27 maart 2019 | Categorie: Studiekeuze

Je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Céline Engelen heeft op jonge leeftijd kanker gehad. Dat maakt een hoop dingen lastiger. Ook studiekeuze en studeren is soms moeilijk als je een ernstige ziekte hebt of hebt gehad. ‘Je moet je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte’, zegt Céline.

je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte

Céline Engelen: Je moet je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte

Mijn kanker had invloed op ons hele gezin

‘Ik was acht toen ik botkanker kreeg. Dat beïnvloedde ons hele gezin. Mijn ouders waren bang dat ik dood zou gaan. Maar na een lange periode van operaties, chemo en bestraling ben ik weer beter. Toch heb ik er nog steeds last van dat ik als kind kanker heb gehad. Ik word vaker moe en ben ook vaker ziek. Dat vind ik wel frustrerend. Maar natuurlijk ben ik vooral blij dat ik nog leef. Toch moet ik nog steeds rekening houden met mijn ‘slechte dagen’.

Studiekeuze

‘Toen ik bijna klaar was met de havo vroeg ik me natuurlijk wel af wat mijn beroepsmogelijkheden waren. Nu zeg ik tegen iedereen: Je moet je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte of welke belemmering dan ook. Ga uit van wat je kunt en wat je leuk vindt. Dan kan er soms meer dan je denkt.
Mijn eerste studiekeuze bleek niet de goede. Ik heb een jaar pabo gedaan. Maar ik ontdekte dat lesgeven toch niet echt mijn interesse had. Toen heb ik een tussenjaar genomen om goed over mijn studiekeuze na te denken’.

Met mijn moeder naar allerlei scholen kijken

‘In mijn tussenjaar heb ik allerlei scholen bekeken. Mijn moeder ging vaak met me mee en dat vond ik erg prettig. Mijn ouders lieten me helemaal vrij in mijn studiekeuze, gelukkig. Maar ze steunden me wél. Ik vond het belangrijk dat ze zich echt verdiepten in mijn studiekeuzeproces. 
Tijdens mijn tussenjaar had ik de rust en de tijd om na te denken waar mijn werkelijke passie ligt. Ik had altijd al affiniteit met sporten. En ik merk ook dat sporten mij goed doet. Vooral op slechte dagen, en als ik eigenlijk te moe ben, kan sporten me helpen. En op een bepaald moment ‘viel het kwartje’. Dit is de richting die ik echt op wil’.

Hbo opleiding sportkunde

‘Ik ben de opleiding Sportkunde gaan doen. Al voordat ik begon met mijn studie heb ik hulp gezocht op de opleiding. Dat raad ik ook anderen aan. Samen met mijn studieloopbaanbegeleider heb ik gekeken naar mijn studieprogramma. Bepaalde sportvakken kon ik niet helemaal doen. Daar heb ik toen vrijstelling voor gekregen. Ook heb ik studievertraging opgelopen door mijn ziekte. Maar via mijn studentendecaan heb ik extra studiefinanciering gekregen’.

Zelf de regie nemen

‘Je moet als student wel zélf de regie nemen. Het is belangrijk op tijd hulp te zoeken bij de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. Er zijn heel veel mogelijkheden voor studenten met een ziekte of een beperking, maar je moet daar zelf achteraan. Zo wist ik helemaal niet dat je een extra jaar studiefinanciering kunt krijgen. Daar kwam ik per toeval achter’.

Werken met jongvolwassenen die kanker hebben

‘Nu werk ik met jongvolwassenen die kanker hebben. Ik werk bij een organisatie die jongvolwassenen met kanker helpt te sporten. Mij heeft het sporten veel goed gedaan. Sporten helpt je om de zware behandelingen beter te doorstaan. En net zoals bij ieder ander geeft sporten me zelfvertrouwen en helpt me ‘beter in mijn vel’ te zitten.
Ik had nooit gedacht dat ik Sportkunde zou kunnen studeren. Maar je moet je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte. Er kan meer dan je denkt’.

Contact zoeken met studiebegeleiders voor aanvang van de studie

Een student met een ziekte of beperking moet inderdaad zoals Celine zegt, zo snel mogelijk contact zoeken met de ‘hulptroepen’ op de hogeschool of universiteit. Het handigst is dit al voor aanvang van de studie te doen. Studieloopbaanbegeleiders, studieadviseurs en studentendecanen kunnen helpen een studieprogramma op maat te maken. Ook kun je bepaalde vrijstellingen of extra tentamentijd aanvragen. Een student moet niet op voorhand denken dat een bepaalde studie niet mogelijk is. ‘Je moet je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte’ is echt een waardevolle tip van Céline

Bindend studieadvies

Soms kan een student door zijn ziekte het Bindend Studieadvies niet halen. Een student moet in zijn eerste studiejaar namelijk een bepaald minimum aantal studiepunten halen. Haal je die minimum hoeveelheid niet, dan moet je stoppen met de studie. Maar lukt het niet door ziekte, dan kan daarvan afgeweken worden. Ook in dit geval moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de studentendecaan.

Speciale faciliteiten

Er zijn daarnaast speciale faciliteiten voor studenten met een belemmering of beperking.
Soms vinden studenten het lastig om contact te zoeken met de studiebegeleiders. Maar het is belangrijk dit toch te doen, ook als er (nog) helemaal geen problemen zijn. De studiebegeleiders weten dan dat er speciale omstandigheden zijn. Pas dan kan een onderwijsinstelling een oplossing op maat maken.

Financieel slim studeren met een ziekte

De studentendecaan kan ervoor zorgen dat de student langer een aanvullende beurs of een studielening krijgt. Lukt het helemaal niet een studie af te maken door ziekte, dan kan de studentendecaan ook helpen met de financiële afwikkeling. Normaliter moet een student die stopt met de studie de OV kaart en de aanvullende beurs terugbetalen. Moet de student door ziekte stoppen, dan kan daar, met hulp van de studentendecaan, ook een regeling voor worden getroffen met DUO.

Ook gemeentes hebben mogelijkheden

Ook gemeentes hebben mogelijkheden voor studenten met een ziekte of beperking. Denk dan aan bepaalde faciliteiten zoals woonruimte of speciale financiële hulp in de vorm van individuele studietoeslag. Een student moet hiervoor contact zoeken met het sociaal loket van de gemeente waar hij woont.

financieel slim studeren met een beperking

Je studiekeuze niet laten beperken door je ziekte, beperking of handicap

Op dit blog staan verschillende artikelen over studeren met een ziekte, beperking of handicap. Wilt u zich verdiepen in de speciale omstandigheden waar deze studenten mee te maken hebben? Dan kan ik u de volgende artikelen aanraden:

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.