Op kamers gaan is een hele stap
‘Ik was een van de eersten binnen bij familie die ging studeren. En ook een van de eersten die op kamers ging. Daar moest mijn familie wel een wennen. En ik ook natuurlijk.’ In dit artikel vertelt Anne over ‘op kamers gaan is een hele stap‘.
Mijn oma spaarde voor mijn uitzet
‘Heel veel wist ik er niet van, van dat op kamers wonen. Ik kende wel een vriendin van mijn zus die al studeerde. En mijn stiefzus doet een hbo opleiding. Die woont ook op kamers. Maar binnen mijn familie was het toch iets ongebruikelijks. Op kamers gaan is een hele stap als je een van de eersten in een familie bent die dat doet. Maar ik geloof dat iedereen het wel leuk vond. Mijn oma begon meteen met sparen voor mijn uitzet. Ze kocht allerlei potten en pannen en een nieuwe stofzuiger. Dat zou ik vast allemaal nodig hebben.’
Meeloopdag: op kamers gaan is een hele stap
‘Tijdens de meeloopdag die ik volgde werd het me wel duidelijk dat een kamer zoeken wel aandacht nodig heeft. Want in alle studentensteden is er kamernood. Op kamers gaan is een hele stap, en een kamer vinden valt ook niet mee. De universiteit waar ik naartoe wou, lag echt te ver weg, dus ik moest wel op kamers. Maar ik was er ook aan toe. Ik wou zelfstandig zijn. Ik wou de regie hebben op mijn eigen leven. Maar dan een kamer zoeken. Hoe pak je dat aan?’
Op kamers gaan is een hele stap en je moet je op tijd inschrijven
‘Ik wist nog niet zeker of ik hier wel echt wou studeren maar ik heb me toch al ingeschreven bij de studentenhuisvesting. Dat kon vanaf 1 januari, en dat is me ook aangeraden. Halverwege juni kreeg ik een kamer toegewezen. Dat was een beetje vroeg, maar ik heb hem toch geaccepteerd, zo kon ik alvast een beetje wennen aan de stad voordat ik met mijn studie begon.‘
Wennen ging goed, en de studie ook
‘Omdat eigenlijk iedereen om me heen op kamers zat ging het wennen goed. Ik woon in een huis met andere studenten. We koken heel vaak samen. Al die potten en pannen waar mijn oma voor gespaard had, gingen we gezamenlijk gebruiken. En ik had plezier in mijn studie.
Wel na lang twijfelen
Ik heb wel lang getwijfeld tijdens mijn eindexamenjaar. Maar onbewust wist ik het wel. Mijn stiefvader zei zo rond de kerst tegen me: neem een beslissing en ga er dan voor, stop met twijfelen en kijk wat er gebeurt. Dat heb ik dus ook gedaan. Ik heb me ingeschreven als student.
Ik begon met biologie en achteraf was dat ook logisch en een goede beslissing. Zodra het kon ging ik altijd al naar buiten. Ik ben graag met dieren in de weer. En alles met klimaat en klimaatverandering vind ik interessant. Ik doe nu mijn masteropleiding, ook in Biologie en met accent op ecologie en natuurbeheer.’
Tevreden studente
Heerlijk om zo’n tevreden studente te spreken. Ze weet wat ze wil en gaat er ook voor. Je merkt aan alles dat ze ook gewoon toe was aan het wonen op kamers en gelukkig doet ze dat ook.
Steeds minder studenten op kamers. Op kamers gaan is een hele stap
Helaas zijn er steeds minder studenten die kiezen voor het wonen op kamers. Ik citeer NU.nl:
Tot 2014 ging rond de 61 procent van de wo-studenten en 23 procent van de hbo-studenten het huis uit binnen zestien maanden na de start van de studie. Sinds de invoering van het leenstelsel is dit gedaald naar 45 procent van de wo-studenten en 14 procent van de hbo-studenten. Die daling heeft te maken met het afschaffen van de basisbeurs. En die dalende trend zet door.
Jammer, je eigen weg zoeken en zelfstandig leren zijn is een belangrijk onderdeel van de ‘opbrengst’ van studeren.
Eigen verantwoordelijkheid dragen
Je eigen verantwoordelijkheid dragen is een leerproces. Op de hogeschool en universiteit heeft de student steeds meer eigen verantwoordelijkheid. Hij of zij moet zelfstandig allerlei beslissingen nemen. Welke vakken ga ik volgen? Welke minor past bij mij? Ga ik nog een master doen en welke master kies ik dan?
Studeren is natuurlijk theoretische kennis opdoen. Maar heel belangrijk is ook dat de student allerlei vaardigheden leert.
Beroep op hoger niveau
Na het hbo of de universiteit krijg je een beroep op hoger niveau. Daar horen ook verantwoordelijkheden bij. Je moet een project kunnen plannen, je moet uitkomen met je budget, je bent mede-verantwoordelijk voor het functioneren van je collega’s. Dat leer je allemaal niet vanzelf.
Een tijdje zelfstandig op kamers wonen is ook wat dit betreft een goede leerschool.
Eerst de studie, dan de stad
Ik hoor steeds meer om me heen dat studenten hun studiekeuze af laten hangen van de stad waar hun ouders wonen. Kun je ‘dezelfde’ opleiding ook dichtbij hun ouderlijk huis doen, dan kiezen ze daar ook voor.
Op kamers gaan is een hele stap en het is ook duur.
Maar toch.. de sfeer en de werkwijze op hogescholen en universiteiten verschillen. Het is belangrijk instellingen onderling te vergelijken. Mijn advies: Kies vooral de opleiding die bij je past. Moet je daarvoor op kamers… doe het dan. het is natuurlijk duurder, maar levert ook veel op. De ideale studie en een student maakt een belangrijke stap in het proces naar zelfstandigheid. (lees meer over studies vergelijken)
Een kamer vinden
Sommige studenten hebben echt wel een beetje hulp nodig bij het vinden van een kamer. Misschien kunt u als ouder eens helpen door te googelen naar ‘kamers’. Er zijn meerdere mogelijkheden.
Op de eerste plaats is er in iedere studentenstad een bureau voor studentenhuisvesting. Kijk eens welke dat is en wanneer je je aan kunt melden voor een kamer.
Alternatieven
Een student moet ook kijken naar alternatieven. Er zijn bijvoorbeeld ook Facebookgroepen. Iedere onderwijsinstelling heeft bovendien een site waar mogelijkheden op staan.
Mijn tip: Als je eenmaal studeert leert hij van medestudenten al snel waar de Facebookgroepen te vinden zijn. En via via ontmoet hij ook ouderejaars. Soms willen ouderejaars studenten ook tijdelijk hun kamer verhuren aan eerstejaars omdat ze op stage zijn.
Stel niet al te hoge eisen. Misschien moet je in het begin tevreden zijn met een tijdelijke kamer… Het kan zijn dat de student alleen een huis vindt met een hospita, en dus bij een particulier inwoont…. of de student moet uitwijken naar een van de dorpen in de omgeving.
Misschien niet zo leuk, maar vanuit een (tijdelijke) kamer is het makkelijker je ideale kamer te vinden.
Wat kost het allemaal?
De kosten van levensonderhoud en de studiekosten blijven natuurlijk gelijk of je op kamers woont of dat een student nog bij zijn ouders woont. het OV reisproduct zorgt ervoor dat de student door-de-week gratis naar de onderwijsinstelling kan reizen. Een student die op kamers gaat kan in het weekend gratis naar zijn ouderlijk huis reizen.
De kamerhuur is eigenlijk het grootste verschil. Maar dat loopt ook flink in de papieren. Een kamer kost gemiddeld zo’n €400,- per maand. In Amsterdam zijn de prijzen veel hoger, in de dorpen rondom een studentenstad juist veel lager. Kijk ook naar ‘Wat kost een studentenkamer‘. Een kijk naar de andere kosten en de studiefinanciering onder de tab ‘financiën’ op dit blog.
Op kamers gaan is een hele stap. lees meer over ‘op kamers’
- Mijn kind op kamers, even wennen. Mijn kind op kamers… hoe gaat dat? Overtuig u zelf. Ga vooral bij uw zoon of dochter op bezoek. Maar laat het alstublieft wel van te voren weten. Geen student vind onverwacht bezoek van zijn ouders een aanrader. Bezoek zeker ook eens de hogeschool of universiteit van uw kind. Samen met uw zoon of dochter zult u op de meeste dagen gewoon binnen kunnen lopen. Leer de nieuwe omgeving van uw kind kennen.
- Op kamers gaan of juist niet? Op kamers gaan of juist niet? Beide heeft voor- en nadelen. Nog even bij de ouders wonen is fijn om te wennen. Een eigen leven opstarten is ook belangrijk.
- Kamer zoeken, belangrijk voor een goede start Wat kost een kamer? Waar moet je op letten? Hoe vind je een kamer?
- Mijn dochter op kamers…, ervaringen van een moeder.
- Nog (even) thuis wonen? Tips voor ouders. Tips voor studenten.