22 november 2017 | Categorie: Studiekeuze

Volgend jaar studeren aan hogeschool of universiteit? Een brief van de minister van onderwijs

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Volgend jaar studeren aan hogeschool of universiteit? We zijn er allemaal bij gebaat dat scholieren een goede studiekeuze maken. Onderwijsprofessionals, de studiekiezer, u als ouder… we hebben daarin allemaal een taak. Bijgaande brief is door de minister naar eindexamenkandidaten gestuurd. Voor u als ouder vast ook interessant. Gaat uw kind volgend jaar studeren aan hogeschool of universiteit? Diverse aanbevelingen vanuit Den Haag: Brief aan eindexamenkandidaten vwo, havo en mbo-4 en hun ouders/verzorgers.

volgend jaar studeren aan hogeschool of universsiteit?

Beste studiekiezer,

Ga je volgend jaar studeren aan hogeschool of universiteit of denk je daarover na? Lees deze brief dan goed. Er staat belangrijke informatie in over je studiekeuze, aanmelding voor het hoger onderwijs en studiefinanciering.

Kies zorgvuldig

Oriënteer je goed en kies een studie die bij je past! Je kunt in het hbo kiezen voor een tweejarige associate degree-opleiding of voor een vierjarige bacheloropleiding. Met een vwo-diploma kun je daarnaast ook kiezen voor een driejarige universitaire bacheloropleiding en kun je sommige vierjarige bacheloropleidingen in het hbo in drie jaar volgen. Bespreek je studiekeuze met je vakdocenten, decaan, mentor of studieloopbaanbegeleider en ouders. Bekijk ook de websites van de hogescholen en universiteiten, bezoek open dagen, ga proefstuderen en stel vragen (bij voorkeur ook aan studenten).

Objectieve informatie over open dagen, opleidingen, kansen op de arbeidsmarkt

Objectieve informatie over open dagen, opleidingen, kansen op de arbeidsmarkt en oordelen van studenten vind je op www.studiekeuze123.nl. Op http://www.studeermeteenplan.nl staat daarnaast praktische informatie over de overstap naar een hogeschool of universiteit. Hier kun je ‘Mijn Studieplan’aanmaken. Dit is een handige checklist voor aankomende studenten.

Meld je op tijd aan!

Keuze gemaakt? Meld je dan aan via http://www.studielink.nl Voor de aanmelding bij Studielink heb je een DigiD nodig. Die kun je aanvragen via www.digid.nl. Je DigiD heb je ongeveer een week na aanvraag via post in huis. Meld je zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk op 1 mei 2018. Wacht dus niet tot je je diploma hebt. Als je je vroeg aanmeldt, kun je vaak ook eerder je studiekeuzecheck doen. Een hogeschool of universiteit kan ervoor kiezen je niet toe te laten als je je pas na 1 mei aanmeldt.

Studeren aan hogeschool of universiteit

Verplichte studiekeuzecheck

Als je je uiterlijk op 1 mei 2018 aanmeldt, heb je recht op een studiekeuzecheck en op een advies door de opleiding over je gemaakte studiekeuze. De studiekeuzecheck helpt je om na je aanmelding te checken of de opleiding bij je past. Wat die check inhoudt, verschilt per opleiding. Het kan bijvoorbeeld een gesprek zijn, proefcolleges, een digitale vragenlijst of een combinatie van activiteiten. Een hogeschool of universiteit kan de studiekeuzecheck verplicht stellen. Kijk op de website van de opleiding hoe de studiekeuzecheck eruit ziet en of deelname verplicht is. Als je je uiterlijk op 1 mei hebt aangemeld, dan is het studiekeuzeadvies vrijblijvend. Een opleiding kan dit advies dan niet gebruiken om je te weigeren. Als dat wel gebeurt, kun je daar vragen over stellen bij de opleiding zelf. Je kan het ook melden bij de studentenlijn van de Landelijke Studentenvakbond (studentenlijn@lsvb.nl) en bij het Interstedelijk Studenten Overleg (iso@iso.nl).
Wil je na de studiekeuzecheck toch een andere opleiding kiezen, dan kan dat. Omdat je je op uiterlijk 1 mei in Studielink hebt aangemeld, kan je je nog inschrijven voor een andere opleiding. Je hoeft je dus niet voor de zekerheid voor meerdere opleidingen tegelijk aan te melden.

Selectie

Bij opleidingen met een maximum aantal plaatsen (numerus fixus) zoals Geneeskunde, wordt selectie toegepast. Deze opleidingen selecteren zelf welke studenten toegelaten worden. Zij bieden geen studiekeuzecheck aan, maar door deel te nemen aan de selectie kun je wel meteen checken of de studie echt bij je past. Om aan de selectie van numerusfixusopleidingen deel te kunnen nemen, moet je je niet uiterlijk op 1 mei maar uiterlijk op 15 januari 2018 aanmelden via Studielink. Kijk op http://www.studiekeuze123.nl/selectievoor meer informatie. Andere opleidingen die selecteren zijn bijvoorbeeld de kunstopleidingen en University Colleges. Kijk op de website van de hogeschool of universiteit voor de uiterste aanmelddatum. Voor deelname aan de selectieprocedure mag geen financiële eigen bijdrage aan jou worden gevraagd.

Extra toelatingseisen

Voor sommige opleidingen gelden er extra toelatingseisen: een bepaald profiel, bepaalde vakken (havo en vwo) of een opleiding in een bepaald domein (mbo). Kijk hiervoor op de website van de opleiding of op www.studiekeuze123.nl. Wil je naar de pabo? Kijk tijdig welke eisen worden gesteld en hoe je je daarop voorbereidt op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.

Functiebeperking

Heb je een handicap of chronische ziekte waardoor je mogelijk belemmeringen gaat ervaren tijdens je studie? Voor jou zijn er verschillende mogelijkheden voor ondersteuning via de universiteit of hogeschool, via de gemeente en via de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op http://www.handicap-studie.nl/studiefinancieringen neem zo snel mogelijk contact op met de opleiding van je keuze en vraag welke voorzieningen er voor jou zijn.

Studiefinanciering aanvragen

Als je gaat studeren aan hogeschool of universiteit, dan heb je recht op studiefinanciering vanaf de eerste maand van je studie. Zorg er wel voor dat je minimaal 3 maanden van tevoren studiefinanciering aanvraagt via Mijn DUO. De studiefinanciering voor opleidingen aan een hogeschool of universiteit bestaat uit de mogelijkheid om te lenen, een aanvullende beurs, het studentenreisproduct(ov-kaart) en het collegegeldkrediet. De lening, het reisproduct en het collegegeldkrediet zijn voor iedereen. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt bij de universiteit of hogeschool, dan worden de aanvullende beurs en het studentenreisproduct (ov-kaart) omgezet in een gift. Meer informatie vind je op de site van DUO. Op http://www.duo.nl/rekenhulpstaat ook een handige rekentool.

De aanvullende beurs

Niet alle ouders kunnen evenveel bijdragen aan de studie van hun kind. Daarom is er ook de aanvullende beurs. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders en van de gezinssituatie (onder andere hoeveel schoolgaande of studerende broertjes of zusjes je hebt). De aanvullende beurs kan oplopen tot ongeveer €385,- per maand. Belangrijk hierbij is dat je de aanvullende beurs zelf moet aanvragen bij DUO. De aanvullende beurs krijg je als gift als je binnen tien jaar je diploma haalt. De eerste vijf maanden aanvullende beurs zijn overigens altijd een gift, ook als je daarna besluit te stoppen met de opleiding. Weet je niet of je voor de aanvullende beurs in aanmerking komt? Check dit dan in de rekenhulp van DUO.

Veilig lenen bij DUO

Een lening bij DUO is flexibel en veilig, en heel anders dan een commerciële lening. Je bepaalt zelf of, en zo ja, welk bedrag je wilt lenen en dat kun je ook tussentijds wijzigen. Bij het terugbetalen van je lening wordt altijd gekeken naar je inkomen. Als je later niet zoveel verdient, hoef je per maand ook niet zoveel terug te betalen. Je hebt 35 jaar de tijd om de lening terug te betalen. En zolang je minder dan het minimumloon verdient, hoef je niet terug te betalen. Ook de rente is een stuk lager dan bij commerciële leningen. Overweeg goed of en hoeveel je wilt lenen, want de meeste studenten vinden later gewoon een goede baan en moeten hun schuld dan wel terugbetalen.

Studeren in het mbo?

Als je volgend jaar een mbo-opleiding gaat volgen en als deze opleiding een voltijdse beroepsopleidende leerweg (bol) is, dan kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering mbo als je 18 jaar of ouder bent: een basisbeurs, aanvullende beurs, een leenmogelijkheid en een studentenreisproduct (de ov-kaart). Voor het studentenreisproduct kom je ook al in aanmerking als je jonger bent dan 18 jaar. Ga naar www.studeermeteenplan.nl voor informatie over studeren in het mbo.

Ik wens je heel veel succes in je examenjaar en veel wijsheid bij het maken van een goede studiekeuze!
Met vriendelijke groet, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
namens deze, de directeur Hoger Onderwijs en Studiefinanciering

Start studeren

Volgend jaar studeren aan hogeschool of universiteit

Gaat uw zoon of dochter volgend jaar studeren aan hogeschool of universiteit. Realiseert u zich dan goed dat studiekeuze een heel proces is. Veel werk is gedaan in het vooreindexamenjaar, 4 havo of 5 vwo. In het eindexamenjaar pas beginnen met studiekeuze is echt geen goed plan. Lukt het uw zoon of dochter niet tot een goede studiekeuze te komen? Overweeg dan een tussenjaar. Helemaal geen slecht idee als uw zoon of dochter het echt niet weet.

10 tips voor ouders

We hebben, samen met decanen, tien tips voor ouders geschreven voor als uw zoon of dochter bezig is met studiekeuze. Dat zijn 10 artikelen. De eerste gaat over ‘op tijd beginnen’. Er volgen nog 9 praktische tips.

Volgend jaar studeren aan hogeschool of universiteitVolgend jaar studeren aan hogeschool of universiteit, 10 tips voor studiesucces

We hebben ook een artikelenreeks geschreven over hoe u bij kunt dragen aan studiesucces. Gaat uw kind volgend jaar studeren aan hogeschool of universiteit? Ook dan bent u als ouder nog steeds heel belangrijk.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.