19 december 2020 | Categorie: Studiekeuze

De beste wo opleidingen cultuur & kunst

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Binnen het interessegebied cultuur & kunst worden er interessante studies aangeboden. De Keuzegids beschrijft welke dat zijn. Deze weken publiceer ik regelmatig een artikel over de beste wo bacheloropleidingen in een bepaald vakgebied. Dit artikel gaat over de beste wo opleidingen cultuur en kunst.

de beste wo opleidingen cultuur en kunst.

Kun je een baan krijgen in deze sector?

Een student die kiest voor dit interessante vakgebied zal zeker wel eens nadenken over de toekomst. Kun je wel een baan krijgen in dit vakgebied? Op zich is het verstandig daar eens naar te kijken. Aan de andere kant… kiezen voor een vakgebied dat je niet ligt maar waarvan de baankansen heel goed zijn… Dat kan niet goed uitpakken. En baankansen inschatten is heel moeilijk. Experts op dit gebied geven schattingen tot 2024. Het UWV is een van de organisaties die baankansen inschat. Lees hier de baankansen met een hbo opleiding en met een wo opleiding in een bepaald vakgebied. Ook in de Keuzegids worden baankansen en startsalaris besproken.
Overigens zeggen afgestudeerde studenten nogal eens dat ze er achteraf spijt van hebben dat ze zich tijdens hun studiekeuze niet verdiept hebben in baankansen. Een paar jaar ergens voor studeren en dan niet aan de slag kunnen is frustrerend.

Baankansen kunnen snel veranderen. En ook maakt niet elke onderzoeksgroep dezelfde inschatting. Geen enkele organisatie doet voorspellingen over de arbeidsmarkt na 2024. Arbeidsmarktvoorspellingen zijn daarmee wel erg relatief.

Hoe onderzoek je de kwaliteit van een opleiding?

De Keuzegids is een belangrijk hulpmiddel om de kwaliteit van een opleiding te beoordelen. Online zijn er ook hulpmiddelen om naar de kwaliteit te kijken. Heel belangrijk is de studiebijsluiter die bij elke hbo en wo studie te vinden is op de site van Studiekeuze123. Elsevier Weekblad doet ook elk jaar een onderzoek naar de kwaliteit van studies. Er is ook een site speciaal voor universitaire bachelors. Op deze site vind je ook informatie over studieverenigingen en studentenverenigingen. En je vindt er bijvoorbeeld ook de kosten waar je elke maand op moet rekenen. Dit is ook belangrijk voor opleidingen binnen het interessegebied cultuur & kunst.

Wat is de Keuzegids? Welke opleidingen kunst & cultuur komen aan bod?

De Keuzegids geeft handige schema’s waarin je per vakgebied kunt opzoeken waar een universiteit goed in is. Ze baseren deze schema’s op de Nationale Studentenenquête van 2019 en de doorstroomcijfers. Je kunt in één oogopslag zien welk percentage studenten het eerste studiejaar haalt, welk percentage binnen vier jaar afstudeert, hoe studenten denken over het programma, de toetsing, de docenten, de wetenschappelijke vorming, de praktijkgerichtheid, de haalbaarheid en de faciliteiten. Opleidingen die extra goed scoren krijgen het predicaat ‘topopleiding‘. Je kunt de Keuzegids kopen en op de meeste scholen kun je hem ook lenen. De Keuzegids bespreekt in het hoofdstuk ‘kunst & cultuur’ de opleidingen:

  • filosofie
  • theologie & religiewetenschappen
  • geschiedenis & international studies
  • kunst- & cultuurstudies
  • kunstgeschiedenis
  • archeologie

De beste wo opleidingen cultuur & kunst: Filosofie

De Keuzegids geeft ook aan welke studies verwant zijn aan filosofie. Dat zijn geschiedenis, theologie & religiewetenschappen, politicologie, culturele antropologie en de hbo opleiding toegepaste filosofie. Meer info over hbo opleidingen binnen dit interessegebied.
Binnen de filosofie zijn er meerdere topopleidingen: In Tilburg en Leiden. Ga je voor filosofie van een bepaald wetenschapsgebied, dan vind je een topopleiding in Rotterdam en Groningen.

De beste wo opleidingen cultuur & kunst: Theologie en religiewetenschappen

Er zijn meerdere studies in dit vakgebied verwant aan theologie en religiewetenschappen. De baankansen zijn goed maar studenten vinden dat ze maar matig worden voorbereid op een baan.  De verwante hbo opleiding is godsdienst-pastoraal werk. Vijf universiteiten krijgen het predicaat topopleiding voor theologie Apeldoorn (TUA) en Groningen.  Religiewetenschappen doe je op topniveau in Leiden, Utrecht en Groningen. Meer info over hbo opleidingen binnen dit interessegebied

De beste wo opleidingen cultuur & kunst: Geschiedenis, archeologie & international studies

Verwante wo studies zijn : talenstudies, archeologie, politicologie en op hbo niveau lerarenopleiding geschiedenis. De baankansen zijn redelijk maar studenten voelen zich niet heel goed voorbereid op een baan. De opleiding geschiedenis bij de VU in Amsterdam is een topopleiding. Meer info over hbo opleidingen binnen dit interessegebied.
De baankansen voor archeologie zijn goed (in tegenstelling tot de infographic van het UWV, dat de baankansen ‘matig’ inschat). In Groningen is er een topopleiding archeologie

De beste wo opleidingen cultuur & kunst: Cultuurwetenschappen, kunstgeschiedenis

Een verwante hbo opleiding is hbo kunstacademie. Meer info over hbo opleidingen binnen dit interessegebied. De beste wo bacheloropleiding (algemene) cultuurwetenschappen vind je in Tilburg (online culture), de beste wo bachelor Kunst in Amsterdam (literature & society). De baankansen van deze opleidingen zijn helaas matig.

Meer vakgebieden besproken in de Keuzegids…

e beste wo opleidingen onderwijs & opvoeding
De beste wo opleidingen taal & communicatie
De beste wo opleidingen cultuur & kunst
De beste wo opleidingen recht & bestuur
De beste wo opleidingen economie & bedrijf
De beste wo opleidingen gedrag & maatschappij
De beste wo opleidingen gezondheid
De beste wo opleidingen leven & omgeving
De beste wo opleidingen exact & informatica
De beste wo opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors
Meer over de Keuzegids

Webinars voor ouders en studiekiezers in bovenbouw havo/vwo

Regelmatig geef ik, met studenten, een webinar over studeren en studiekeuze. Het gaat dan over tips voor studeren op een hbo of universiteit. We gaan ook in op studiekosten en ’tussenjaar’. Het volgende webinar is 28 januari aanmelden. Daarna is er weer een webinar op 10 februari aanmelden.

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.