15 januari 2021 | Categorie: Studeren

Beginnen met studeren… Ervaringen studente

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Ouderejaars studenten kunnen goede tips geven aan studiekiezers.  Jedidja Stikkelorum, student-ondersteuner Radboud University kijkt ook graag samen met u terug naar haar studiekeuzeproces en deelt haar ervaringen graag met u. Wat staat uw kind te wachten? Beginnen met studeren? De ervaringen van een ouderejaarsstudent in vogelvlucht.

Jedidja Stikkelorum

Jedidja Stikkelorum, student Radboud University

Beginnen met studeren

Jedidja Stikkelorum: ‘Misschien is jouw zoon of dochter net geslaagd voor het VWO of heeft je kind een tussenjaar achter de rug en is hij/zij nu helemaal klaar om te gaan studeren. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de middelbare school en de universiteit? Hoe zit het precies met studiepunten halen? En hoe bereidt jouw kind zich voor als hij of zij voor het eerst op kamers gaat? In dit artikel vertellen ik je meer over wat jouw zoon of dochter volgens mij allemaal te wachten staat als hij/zij gaat studeren’.

Studiepunten halen op de universiteit

‘Op de universiteit en hogeschool moet je alle studiepunten van de opleiding hebben gehaald om uiteindelijk af te studeren. Waar je op de middelbare school nog wel eens een onvoldoende kon halen om deze vervolgens te compenseren met een ander cijfer, moet je op de universiteit uiteindelijk voor alle vakken een voldoende halen. Gelukkig is het gewoon mogelijk om tentamens te herkansen of een vak het jaar erop opnieuw te doen, dus je hoeft je niet te veel zorgen te maken als je een keertje een onvoldoende haalt’.  

Het systeem van studiepunten moet je echt snappen als je gaat studeren. Dat is helemaal anders dan ik gewend was op de middelbare school. Een bacheloropleiding halen draait echt om studiepunten, Jan-Willem

beginnen met studeren

Beginnen met studeren, Bindend studieadvies

‘In het eerste jaar hoor je waarschijnlijk geregeld het woord ‘BSA’ voorbijkomen. Deze afkorting staat voor Bindend Studieadvies. Dit houdt in dat je na het eerste jaar een bepaald aantal studiepunten moet hebben gehaald om verder te mogen met de opleiding. Het aantal punten verschilt per opleiding, maar meestal ligt dit om en nabij de 40 punten. Laat je hier niet te veel door afschrikken! Het BSA is er vooral voor bedoeld om studenten die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt hier tijdig van op de hoogte te brengen. Zo kunnen ze na hun eerste jaar al overstappen naar een andere wo- of hbo-opleiding die beter bij hen past. Gemotiveerde studenten die goed hebben nagedacht over hun studiekeuze halen hun BSA meestal wel’.

Volg de ontwikkelingen rondom het Bindend Studieadvies

Opmerking van Hermien: Studenten die door een belemmering of persoonlijke omstandigheden hun Bindend Studieadvies mogelijk niet halen moeten zo snel mogelijk contact opnemen met de studentendecaan. Die heeft mogelijk oplossingen.

In Coronatijd is er geen Bindend Studieadvies op hbo’s. Mogelijk wort het Bindend Studieadvies op hbo’s helemaal afgeschaft. Ook op de universiteiten zijn er ontwikkelingen. Er sprake van dat het BSA in Coronatijd minder hoog zal zijn. Nieuwe ontwikkelingen kunt u volgen op de facebookgroep voor ouders. Ook geef ik graag een waarschuwing. het Bindend Studieadvies is ingesteld om te voorkomen dat een student ‘tegen beter weten in’ doorgaat met een studie waarvan hij eigenlijk al weet dat hij hem niet af kan ronden. Zo’n student loopt het risico uiteindelijk na een aantal jaren toch uit te vallen. En opnieuw beginnen is dan lastig. Van studie veranderen na het eerste studiejaar, als je ‘verkeerd’ gekozen hebt, is relatief makkelijk. Kijk naar het webinar van 28 januari waarin studenten vertellen hoe ze met hun ‘verkeerde’ studiekeuze zijn omgegaan.

Beginnen met studeren?

Beginnen met studeren, colleges en tentamens

Jedidja: ‘De manier van lesgeven op de universiteit is heel anders dan op de middelbare school. Op de middelbare school vertelt de docent wat je moet weten en is er volop mogelijkheid om te reageren en vragen te stellen. Op de universiteit bestaat er een onderscheid tussen hoorcolleges en werkcolleges. Tijdens hoorcolleges zit je vaak in een zaal met ongeveer 100 mensen, maar dit kan per studie verschillen. Zoals het woord ‘’hoorcollege’’ al aangeeft is er vaak weinig ruimte voor interactie. . Daarom zijn er ook werkcolleges, waarin je met minder, meestal een stuk of 15, studenten in de les zit. Tijdens een werkcollege kan je vragen stellen en is er meer interactie met andere studenten en docenten. Wel is het belangrijk dat je goed voorbereid in de les verschijnt, zodat je mee kunt doen met de discussies of opdrachten’.

Beginnen met studeren: Zelfstudie en discipline

‘Om er zeker van te zijn dat je je studiepunten haalt, is het belangrijk om de stof bij te houden en je goed voor te bereiden op hoorcolleges, werkgroepen en natuurlijk op tentamens. Dit vraagt best wel wat discipline. Het kan helpen om regelmatig met een studiegenootje af te spreken om samen te studeren in de universiteitsbibliotheek als je bang bent thuis snel afgeleid te raken. Natuurlijk is het mogelijk om een docent te benaderen als je ergens niet uitkomt. Als je dreigt vast te lopen, is er altijd een studieadviseur of studentenpsycholoog bij wie je terecht kunt. Het is belangrijk om zelf op iemand af te stappen wanneer je problemen ervaart tijdens je studie. Zo weet je zeker dat je snel de hulp krijgt die je nodig hebt om je studie tot een succes te maken’.

Ik wist niet wat een hoorcollege was. Maar al snel ontdekte ik wat dat inhield… met zijn allen luisteren naar een docent die een presentatie geeft. Soms wordt een hoorcollege gevolgd door een werkcollege. Daar kun je dan je vragen stellen. En soms werk je uit wat je eerder bij dat hoorcollege hebt gehoord. Die hoorcolleges zijn vaak online, ook in niet-Coronatijd. Zo is het tenminste bij mijn opleiding. Maar op andere plekken kan dat weer anders zijn. Emma.

Balans tussen studie en studentenleven

‘Het feit dat je zoveel verantwoordelijkheid krijgt wanneer je gaat studeren kan beangstigend zijn, maar ook juist bevrijdend: je wordt echt als een volwassene beschouwd en je bepaalt zelf je planning. Daarbij is het ook belangrijk om een goede balans te vinden tussen studie en studentenleven. Natuurlijk moet je voldoende tijd besteden aan je studie om alle benodigde studiepunten te halen, maar je studententijd is ook bij uitstek het moment om jezelf persoonlijk te ontwikkelen, sociale contacten op te bouwen en nieuwe ervaringen op te doen. Veel studenten hebben bovendien een bijbaantje naast hun studie. Dit is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar helpt je ook om nog zelfstandiger te worden en nieuwe dingen te leren’.

In mijn eerste studiejaar vond ik het lastig een goede balans te vinden. Natuurlijk had ik nog mijn bijbaan bij de supermarkt. En ik wou ook genieten van het studentenleven… nieuwe vrienden maken… genieten van mijn vrijheid. maar als snel ontdekte ik dat studiepunten halen ook tijd kost. Ik moest echt een nieuwe planning maken voor mijn nieuwe leven. En dat ging niet zonder meer. Daar moest ik echt veel zelfdiscipline voor opbrengen. Joran.

Beginnen met studeren: Op kamers gaan

‘Veel studenten kiezen er tijdens hun studie voor om op kamers te gaan. Dat is handig als je ver weg woont van de universiteit en ook nog eens een ervaring waar je heel veel van leert. Zo moet je plotseling je eigen boontjes doppen: zelf boodschappen doen en koken, maar ook zelf je dag indelen. Om je sociale netwerk uit te breiden en ook nog leuke dingen te doen naast al het studeren, kan het een idee zijn om je aan te sluiten bij een studie- of studentenvereniging. De studievereniging van jouw opleiding organiseert regelmatig ontspannende activiteiten, maar ook excursies en lezingen over onderwerpen die voor jou als student interessant zijn. Bij een studentenvereniging zijn studenten van allerlei opleidingen aangesloten. Er zijn verschillende soorten verenigingen: van sport- tot toneelverenigingen en van verenigingen waar levensbeschouwing een belangrijke rol speelt tot verenigingen die gewoon bestaan voor de gezelligheid’.

Ik dacht dat je een beetje een buitenbeentje was als je je niet aan zou sluiten bij een studentenvereniging. Maar dat is dus toch niet zo. Ik heb ontdekt dat je ook heel veel plezier kunt hebben als je toevallig geen leuke studentenvereniging kunt vinden die bij je past. De studievereniging is iets anders. Die is echt gekoppeld aan mijn studie en haast iedereen heeft zich hierbij aangesloten. Janine

De kosten van studeren

‘Studeren kost best veel geld. Als je nog niet eerder hebt gestudeerd, betaal je in het eerste jaar van je studie €1.084 collegegeld. Daarna betaal je ieder jaar €2.168. Als je op kamers gaat, komen hier nog kosten aan huisvesting, boodschappen, studieboeken en vervoer bij. Zo kom je in totaal op ongeveer €1.100 aan maandelijkse kosten uit. Dit lijkt veel, maar gelukkig zijn er ook manieren om je studie te bekostigen. Zo kan je een studielening aanvragen bij DUO en kan je kijken of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs of huurtoeslag. Ook ontvang je vanaf je achttiende zorgtoeslag en kan je geld bijverdienen door een bijbaantje te nemen. Vaak steunen ouders hun kinderen ook met een bijdrage wanneer zij gaan studeren. Daarnaast heb je als student recht op het studentenreisproduct, wat inhoudt dat je ofwel in het weekend ofwel doordeweeks gratis kunt reizen’.

Alles over studiekosten, ouderbijdrage, inkomsten van studenten en de studiefinanciering op de webinars van 28-1 en 10-2.

Beginnen met studeren: Een succesvolle start van je studie

‘Zoals je hebt kunnen lezen, staat jouw kind heel wat te wachten wanneer hij of zij ervoor kiest om te gaan studeren. Studeren vraagt misschien best wat van je kind, maar het levert hem of haar ook heel veel op. Zo is het de studententijd hét moment waarop jouw zoon of dochter echt zelfstandig leert te worden en zijn of haar eigen toekomst begint uit te stippelen. Dit kan spannend zijn, maar is ook zeker een mooi proces om naar uit te kijken. Om er zeker van te zijn dat jouw kind de goede studiekeuze maakt en zijn of haar BSA haalt, is het belangrijk om je van tevoren goed te oriënteren op de mogelijkheden. Bezoek open dagen en moedig je kind aan om een proefstudeerdag te bezoeken of een dagje mee te lopen met de opleiding van zijn of haar interesse. Jedidja Stikkelorum, student-ondersteuner Radboud University Meer weten? Studiekeuzehulp Radboud

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.