Toelating tot de hogeschool of universiteit
Een veel gestelde vraag op ouderavonden op middelbare scholen is: “Hoe zit het met de toelating tot de hogeschool of universiteit?” Er zijn verschillende zaken waar een student rekening mee moet houden: Heeft hij het goede niveau, het goede profiel? Zijn er speciale toelatingseisen? Op al deze aspecten ga ik in. Er is ook een handig stappenplan van Studiekeuze123
Toelating tot de hogeschool of universiteit: Het goede niveau
Vraagt u zich af of uw zoon of dochter het juiste vooropleidingsniveau heeft voor een bepaalde opleiding? Op Studiekeuze123.nl vindt u hierover informatie. Er is een knop ‘van mbo naar hbo’ waar informatie staat voor mbo studenten die door willen stromen. Verder moet je een havo of vwo diploma (of vergelijkbaar) hebben om toegelaten te worden tot de hogeschool. Een student die wil gaan studeren op de universiteit heeft een vwo diploma of vergelijkbaar nodig. Soms zijn er ook mogelijkheden met een hbo propedeuse met aanvullende vwo certificaten. Met een hbo bachelordiploma is de toelating tot de universitaire opleiding makkelijker, maar dat moet je goed voorbereiden.
Het goede profiel?
Een leerling moet het goede profiel hebben dat past bij de opleiding. Er zijn ook aanstaande studenten die al voor de profielkeuze eens rondkijken op een Open Dag. Dat kan een eerste stap zijn in het studiekeuzeproces. De aanstaande student krijgt zo een idee welke richting hij misschien op wil gaan. Dat helpt bij profielkeuze. Studiekeuze123 geeft ook informatie over profielkeuze
Heeft een student niet het goede profiel, dan zijn er aanvullende vakken nodig. Er zijn diverse mogelijkheden om aanvullende vakken te doen. Soms geeft de middelbare school mogelijkheden om aanvullende vakken te volgen. Soms kan dat ook via bijvoorbeeld het volwassenenonderwijs. De decaan van de school kent de verschillende mogelijkheden.
Toelating tot de hogeschool of universiteit: Welk profiel moet uw kind hebben?
Studiekeuze123 geeft per opleiding aan welk profiel toegang biedt tot welke opleiding. Zoek de opleiding waar u meer over wilt weten door het intypen van opleidingsnaam. U kunt ook zoeken met een zoekterm zoals ‘gezondheid’, ‘dieren’ etc. Bij elke opleiding vindt u ’toelating en kosten’. Daar staan de eisen voor toelating tot de hogeschool of universiteit en de eisen specifiek voor deze opleiding.
Toelating tot de hogeschool of universiteit: Opleidingen zonder speciale aanvullende eisen
De meeste opleidingen kennen verder geen speciale aanvullende eisen. Heeft een leerling het goede profiel van het goede niveau, dat wordt hij toegelaten. Hij moet zich wel op tijd aanmelden. Dat moet uiterlijk 1 mei in het eindexamenjaar.
De student moet dan wel meedoen aan de studiekeuzecheck. Dit is geen selectie. Dit is een laatste stap in het studiekeuzeproces. De opleiding geeft advies aan de leerling. We denken dat je deze opleiding kunt halen, we twijfelen eraan of we denken dat je het niet haalt. Ook bij een negatief advies wordt de student toegelaten. Maar of het verstandig is dan toch door te zetten?????
Toch een andere opleiding?
Als je je uiterlijk 1 mei aanmeldt, word je altijd toegelaten. Ook als je na 1 mei van idee verandert en toch een andere opleiding kiest, word je nog toegelaten. Je meldt je bijvoorbeeld voor 1 mei aan voor een technische opleiding. Je doet de studiekeuzecheck en ontdekt dat ‘techniek’ toch niet goed is. Je kiest voor een opleiding met bijvoorbeeld ‘dieren’. Omdat de student zich uiterlijk 1 mei voor een opleiding heeft aangemeld, wordt hij ook voor een opleiding met ‘dieren’ aangenomen. Als er voor zo’n opleiding aanvullende eisen zijn, moet hij daar wel aan voldoen.
Een student die zich na 1 mei aanmeldt kan wel geweigerd worden bij toelating tot de hogeschool of universiteit.
Opleidingen waar de student speciale vaardigheden voor nodig heeft
Er zijn opleidingen waar een student bepaalde extra vaardigheden voor nodig heeft. Wilt uw kind bijvoorbeeld iets doen met ‘kunst’, dan moet hij wel een bepaalde artistieke aanleg hebben. Via de zoekmachine van Studiekeuze123 (matchfinder) kunt u door het intypen van het woord ‘kunst’ de 228 kunstopleidingen vinden. Na elke opleidingsbeschrijving vindt u ’toelating en kosten’. Daar leest u aan welke toelatingseisen uw zoon of dochter moet voldoen en wat de selectieprocedure inhoudt. Het is verstandig dit goed en op tijd na te vragen bij de betreffende opleiding. Soms moeten er bijvoorbeeld werkstukken gemaakt worden of vinden er auditierondes plaats. En dat kost soms veel tijd. Vaak is de aanmelding ook al in januari.
Opleidingen met numerus fixus
Er zijn opleidingen waar maar een beperkt aantal studenten worden toegelaten (numerus fixus). Dat zijn bijvoorbeeld heel populaire opleidingen zoals Geneeskunde of Tandheelkunde. Er zijn numerus fixus opleidingen op hbo’s en universiteiten.
De opleiding mag in deze gevallen zelf bepalen welke eisen er gesteld worden. Dit wordt niet meer via loting door de overheid geregeld. Studiekeuze123 heeft een goed overzicht van de opleidingen met numerus fixus. Er is ook een filmpje voor ouders.
Eisen bij numerus fixus opleidingen
Er wordt bij ‘numerus fixus’ altijd gekeken naar twee dingen: Is deze student intelligent genoeg en heeft deze student de passende persoonlijkheid. Om zicht te krijgen op de intelligente wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de cijfers van 4 havo of 5 vwo. Ze kijken dus niet naar de eindexamencijfers! Ook moet de student soms tijdens een selectiedag opdrachten maken om te laten zien dat hij of zij het niveau aan kan. Om te kijken of de student een passende persoonlijkheid heeft kijkt een opleiding bijvoorbeeld naar wat de student in de vrije tijd doet. Helpt een student op zaterdag mee als vrijwilliger in een ziekenhuis.. dan ziet de opleiding dat deze student graag met zieke mensen omgaat. Dat helpt als hij geneeskunde wil gaan doen.
Automatische toelating tot de hogeschool of universiteit bij een 8 of meer gemiddeld op je eindexamen is afgeschaft. Ook is er geen loting meer.
Aanmelden voor numerus fixus opleidingen
Aanmelden voor een numerus fixus opleiding moet uiterlijk 15 januari. Kijk op Studiekeuze123 naar de belangrijke data. Je kunt je voor twee numerus fixus opleidingen opgeven. Maar dat mag bijvoorbeeld niet twee keer voor Geneeskunde zijn. Je mag je wel tegelijkertijd voor Geneeskunde en bijvoorbeeld Mondzorgkunde aanmelden. Kijk vooral ook met uw zoon of dochter mee naar het stappenplan. De toelating tot de hogeschool of universiteit is heel strikt geregeld bij numerus fixus opleidingen.
Alternatief
Ongeveer de helft van de meisjes op het vwo wil dokter worden. Deze aanstaande studenten worden lang niet allemaal aangenomen. U helpt uw kind als u goed doorpraat over waarom hij of zij juist deze opleiding kiest. Vaak zeggen studenten: ‘ik wil dokter worden omdat ik mensen wil helpen’. Een goed en begrijpelijk antwoord. Maar er zijn veel meer beroepen die te maken hebben met ‘mensen helpen’.
Beroepen kennen
Jong volwassenen kennen niet zo heel veel beroepen. Stimuleer uw kind ook te kijken naar minder bekende opleidingen en minder bekende beroepen. Misschien past dit wel veel beter bij zijn of haar idealen. Een student die ‘mensen wil helpen’ ontdekt misschien dat hij met deze motivatie ook andere mogelijkheden heeft. Misschien wil hij ook gaan werken in Afrika, of docent worden op een speciale school of zorgen voor schoon water in een ontwikkelingsland. Ook hier kan Studiekeuze123 helpen. Er zijn verschillende interessetesten. Ook de zoekmachine (matchfinder) kan helpen.
Toelating tot de hogeschool of universiteit
Er zijn veel eisen en regels die de toelating tot de hogeschool of universiteit regelen. Dat is ook om onnodige uitval en teleurstellingen te voorkomen.
De uitval in het hoger onderwijs is hoog. Daarom worden er eisen gesteld. Daarom ook is nadenken over studiekeuze zo belangrijk.
Meer over Studiekeuze123
Artikel 1: Wat is Studiekeuze123.nl
Artikel 2: Interessetesten wat heb ik eraan?
Artikel 3: Hbo? universiteit? Wat past bij mijn kind?
Artikel 4: Open Dagen bezoeken
Artikel 5: Welke hogescholen en universiteiten zijn er?
Artikel 6: Welke studies zijn er?
Artikel 7: Wat is een leuke studie, Nationale Studentenenquête
Artikel 8: Toelating tot de hogeschool of universiteit
Artikel 9: Wat verdient mijn kind na afstuderen?