Toelatingseisen voor de master en selectiecriteria
Gisteren is de Keuzegids voor aanstaande masterstudenten verschenen. Daarin staat veel informtie over hbo en wo masters. Hoe zit het met de toelatingseisen voor de master? Een ‘hot item’. De eisen die aan studenten worden gesteld zijn hoog. Hoe zit het met de selectiecriteria van masteropleidingen?
Bacheloropleiding, masteropleiding
Het bachelor-master model wordt wereldwijd toegepast. Sinds een paar jaar ook in Nederland en overal in Europa.
Er zijn in Nederland twee soorten bacheloropleidingingen. Een vierjarige hbo bacheloropleiding en een driejarige universitaire bacheloropleiding. Met de vierjarige bachelor op hbo niveau kun je gaan werken. De driejarige universitaire bachelor leidt niet op tot de arbeidsmarkt. Na deze opleiding moet je nóg een opleiding doen om je universitaire opleiding compleet te maken. Je volgt dan een universitaire master die één, twee of drie jaar duurt. Dat hangt af van je masterkeuze. Je kunt ook met een hbo bachelor naar de universitaire master. En er zijn hbo masteropleidingen.
Op een universiteit word je in principe opgeleid tot wetenschapper. De kennis die je opdoet op een hbo is vooral gericht op je toekomstige beroepssituatie.
Aansluitende master: toelatingseisen voor de master zijn beperkt
Wil je na je bacheloropleiding een aansluitende master op je eigen universiteit volgen, dan zijn er in principe geen of weinig toelatingseisen. Als je je universitaire bacheloropleiding hebt gehaald kun je de aansluitende universitaire master volgen. Heb je de universitaire bacheloropleiding biotechnologie gevolgd, dan kun je zonder problemen doorstromen naar de master biotechnologie op dezelfde universiteit.
Ontwikkeling
Jongvolwassenen ontwikkelen zich als ze studeren. Heel vaak ontdekken ze dat ze toch een iets andere kant op willen. En dat kan gelukkig. Vanaf het tweede studiejaar kan een student steeds meer zijn eigen vakkenpakket samenstellen.
Dat kan zeker tijdens de minor. Een minor kun je gebruiken om extra verdieping te geven aan je studieonderwerp. Maar je kunt ook een ander studieonderwerp aanpakken. Je bereidt je dan een half jaar voor op een net iets andere vervolgmaster. Je doet bijvoorbeeld de bacheloropleiding dierwetenschappen, maar je ontdekt dat je toch meer de kant van biologische landbouw op wilt? Dan kun je hier je minor voor gebruiken. Je kiest vakken die voorbereiden op de masteropleiding die je wilt gaan volgen.
Zit de student op het hbo en wil hij daarna een universitaire master doen? Ook dan is het slim een minor te kiezen die voorbereidt op de master van zijn keuze.
Andere master: selectie
Met een goede voorbereiding kun je dus ook kiezen voor een iets andere master op je universiteit. Maar je kunt ook je master op een andere universiteit gaan doen, zelfs in het buitenland. In deze gevallen zijn er zeker toelatingseisen. De toelatingseisen voor de master worden door elke opleiding afzonderlijk gemaakt. Er zijn niet veel standaard regels. Belangrijk dus om dit goed uit te zoeken.
Studiepunten en cijfers
Op de universiteit en ook op het hbo haal je studiepunten (ECTS). Maar je krijgt ook cijfers voor de vakken die je haalt, je verslagen en je onderzoek. Bij de selectie kijken ze naar de studiepunten die je hebt gehaald en vaak ook naar de cijfers. Soms moet je zelfs een zeven gemiddeld hebben voor je hele bacheloropleiding. De masteropleiding kijkt ook naar de vakken die de student heeft gevolgd in de bacheloropleiding. Die moeten een goede voorbereiding zijn op de vakken in de master. Je moet dus op tijd uitzoeken welke toelatingseisen voor de master van je keuze gelden.
Aanvullende vakken, pre-master
Aanvullende vakken kun je ook na je bachelor doen. Dan volg je een pre-master. Moet je veel aanvullende vakken doen, dan duurt zo’n pre-master misschien wel een jaar. Hoef je maar een enkel aanvullend vak te doen, dan is je pre-master natuurlijk een stuk korter. Zo’n pre-master noemen ze ook wel ‘schakelprogramma. Je betaalt gewoon collegegeld voor je pre-master. Volg je maar een enkel aanvullend vak dan hoef je maar voor een korte periode collegegeld te betalen.
Met hbo bachelor naar een universitaire master
Een student die een hbo bachelordiploma heeft, kan ook instromen in de wo master. Dan zijn er altijd aanvullende eisen. Maar ook voor deze studenten geldt dat ze al in de bachelor vakken kunnen volgen die goed voorbereiden op de universitaire master van hun keuze. Vooral de minor wordt hier veel voor gebruikt. Heel vaak moet een student hoge cijfers hebben gehaald op het hbo voordat hij toegelaten wordt. Ook moet je vaak een Engelse taaltoets doen omdat veel masteropleidingen in het Engels gegeven worden.
Hbo masters
Gelukkig zijn er ook steeds meer hbo masters. Die kun je volgen na een (hbo) bacheloropleiding. Ook hier zijn er toelatingseisen. De hbo masters zijn over het algemeen bedoeld voor mensen die een baan hebben in het vakgebied. Het is echt een hbo opleiding. Een opleiding dus met pittige theorie, die is afgestemd op de arbeidsmarkt. Je leert van alles dat je kunt toepassen in je baan. Veel opdrachten moet je ook uitvoeren op je werk of je stageplek.
Vanuit het buitenland naar een master
Er zijn steeds meer internationale studenten op de Nederlandse hbo’s en universiteiten. Ook aan deze internationale studenten worden eisen gesteld. Ze moeten natuurlijk een kwalitatief goede en aansluitende bacheloropleiding hebben gevolgd. Ook moet hun Engels goed zijn en ze moeten voldoende ict vaardigheden hebben. Soms kijken opleidingen ook naar de laboratoriumvaardigheden van internationale studenten.
Kwaliteit
De toelatingseisen voor de master zijn er niet voor niets. Een universiteit of hogeschool wil graag het kwaliteitsniveau hoog houden. Er zijn in Nederland geen slechte masteropleidingen. Maar sommige masteropleidingen zijn beter dan de andere. Het zijn topopleidingen.
De Keuzegids Masters beschrijft alle hbo en wo masters en geeft ook een kwaliteitsoordeel. Een student kan ook informatie vinden op de online mastervergelijker van de Keuzegids.
Er staan ook feiten en cijfers op Studiekeuze123. Ook hier worden alle masteropleidingen beschreven. Een aarrader is te kijken naar de resultaten van de Nationale Studentenenquête. Hierin kun je lezen wat de huidige studenten vinden van hun masteropleiding. Ook Elseviers Weekblad geeft kwaliteitsoordelen.
De komende periode ga ik dieper in op de kwaliteit van de masteropleidingen per vakgebied zoals ik eerder al voor de bacheloropleidingen heb gedaan.
Ontspannen
De toelatingseisen voor de master kunnen hoog zijn. Misschien té hoog. Merkt u dat uw kind wel erg ambitieus is? Praat er eens over. Studenten leggen de lat soms erg hoog. Ze vragen veel van zichzelf tijdens de studie. Daarbij gaat het niet alleen om ‘druk’ door de studie. Ze willen ook nog een gezellig studentenleven, een bestuurstaak in een commnissie van een vereniging, hoog scoren op social media, buitenlandervaring opdoen en ga zo maar door. Sommige studenten vinden het lastig een goede balans te houden tussen presteren en ontspannen. Echt iets om aandacht aan te schenken. Heel wat jongvolwassenen ervaren namelijk veel stress in hun studententijd.