14 maart 2024 | Categorie: Studiekeuze

Wat is de beste universiteit van Nederland?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Wat is de beste universiteit van Nederland in 2024? Een goede vraag om te stellen. Studeren op een goede universiteit betekent meer en beter leren, sneller studeren en een waardevol diploma. Maar wat is de beste universiteit?
Wat is de beste universiteit van Nederland?

De kwaliteit van ons onderwijs

In de media wordt er steeds meer gecommuniceerd over de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs. ‘Leerlingen lezen slecht’, ‘scholen presteren onder de maat’. Zomaar wat opmerkingen uit de kranten. Natuurlijk zijn er goede en slechte scholen. Dit soort berichten gaan natuurlijk niet over álle scholen voor Voortgezet Onderwijs. Maar er is zeker iets aan de hand met de kwaliteit van ons onderwijs.
De universitaire opleidingen vormen daarop helaas geen uitzondering. Ook op universitaire opleidingen is er soms kritiek. De kwaliteit van de universitaire opleidingen wordt gecontroleerd door de NVAO. Deze rapporten kun je vaak ook inzien, bijvoorbeeld op Studiekeuze123.nl. Maar ze zijn niet zo eenvoudig te lezen. Gelukkig zijn er ook ‘rankings’, ranglijstjes waarmee je universiteiten kunt vergelijken.

Wat is de beste universiteit? Meer en beter leren

Het grote voordeel van een goede universiteit is dat je meer en beter leert. De docenten zijn van goede kwaliteit, het lesprogramma (curriculum) zit goed in elkaar, er zijn goede studiefaciliteiten zoals een goede bieb en ruime ICT mogelijkheden. Ook een goede toetsing is belangrijk. Wordt er echt ook getoetst waar je les over hebt gehad? En heb je een keertje pech? Kun je dan snel een hertentamen doen? Ook iets om je af te vragen… hoe vaak krijg je les? Hoe vaak zie je je docenten en je studie-adviseur. Een opleiding mag dat namelijk zelf bepalen. En er zijn grote verschillen.

Sneller studeren

Lang studeren betekent ook iets voor je studiefinanciering. Lang student zijn klinkt leuk, maar levert je ook een daverende studieschuld op. En het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is sowieso beperkt. Kijk maar naar de tabel hieronder.
Het lijkt alsof elke universitaire studie bestaat uit 3+1, 3+2 jaar (o.a. life sciences) of 3+3 jaar (o.a. geneeskunde). Dat is ook de ‘nominale’ studieduur, dus de duur die officieel staat voor deze opleiding. Maar als je kijkt naar de cijfers dan zie je dat je op bepaalde universiteiten meer en vaker studievertraging hebt dan op andere. Ook dit heeft met de kwaliteit en de organisatie van de universiteit te maken.

opleidingleningOV kaartaanvullende beursbasisbeurs
hbo bachelor7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
hbo + 1 jarige hbo master7 jaar5 jaar5 jaar5 jaar
hbo + 2 jarige hbo master8 jaar6 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 1 jarige master7 jaar5 jaar4 jaar4 jaar
wo bachelor = 2 jarige master8 jaar6 jaar5 jaar5 jaar
wo bachelor + 3 jarige wo master9 jaar7 jaar6 jaar6 jaar
wo bachelor + 4 jarige wo master10 jaar8 jaar7 jaar7 jaar

Na afstuderen…

Niet alle studiekiezers zijn goed op de hoogte van de kwaliteit van opleidingen. Vaak kijken studiekiezers naar: ‘is het een leuke studie?’, ‘is het een leuke stad?’ En ze gaan af op het ‘image’ van de universiteit. Maar een aanstaande universitaire student zou toch dieper moeten graven. Hoe zit het met de feiten en cijfers? Je aanstaande werkgevers zijn vaak wél op de hoogte van die feiten en cijfers. Ze hebben bijvoorbeeld al vaker studenten in dienst gehad van die instelling. En die bleken wél of juist helemaal niet goed voorbereid op de arbeidsmarkt.

Wat is de beste universiteit? Hoe kun je dat weten?

Gelukkig kun je die feiten en cijfers heel makkelijk opzoeken. Ze staan bijvoorbeeld in de studiebijsluiter van Studiekeuze123. Je vindt ook veel feiten en cijfers in de Keuzegids. Een overzicht van de topopleidingen (bachelor) in 2024 vind je hieronder per interessegebied. Binnenkort maak ik een soortgelijke lijst van de masteropleidingen.

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen en university colleges 2024

Wat is de beste universiteit volgens de Keuzegids?

De Keuzegids baseert haar oordeel op harde feiten en cijfers van de Rijksoverheid en DUO. Denk dan aan cijfers over afstuderen en het BSA (Bindend Studieadvies) halen. De Keuzegids kijkt verder naar de Nationale Studentenenquête, hierin geven 300.000 studenten reviews over hun huidige opleiding. Ook wordt er gekeken naar de arbeidsmarkt. Hoe snel vinden afgestudeerden een baan? Op basis van deze feiten en cijfers maakt de Keuzegids elk jaar een ranglijst van universiteiten. Ze kijken dan dus naar de kwaliteit van de opleiding. Op basis hiervan geeft de Keuzegids sterren en cijfers.

Wat is de beste universiteit van Nederland? Het lijstje…

aantal sterrentotaalscore punten
Wageningen University470
Open Universiteit468,5
UU Utrecht465
UT Enschede363,5
RU Nijmegen362,5
TU/e Eindhoven361,5
UM Maastricht361,5
TiU Tilburg360
UL Leiden/Den Haag359
RUG Groningen358,5
VU Amsterdam357,5
TUD Delft357
EUR Rotterdam357
UvA Amsterdam356

Relativeer het lijstje ook

Als ik dat lijstje zie, dan zie ik ook verrassende uitkomsten. Het image van een bepaalde universiteit komt niet altijd overeen met de werkelijkheid.
En nog iets anders… bij een fantastische universiteit kan er ook een matige opleiding tussen zitten. En andersom. Houd daar ook rekening mee.
Tenslotte… Uiteindelijk moet de student vooral een klik hebben met de inhoud van de opleiding, zijn medestudenten en zijn docenten.
Wat is de beste universiteit? De universiteit en de opleiding waar je echt voor gemotiveerd bent.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Marije Scheeren · 18-03-2024 om 13:09

    Ik mis in de overzichten de University Colleges en daarmee ook de verschillen tussen deze Colleges en de reguliere unifersiteiten. Deze zijn voor sommige studenten een hele goede opleiding. Doordat ze niet vermeld zijn, zal er ook minder snel aan gedacht worden.
    Bovendien kun je ze zo onderling ook niet vergelijken.

    1. Die staan hier. University Colleges zijn opleidingen van de reguliere universiteiten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.