3 december 2021 | Categorie: Studiekeuze

Studiekeuze hbo, waar moet je op letten?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Een goede studiekeuze maken is de beste basis voor studiesucces. Studenten die een studie kiezen die bij hen past presteren beter. Waar moet je op letten bij studiekeuze? Dit artikel ‘studiekeuze hbo’ zet een paar tips op een rijtje. 16 februari 2022 is er een webinar (19.30-20.30) over doorstroom van hbo naar universiteit. Aanmelden

studiekeuze hbo

Welke hogescholen (hbo’s) zijn er?

Er zijn in Nederland veel hogescholen. In iedere grote stad is er wel een.
Hogescholen noemen zichzelf ook wel ‘university’. In het Engels is een hogeschool ‘university for applied sciences’. ‘University’ voor ‘toegepaste kennis’ dus. En dat is ook precies wat een hbo opleiding is, een hogere opleiding waar je kennis krijgt die je toe kunt passen in je baan.
Wat wij ‘universiteit’ noemen heet in het Engels ‘Research University’. En dat is ook precies wat het is: Een universiteit waar je leert hoe je onderzoek doet. Hoe je onderzoeker of wetenschapper wordt. Natuurlijk zijn er veel afgestudeerden van de universiteit die geen onderzoeker worden. En op het hbo wordt er ook onderzoek gedaan. (verschil hbo – universiteit).
Na het afronden van je bacheloropleiding op het hbo kun je gaan werken. je kunt ook doorstromen naar een master op de universiteit of een hbo master gaan doen. Een hbo master doe je meestal als je eerst een paar jaar werkervaring hebt. Een universitaire master kun je meteen na je hbo doen. Er zijn dan meestal wél toelatingseisen.
De hogescholen werken samen in de Vereniging Hogescholen. Ook voor studenten en ouders is het zinvol zo af en toe naar de site van de Vereniging Hogescholen te kijken. Je vindt er informatie die voor alle universiteiten geldt.

Je kunt op het hbo ook een associate degree opleiding volgen. Dat is een tweejarige opleiding.

Studiekeuze hbo. Elke hogeschool is anders

Elke hogeschool is weer anders. De sfeer is anders, de manier van lesgeven is anders en er zijn ook verschillen in kwaliteit.
Er zijn in Nederland veel hogescholen. Er zijn algemene hogescholen maar ook specialistische hogescholen die zich vooral concentreren op opleidingen in de kunst, de techniek of de ‘groene’ sector.  Het is belangrijk ze goed onderling te vergelijken. Kijk ook naar de doorstroommogelijkheden. Sommige hbo’s hebben vaste afspraken voor studenten die na hun bachelordiploma doorstromen naar een universitaire master. Vaak hoeven deze studenten geen pré-master te doen en is het doorstromen veel makkelijker en zonder al te veel vertraging. Lees ook: een topopleiding vinden.
Tip: Kies niet automatisch een hogeschool dicht bij huis als je niet op kamers wilt. En andersom, kies niet een hogeschool omdat je juist graag op kamers wilt en de studentenstad je zo geweldig lijkt. Kies een hogeschool op basis van de studie die je het meeste aanspreekt. En al heten de studies misschien hetzelfde… ze zijn echt allemaal anders.

Studiekeuze hbo. Online vergelijken

Veel ‘studiekeuzewerk’ kun je online doen. Er is en site van het ministerie waar alle informatie over hogescholen en opleidingen te vinden is. Daar staat een korte omschrijving van de hogeschool en van elke opleiding. Er staan ook ‘feiten en cijfers‘ in die je helpen om te beoordelen hoe de kwaliteit is van deze opleiding. Wat vinden de huidige studenten van de begeleiding die ze krijgen? Hoeveel uur heb je les? Hoeveel studenten halen binnen redelijke tijd het diploma? Of zijn er veel studenten die uitvallen en nooit een diploma halen?
Elke opleiding heeft ook een eigen opleidingssite. Hier vind je veel meer informatie, zoals de vakken die je in het eerste studiejaar krijgt en wat je kunt worden na deze opleiding. Meestal zijn er ook filmpjes over de opleidingen. En er zijn contactadressen. Maar bedenk wel… op de universiteitssite staan allemaal gegevens die er door de opleiding zelf zijn opgezet. Is de werkelijkheid net zo mooi?

studiekeuze universiteit

Studiekeuze hbo. ‘In het echt’ vergelijken

Hopelijk kunnen studiekiezers het komend studiejaar weer naar veel Open Dagen toe, niet online maar fysiek. Ik adviseer minimaal vier Open Dagen te bezoeken om hogescholen onderling goed te vergelijken. En het is ook handig eens naar een universiteit te kijken. Voor havo leerlingen die naar een universiteit willen zijn er twee wegen: je haalt je vwo diploma en gaat dan naar de universiteit of je rondt je hbo bachelor af en gaat naar de universiteit. Soms zijn er ook toelatingsmogelijkheden met een hbo propedeuse en aanvullende vwo certificaten.
Naast Open Dagen zijn er ook meeloopdagen. De meeste studenten vinden dit een heel zinvolle studiekeuzeactiviteit. Zeker doen dus. Helaas doet maar de helft van de aanstaande hbo studenten mee aan een meeloopdag. Dat is echt ontzettend jammer. Een meeloopdag geeft de student een realistischer beeld van de opleiding. En dat helpt weer uitval te voorkomen. Bij sommige hogescholen kun je ook ‘proefstuderen’. Je vindt de data van deze studiekeuzeactiviteiten op de sites van de opleidingen.

Neem de tijd voor studiekeuze

De studiekeuze moet je echt niet uitstellen tot het eindexamenjaar. In 4 havo/5 vwo moet het meeste studiekeuzewerk gedaan zijn. Om ouders en studiekiezers hierbij te helpen heb ik een paar hulpmiddelen gemaakt.

  1. Het Studiekeuzestripboek. Alle stappen die je kunt zetten in het studiekeuzeproces worden hier uitgelegd. Je kunt het Studiekeuzestripboek vrijblijvend downloaden en doorgeven aan wie je maar wilt.
  2. Ouderavonden op middelbare scholen. Ik geef presentaties op ouderavonden van middelbare scholen.
  3. Facebookgroep. Op deze Facebookgroep communiceer ik actuele informatie over studeren op een universiteit of hogeschool.
  4. Webinars. Vanaf oktober geef ik elke maand een webinar over een thema dat belangrijk is bij studiekeuze. De thema’s kondig ik aan op deze site. Dit zijn de data:
    19 oktober 2021
    17 november
    14 december
    12 januari 2022
    16 februari
    16 maart

Lees ook:
Wat verdien ik na afstuderen op een universiteit?
Wat verdien ik na afstuderen op het hbo?

Er is een vergelijkbaar artikel over studiekeuze voor universiteiten.

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.