Solliciteren voor een eerste baan in Coronatijd? Dat valt niet mee. Vincent Karremans schreef onderstaand artikel met tips. Ik voeg er nog wat handige links aan toe over startsalaris en baankansen.
Solliciteren voor een eerste baan?
Wanneer jouw kind gaat solliciteren voor een allereerste baan dan is dat natuurlijk voor zowel hem of haar, als voor jou heel spannend. Hoogstwaarschijnlijk heb je jaren terug hetzelfde meegemaakt waardoor jij jouw zoon of dochter kan voorzien van een aantal gouden tips. Maar helaas gaat het sollicitatieproces niet helemaal meer zoals toen. De concurrentie is sterk toegenomen en waar jij waarschijnlijk gewoon een motivatiebrief schreef, is het tegenwoordig niet meer dan normaal dat een werkzoekende een persoonlijke sollicitatie video opstuurt. Om je op de hoogte te houden van de huidige stand van zaken heeft carrière platform Magnet.me hier een aantal handige tips opgesteld die nuttig zijn wanneer jouw kind op zoek is naar een eerste baan.
Volledig digitaal solliciteren
Corona of geen Corona, het is een feit dat het recruitmentproces een enorme gedigitaliseerde groei heeft doorgemaakt de laatste jaren. Ook door de bizarre tijd waarin we leven zijn veel organisaties ‘gedwongen’ om digitaal volwassen te worden, zo ook het gehele recruitment proces. De eerste kennismakingsgesprekken waren meestal al online, maar vanwege de corona crisis moest er een volledig online recruitment procedure gevormd worden. Dus ook het drinken van een virtuele kop koffie, online assessment dagen en een virtueel sollicitatiegesprek met een HR manager.
Solliciteren voor een eerste baan? Ook na Corona veel vaker video interviews
Er wordt verwacht dat ook na de crisis veel bedrijven deze manier van solliciteren blijven hanteren: uit onderzoek van Magnet.me bleek dat driekwart van de recruiters in de toekomst – ook als de corona maatregelen niet meer van kracht zijn – van plan is veel vaker video interviews te gaan houden Deze vorm is nou eenmaal efficiënt, flexibel en gemakkelijk. Echter, er zitten hier natuurlijk ook wat nadelen aan verbonden. Zoals minder sociale interactie mogelijkheden, meerdere mensen die opeens aansluiten bij het gesprek, maar bijvoorbeeld ook het belang van een goede internetverbinding. Helemaal daarom is het belangrijk dat jouw zoon of dochter hier op voorbereid is en ook weet hoe hij of zij hier zijn voordelen uit kan halen. Wanneer jouw kind een online sollicitatie gesprek heeft zorg dan voor een professionele, liefst neutrale omgeving, gepaste kleding, kies een representatieve gebruikersnaam en wees er bewust van hoe je overkomt op beeld.
Personal branding
De manier van solliciteren is erg veranderd door de toenemende concurrentiestrijd onder afgestudeerden. Opvallen en jezelf onderscheiden is nog nooit zo belangrijk geweest. Daarbij is jezelf op een voorbeeldige manier presenteren cruciaal. De term die hier vaak voor gebruikt wordt is personal branding. Met personal branding probeert men zichzelf als merk te verkopen door zijn of haar unieke kenmerken te benadrukken om zo die droombaan binnen te slepen. Zeker onder pas afgestudeerde studenten die nog niet veel werkervaring hebben is dit een slimme strategie.
Solliciteren voor een eerste baan? Hoe ‘verkoop je jezelf ‘online’
Wanneer jouw kind zich gaat voorbereiden op een sollicitatie is het belangrijk dat hij of zij weet wat hem uniek maakt. Voor een goede personal branding is social media een belangrijke tool om jezelf zichtbaar te maken voor recruiters. Zeker nu de online wereld enorm belangrijk is, moet jouw kind er bij stilstaan hoe hij of zij zich het beste online kan ‘verkopen’. Je kind moet ervoor zorgen dat de sociale kanalen up-to-date zijn, en weet wat er allemaal op social media te vinden is. De toekomstige werkgever wilt waarschijnlijk weten wie jouw zoon of dochter echt is, dus die zal zeker zijn nodige research doen.
Videosolliciteren
Videosolliciteren wordt steeds populairder. Soms is dit een verzoek van een bedrijf zelf, maar vaak doen sollicitanten dit ook uit eigen initiatief. Zo’n video kan een sollicitant enorm helpen wanneer je wilt opvallen en je enthousiasme wilt overbrengen. Een recruiter krijgt op deze manier een goed beeld van wie hij voor zich heeft. Door middel van een persoonlijke video geef je op een leuke en spontane manier meer duidelijkheid over je persoonlijkheid en skills. Deze video moet natuurlijk wel wat toevoegen, en het moet absoluut geen herhaling worden van je cv of motivatiebrief. Daarnaast moet er over nagedacht worden of zo’n video sollicitatie bij de organisatie en vacature past waar jouw kind gaat solliciteren. Het verschilt per branche en bedrijf of ze op zo’n video zitten te wachten.
Case interview
Een case interview is steeds vaker een onderdeel van een sollicitatieprocedure bij een eerste baan. Tijdens dit onderdeel krijgen sollicitanten een business case voorgelegd waarbij je verschillende vaardigheden zal moeten toepassen om een probleem zo goed mogelijk op te lossen. Hierbij zal een beter beeld worden gevormd over hoe iemand in de praktijk strategische problemen analyseert, hoe het met de numerieke vaardigheden is gesteld en of iemand gevoel voor bedrijfseconomische vraagstukken heeft. Met een goede voorbereiding en door veel te oefenen kom je vaak al een heel eind. Luister goed, denk hardop en stel tijdens het interview vragen.
Waar vindt mijn kind gemakkelijk een baan?
Online carrière websites zijn voor werkzoekende enorm waardevol om een baan te vinden die echt bij hen past. Zeker nu, gezien het in deze tijd een stuk lastiger is om inhousedagen of carrièrebeurzen bij te wonen. Een goede indruk van de bedrijfscultuur, het kantoor en de werksfeer is zeker belangrijk om te bepalen of het bedrijf echt wat voor je is. Het online carrière platform Magnet.me is hier ideaal voor. Hier hebben alle bedrijven een bedrijfsprofiel waar foto’s en werknemers meer informatie geven over hoe het is om een bepaald bedrijf te werken. Magnet.me is de grootste carrière website voor studenten en starters in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Studenten en young professionals kunnen hier terecht voor het vinden van een stage, traineeship of eerste baan. Vincent Karremans
Kijken naar baankansen?
Ouders vragen mij nogal eens of ze hun kind moeten stimuleren bij studiekeuze te kijken naar baankansen. Een goede vraag, maar lastig om antwoord op te geven. Het wetenschappelijk onderzoek naar baankansen gaat niet verder dan tot 2024. Een studiekiezer is dan nog niet afgestudeerd. Maar er zijn natuurlijk wel trends. Die zijn ook af te lezen aan het startsalaris. Functies waar veel mee verdiend wordt zijn vaker gekoppeld aan schaarse werknemers. Het gaat dan om beroepen en vakgebieden waar meer vraag dan aanbod naar is. Een voorbeeld van zo’n vakgebied is ’techniek’. Ook krijgen jongeren meestal pas in de loop van hun studie echt zicht op wat je allemaal kunt met een studie en gaan zich pas in de laatste fase van hun studie echt specialiseren richting een baan.
In de jaren dat iemand werkt wordt er steeds vaker van baan en beroep veranderd. Banen veranderen, banen verdwijnen en er komen banen bij. Mijn voorzichtig advies: Kies de studie je je interessant vindt en die breed is zodat je binnen dit interessegebied nog alle kanten op kunt.
Solliciteren voor een eerste baan… Meer weten over startsalaris en baankansen?
Lees dan de volgende artikelen:
Wat verdien ik na afstuderen op de universiteit?
Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?
Baankansen na een universitaire opleiding?
Baankansen na een hbo opleiding?
Meer weten over de kwaliteit van een opleiding?
Een diploma van een goed bekend staande opleiding is ook een voordeel. Wat zijn de beste opleidingen?
De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Beste universitaire opleidingen 2020
De beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors