gevolgen hebben. In de oude regeling, waarbij de student een basisbeurs kreeg, moet die basisbeurs terugbetaald worden. Ook binnen de nieuwe regeling moet een student die geen diploma heeft gehaald, vaak geld terugbetalen aan DUO. Heeft de student een OV kaart gebruikt? Haal je niet binnen tien jaar een diploma, dan moet je die OV kaart terug betalen. Heeft de student een aanvullende beurs gehad? Ook die moet terug worden betaald als je geen diploma haalt. Dat diploma hoeft niet het diploma te zijn van de studie waar je mee gestart bent. Het hoeft ook geen studie op hetzelfde niveau te zijn. En stop je voor 1 februari in je eerste studiejaar, dan hoef je niets terug te betalen.
Geen diploma halen? Vastleggen wat je geleerd hebt
Wat als een student de studie niet afmaakt? Het is belangrijk dat de student vastlegt wat hij geleerd heeft. Welke tentamens heeft hij gehaald? Hoe is zijn stage beoordeeld? Heeft hij een bijbaan gehad? Ook als je geen diploma haalt, heb je nog heel wat geleerd. Het is natuurlijk heel frustrerend als je hard hebt gewerkt en je gaat je diploma niet halen. Maar het is niet het eind van de wereld. Er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. Ik ken veel mensen die hun diploma niet gehaald hebben en die toch gelukkig en succesvol zijn geworden.
hallo ik ben Ibrahim ik wel mijn diploma halen en mijn achter naam is Abdulkadir Ahmed
Dag Ibrahim,
Een diploma halen is belangrijk. Zit je nog op school? Zoek dan contact met je decaan. Of werk je? Praat dan eens met je leidinggevene. heb je een uitkering dan kun je het beste bij het UWV aankloppen. Veel succes.