Stage valt tegen, is dit mijn beroep wel?
Via dit blog worden mij veel vragen gesteld. Fijn. Zo ontdek ik van wat er leeft onder mijn lezers. Onderstaande reactie/vraag trof me. Een vraag van Lucas: ‘mijn stage valt tegen… is dit wel de studie en het beroep waar ik voor moet gaan?
Mijn stage valt tegen… moet ik wel doorgaan met deze studie?
Het verhaal van Lukas:
Hallo Hermien,
Ik heb een vraag, Ik zit op dit moment in mijn 4e jaar technische bedrijfskunde, ben nu bezig met mijn 2e stage maar deze staat me geweldig tegen. De lessen gingen aldoor prima alleen stage lopen gaat zo moeizaam. Ook mijn 1e stage heb ik met pijn en moeite afgerond. Ik sta op het punt om er mee te kappen, omdat het me ongelukkig maakt. Ik voel me dan alleen zo verloren omdat ik dan 3.5 jaar van mijn leven heb vergooid en nog steeds zonder diploma zit (alleen propedeuse). Wat ik wel wil weet ik ook niet zo goed.
Wat zijn de mogelijkheden als ik nu stop? Ik heb het idee dat ik geen toekomst meer heb als ik nu stop…, dat ik dan voor altijd vast zit aan banen voor lager opgeleiden…
De opbouw van een bacheloropleiding
Voor ik in ga op het verhaal van Lukas eerst even een kleine uitleg over de opbouw van een bacheloropleiding.
Zo te horen volgt Lukas een bacheloropleiding op het hbo. Het eerste studiejaar (propedeuse) ligt nog bijna helemaal vast. Daarna heb je steeds meer keuzevrijheid. Tijdens je eerste studiejaar moet je een minimum hoeveelheid studiepunten halen, het Bindend Studieadvies. Dat Bindend Studieadvies heeft Lukas gehaald. Anders had hij niet door mogen gaan met de opleiding. De opleiding doet dit alleen als ze verwachten dat Lukas de opleiding succesvol afrondt. Op de universiteit werkt het precies hetzelfde.
Ieder studiejaar omvat 60 studiepunten. Die moet je allemaal halen. Heb je de 60 studiepunten van je eerste studiejaar binnen? Op het hbo krijg je dan een diploma, je propedeuse. Op de universiteit leeft het begrip propedeuse niet zo. Je hbo bachelor heb je afgerond als je 4×60 studiepunten hebt gehaald. je universitaire bachelor heb je afgerond als je 3×60 studiepunten hebt.
Na je eerste studiejaar
Na je eerste studiejaar kun je steeds meer je eigen route kiezen. Dat vinden de meeste studenten heel prettig. Op het hbo krijg je soms in je bijna altijd in je tweede studiejaar een wat kortere stage. Die is deels voor jezelf om eens te snuffelen aan het beroep dat je later zult hebben. De theorie die je krijgt is ook grotendeels gebaseerd op de aanstaande beroepspraktijk.
Op de universiteit is dat allemaal niet zo. Dan krijg je tijdens je bacheloropleiding vooral theorie. Stage en beroepsvoorbereiding vinden vooral plaats in de master. Want na een bacheloropleiding op de universiteit moet je eigenlijk een master volgen. Pas dan is je universitaire opleiding afgerond.
De eerste stage valt tegen?
De stage valt tegen bij Lukas. meteen al in het begin. Dat kan een teken zijn. De studieloopbaanbegeleider, stagebegeleider of de studieadviseur is dan de aangewezen persoon om mee te praten. Was het gewoon niet zo’n geweldige stageplek? Had je geen ‘klik’ met de mensen waar je mee moest werken? Of bevalt dit beroep je eigenlijk niet zo…
Aan dit advies heeft Lukas nu natuurlijk niets meer…
Maar hij schrijft dat hij de lessen wel interessant vindt. De lessen zijn ook gebaseerd op zijn toekomstige beroep. Dus zijn vakgebied vindt hij blijkbaar wel interessant… Dat is hoopvol.
Maar concludeer je naar aanleiding van je eerste stage dat je toekomstige werkgebied echt tegenvalt? Ja, dan moet je je eens goed achter de oren krabben…
De tweede stage valt tegen?
Lukas is doorgegaan met zijn opleiding. En nog steeds vindt hij de lessen leuk. Maar de praktijk opnieuw niet.
Andere studenten vinden de praktijk juist heel leuk. Maar ze vinden het lastig om een stageverslag te schrijven. Of een onderzoek te doen. Zij hebben moeite met de theoretische kant van de studie.
Nadenken over je niveau
Helaas denken maar weinig studiekiezers goed na over het niveau waarop ze willen studeren. Zit je op de havo dan ga je ‘dus’ naar het hbo. Zit je op het vwo, dan kies je ‘dus’ voor de universiteit. Maar elke richting. kun je op mbo, hbo of wo niveau doen.
Vind je de praktijk van je stage erg leuk, maar is het moeilijk een verslag te schrijven of een onderzoek te doen? Dan ben je misschien een echt praktijkmens. Dan is mbo misschien iets om over na te denken. Een prachtig alternatief. Of je kunt nadenken over een associate degree, een tweejarige hbo opleiding. Die kun je ook na je mbo gaan doen.
Vind je de theorie van je lessen erg leuk, maar de praktijk helemaal niets? Dan is een theoretische opleiding op de universiteit misschien geschikter.
Praten met je stagebegeleider
Vind je de stage lastig? Praten met de stagebegeleider of studieloopbaanbegeleider is dan heel belangrijk. Wat staat je tegen? Waar loop je tegenaan? Zijn er ook andere stageplekken? De stage valt tegen, maar dat hoeft niet aan jou te liggen.
Wel belangrijk om zelf het initiatief te nemen en naar je stagebegeleider toe te stappen. want hij of zij komt niet uit zichzelf naar je toe.
Gewetensvraag aan Lukas…
Een gewetensvraag aan Lukas: Je zegt dat je de theoretische kant van je opleiding heel leuk vindt. Kun je makkelijk studeren? Haal je goede cijfers? Zie je jezelf ook als wetenschapper binnen technische bedrijfskunde? Praat eens met iemand van de universitaire bacheloropleiding technische bedrijfskunde. Zou je hier beter passen?
Of is hbo écht je niveau en pas je niet op een universiteit? Word je goed begeleid? Hoe wordt je opleiding gewaardeerd door het bedrijfsleven? Hoe is het niveau van de lessen? Misschien ligt jouw slechte ervaring wel helemaal niet aan jou maar aan je hogeschool en moet je gewoon op een betere hogeschool verder gaan…
Helemaal stoppen met de studie?
Lang niet alle studenten die aan een opleiding beginnen maken hem ook af. De stage valt tegen… De inhoud van de lessen is anders dan je had gedacht… Je vindt de theorie te saai… Je blijkt toch niet zo gemotiveerd voor deze studie…
Allemaal zaken om goed over na te denken in de studiekeuzeperiode. De helft van de uitvallers zegt namelijk dat ze ook niet goed hadden nagedacht over hun studiekeuze.
Besluit je om te stoppen met de studie, blijf dan niet zomaar weg. Overleg met je studieloopbaanbegeleider hoe je de studiepunten die je gehaald hebt vast kunt leggen. Bespreek ook wat er goed ging en wat er fout ging. Dat is belangrijk voor het vervolg.
Verschillen in kwaliteit
Overigens zijn er wel verschillen tussen scholen. Ben je nog studiekiezer? Ook zinvol eens na te kijken in de studiebijsluiter hoe het zit met succesvol afstuderen. Zijn dat relatief veel of weinig mensen? In de Keuzegids wordt er hier ook iets over gezegd.
Ik neem ‘technische bedrijfskunde op het hbo’ als voorbeeld omdat dit de studie is van Lukas.
Er is een tabel: ‘diploma gehaald na vijf jaar’.
Boven gemiddeld veel studenten van Avans in Tilburg hebben na vijf jaar een diploma. Maar ook Avans in Den Bosch en Vlissingen HZ zijn topopleidingen. De Haagsehogeschool Delft scoort het laagst.
Je kunt ook kijken op www.studiekeuze123.nl dan zie je als je zoekt op ‘technische bedrijfskunde’ dat 58% van de studenten na vijf jaar een diploma heeft. Op de Haagsehogeschool is dat 33%. Kies niet alleen met je gevoel en je hart, kijk bij studiekeuze ook naar deze ‘harde’ feiten en cijfers.
Nadenken, nadenken, nadenken
Een student die besluit om te stoppen met de studie moet heel goed nadenken wat er nu gaat gebeuren. Een nieuwe studie? Gaan werken? Wil je een nieuwe studie oppakken? Op sommige hbo’s en universiteiten zijn er studiekeuzecoaches die je helpen na te denken over een vervolg. Je kunt ook eens gaan praten met je ex-decaan op de middelbare school.
Er zijn daarnaast zelfstandige professionele studiekeuzecoaches die jongeren helpen bij dit soort dilemma’s. Onder de tab ‘studiekeuze’ vind je verhalen van diverse studiekeuzecoaches.
Werken hoeft zo slecht nog niet te zijn
Het lijkt alsof iedereen tegenwoordig moet studeren. Natuurlijk is een diploma heel fijn en belangrijk. Maar ook binnen een baan leer je heel veel. En je kunt aanvullende cursussen gaan doen. Als je stopt met je opleiding hoeft dat niet persé te betekenen dat je voortaan altijd op het niveau van een lager opgeleide werkt. Er zijn heel wat jongeren die gaan werken na havo of vwo. Of die een eigen bedrijf starten.
Weggegooide jaren?
Lukas zegt dat hij bang is dat deze jaren weggegooid zijn als hij nu stopt met je studie. De stage valt tegen. Maar in deze jaren heb je zeker veel geleerd en ook met plezier de theoretische lessen gevolgd. Dat is nooit weggegooid. Maar denk na over wat er fout gaat, wat je ongelukkig maakt. Ga je iets anders doen? Leg vast wat je hebt geleerd. En geef nooit op. Haast geen enkele (studie)loopbaan verloopt in een rechte lijn. Hobbels en bobbels horen er bij.