18 september 2018 | Categorie: Studeren, Studiekeuze

Ouders van studenten en studiekiezers lezen…

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Dit blog voor ouders van studenten en studiekiezers bestaat nu drie jaar. Het idee voor dit blog is ontstaan in de  havo-vwo decanenkring van Arnhem e.o. Decanen van middelbare scholen en vertegenwoordigers van hbo’s en universiteiten merkten dat ouders veel informatie zochten over studeren, studiekeuze en studiekosten. Onder de paraplu van Wageningen University zijn we toen gestart met dit blog. Het doel was onze ervaringen en kennis te delen met alle ouders met een kind op havo/vwo of hbo/wo. Een succesvol plan, dat blijkt.

Decanenkring Arnhem e.o. met vertegenwoordigers van VO en HO instellingen uit de regio. Schrijvers en inspirators van dit blog.

De start van het blog voor ouders van studenten en studiekiezers

Eigenlijk overzagen we niet goed waar we aan begonnen. En we hadden ook niet al te hoge verwachtingen. Maar ik was ervan overtuigd dat onze artikelen belangrijk zouden worden voor ouders. De afspraak was, en is, dat iedereen een bijdrage mag leveren aan het blog. Maar reclame maken voor een opleiding of opleidingsinstituut doen we niet. En ook moet het blog en alles dat er op komt, makkelijk gedeeld kunnen worden. Iedereen kan dus een artikel copyright vrij gebruiken op zijn site (met bronvermelding).

De groei van het blog voor ouders naar 250.000 bezoekers

Het eerste studiejaar, 2015-2016, waren er bijna 14.000 bezoeken. Genoeg dus om door te gaan. Het tweede studiejaar waren het er al 100.000. En nu, studiejaar 2017-2018, hebben we ruim 250.000 ‘page views’ gehad. Veel scholen hebben artikelen overgenomen op hun site en organisaties voor ouders en andere belanghebbenden hebben artikelen geplaatst in hun nieuwsbrief of op hun site. Het aantal werkelijke bezoeken is dus nog hoger. De meeste lezers komen uit Noord-Holland gevolgd door Zuid-Holland en Utrecht. Van de meest succesvolle artikelen hebben we een vertaling in het Engels gemaakt.

Wat lezen ouders van studenten en studiekiezers?

Interessant is dan vervolgens wat ouders lezen. Daarmee kunnen we rekening houden, bijvoorbeeld bij de organisatie van ouderavonden of bij de inrichting van de ouderpagina’s op scholen. En het is ook interessant voor organisaties of media die zich richten op ouders van studenten en studiekiezers.

Studiepunten, meer dan een kwart van de bezoekers

Meer dan een kwart van de bezoekers las iets dat te maken heeft met studiepunten. Hoe werkt het systeem van studiepunten? (34.033 page views) Waarom moet je bij studiekeuze letten op de manier waarop studiepunten worden gehaald? Hoe werkt het Bindend Studieadvies? (17.772) Waarom moet een aanstaande student ook daarop letten bij studiekeuze?

Ouders van studenten en studiekiezers lezen...

Ruim 50.000 bezoekers lazen artikelen die gaan over studiepunten en Bindend Studieadvies

Algemene informatie over studiekeuze

Op de tweede plaats komen artikelen die gaan over het studiekeuzeproces (11.037). Welke stappen moet een studiekiezer zetten en hoe kun je als ouder erop letten dat al die stappen ook gezet worden? De onderwerpen die veel gelezen zijn heb ik gebundeld in het Studiekeuze Stripboek. Het Studiekeuze Stripboek kun je gratis en zonder verplichtingen downloaden. Bij iedere fase in het studiekeuzeproces is er een strip en bij elke strip staan er vijf tips. Je kunt via het Studiekeuze Stripboek ook doorklikken naar verdiepende artikelen. Decentrale selectie (4.679) zoals bijvoorbeeld voor Geneeskunde, is ook een onderwerp waar veel belangstelling voor is. Van een moeder kreeg ik de vraag of haar kind zich na 1 mei echt nergens meer kan aanmelden voor een studie. Mijn antwoord is veel gelezen (4.697 x).

Informatie over studeren, studiefinanciering en studiekosten

Op de derde plaats van veel gelezen artikelen komen artikelen die gaan over zaken waar iedere student mee te maken krijgt. Denk dan aan ‘wat is een minor’ (8.946). Helaas maken heel wat jongeren een verkeerde studiekeuze. Wat doe je als ouder als je kind de verkeerde keuze maakt ? (4.638)  Studiefinanciering in het kort (5.453) is een overzichtelijk artikel over studiefinanciering dat ik samen met een medewerker van DUO heb geschreven. Het is een beknopte samenvatting van de regels rondom studiefinanciering, vooral voor ouders met een kind in de voor-eindexamenklas. Tegen de tijd dat het studeren begint, is het belangrijk dat de student goed de informatie van DUO leest. Het artikel: ‘Wat kost studeren’ (5.015) is gebaseerd op informatie van het Nibud.

(Nog) Niet studeren

Zo’n 20% van de jongeren met een havo of vwo diploma op zak gaat (nog) niet studeren. Zij gaan werken na havo of vwo (6.069). Ook de tien tips voor een zinvol tussenjaar (3.498) zijn veel gelezen.

Blog volgen? Vragen stellen? Zelf iets schrijven?

Wilt u het blog volgen? Twee keer per week verschijnt er een nieuw artikel. U kunt zich daarop abonneren (rechter marge).
Heel blij zijn we als ouders vragen stellen. Die vragen geven een goed beeld van wat er leeft en zijn vaak de aanleiding voor een artikel. Natuurlijk gaat dat allemaal anoniem.
Zelf een artikel schrijven als ouder of omdat u dit blog volgt in verband met uw werk? Dat kan ook altijd. Er is voor iedereen plek die iets wil melden aan ouders van studenten en studiekiezers.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.