26 september 2019 | Categorie: Geldzaken

Hoe betaal ik mijn studie op hbo of universiteit?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Ouders en ook aanstaande studenten maken natuurlijk rekensommetjes als studiekeuze en studeren in zicht komen. ‘Hoe betaal ik mijn studie op hbo of universiteit’ is dan een goede en logische vraag.

hoe betaal ik mijn studie?

Wat kost een studie?

Verreweg de meeste studies op een hogeschool of universiteit kosten zo’n 2100 euro per jaar. Dat is het collegegeld. Je kunt dat in termijnen betalen. Kiest een student voor een University College, dat is een speciale intensieve en kleinschalige opleiding, dan betaalt hij meer. Haast alle universiteiten hebben een University College, het collegegeld verschilt. Er is ook particulier onderwijs. Dat is een stuk duurder.
De kostprijs van een ‘gewone’ hbo of wo studie is ook meer dan die 2100 euro. Maar de student hoeft niet de volle prijs te betalen. De overheid subsidieert de meeste opleidingen. Iemand die voor het eerst studeert hoeft het eerste studiejaar bovendien maar de helft van het collegegeld te betalen. Wil iemand leraar worden, dan krijg je die korting twee jaar.

Wat kost het leven als student?

Maar een student heeft nog meer kosten. Hij moet ook wonen en leven. En ontspannen. En er zijn aanvullende studiekosten. Het NIBUD heeft de kosten voor studenten keurig op een rijtje gezet. Een student die nog bij zijn ouders woont betaalt natuurlijk geen huur. Maar meestal wel kostgeld. Zo’n €125,00 per maand.

 • Collegegeld €173,- (nieuwe eerstejaars betalen maar de helft)
 • Huur (inclusief energie, water, tv, internet) gemiddeld €417,- (verschilt erg per stad/dorp)
 • Boodschappen €181
 • Studieboeken en andere zaken voor de studie € 58,-
 • Vervoer naast de OV kaart (fiets ed.) €63,-
 • Ontspanning, uitgaan sport €146,-
 • Kleding en schoenen €47,00
 • Zorgverzekering €106,-
 • Telefoon €26,-

Hoe betaal ik mijn studie?

Bovenstaand zijn de kosten. Maar hoe betaal je dat nou? De Rijksoverheid vindt dat drie partijen moeten betalen aan de studie:

 1. De student
 2. Zijn ouder(s)
 3. De overheid

Inkomsten van de student

Heel wat studenten hebben een bijbaan. Soms zijn dat ‘baantjes’ in de supermarkt of de horeca. Vaak ook vindt een student een baantje als huiswerkondersteuner of als computerhulp. Ook op de hogeschool en universiteit zijn er banen. In de voorlichting of bij een practicum. Of als student-assistent bij het lesgeven. Studenten met werkervaring doen het veel beter straks op de arbeidsmarkt. En vindt een student een bijbaan binnen zijn vakgebied, dan bouwt hij ook nog eens aan zijn professionele netwerk. Tip: zet dit wel op Linkedin, dat is je publieke CV. Gemiddeld verdienen studenten €330,- per maand. Er is geen maximum voor de studiefinanciering. Woont de student bij zijn (groot)ouders, let dan wel op hun eventuele huursubsidie of bijstandsuitkering.  Omdat studenten niet zo’n hoog salaris hebben krijgen ze meestal zo’n 100 euro per maand zorgtoeslag. Studenten die een zelfstandige woning (moeten) hebben, bijvoorbeeld om medische redenen, krijgen soms ook huurtoeslag.

Al je niet kunt werken?

Als een student niet kan werken omdat hij een handicap of belemmering heeft, dan kan hij bij de gemeente een toelage vragen. Dat kan flink oplopen tot wel €300,- per maand. De studentendecaan weet hier alles van. Lees ook het verdiepende artikel.

Hoe betaal ik mijn studie? Ouders

De Rijksoverheid gaat ervan uit dat ouders zo’n €400,- per maand bij kunnen dragen aan de opleiding van hun kind. Dat kan bestaan uit kost en inwoning, het betalen van het collegegeld, het betalen van de zorgverzekering, een vast bedrag per maand… of een combinatie hiervan. Ouders en studenten kunnen dat zelf uitzoeken.

Als ouders dat niet kunnen betalen?

Als ouders dit niet kunnen betalen, bijvoorbeeld als er veel studerende broers en zussen zijn of als het inkomen van de (biologische) ouders laag is, dan krijgt de student een aanvullende beurs. Vraag die altijd aan. Soms krijgt een student maar een deel van de aanvullende beurs. De Belastingdienst zoekt alles uit. De aanvullende beurs is een gift. Er is maar één verplichting: binnen tien jaar een diploma halen.

Hoe betaal ik mijn studie? Studiefinanciering!

De meeste studenten maken gebruik van de studiefinanciering. Die bestaat uit vier onderdelen:

 1. De OV kaart
 2. De aanvullende beurs
 3. De studielening
 4. het collegegeldkrediet (dit is een lening om je collegegeld te betalen)

Verplichtingen bij de studiefinanciering

Voor 1 en 2, de OV kaart en de aanvullende beurs, geldt dat de student binnen tien jaar een diploma moet halen. Anders moet hij alles terugbetalen. En dat loopt flink in de papieren.
3 en 4, de lening en het krediet, moet je altijd terugbetalen. Daar krijg je lang, minimaal 35 jaar, de tijd voor. En kun je het niet terugbetalen, dan hoeft dat ook niet. Je hoeft nooit meer dan 4% van je jaarsalaris aan het terugbetalen van de studieschuld te besteden. Wel zaak om eens uit te rekenen over welke bedragen het gaat.

hoe betaal ik mijn studie

Studente Doris Lokin met haar ouders bij haar afstuderen.

Hoe betaal ik mijn studie? Over welke bedragen gaat het?

De bedragen worden ieder jaar aangepast. Alle bedragen die ik noem zijn de bedragen voor de tweede helft van 2019.

 1. De aanvullende beurs: maximaal € 396,39 ( soms maar een deel).
 2. Lening: maximaal € 486,08 ( je mag meer lenen bij geen/weinig aanvullende beurs)
 3. Collegegeldkrediet € 173,58

Een student die geen aanvullende beurs krijgt mag maximaal €1056,05 lenen. De student die een (gedeeltelijke) aanvullende beurs krijgt moet dit bedrag aftrekken van wat hij maximaal mag lenen. Een student mag zelf weten hoeveel hij leent en mag dit ook elke maand weer aanpassen.

Werken en studeren tegelijkertijd

Er zijn ook mogelijkheden om studeren en werken te combineren. Een student kan ervoor kiezen in deeltijd te studeren. Dat kan in vele richtingen en op meerdere niveaus. De studie heeft dan in principe niet echt met de baan te maken. Er zijn 1311 opleidingen die je in deeltijd kunt doen. De studie doe je echt naast je baan.
Kies je voor duaal leren, dan is dat helemaal anders. Dan zijn je baan en je studie één geheel. Het is zelfs noodzakelijk om bij deze studievorm een baan te hebben die bij de studie past. Die vervangt dan bijvoorbeeld de stages. Er zijn 259 studies die je op deze manier kunt doen.

Na het afstuderen

Na het afstuderen is het inkomen natuurlijk veel hoger. Het salaris van een hbo afgestudeerde en een universitair afgestudeerde verschilt per vakgebied. Goed om dat eens na te kijken.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Anita Thissen · 22-11-2019 om 12:42

  Mijn dochter studeert rechten in Leiden op het HBO
  Nu wil zij vast op de Vrije Universiteit in Leiden één of twee vakken volgen zodat zij vlg schooljaar als zij naar de Universiteit gaat (ze heeft inmiddels haar P) al wat punten heeft verzameld. Nu is dat mogelijk maar nu moeten wij weer collegegeld betalen. Ik heb al collegegeld betaald voor dit jaar. Is het dan idd zo dat je weer apart moet betalen voor de Vrije Universiteit.

  1. Dag Anita,
   Daar heb ik nog nooit van gehoord. Als u wilt kan ik dit wel navragen bij DUO. Er is nog wel meer informatie over doorstroom met hbo propedeuse naar universiteit. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/met-hbo-propedeuse-naar-universiteit/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.