15 november 2023 | Categorie: Studeren

Studie helaas niet afgemaakt, wat nu?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Je studie helaas niet afgemaakt? Dan zul je je afvragen wat er nu moet gebeuren. Helemaal zonder diploma van een vervolgopleiding door het leven gaan? Om te voorkomen dat mensen onder hun niveau moeten blijven werken is er een Ervaringscertificaat ontworpen.

Studie helaas niet afgemaakt 
Studie helaas niet afgemaakt…Een Ervaringscertificaat als alternatief

Het is natuurlijk belangrijk dat je zoon of dochter kan bewijzen welke competenties/vaardigheden hij of zij heeft, ook al heeft hij geen diploma van een hbo of universiteit. Dat kan gelukkig. Je kunt je competenties vast laten leggen in een EVC, een Ervaringscertificaat. Dat is ook terecht. Iemand leert natuurlijk veel op school. En buiten school. Ook al is er geen einddiploma, het hoeven geen verloren jaren te zijn. Ex-studenten hebben bijvoorbeeld werkervaring opgedaan tijdens hun studie. Ook daarvan  leer je een heleboel. En er zijn veel mogelijkheden om naast een baan alsnog te studeren.

Wat is een ervaringscertificaat?

Een Ervaringscertificaat (EVC) is een getuigschrift waarin staat wat iemand kan en wat iemand weet. Daar valt ook werkervaring onder. Maar ook vakken die gevolgd zijn bij een opleiding. Soms heeft iemand wel bepaalde vakken of stages gehaald. Maar uiteindelijk lukte het niet het diploma te halen. EVC is de afkorting van ‘erkenning van verworven competenties’. Met een Ervaringscertificaat staat iemand sterker op de arbeidsmarkt. Dat is vooral belangrijk als de studie helaas niet afgemaakt is.

Een heel traject

Het kost inspanning om op deze manier een CV op te bouwen. Er zijn ook kosten aan verbonden (die zijn wel aftrekbaar, vraag meer info bij de belastingdienst). Een Ervaringscertificaat moet namelijk door een erkende instantie worden uitgereikt. Toch doet je jezelf een plezier als je zo’n EVC aanlegt. Dat is natuurlijk lastig, het voelt misschien als falen omdat je de studie helaas niet afgemaakt hebt. Maar de opzet van het EVC is juist dat het duidelijk wordt wat iemand kán, niet wat iemand niet kan. En iedereen heeft talenten en vaardigheden, ook al is er geen diploma om dat aan te tonen.

Ik ben al vrij vroeg begonnen met werken. Maar na een tijdje ontdekte ik dat ik meer in mijn mars had. Ik wou alsnog een hbo opleiding gaan doen. Maar een volledige fulltime studie naast werk en gezin is zwaar. Maar ook al heb ik dan niet gestudeerd… ik heb natuurlijk binnen mijn baan ook veel geleerd. Daarvoor krijg ik bij mijn toekomstige studie vrijstellingen. Het betekent misschien dat ik bepaalde onderdelen van mijn toekomstige hbo studie niet hoef te doen, Johanna

Elke ervaring telt

Op de site van het ministerie staat nadrukkelijk: Elke ervaring telt. Dat kan zijn werkervaring en dat kan zijn ervaring met vrijwilligerswerk. Maar ook een opleiding telt mee, al is die onderbroken. Iemand die aan een EVC begint wordt geholpen al zijn competenties in kaart te brengen. Mensen die hieraan beginnen moeten vaak wel écht iets overwinnen. Maar uiteindelijk heb je dan wel bewijsmateriaal waar je trots op kunt zijn. Gestopt met de studie? Jammer, maar niet het einde van een loopbaan waar je gelukkig in kunt zijn.

Samen met mijn begeleider heb ik een heel traject doorlopen. Ik moest veel vragen beantwoorden en zo ‘bewijzen’ wat ik allemaal kan. Een andere coach beoordeelt deze week wat mijn kennis en ervaring ‘waard’ is. Ik krijg bepaalde vrijstellingen zodat ik sommige onderdelen van de hbo-studie niet hoef te doen. Ik hoop dat ik mijn studie in de helft van de tijd af kan ronden. Dan is een hbo diploma halen best te doen. Super als dat zou lukken, Johanna

Nationaal Kenniscentrum EVC

Er zijn goede afspraken gemaakt over het registreren van elders verworven competenties. Het registreren moet wel gebeuren bij een erkende instantie. Soms is dat per bracheorganisatie.
Het registreren kost, zoals gezegd, tijd (gemiddeld drie maanden) en geld. Goed uitzoeken hoe het werkt dus.

Bespreek met je studieadviseur wat er wél en niet goed ging…

Studieloopbaanadviseur of studieadviseur

Is de studie helaas niet afgemaakt? De studieloopbaanadviseur, de studieadviseur of de studentendecaan kan helpen met het verwijzen naar een instantie die een EVC kan afgeven. Contact met deze mensen is sowieso aan te raden. Waarom ging het fout? Wat kan er in de toekomst beter? Hoe kan een ex-student op papier krijgen welke studiepunten er zijn gehaald? Zijn er formele diploma’s zoals een propedeuse certificaat? Mijn advies: maak er een complete lijst van. Laat het vastleggen op de hbo of universiteit en sluit het ‘mislukte’ studietraject af. Hoewel ‘mislukt’…, tijdens de opleiding zal er heel wat geleerd zijn. En iets leren is altijd goed, ook al is er geen diploma.

Studiekeuze en en loopbaan

Studie helaas niet afgemaakt… En nu verder met toekomstdenken

Nadenken over de toekomst blijft belangrijk. Hoe geef je vorm aan je verdere loopbaan? Kansen moet je ook een beetje afdwingen. Belangrijk blijft het om na te denken over je kwaliteiten en je wensen. Lees het artikel studiekeuze en loopbaan.

  1. Wie ben ik, wat kan ik?
  2. Wat wil ik, wat drijft mij?
  3. Welk soort werk past bij mij?
  4. Wat wil ik worden?
  5. Wie kan mij daarbij helpen?

Studie helaas niet afgemaakt? Het komt toch (bijna) altijd goed

In mijn loopbaan heb ik veel studenten zien slagen. Er zijn ook studenten geweest die de studie helaas niet afgemaakt hebben. Toch zijn ook deze mensen haast altijd goed terecht gekomen. Door hard te werken en het registreren van vakken en werkervaringen hebben ze toch iets op kunnen bouwen. Soms hebben mensen zelfs echt heel mooie carrières opgebouwd.
Voor ouders…. Ik begrijp heel goed dat je je zorgen maakt als je zoon of dochter geen diploma van mbo, hbo of wo op zak heeft. Maar bedenk wel, het gaat hier om volwassen mensen. Het is de verantwoordelijkheid van je zoon of dochter om de toekomst te kiezen die het beste bij hem past. Ook als dat zonder diploma is (lees ook werken na havo of vwo).

Studiefinanciering

Stoppen met de studie heeft helaas ook gevolgen voor de studiefinanciering. Twee jaar nadat je gestopt bent met studeren moet je beginnen met terugbetalen van je studieschuld. Je kunt goed berekenen hoeveel dat per maand is. Heb je weinig inkomen, dan betaal je weinig terug. Je hoeft nooit meer dan 4% van je jaarsalaris te besteden aan het terugbetalen van je studieschuld.
Heb je een basisbeurs, aanvullende beurs of een OV kaart gehad en haal je geen diploma binnen tien jaar, dan moet je helaas ook de aanvullende beurs en de waarde van de OV kaart terugbetalen. De OV kaart heeft een ‘waarde’ van zo’n 100 euro per maand dat je hem hebt gehad.
Is terugbetalen lastig? Dan moet je dat echt melden aan DUO, niet de kop in het zand steken want dan krijg je boete op boete en wordt de studieschuld alleen maar groter.

Weer opnieuw studeren?

Wil je weer opnieuw studeren? Super! Maar kijk dan extra goed naar welke studie bij je past. Kijk ook heel goed naar de kwaliteit van opleidingen. Er zijn grote verschillen. Misschien ben je gestopt met de studie omdat de begeleiding onvoldoende was… Omdat je onvoldoende les kreeg… Omdat de kwaliteit van de docenten minder was. Al die dingen kun je opzoeken en zo studies vergelijken.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 67 reacties.

  1. Door: Chris · 15-10-2024 om 16:52

    Goedendag,

    een vraagje, mijn zoon is in 2016 studie pharmacie begonnen, in januari gestopt, het jaar daarna weer begonnen, weer gestopt, een pauze gehad, daarna in Corona tijd met hernieuwde moed universe pabo begonnen ,na een half jaar gestopt, was zeer interessant maar de scholen zaten dicht en alles was contactloos. Inmiddels moet hij de straf beurs afbetalen want in de zonnepanelen had hij zijn carrière gevonden. Je snapt het al, ook dat ging op zijn kont. Nu lonkt het toch om het onderwijs in te gaan maar hij heeft financiële duo schuld, geen studie af, geen baan, geknakt vertrouwen en geen enkel idee hoe het aan te pakken. Wat nu?

    1. Door: Daniëlle Vogels · 21-10-2024 om 06:59

      Beste Chris, wat een lastige situatie voor jouw zoon. Hij zou leren en werken kunnen gaan combineren. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Hierover gaat dit artikel: https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/tussenjaar-tip-2-wil-je-echt-wel-fulltime-studeren/

  2. Door: Dem · 29-02-2024 om 17:45

    Beste mevr. Miltenburg,

    Ik heb met veel bewondering gelezen hoe u mensen in lastige situaties probeert te helpen. Ik heb ook een groot probleem en zou graag advies van u krijgen over wat het beste zou zijn in mijn situatie.

    Vanaf mij Nederlands talige basisschool ben ik na groep 8 begonnen bij een internationale Engels talige opleiding. IBMYP zoals het heet. Dit zou op VWO niveau moeten zijn. Van klas 2 tot klas 5 heb ik op de school gezeten. Klas 2 staat in de Nederlandse telling gelijk aan de brugklas en klas 1 aan groep 8. Ik ben door persoonlijke omstandigheden niet instaat geweest om mij studie af te ronden. Vanaf de tijd dat ik van school af ben (16/17 jaar) heb ik gewerkt in ons familie bedrijf, welk in die tijd een best groot bedrijf was met meerdere ondernemingen onder bestuur van de familie. Ik ben toen onderaan begonnen van schoonmaker tot magazijnmedewerker later kwam accountmanager en administratie werkzaamheden er bij en dit heeft zich binnen een paar jaar door ontwikkeld tot waardevolle onderdeel van het management team. Na aantal jaren in dienst is er een groot conflict in de familie over wat de koers van het bedrijf moest zijn. Ik was het niet eens met de koers en ben toen uitgestapt en ik ben toen voor mijzelf begonnen. Ik ben 10 jaar lang verder gegaan als ondernemer van mijn eigen horeca bedrijf tot aan Corona. Toen ik in de Corona periode dicht moest besefte ik ineens hoe belangrijk het hebben van een diploma was want ik kon alleen terecht bij de lager opgeleiden vacatures waar bijna iedereen werd aangenomen. Al het andere waar ik voor solliciteerde werd ik afgewezen omdat ik niet eens een mbo 4 had en soms zelfs een mbo 2. Ik ben vaak in besprekingen geweest met bepaalde instanties over mij situatie maar ik kreeg nooit het gevoel gehoord te worden. Volgens hun hoefde de diploma helemaal niet zo belangrijk te zijn ik had immers toch ervaring, alleen weet ik dat dit in de praktijk even iets anders werkt. Want ik kom vaak niet eens door de eerste procedure omdat ik direct word afgerekend op het niet hebben van minimaal een mbo diploma. Inmiddels is het familie bedrijf failliet, ben ik mijn onderneming kwijt en werkloos. Ik wil heel graag werken maar dan wel op een bepaald niveau. Ik heb geprobeerd om te werken tussen mensen die het fijn vinden om op een lager niveau te werken voor wat voor reden dan ook. Mij lukt dat helaas niet zo goed en dit gaat ten koste van mij gezondheid. Ik ben ten einde raad omdat ik maar geen passend werk kan vinden om mijn gezin van te kunnen onderhouden terwijl ik zeker weet dat ik heel veel kan als ik de juiste kans krijg…

    1. Kunnen we voor volgende week een afspraak maken? Dan overleg ik graag met u online. Dat helpt u misschien iets verder.

  3. Door: Janine · 04-12-2023 om 13:49

    Is het mogelijk om op het WO een studie die je al eerder begonnen bent (en een positief BSA voor hebt gehaald) opnieuw te doen? Dus weer vanaf het begin te beginnen met een schone lei?

    1. Dag Janine,
      Ja, je kunt weer gewoon van voren af aan beginnen. Maar denk eraan dat je maar voor een beperkt aantal jaren studiefinanciering krijgt. (hoe lang mag ik studeren)

  4. Door: Silvie · 17-01-2023 om 16:29

    Beste Hermien,

    Ik loop ook tegen het probleem aan dat het me niet lukt om een studie af te maken. Hoofdoorzaak hiervan is dat ik op HBO de diepgang mis, en op WO de ruimte om zelf na te denken, praktisch toe te passen en te discussiëren met anderen over andere perspectieven. Ik kom thuis met een leeg hoofd en heb eigenlijk geen dingen om over door te denken. Opdrachten voelen voor mij meer als kopieerwerk in een bepaalde stijl dan als nadenken over hoe iets zit. Het kost me veel energie en ik sta eigenlijk gewoon uit daardoor. Ik heb nu al 4 jaar gestudeerd, 2 studies gedaan (1 HBO en 1 WO) maar qua energiebalans lukt het niet om dit af te maken. De wil om een studie af te maken is er wel, ik mis het juist om iets te hebben wat me fascineert, wat ik uit wil diepen, waar ik over wil leren en met anderen over wil praten, maar door hoe het onderwijs wordt gegeven lukt dat niet. Werk en/of stage heb ik ook overwogen maar hier loop ik tegen dezelfde problemen aan. Gezien het financiële aspect is het ook gunstiger om een studie af te maken. Wat zou ik kunnen ondernemen om een passendere studie, of een passend alternatief te vinden?

    1. Hoi Silvie, je zit in een lastige situatie. Ik wil hier graag met je over doorpraten. Stuur je me een mailtje? Dan maken we een afspraak.

  5. Door: Tanischa · 18-08-2021 om 09:39

    kan een 21+ toets behalen je MBO studieschuld kwijt schelden?

    1. Sorry Tanischa. Dat weet ik niet. Ik ken de regels voor mbo onvoldoende. Probeer deze vraag aan DUO te stellen.

  6. Door: anne · 17-08-2021 om 20:12

    Ik ben gestopt met mijn mbo-4 en nu vraag ik mij af of een NTI/LOI kort HBO programma erkend word om van mijn studie-schuld af te kunnen komen? Er staat op de website onderdeel van een bachelor opleiding maar wel erkend NVAO certificaat.. Of moet ik dan een volledige opleiding doen?
    Ik wil dit graag weten omdat ik nu niet in staat ben om een volledige opleiding te doen wegens een ongeval en liever wel wat op zak heb en liever niet terug wil betalen…

  7. Door: Audrey · 13-07-2021 om 11:50

    Hallo, mijn dochter heeft het eerste jaar van haar opleiding afgerond, maar mist 4 studiepunten voor een tentamen wat ze pas 1x heeft gehad in het laatste blok. Nu gaat ze een andere studie volgen en wordt dus per 1 september uitgeschreven bij haar eerste studie. Ze wil graag toch haar propedeuse halen van haar eerste studie. Nu zegt de opleiding dat ze geen herkansing kan doen voor dat vak, omdat ze voor haar eerste tentamen een te lage basiswaarde had. Ze had een 3 en moest minstens een 4 halen. Dit betekent dat ze dus haar P niet meer kan halen voor deze opleiding, terwijl ze verder alle studiepunten heeft. Klopt dit wel?

    1. Dag Audrey, Ik vind het wel een starre houding van deze opleiding, maar een instituut mag dat zelf beslissen. Er is op elke hogeschool en universiteit ook een klachtencommissie. Heeft je dochter daar al aangegeven dat ze het hier niet mee eens is? Overigens kun je ook nog ‘hogerop’ om een klacht in te dienen tegen een universiteit of hogeschool. Een klacht indienen tegen een hogeschool of universiteit doe je via de rijksoverheid. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/waar-dien-ik-een-klacht-in-over-mijn-hogeschool-of-universiteit
      Voor studiekiezers en hun ouders die dit lezen… kijk altijd naar de studiebijsluiter en probeer in te schatten hoe studentvriendelijk de instelling is. Daarin zijn echt grote verschillen.

      1. Door: Audrey · 14-07-2021 om 12:51

        Dank je wel voor je antwoord. Ik vond het ook nogal onwaarschijnlijk. We zoeken het verder uit en anders dienen we inderdaad een klacht in. Ze heeft zo hard gewerkt, terwijl ze wist dat ze wat anders ging doen, dan is het zonde als ze het niet af kan sluiten met een P.

  8. Door: Lisa · 17-02-2021 om 12:31

    Beste Hermien,

    Momenteel ben ik voor de tweede keer bezig met het schrijven van mijn afstudeerscriptie voor de opleiding International business and Languages (hbo). Ik heb verder al mijn vakken gehaald, maar het lukt me maar niet op mijn scriptie af te ronden. Wat zijn de opties mocht ik besluiten om te stoppen? Zou ik dan elders een soort gelijk iets kunnen doen, maar dan op een andere manier? Aangezien ik ook geen vakken open heb staan ben ik niet van plan om weer een hele hbo opleiding te gaan doen.

    1. Wat triest Lisa. Heb je al hulp gevraagd bij je studieloopbaanbegeleider? En is er op jouw hogeschool ook iets als een ‘writing lab‘? Kijk anders eens of je dergelijke begeleiding op een andere hbo of universiteit kunt krijgen… Er zijn genoeg opleidingen die lijken op jouw opleiding en ik zou zeker onderzoeken of je daar zonder al te veel studievertraging verder kunt. Maar hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen of ze vakken die je op een andere instelling hebt gehaald erkennen. Maar onderzoeken kan in ieder geval. Kijk anders eens naar een EVC traject.

  9. Door: Judith · 03-11-2020 om 12:52

    Ik was bezig met een MBO nivo 4, maar het was niet gelukt. Ik had mijn 4de stage klaar gemaakt, en toen moest ik beginnen met examens voor een paar projecten, die zullen mijn laatste projecten van mijn opleiding zijn, maar ik had al last van depressie en angst voor een paar jaren, en van de stress met bijbaan en studie ik had helemaal gestopt, en voor een paar maanden ik was helemaal somber in mijn kamer gebleven. Uiteindelijk ik had met de docenten gesproken om een tijd voor mij te nemen, om te werken met therapie, en dan kijken over een jaar als ik kan terug komen voor mijn laatste projecten, etc etc.

    Sinds vorige jaar dan, ik ben bezig met een dagbesteding en therapie, die mij helpt heeft met mijn routine en andere dingen, maar toch ik wil mijn diploma wel halen. Ik had gehoord van een van mijn begeliders in de dagbesteding dat als ik in nivo 4 was, en ik had naar de 4de jaar gekomen, dan heb ik al een soort certificaat dat ik nivo 2 mbo heeft, omdat ik heb wel dat ervaring van MBO 1 en 2 vanaf de jaren dat ik heb gedaan. Is dit toch waar? Want ik heb echt geen certificaat of cijferlijst om te laten zien, niet bij duo of zo, dat ik weet?

    1. Dag Judith,
      Wat een triest verhaal. heb je contact met je studiebegeleider of studentendecaan op je school? Dit is de persoon die je verder kan helpen.

  10. Door: Lara van Maanen · 08-06-2020 om 19:33

    Goedeavond Mevrouw Miltenburg,

    Ik probeer al heel lang gediplomeerd biologiedocente te worden, maar door prive omstandigheden opgevoed door twee narcisten, gunnen HBO opleidingen mij het diploma niet. Nog sterker ze passen het pigmalion effect op mij toe. Ik weet van iemand uit Amersfoort dat er een instantie bestaat die voor je op kan komen, zodat je uiteindelijk je diploma wel in ontvangst kunt nemen. Omdat ik nu mijn diploma nog niet heb zit ik vaker ongewenst in de Participatiewet. Terwijl er nog steeds een docententekort is.

    1. Geachte mevrouw van Maanen, we hebben elkaar vandaag telefonisch gesproken. Ik geef u hierbij de link naar de instantie die klachten over een hogeschool of universiteit behandelt. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/waar-dien-ik-een-klacht-in-over-mijn-hogeschool-of-universiteit

  11. Dag Hannah,
    Je kunt natuurlijk altijd verder leren. Volgens mij zijn er zeker twee manieren waarop je dat kunt realiseren. Heb je een baan? Praat dan eens met je leidinggevende of de HR afdeling. Veel bedrijven hebben een opleidingsbudget en er zijn veel cursussen die je naast een baan kunt doen. Soms willen bedrijven graag dat die opleiding aansluit bij je huidige functie, maar dat is niet strikt noodzakelijk. Bij bedrijven werken er soms ook opleidingsadviseurs die je kunnen helpen met je studiekeuze. Iets om aan je leidinggevende te vragen. Verder zijn er ook nog veel mogelijkheden voor je op de ROC’s. Er is vast een ROC bij jou in de buurt. Daar is volwassenenonderwijs op havo niveau (dat heet VAVO) en er zijn ook vele mbo opleidingen. Op een ROC werken ook mensen die je kunnen helpen met je studiekeuze. Gewoon vragen, zou ik zeggen.

  12. Door: hannah · 12-01-2020 om 19:45

    hallo

    ik ben gestopt met me mbo opleiding niv 2 en ik ben nu 29 is er nog mogelijkheid dat ik nog kan verder leren maar dan op havo of uni ? wat me moeilijke maakt is dat ik niet weet wat ik echt wilt leren..
    hoop dat u kan me helpen..

  13. Dag Yvette, als je het op kunt brengen zou ik kijken naar een Associate Degree opleiding op jouw vakgebied. Op http://www.studiekeuze123.nl kun je diverse voorbeelden vinden. Een Associate Degree opleiding is juist bedoeld voor mensen zoals jij met al werkervaring. Soms kun je deze opleiding ook naast je werk doen. Je krijgt dan een echt waardevast hbo diploma. Ik heb het gevoel dat werkgevers daar toch meer vanaf weten dan van een EVC traject. Kun je dat eens vragen aan bedrijven/organisaties waar je eventueel zou willen werken? Over Associate Degree opleidingen vind je diverse artikelen op dit blog. Type dat maar eens in bij de zoekfunctie (het vergrootglas). heel veel succes en wil je meer weten? Bel me dan gerust.

  14. Door: Yvette · 31-08-2019 om 07:28

    Hallo,

    Ik doe al jaren werk op HBO niveau maar ben MBO4 /SPW geschoold.

    Ik moet nog zeker 17 jr werken. Om baan (leuke) zekerheid te behouden zie ik wel dat ik toch naar HBO moet gaan.

    Ik vind 4 jaar studeren naast mijn 32 uur werken te veel en te lang.
    Nu denk ik aan een EVC traject of 2 jr HBO social Work.

    Kunt u mij adviseren welke van de 2 opties op (langer) termijn een betere basis geeft?

  15. Door: Goku · 25-08-2019 om 10:33

    Ik heb al al mbo gedaan maar geen diploma gehaald. Ik heb tijdens het mbo wel al mijn studiefinancieringsh jaren verbruikt ( 7 of 8 jaaflr)
    Ik begin begin september met HBO.

    Heb ik aangezien ik al 8 jaar studiefinanciering heb gekregen weer opnieuw studiefinanciering voor het HBO?

    1. Dag Goku, ja, je krijgt weer opnieuw studiefinanciering voor hbo. Je mbo jaren tellen niet mee. Heel veel succes. En heb je vragen over studeren of studiefinanciering? Bel of mail me gerust.

  16. Door: Petra · 02-08-2019 om 12:54

    Hallo, ik heb een evc certificaat mbo 4 uit 2015. Hiermee heb ik mijn ervaring jaren aangetoond als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Is het mogelijk om nu hiermee een hbo V studie te gaan volgen? Word je zonder meer toegelaten? Groetjes Petra

    1. Dag Petra, het is heel goed mogelijk dat je meteen wordt toegelaten. Daarover beslist de opleiding zelf. Lukt dat niet dan kun je ook kijken naar een opleiding tot associate degree op jouw vakgebied. Dat is een opleiding die tussen mbo en een bacheloropleiding op het hbo inzit. De opleiding duurt twee jaar en is een volwaardige hbo opleiding. https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/wat-is-een-associate-degree-en-voor-wie/

  17. Door: kim oerlemans · 27-06-2019 om 19:01

    hallo, ik ben vanaf deze zomervakantie gestopt met mijn studie. dit was een hbo studie. ik heb hem 2 jaar gevolg, maar heb mijn propedeuse niet behaald. ik weet niet wat ik nu wil gaan volgen dus ga dit jaar werken en op zoek naar wat ik wel wil doen. hoe zit het met sutdiefinanciering en terugbetaling? heeft iemand een idee?? ik kan het echt niet vinden ergens.

    1. Dag Kim,
      Jammer dat je moest stoppen met je studie. Maar ik vind het heel verstandig dat je de tijd neemt om na te denken over wat je wel wilt en wat bij je past. Praat hier ook over op je oude opleiding, dat helpt je bij te ontdekken wat er fout is gegaan. Je hoeft pas twee jaar nadat je bent gestopt met studeren te beginnen aan terugbetalen. Dus dat jaar kun je jezelf gunnen. Begin je daarna opnieuw met een studie, dan is er niks aan de hand. Heb je een aanvullende beurs gehad, dan moet je binnen tien jaar een diploma halen. Dan mag je de aanvullende beurs houden. Anders moet je die ook terugbetalen. Groetjes, hermien

  18. Door: Caroline · 27-06-2019 om 15:05

    Onze zoon is voor de 5de keer gezakt voor een mondeling examen met de mededeling dat hij geen gevoel heeft voor de natuur. Hij is in 2017 begonnen bij Bos en natuurbeheer op Helicon Velp en nu dus voor de 5de keer gezakt op zijn eind verslag. Wat kunnen we nog ondernemen om te zorgen dat hij wel met een diploma naar buiten komt, want dit is zeker niet goed voor zijn zelfvertrouwen en hijvoelt zich erg depressief nu. Een hoogbegaafd kind want nog niet eens een mbo diploma kan halen en waarbij de examen commissie zegt dat hij een verkeerde studie keuze heeft gemaakt. We zitten met ons handen in het haar, ik hoop dat u ons kunt helpen.

    1. Dag Caroline, dat klinkt allemaal heel ernstig. Heeft je zoon al contact gehad met zijn studiebegeleider? En de studentendecaan? De studentendecaan heeft verstand van hoe om te gaan met hoogbegaafde studenten. En is er een klachtencommissie? Zou je me op willen bellen? Dit is allemaal zo complex dat we beter even kunnen praten hierover, sterkte, hermien

  19. Door: Sara · 19-03-2019 om 00:37

    Hi!
    In 2005 begon ik met mijn hbo opleiding Communicatie & Multimedia Design op de Haagse hogeschool. Ik heb mijn propedeuse gehaald en helaas tijdens mijn vierde jaar ben ik door de omstandigheden gestopt met mijn opleiding. Ik had toen alleen nog afstudeerstage + scriptie + 3 tentamens moeten afmaken, maar helaas gestopt. Ik zou heel graag weer willen beginnen en toch mijn diploma halen. Mijn vraag is of ik mijn behaalde studiepunten kan meenemen om mijn laatste studiejaar af te ronden? Het liefst zou ik mij op een andere hogeschool willen inschrijven, namelijk hogeschool van Amsterdam omdat ik nu in amsterdam woon.

    1. Dag Sara,
      Opleidingen mogen zelf beoordelen hoe lang studiepunten geldig zijn en ook of ze studiepunten die je op een andere instelling hebt gehaald over nemen. Het is dus een vraag die je in eerste instantie aan de hogeschool van Amsterdam moet stellen.
      Maak wel een lijstje van de vakken die je hebt gehaald en hoeveel studiepunten je dat heeft opgeleverd. Dat is een mooi eerste begin voor dat gesprek. De hogeschool zal trouwens wel bewijzen aan je vragen. Maar ik zou eerst maar eens dat gesprek aangaan. Hebben ze helemaal niet de neiging eerder behaalde studiepunten te accepteren dan kun je ook nog eens nadenken over een traject via een EVC https://www.mboraad.nl/themas/erkenning-verworven-competenties. Dan worden eerder verworden competenties, dus kennis en ervaring, vastgelegd. Dat maakt het misschien makkelijker in te stromen in een nieuwe opleiding en ‘korting’ te krijgen op de studiepunten die je nog moet halen voordat je je diploma hebt. Heel veel succes.

  20. Door: Lukas · 14-02-2019 om 11:31

    Hallo Hermien,
    Ik heb een vraag, Ik zit op dit moment in mijn 4e jaar technische bedrijfskunde, ben nu bezig met mijn 2e stage maar deze staan me geweldig tegen. de lessen gingen aldoor prima alleen stage lopen gaat zo moeizaam. Ook mijn 1e stage heb ik met pijn en moeite afgerond. Ik sta op het punt om er mee te kappen, omdat het me ongelukkig maakt. Ik voel me dan alleen zo verloren omdat ik dan 3.5 jaar van mn leven heb vergooid en nog steeds zonder diploma zit (alleen propedeuse). wat ik wel wil weet ik ook niet zo goed.
    wat zijn de mogelijkheden als ik nu stop? Ik heb het idee dat ik geen toekomst meer heb als ik nu stop…, dat ik dan voor altijd vast zit aan banen voor lager opgeleide…

    1. Dag Lukas, Je vraag heeft een uitgebreid antwoord nodig. Ik ga hier binnenkort een artikel over schrijven. Maar jij hebt daar nu niets aan. Bel me, als je wilt, dan kunnen we rustig jouw dilemma bespreken. 0317484455. Je kunt ook eens kijken op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studie-helaas-niet-afgemaakt-wat-nu/

  21. Door: luc · 29-12-2018 om 14:45

    Hallo Hermien,

    ik heb een vraag aan u, op dit moment heb ik al mijn propedeuse Technisch bedrijfskunde, en ook de tentamens tot aan het afstuderen gehaald. Ik ben echter gestopt met de opleiding en heb geen afstudeerstage gedaan. Wat kan ik doen om nu alsnog mijn diploma te behalen? ik ben in 2016 uitgeschreven bij de Hanzehogeschool. Destijds omdat ik al een baan had gevonden die aansloot bij de opleiding..
    kan ik ergens terecht om iets van maatwerk oid te maken zodat ik alsnog mij HBO diploma kan halen?

    ik hoor graag van u

    1. Beste Luc,
      Je bent echt niet de enige die stopt met de studie maar toch later weer door wil gaan. In het artikel https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studie-helaas-niet-afgemaakt-wat-nu/ lees je hier alles over.
      Probeer goed vast te leggen wat je allemaal al gedaan hebt op de Hanzehogeschool. Daar heb je natuurlijk de hulp van je hogeschool bij nodig. Meestal kan je voormalig studieloopbaanadviseur je hierbij helpen. Neem anders contact op met de studentendecaan.
      Het is heel goed mogelijk dat je studiepunten nog niet verlopen zijn en dat je gewoon, in een wat rustiger tempo en op maat, verder kunt met je studie.
      Anders zijn er mogelijk ook andere Hogescholen die deze opleiding aanbieden waar je verder kunt. Je kunt dit onderzoeken op http://www.studiekeuzekind.nl. Je kunt deze mensen gewoon mailen.
      De studieloopbaanbegeleider kent vast ook parttime opleidingen op jouw vakgebied.
      Tenslotte zijn er nog particuliere opleidingsinstituten die veel opleidingen hebben zoals het NCOI. Maar ook zij zullen willen weten wat je al hebt afgerond op de Hanzehogeschool. En heb je al eens naar de Open Universiteit gekeken? Zij geven afstandsonderwijs juist gericht op studenten die al werken.

  22. Door: Pieter · 19-11-2018 om 20:05

    Hallo Hermien,
    Ik heb een vraag voor u. Ik ben in 2016 afgestuurd in International Business Studies IBS mbo niveau 4. Vervolgens heb ik allerlei baantjes gehad (zo’n 10 in verschillende branches incl. stages) om te zoeken naar mijn doel (die ik nog steeds niet heb gevonden..) Ik ben nu bijna 26 en zou eigenlijk graag nog willen doorstuderen, want ik weet dat ik flink onder mijn niveau werk. En ook niet echt wordt aangenomen op een hoger niveau qua werk. Helaas ben ik financieel niet in staat om nog aan een nieuwe studie te beginnen. Nu weet ik niet wat ik hier aan kan veranderen.. Wat is uw mening hierover?

    Gr & Alvast bedankt,

    Piet R

    1. Dag Piet, er is een nieuw type hbo opleiding dat misschien wel iets is voor jou: associatie degree https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/associate-degree-nieuwe-opleiding-in-het-hoger-onderwijs/ . Dit is een tweejarige opleiding die je ook naast een baan kunt volgen. En je kunt studiefinanciering aanvragen bij DUO http://www.duo.nl. Dat kan trouwens voor elke hbo opleiding. Op http://www.studiekeuze123.nl vind je een overzicht van alle hbo opleidingen, ook de associatie degree opleidingen. Veel succes verder, en wil je meer weten? Mail dan vooral opnieuw.

  23. Door: Emma · 16-11-2018 om 12:25

    Mijn zoon zit op de HBO en zit in klas 4. Hij is echter bezig om 3 vakken uit de 2e klas in te halen. Februari gaat hij op afstudeerstage. Mocht hij 1 van de vakken niet halen, kan hij deze vak bijv.via een onderwijsinstelling (thuisstudie) volgen en zo zijn diploma halen?

    1. Dag Emma, wat fijn dat je zoon al zo opschiet met zijn studie. Jammer dat er nog twee vakken ingehaald moeten worden. Iedere opleiding mag zelf bepalen of die vakken ook elders gehaald mogen worden. Dat is bijvoorbeeld het geval als een student bepaalde vakken in het buitenland wil volgen omdat hij daar zijn minor wil doen. De opleiding bepaalt echter of de studiepunten, die ergens anders gehaald worden, meetellen. Je zoon moet dit overleggen met zijn studiebegeleider. Ik schat zijn kans helaas niet hoog in. Ergens anders studiepunten halen om je opleiding te verdiepen of te verbreden wordt eerder toegestaan dan het ‘repareren’ van vakken uit een eerder studiejaar. De studieloopbaanbegeleider of studieadviseur kan hier meer over zeggen. Hij of zij is echt het centrale aanspreekpunt voor studenten op het hbo of de universiteit.

  24. Door: Heleen · 14-11-2018 om 15:37

    Beste Hermien,
    Onze dochter heeft met heel hard werken haar vwo diploma gehaald (ingestroomd in de 2e klas na onze terugkomst uit buitenland). Omdat ze zo hard moest leren heeft ze weinig buitenom school gedaan. Ze is introvert en spreekt met een zachte stem. Als iemand haar niet verstaat zegt ze het iets luider maar dan komt het al snel boos over bij de ander. Hierdoor slaat ze dicht. Het is voor haar heel moeilijk om vragen te stellen aan studenten tijdens open dagen en om aan meeloopdagen mee te doen. Afgelopen september is ze toch begonnen met een hbo opleiding maar ze had geen klik met de studenten/school/opleiding. Dit betekent dat ze nu een tussenjaar heeft om zich nogmaals en nog beter te gaan oriënteren. Haar introverte aard maakt het niet eenvoudig. Ook studie- en studentenverenigingen lijken vooral te draaien om feesten, ze heeft al gauw het gevoel dat ze er niet bij past of gaat passen omdat ze na een dag eigenlijk het liefst thuis wil opladen. Zijn er misschien nog wat tips hoe ik haar met de keuze van studie en besteding van tussenjaar kan helpen?

    1. Dag Heleen, je schetst een mooi en duidelijk beeld van je dochter. Heel goed dat je het zo kunt benoemen. Ik breng je in contact met mijn collega Daniëlle Vogels. Zij heeft het ‘tussenjaarkenniscentrum’ opgericht. Dat is speciaal bedoeld om ouders en jongvolwassenen te helpen met goede begeleiding tijdens een tussenjaar. Zij zal je vast en zeker op weg kunnen helpen.
      Een klik vinden met de mensen op je opleiding is inderdaad heel erg belangrijk, en dit jaar zou je dochter dan ook echt moeten investeren in het zoeken van contacten met studenten. Op meeloopdagen, per e-mail (de adressen kan de opleiding aanleveren) en via vrienden en bekenden. De decaan op school heeft ook een lijst van namen van oud leerlingen. Maar als je het lastig vindt om contact te zoeken is dat erg moeilijk. Daniëlle zal zeker haar best doen een goede oplossing voor je dochter te vinden en die is er vast en zeker ook. Kijk voor meer informatie op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/tussenjaar-kenniscentrum/

    2. Door: Henna · 10-12-2019 om 08:02

      Dag Hermien,

      Ik had een vraagje over een mbo opleiding. Ik hoop dat u hier mij antwoord op kan geven. Ik deed de opleiding smd niv 4. Ik ben nu 3 jaar geleden gestopt en kon mijn opleiding niet afmaken om prive omstandigheden. Ik zat in me laatste jaar, en zou alleen examens en proeven moeten afronden. Nu het wat beter gaat zou ik graag weer naar school willen. Maar ben ik bang dat ze mij alles opnieuw laten doen. Heeft u tips voor mij wat ik beste kan doen?

      1. Dag Henna,
        Ik adviseer je goed met je studieadviseur te praten. Dat is voorlopig het enige dat ik zie. Neem ook bewijsmateriaal mee van de zaken die je gehaald hebt. Lukt het allemaal niet, zorg dan dat je je behaalde resultaten goed vastlegt. Dat is belangrijk voor een volgende school. Veel succes.

  25. Door: Yoran · 07-11-2018 om 12:54

    Dag Hermien,

    Ik heb aan de WUR m’n bachelor afgemaakt, maar ben helaas gestrand in mijn master (heb mbt m’n master een aantal punten gehaald en een half jaar stage gelopen). Ik wil nu gaan werken, echter heb ik geen idee in welke richtingen ik moet/kan zoeken en hoe ik dit kan aanpakken. Heb je tips voor mij?

    Bvd, Yoran

    1. Dag Yoran, omdat meer mensen je vraag en mijn reactie lezen, eerst even een beetje uitleg.
      Een universitaire opleiding bestaat uit twee opleidingen, een bacheloropleiding en een masteropleiding. Pas dan is je opleiding compleet. Jij hebt je bachelor afgesloten. Fijn. Dat betekent dat je een diploma hebt. Verder heb je ook nog een paar vakken/stage in je master gedaan. Mijn advies: Kijk of je vast kunt leggen, samen met je studieadviseur, wat je precies hebt gedaan in je master en hoeveel studiepunten dit waard is. Dat kan je meehelpen bij toekomstige sollicitaties.
      Verder adviseer ik je contact te zoeken met de alumni (afgestudeerden) vereniging. Haast iedere hbo en universiteit houdt contact met de afgestudeerden. Dat is een belangrijk netwerk voor jou. https://www.wur.nl/nl/Alumni.htm Word ook lid van de alumni Linkedin groep. Zo kom je veel vacatures tegen. Er zijn speciale sollicitatietrainingen voor afgestudeerden van de WUR. De alumnivereniging kan je daarmee op weg helpen. Verder heeft je studie ook een netwerk van bedrijven waar ze mee samenwerken. Misschien kan je studieadviseur je ook hiervoor tips geven. Je zou dan een open sollicitatie kunnen schrijven.
      Ik raad je aan sowieso hulp te zoeken bij het schrijven van sollicitatiebrieven en je CV, de alumnivereniging helpt je hierbij. Het is belangrijk dat je ook werkervaring vermeldt en andere dingen die je tijdens je studie hebt gedaan. Genoeg mogelijkheden dus. Jammer dat je je masterdiploma niet hebt gehaald, maar ja… Ik zie wel steeds vaker dat goede competenties en vaardigheden en motivatie voor de baan, zeker zo belangrijk zijn als diploma’s. Veel succes.

  26. Door: Kaya · 10-09-2018 om 09:55

    In 2004 gestopt met de opleiding spw4, na 3 deelkwalificaties na heb ik alles behaald. Had nog 2 maanden te gaan:( is er een mogelijkheid om de deelkwalificaties om te laten zetten naar een spw3?

    Mvg Kaya

    1. Dag Kaya, helaas heb ik geen verstand van het mbo. Misschien kun je dit aan je ex decaan vragen? Of zal ik via mijn netwerk meer informatie vragen?

  27. Door: Bjorn · 05-09-2018 om 21:59

    Dag Hermien,
    Ik heb al een EVC-certificaat op hbo-niveau SPH. Ik hoef eigenlijk alleen nog maar mijn afstudeerscriptie te maken voor een volledig diploma. Nou vroeg ik mij af of ik met dit certificaat ook gewoon toegang kan krijgen tot een universitaire studie. Ik werk als zelfstandig professional in de Sociale Zekerheid en ben specialist in de Banenafspraak, maar wil graag mijn kennis verrijken. Ik werk al samen met de UvM. Wat is de weg die ik dan zou moeten bewandelen?

    1. Dag Björn. Dat zou ik zeker proberen. Neem contact op met de masteropleiding van je keuze. Zij kunnen zelf bepalen welke toelatingseisen ze handhaven. Knap van je trouwens. Lees ook eens https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/met-hbo-bachelor-naar-universiteit-het-is-vaak-lastig/

    2. Door: M.A · 19-06-2019 om 00:03

      Hoe kan je een EVC-certificaat krijgen? Mvg

      1. Dag Bjorn, via deze link https://www.evc-centrum-nederland.nl/wat-is-evc vind je meer informatie over een EVC certificaat. Er is ook een link naar een quick scan om te kijken of zo’n traject zinvol is voor jou. Succes

        1. Door: Sam · 24-10-2019 om 13:48

          Ik had HBO- Rechten gevolgd echter was ik genoodzaakt te stoppen wegens omstandigheden. Ik had zeker 70% van mijn vakken gehaald. Wat kan ik het beste doen om alsnog de behaalde studiepunten op te vragen?

          1. Dag Sam,
            Je kunt je behaalde studiepunten opvragen op jje hogeschool. Wat ga je nu doen? Verder studeren of ga je iets anders oppakken? Laat in dat geval wel vastleggen welke studiepunten en welke vakken je hebt gehaald. Dat kan in de toekomst heel nuttig zijn.

  28. Door: Elly van Adrichem · 30-08-2018 om 12:59

    Onze dochter heeft na een herseninfarct in 2015 haar studie hervat. Nu zit zij in het afstudeerjaar en het ziet er naar uit dat zij door de afasie haar studie toch niet zal kunnen afmaken. Wat nu ?

    1. Dag Elly, wat een trieste ervaring voor je dochter en voor jou. Heeft je dochter intensief contact met haar studentendecaan? Hij/zij is degene die kan zorgen voor speciale faciliteiten.
      Heb je al contact gehad met het expertisecentrum handicap + studie? Zij weten van allerlei faciliteiten voor studenten met een beperking. Zij ondersteunen universiteiten en hogescholen hierbij. Misschien kunnen zij de opleiding van je dochter ook tips geven (en jou misschien ook). http://www.handicap-studie.nl/home.aspx . Ik hoop dat het met al deze ‘hulptroepen’goed komt.
      Lukt dat niet, dan is het belangrijk dat je dochter goed vastlegt wat ze geleerd heeft. Dat moet samen met de opleiding. De studieadviseur kan hierbij helpen. Samen met andere dingen die ze gedaan heeft zoals een bijbaan of vrijwilligerswerk kan er een competentieprofiel van haar gemaakt worden. Dat is wel een heel traject. Je kunt daar meer over lezen op https://weblog.wur.nl/studiekeuzekind/studie-helaas-niet-afgemaakt-wat-nu/
      Heb je aanvullend vragen? Bel me gerust.

  29. Door: Lina · 27-08-2018 om 21:09

    Tegenwoordig kun je hbo korte programma gaan volgen via nti/loi. Nu is mijn vraag wat voor toegevoegde waarde geeft dat op je cv? Ik kan namelijk niet voltijd hbo opleiding gaan volgen, maar wil tegelijkertijd wel diploma/certificaat op hbo niveau binnen slepen.

    Ik hoop dat u mij kan helpen.

    1. Dag Lina,
      Een diploma is altijd waardevol en belangrijk. Zeker doen dus. Uit je mail krijg ik de indruk dat je een baan hebt. Vraag je werkgever eens of ze een deel van je studiekosten willen betalen. Veel werkgevers doen dat namelijk omdat het voor een bedrijf ook belangrijk is dat ze goed opgeleide werknemers hebben.

  30. Door: sayarina hoogland · 06-08-2018 om 12:44

    ik ben in 2014 gestopt mijn een hbo opleiding en zit te denken om naast mijn huidige baan opnieuw een HBO opleiding te volgen (NCOI) betekent dat ook dat de huidige studieschuld dan wordt kwijtgescholden? hoe werkt dat.

    1. Beste Sayarina,
      Had je volgens de oude regeling een basisbeurs en/of aanvullende beurs en/of OV kaart en je stopt met studeren, dan moet je alles terugbetalen tenzij je binnen 10 jaar nadat je bent begonnen met studeren een diploma haalt. In de nieuwe regeling is er geen basisbeurs meer, maar de aanvullende beurs en de OV kaart bestaan nog wel. Haal je geen diploma binnen 10 jaar, dan moet je die ook terug betalen.
      Het geld dat je geleend hebt moet je sowieso altijd terug betalen.
      Je vraagt of een hbo diploma bij NCOI ook telt als je binnen 10 jaar na aanvang je diploma haalt. Ik weet dat niet zeker. Ik dacht dat deze kwijtschelging alleen telt bij onderwijsinstellingen die onder het ministerie van onderwijs vallen en niet voor een particuliere opleider zoals NCOI. Maar ik weet dat niet zeker, en zal het navragen bij DUO.
      Antwoord van DUO:
      Een diploma kan leiden tot omzetting van prestatiebeurs in gift als de opleiding waarvoor het diploma is behaald is opgenomen in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO).
      Het CROHO is opgenomen op de zakelijke pagina’s van duo.nl (kijk bij: hoger onderwijs) (https://apps.duo.nl/MCROHO/pages/zoeken.jsf).
      Als je bij ‘instellingsnaam’ NCOI invult vind je alle opleidingen waarvan het diploma recht kan geven op omzetting van de prestatiebeurs.

  31. Door: Nadia · 01-08-2018 om 21:26

    als je geen opleiding hebt gehad.
    heb je nog recht in Nederland,
    om een studie te volgen.
    het zou een droom zijn,
    voor mij uit komen.
    en welke scholen zijn dat.
    Bedankt

    1. Nadia, ik begrijp je vraag niet. Kun je me bellen? 0317484455

      1. Door: Shalindra · 10-10-2019 om 18:24

        Ik ben een ex kankerpatiënt, ik ben uitgevallen tijdens de evc traject. Was er bijna. Heb wel bepaalde modules gehaald. Maar heb geen afgeronde modules gekregen wat ik behaald heb. Ben weer begonnen. Maar door de medicatie lukt het mij totaal niet meer. Erg last van concentratie, en heb ook zenieuwpijn. Ben cronische geworden. Wat nu? Ik heb 18 jaar vast contract. De wil is er wel! Mij is vertelt als ik het niet haal dat ze geen plek meer hebben voor mij wat ik al 18 doe kwa werkzaamheden.

        1. Dag Shalina, kun je mij bellen? Dan praten we hier samen over en kan ik kijken wat ik voor je kan doen 0317484455

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.