De beste wo opleidingen leven & omgeving
In de Keuzegids universiteiten worden alle universitaire bacheloropleidingen besproken. Per vakgebied is er een korte omschrijving en een waardering per opleiding. Dit artikel gaat over de beste wo opleidingen leven & omgeving.
De beste wo opleidingen leven & omgeving vinden
Dit vakgebied omvat veel thema’s die jongvolwassenen interessant vinden. Denk aan klimaatverandering, milieu, biodiversiteit of ecologie. Je kunt je in dit interessegebied verdiepen op wo niveau maar er zijn ook veel opleidingen op hbo en mbo niveau.
In de Keuzegids worden alle wo opleidingen kort besproken en er wordt een ranglijst gemaakt. Welke opleidingen zijn de beste? Dit oordeel is gebaseerd op de doorstroomcijfers en het oordeel van de studenten (NSE 2019). Je kunt deze gegevens ook vinden in de studiebijsluiter (lees die echt altijd) of op de site van Elsevier. Of kijk op bachelors.nl.
Sociale geografie & planologie
De Keuzegids geeft ook informatie over toelating. Voor de meeste opleidingen binnen dit onderwerp ben je toelaatbaar met alle vwo profielen (voor 2 opleidingen zijn er extra vakken nodig bij het profiel cultuur & maatschappij). Ook vertelt de Keuzegids bij elk onderwerp wat de verwante opleidingen zijn. Dat is belangrijk. Studiekiezers doen er goed aan studies onderling te vergelijken. Wat past het beste bij je qua sfeer, inhoudelijke accenten en welke onderwijsvorm past het beste bij je? verwant aan sociale geografie & planologie zijn aardwetenschappen, sociologie/toerisme, civiele techniek en de hbo opleiding ruimtelijke ontwikkeling. Ik vind het heel goed dat de Keuzegids ook alternatieven op hbo niveau geeft. Ook al heeft een jongere een vwo diploma, toch kan een hbo beter passen. En later kan hij altijd nog een universitaire master doen. Er zijn dan wel toelatingsvoorwaarden.
Er zijn zes universiteiten waar je dit onderwerp kunt bestuderen. Landschapsarchitectuur & ruimtelijke planning kun je doen in Wageningen en Groningen.
De beste wo opleidingen leven & omgeving: Aardwetenschappen & milieukunde
Overduidelijk dat er binnen dit onderwerp veel te doen is en dat er ook echt specifieke opleidingen zijn die zich met aarde en milieu bezighouden. Er zijn ook veel ’topopleidingen’ binnen dit stukje van leven & omgeving. Een topopleiding is een opleiding die bovengemiddeld wordt gewaardeerd door de studenten. Daarnaast halen ook relatief veel studenten hun eerste studiejaar en studeren ze zonder al te veel studievertraging af.
Binnen aardwetenschappen zijn er twee ’toppers’, Amsterdam en Utrecht
De specialistische opleidingen van Wageningen zijn alle drie ’topopleiding’: Bos- en natuurbeheer, internationaal land- en waterbeheer en soil, water & atmosphere.
Milieuwetenschappen kun je bij drie universiteiten doen. De Open Universiteit (afstudeerrichting milieu-natuurwetenschappen is een topleiding. Wageningen en Utrecht krijgen vier sterren (van de vijf).
De beste wo opleidingen leven & omgeving: Biologie
Een studiekiezer die iets met biologie wil gaan doen moet goed universiteiten vergelijken. Ook voor deze studie geldt: kies niet voor de stad maar voor de studie. Ze zijn namelijk allemaal anders. De Keuzegids geeft hier meer informatie over. Maar ook (online) Open Dagen en (online) meeloopdagen geven veel info.
De beste biologieopleidingen (beide topopleiding) vind je in Wageningen en bij de VU in Amsterdam. Plantenwetenschappen in Wageningen is al jaren de best gewaardeerde universitaire opleiding van Nederland.
Meer vakgebieden besproken in de Keuzegids…
e beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids
Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo
Kan uw kind niet kiezen? Regelmatig geef ik een webinar over studeren en studiekeuze. Twee studenten delen graag hun ervaringen met studiekeuze en studeren. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit, we gaan niet in op een bepaalde studie of bepaalde onderwijsinstelling. Ook vertellen we iets over studiekosten en studiefinanciering. Tenslotte geven we een paar suggesties voor een tussenjaar gericht op studiekeuze. Speciaal voor studiekiezers, en hun ouders natuurlijk, waar studiekeuze een probleem is. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.