11 oktober 2016 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Ouders van studiekiezers en studenten lezen… een overzicht van de meest gelezen onderwerpen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ouders van studiekiezers en studenten lezen steeds vaker op dit blog. In ruim een jaar is er meer dan 40.000 keer een artikel gelezen. Maar wat lezen ouders graag? Voor u interessant om eens te kijken naar de meest populaire artikelen? Wat andere ouders interesseert vindt u misschien ook interessant?

Ouders van studiekiezers en studenten lezen...

Studiepunten, hoe werkt dat?

Studiepunten halen is de basis voor het halen van een hbo of wo opleiding. Voor ieder vak kan een student een bepaalde hoeveelheid punten halen. Dat kan door het halen van een tentamen, een project doen, een stage volgen… In de studiegids staat precies omschreven welke vakken een student moet of kan volgen en ook hoeveel studiepunten hij hiervoor krijgt. Ouders van studiekiezers en studenten lezen dit artikel het meest. Begrijpelijk. Alleen door het halen van de studiepunten is het mogelijk een opleiding af te ronden. In het eerste studiejaar is er een minimum hoeveelheid studiepunten verplicht.

Werken na havo of vwo?

Werken na je havo of vwo? Is dat een goed idee? Jongvolwassenen kiezen hier toch nogal eens voor. Op zich leert een scholier geen vak of beroep op havo of vwo. Het is wenselijk een beroepsopleiding te volgen na de havo zoals een mbo of hbo opleiding. Na een vwo kan een scholier kiezen voor een hbo of een wo (universitaire) opleiding. Maar studeren is natuurlijk niet persé noodzakelijk. Er zijn ook jongeren die kiezen voor een eigen bedrijf opstarten of voor werken. Een flink deel van hen gaat later alsnog studeren.

Webinar over studiesucces, op uw eigen PC een lezing volgen

Gaat uw kind studeren aan een hogeschool of universiteit? Is uw zoon of dochter nu eerstejaars? U kunt dan als ouders een gratis webinar over studiesucces volgen. 26 oktober om 18.30 geef ik een interactieve presentatie over factoren die bepalend zijn voor studiesucces. Dat doe ik in de vorm van tien handige tips voor ouders.
Het volgen van een webinar is heel eenvoudig. Wilt u meedoen, dan stuur ik u een link waarmee u vanaf uw eigen PC in kunt loggen. Opgeven kan door mailen naar hermien.miltenburg@wur.nl of door te reageren op dit artikel.

Bindend studieadvies niet gehaald. Wat nu?

Tijdens de laatste weken van het studiejaar krijgen de eerstejaars studenten van het hbo en de universiteit te horen of ze door mogen met hun opleiding. Er zijn grote verschillen tussen opleidingen en instellingen, maar ongeveer 30% van de studenten mag helaas niet doorgaan met de opleiding. De student heeft dan onvoldoende studiepunten gehaald. Het is al vanaf de eerste weken van het studiejaar belangrijk om de studiepunten te halen. Wat doe je als ouder als het bindend studieadvies niet gehaald wordt? Samen denken over een alternatief is de enige oplossing.
Het voorkomen van een negatief bindend studieadvies is natuurlijk beter. Lees de tien tips voor studiesucces of volg het webinar over dit onderwerp. Ouders van studiekiezers en studenten lezen ook veel over studiepunten en studieplanning.

Tussenjaar, tien tips

Dit artikel gaat over tien tips voor studenten die nog geen goede studiekeuze kunnen maken. ‘Een sprong in het diepe’ is meestal geen goed idee. Kan een student niet kiezen? Dwing hem daar dan ook niet toe.
Een tussenjaar is dan vaak een betere oplossing. Het is wel belangrijk een paar richtlijnen in de gaten te houden om tot een goed tussenjaar te komen. Een jaar lummelen helpt meestal niet om alsnog tot een goede keuze voor de toekomst te komen.
Hoe kunt u uw zoon of dochter helpen bij de invulling van een goed tussenjaar zodat er na dit jaar wél een goede keuze gemaakt kan worden… Ouders van studiekiezers en studenten lezen ook vaak de tussenjaartips voor ouders.

Studiesucces, tien tips voor ouders

De artikelenreeks over studiesucces is veel gelezen. Het zijn tien artikelen die allemaal gaan over aspecten van succesvol studeren op het hbo of universiteit. Als ouder kunt u hier zeker aan bijdragen. Soms gaat het om schijnbaar kleine dingen die nét het verschil kunnen maken. Maar bedenk wel, de verantwoordelijkheid voor succesvol studeren ligt bij de student, niet bij u als ouder. je kunt als ouder voorwaarden scheppen maar uw kind zal de kansen die hij krijgt moeten aangrijpen. het webinar van 26 oktober gaat over deze tips. Handig voor ouders met een zoon of dochter in de eindexamenklas havo/vwo of hbo/universiteit.

Ouders van studiekiezers en studenten lezen...

Ouders van studiekiezers en studenten lezen… meer veel gelezen artikelen:

Beroepen leren kennen op school: Het is voor leerlingen soms moeilijk zicht te krijgen op de verschillende beroepen die er zijn. Voor uw kind en zijn vrienden interessant om over te praten.

Aanval op uitval: Een aanval op uitval, schooldecanen, politiek, scholieren en studenten hebben een actieplan opgesteld om uitval in het eerste studiejaar te verminderen. Inmiddels heeft de minister dit actieplan voorgelegd aan de tweede kamer.

Tussenjaar, zorg of zegen? Een goed ingevuld tussenjaar kan een prima manier zijn om tot een gemotiveerde studiekeuze te komen. Ook ontwikkel je andere competenties die nuttig zijn.

Mijn kind op kamers… even wennen: Mijn kind op kamers.. wat gebeurt er dan met je als ouder? De meest gestelde vragen van ouders van eerstejaars op de welkomsdag voor ouders. Ook veel gelezen door ouders van studiekiezers en studenten: kamer voor mijn dochter

Loopbaan die bij je past? Neem de regie: Dit is een van de belangrijkste artikelen van dit blog omdat het ingaat op de competenties die een jongvolwassenen moet leren om tot een goede studiekeuze te komen. Hoe kunt u als ouder uw kind helpen bij de stappen die hij moet zetten voor een goede studiekeuze en een fijne loopbaan?

Zelf een artikel voor ouders schrijven?

Heeft u een onderwerp of opmerking waarvan u denkt:  Andere ouders van studiekiezers of studenten lezen dat graag? Uw artikel is altijd welkom voor dit blog. Laat u zich liever interviewen door een journalist? Ook dat kan. Mail uw onderwerp naar hermien.miltenburg@wur.nl

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.