Beginnen aan de studie, informatie voor ouders van eerstejaars studenten
Gaat uw zoon of dochter in september beginnen aan de studie? Dan komt er een spannende tijd. Aan eerstejaars worden hoge eisen gesteld. Ze moeten wennen aan een nieuwe manier van lessen volgen, nieuwe vrienden, nieuwe docenten en vaak ook een nieuwe stad. Er moeten ook voldoende studiepunten worden gehaald. De verantwoordelijkheid voor studiesucces ligt natuurlijk bij de student. Maar u kunt een handje helpen.
Beginnen aan de studie: Introductie heeft niets te maken met ‘ontgroening’.
Ieder jaar zijn er studenten die de introductie verwarren met ‘ontgroening’. Ze lezen de verhalen over drankmisbruik en vervelende rituelen. Terecht als uw zoon of dochter daar geen zin in heeft. Maar de introductie heeft helemaal niets te maken met dit soort toestanden. Natuurlijk zijn er wel feesten. En je kunt ook een biertje drinken. Het belangrijkste van de introductie is dat een student zijn medestudenten en docenten leert kennen. ‘Ontgroenen’ is een ritueel van studentenverenigingen. Sluit uw zoon of dochter zich niet aan bij een vereniging, dan is er ook geen sprake van ‘ontgroening’.
Introductieprogramma
Tijdens de introductie trekken studenten in kleine groepjes met elkaar op. Dat zijn groepjes waarin studenten van verschillende studies zitten. Ze leren samen, onder leiding van ouderejaars, de stad en het instituut kennen. Het doel is dat je snel je eigen weg vindt op de universiteit of hogeschool. Waar zijn al die lokalen? Hoe kom je te weten welke vakken er zijn? Waar bestel je je boeken? Hoe schrijf je je in voor een tentamen? Wanneer spreek je je docenten?
Kennismaken met de studieloopbaanbegeleider of studieadviseur
Een eerstejaars student moet zo snel mogelijk kennismaken met zijn studieloopbaanbegeleider of studieadviseur. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor studenten. Valt de studie tegen? Zijn er bepaalde belemmeringen? Zijn er problemen in de privésfeer? De studieadviseur is te vergelijken met een mentor. Met hem of haar kan een student deze zaken bespreken. Maar anders dan op de middelbare school moet de student wel zelf het initiatief nemen. De student is zelf verantwoordelijk voor zijn studiesucces. Het kan geen kwaad als u eens vraagt aan uw zoon of dochter of hij of zij de weg al heeft gevonden naar de begeleider.
Wennen aan de stad en de kamer
Wennen aan de stad en de kamer kost tijd. Studenten die beginnen aan de studie ontdekken dat het veel tijd kost om je eigen huishouden te regelen. Gaat de student niet op kamers? Ook het reizen kost vaak meer energie dan ze dachten. En dat samen met alle nieuwe dingen op het nieuwe instituut. De meeste studenten zijn de eerste weken vaak echt moe.
Studiepunten halen
Na de introductie gaat het studieprogramma al snel van start. Er moeten studiepunten gehaald worden. Het verschilt per opleiding en instituut hoeveel studiepunten er minimaal gehaald moeten worden. Dat heet Bindend Studieadvies. Haalt een student onvoldoende studiepunten, dan moet hij helaas stoppen met de opleiding. Tijdens het eerste studiejaar moet de focus wel echt op de studie liggen.
Genieten van de studententijd
Studeren is hard werken. Maar beginnen aan de studie betekent ook jezelf als mens ontwikkelen. Het betekent nieuwe mensen ontmoeten, plezier maken, écht volwassen worden. Studeren is belangrijk, maar een leuk leven hebben als student is ook een voorwaarde voor studiesucces.
Het gaat vaak om de balans. Een student die zich niet kan ontspannen loopt het risico burn-out te raken. En daar schiet niemand iets mee op…
Contact tussen ouders en student
Als uw zoon of dochter gaat beginnen aan de studie is hij formeel volwassen. Hogescholen en universiteiten mogen u niet waarschuwen als er iets niet goed gaat. U krijgt geen ‘rapport’ toegestuurd.
Bent u dan helemaal niet meer belangrijk? Jazeker wel. Studenten vinden het meestal erg prettig zo nu en dan met u te overleggen over de studie en dingen uit hun privéleven. Maar de relatie zal wel anders worden. Onderschat niet hoe groot uw rol is en blijft. 55% van de eerstejaars op de universiteit en 70% van de eerstejaars op een hogeschool zegt dat u een heel belangrijke adviseur bent. Is er een introductiedag voor ouders op het instituut waar uw kind gaat studeren? Ga daar vooral naartoe als uw zoon of dochter dat op prijs stelt.
10 tips voor studiesucces
Eerder verschenen er tien artikelen over studiesucces en wat u daar als ouder aan bij kunt dragen.
- Tip 1: Studiesucces, begin op tijd
- Tip 2: Studiesucces, schakel netwerken in
- Tip 3: Studiesucces, praat met studenten
- Tip 4: Studiesucces en introductie
- Tip 5: Studiesucces, focus op studie
- Tip 6: Studiesucces, iets naast de studie
- Tip 7: Studiesucces en balans, niet alles hoeft meteen goed te gaan
- Tip 8: Studiesucces, de studieadviseur is de vraagbaak
- Tip 9: Studiesucces en planning
- Tip 10: Is eigenlijk een vraag: “Bent u als ouder vanaf nu overbodig?”