24 maart 2024 | Categorie: Studiekeuze

Welke beroepen zijn er allemaal?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Soms raken studiekiezers echt een beetje in paniek tijdens het studiekeuzeproces. Bijvoorbeeld als ze zich af gaan vragen… Welke beroepen zijn er allemaal? En welk beroep past dan bij mij? Er zijn zóveel beroepen…

Welke beroepen zijn er allemaal?

Welke beroepen zijn er allemaal?

Elek dag komen er nieuwe beroepen bij. En elk jaar verandert de inhoud van de bekende beroepen aanmerkelijk. Hoe moet je dan ooit kiezen welk beroep je later wilt als je 16 bent en een studie moet kiezen? Mijn advies: ‘Kies ook geen beroep, kies een interessegebied’. Ik zal later in dit artikel uitleggen wat ik daarmee bedoel.

Moet je dan helemaal niet nadenken over je toekomstige beroep. Jazeker wel. En een handig hulpmiddel hierbij is de Nationale Beroepengids. Hierin vind je informatie over 20.532 beroepen.

Kijk naar interessegebieden

Natuurlijk kun je niet alle details van al die beroepen onderzoeken. Ik raad onder andere hierom vooral aan te kijken naar interessegebieden. De beroepengids noemt dit ‘sectoren’. De term ‘vakgebieden’ wordt ook genoemd.
Klik je op de knop ‘sectoren‘, dan kunnen er meteen al heel wat vakgebieden afvallen, onderwerpen waar een studiekiezer echt niets voor voelt. Het is mooi als er twee of drie interessegebieden overblijven. Dat maakt het leven van de studiekiezer al een stuk eenvoudiger.
Lukt dat niet? Er staan verschillende beroepskeuzetesten op deze en andere sites. Dat is misschien een kleine hulp. De beste hulp is echter als je nadenkt (je kind helpt nadenken) over wat je eigenlijk je hele leven al interessant vindt.

Welke interessegebieden zijn er?

De Keuzegids en de site Studiekeuze123 hebben alle opleidingen op hbo en universitair (wo) niveau ‘ondergebracht’ in onderstaande interessegebieden. De links die je hieronder ziet gaan naar een artikel over de beste opleidingen binnen dit interessegebied.

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen en university colleges 2024

Welke beroepen zijn er allemaal? En waarom moet je daar niet al te veel naar kijken?

Ik heb een paar redenen waarom je als ouder niet te vaak moet vragen: ‘Wat wil je later worden?’ Of om jezelf dat al te vaak af te vragen.

  1. De meeste studenten beginnen aan een opleiding omdat het interessegebied hen wel wat lijkt en het beroep / de beroepen die daarbij horen wel interessant lijken. Maar na een tijdje ontdekken ze dat er binnen dit interessegebied nog veel meer mogelijk is. Meestal beginnen studenten met een ander beroep dan ze als studiekiezer dachten.
  2. Elke paar jaar veranderen mensen tegenwoordig van baan en ook vaak van beroep. Ze blijven wel vaak hun hele werkzame leven binnen hetzelfde interessegebied. De keuze van het interessegebied is dus eigenlijk belangrijker dan de keuze van het beroep.
  3. Banen veranderen super snel van inhoud. Neem het voorbeeld van de dokter. Als dokter kon je vroeger ‘mensen helpen met hun gezondheid’. Dat kan natuurlijk nog steeds, maar tegenwoordig heeft een dokter daarnaast heel wat managementtaken. En wordt het ‘mensen helpen’ een taak van de praktijkondersteuner. Is dit wat je wilde toen je koos voor ‘dokter worden?’
  4. Niemand weet wat hij over vijf jaar precies doet om bovengenoemde redenen. Ouders weten dat niet, studiekiezers weten dat al helemaal niet. Belangrijker dan nadenken over het beroep is dus nadenken over het interessegebied en daarbinnen een studie kiezen waar je een ‘klik’ mee hebt, die goed staat aangeschreven en die breed genoeg is om vaker van beroep te kunnen veranderen.

Welke beroepen zijn er allemaal? Moet je daar dan helemaal niet naar kijken?

Jazeker wel. Het is goed als een studiekiezer ‘gevoel’ heeft bij een bepaald werkveld. Meekijken naar de sector waar familie en vrienden van de ouders werken… praten met net afgestudeerde studenten… een beroepenavond op school... het helpt allemaal om zicht te krijgen op de sector. Heb je als studiekiezer hier een goed gevoel bij?
Ook zul je als student, zeker op het hbo, te maken krijgen met studieopdrachten die aan de sector gelinkt zijn. Dat moet dan wél je interesse hebben.

20.532 beroepen, pffffff

Niemand kent al die beroepen. Jongeren kennen gemiddeld zo’n 20-30 beroepen. Soms zegt een studiekiezer maar gewoon dat hij iets wil worden om van ‘het gezeur van zijn ouders’ af te zijn. Of hij zegt al zijn hele leven dat hij (vul beroep in 🙂 ….. wil worden en vindt dat wel lekker makkelijk en laat het daar bij. Trap daar als ouder niet in, oftewel, kijk als studiekiezer verder dan je neus lang is. Ook al denk je heel goed te weten welk beroep je wilt. Er is nog zoveel meer mogelijk binnen elk interessegebied…

Ook interessant:

Wat verdien ik na een opleiding op de universiteit?
Wat verdien ik na een opleiding op het hbo? 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.