28 april 2024 | Categorie: Studiekeuze

Iets met ICT… maar wat moet ik kiezen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Vaak weten jongeren wel in welke richting ze willen studeren. Maar wat dan precies? In elk interessegebied/vakgebied zijn er veel opleidingen. ‘Ik wil iets met ICT… maar wat moet ik kiezen?’

Iets met ICT... maar wat moet ik kiezen?

Iets met ICT… maar wat moet ik kiezen? Veel specialisaties

De opleidingen die iets met ICT te maken hebben vallen binnen het interessegebied Exact en Informatica. Dan zie je dat er binnen dit vakgebied enorm veel mogelijkheden zijn. Hoe krijg je daar als ouder en studiekiezer zicht op? En waar vind je de beste opleidingen Exact en Informatica in 2024? Hoe zit het met de baankansen en wat verdien je na afstuderen?

Kwaliteit beoordelen

De kwaliteit van een opleiding is belangrijk. Een student besteedt veel tijd en geld aan zijn studie. Daar wil hij dan ook goed onderwijs voor. Op een open dag is dat lastig te beoordelen. De sfeer van een opleiding kun je beter peilen op een meeloopdag of proefstudie.  Dan kun je ervaren hoe het is om hier student te zijn. Pas je bij deze studenten en docenten? Voel je een klik met de instelling? Zo krijg je ook zicht op welke onderwerpen er rondom dit interessegebied besproken worden. Want elke opleiding is weer anders, ook al heet hij misschien hetzelfde.
Om de kwaliteit van een opleiding echt goed te beoordelen moet je naar feiten en cijfers kijken.

Feiten en cijfers opzoeken

Het is slim om naar de achterliggende feiten en cijfers van een opleiding te kijken. Een aanstaande student Exact & Informatica zal dat zeker doen. Die feiten en cijfers vind je bijvoorbeeld in de studiebijsluiter die je vindt op Studiekeuze123. Je vindt daar beschrijvingen van alle hbo en wo opleidingen. Na elke omschrijving vind je ook feiten en cijfers zoals: Hoeveel studenten zitten er op deze opleiding? Welk percentage studenten haalt het eerste studiejaar? Hoe lang doen studenten er gemiddeld over om de opleiding af te ronden? Ook het oordeel van de huidige studenten kun je daar vinden. Hoe ervaren zij de begeleiding? Worden ze goed voorbereid op de arbeidsmarkt?

Rankings en kwaliteitslijstjes

Er zijn verschillende kwaliteitslijstjes en ‘rankings’ die allemaal naar andere dingen kijken. Een universiteit kan bijvoorbeeld op de eerste plaats belanden voor de kwaliteit van het onderzoek. Maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van het onderwijs. De kwaliteit van het onderwijs wordt vooral beoordeeld en beschreven door Elsevier in hun jaarlijkse editie over de kwaliteit van onderwijs en de Keuzegids.

De Keuzegids

De Keuzegids wordt het meest gebruikt als het gaat om de onderwijskwaliteit te beoordelen. Het is een ‘consumentengids’ voor studiekiezers en hun ouders. Er is een Keuzegids voor bacheloropleidingen hbo, bacheloropleidingen op de universiteitmasteropleidingen en mbo opleidingen. Je kunt de Keuzegids kopen maar op de meeste scholen is hij ook aanwezig, vaak digitaal.
Er zijn veel bacheloropleidingen binnen het interessegebied Exact en Informatica. Goed uitzoeken, dus hoe deze opleidingen eruit zien. Kies niet persé een opleiding dicht bij huis of, als je dat belangrijker vindt, in een leuke studentenstad. Kijk vooral naar de studie zelf. Kijk vooral ook naar de deelonderwerpen die binnen de opleidingen worden behandeld. En de praktijk… binnen een opleiding kun je al na je eerste studiejaar steeds meer je eigen accenten leggen. Twijfel je over twee opleidingen binnen hetzelfde interessegebied en binnen dezelfde instelling? Dan is er niks aan de hand. Switchen kan meestal nog makkelijk als je al studeert omdat je vaak samen met die vergelijkbare opleidng dezelfde lessen volgt. En dezelfde tentamens maakt.

Welke feiten en oordelen geeft de Keuzegids?

De Keuzegids beschrijft per opleidingsgroep:

 • Feiten (Hoeveel collegegeld betaal je? Hoeveel studenten beginnen aan deze opleiding?)
 • Prestaties (Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoe lang doet een student gemiddeld over de opleiding?)
 • Oordelen (Is de inhoud van de opleiding interessant? Word je goed voorbereid op je loopbaan?)

Deze feiten en oordelen zijn gebaseerd op gerenommeerde bronnen.

Iets met ICT… maar wat moet ik kiezen op het hbo?

Binnen dit vakgebied bespreekt de Keuzegids hbo vier soorten opleidingen: Hbo-ICT, creatieve industrie, chemie & chemische technologie en applied sciences.
De Keuzegids geeft een soort ‘keurmerk’ af. Een aantal opleidingen noemen ze ‘topopleidingen‘. Dat zijn opleidingen die door studenten super goed worden beoordeeld en bovendien goed scoren op bijvoorbeeld slagingskans, docenten en voorbereiding op het beroep ed. Binnen dit interessegebied zijn er een paar ‘topopleidingen’.

 • Informatica: Topopleidingen in Breda en Zoetermeer
 • Technische informatica: Den Bosch
 • Creatieve Industrie: Breda, Utrecht (creative media and game technologies) en Rotterdam (industrieel product ontwerpen)
 • Chemie & Chemische technologie: Topopleidingen in leeuwarden, Emmen, Den Bosch, Groningen, Breda, Enschede (diverse specialisaties)
 • Technische natuurkunde: Enschede, Leeuwarden.

Wat ga je doen binnen de beste opleidingen op het gebied van exact en informatica 2024 op het hbo?

De Keuzegids geeft niet alleen kwaliteitsoordelen maar geeft ook een korte omschrijving wat zo’n opleiding nou eigenlijk inhoudt. Dat is belangrijk om op te zoeken want het zijn natuurlijk allemaal relatief nieuwe opleidingen. In de Keuzegids staan ook de toelatingseisen en de verwante opleidingen.
Weet je dat je iets wilt doen op het hbo binnen dit aandachtsgebied, dan heb je eigenlijk al de grootste stap in het keuzeproces gemaakt. Binnen de opleiding kun je nog goed een eigen invulling geven aan je opleiding. Je opleiding op maat maken dus. Ook dat is iets om op te letten bij studiekeuze. Hoeveel keuzevrijheid heb je als student? En het is belangrijk te ontdekken of je een klik voelt met je medestudenten, de docenten en het instituut.

Arbeidsmarkt na hbo

ICT’ers vinden makkelijk een baan. Een flink deel van hen studeert door, meestal volgen ze hierna een universitaire master.

 • Hbo-ict: 85% vindt snel werk. Het startsalaris is €3206,-
 • Creatieve industrie: 85% aan het werk, €2645,- gemiddeld startsalaris
 • Chemie en chemische technologie: 62% aan het werk, €2822,- als bruto startsalaris.
 • Applied sciences: 63% gaat aan het werk. Het startsalaris is €2891,-

Iets met ICT

 

Iets met ICT… maar wat moet ik kiezen op de universiteit?

Onder dit vakgebied vallen de opleidingen:

 • Wiskunde
 • Wo-ICT
 • Kunstmatige intelligentie
 • Natuur- & sterrenkunde
 • Scheikunde & scheikundige technologie
 • Life science

De beste opleidingen exact en informatica: Topopleidingen

Op de volgende universiteiten zijn de (bachelor)opleidingen beoordeeld als ‘topopleiding‘:

 • Wiskunde: Amsterdam (UvA)
 • Informatie Open Universiteit (OU).
 • Overige informatiestudies: Leeuwarden (RUG) en Amsterdam (medische informatica) (UvA)
 • Technische natuurkunde: Enschede
 • Scheikunde: Utrecht
 • Scheikundige technologie: Enschede, Groningen
 • Food Technology: Wageningen
 • Moleculaire Levenswetenschappen: Wageningen
 • Biotechnologie: Wageningen

Er zijn ook veel opleidingen die vier van de vijf sterren krijgen. Kijk voor meer informatie in de Keuzegids.

Arbeidsmarkt na universiteit

De arbeidsmarkt voor afgestudeerden in deze richting is heel gunstig. 96% heeft werk binnen 1,5 jaar met een goed startsalaris. Dat is voor ICT €3250,-, voor kunstmatige intelligentie €3200, voor natuur- en sterrenkunde €2817,-, voor scheikunde € 2824,- en voor Life Science €2836,-. Belangrijk om uit te kunnen rekenen wat dit betekent voor je studieschuld. Wat betaal je per maand en kun je dit goed missen?

Iets met ICT… maar wat moet ik kiezen? Tip: Kijk per opleiding naar de kwaliteit… en of het bij je past

Vaak wordt aan mij gevraagd wat de beste hogeschool of de beste universiteit is. Op de eerste plaats moet een instelling bij je passen. Al is een hogeschool of universiteit nóg zo goed, voel je je er niet thuis, dan zit je niet op je plaats. Dan is het voor jou niet de beste hogeschool of universiteit.
Ook kan het best zijn dat een universiteit of hbo die niet zo goed wordt beoordeeld, een paar heel goede opleidingen heeft. En als dat net de opleiding van je keuze is…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.