Studies vergelijken, neem hier de tijd voor
Studies vergelijken kost tijd. Maar het is belangrijk. Soms heten studies hetzelfde, maar zijn ze in werkelijkheid heel anders. Of ze heten anders, maar lijken in feite erg op elkaar. En er zijn ook andere dingen: objectieve cijfers en ‘het gevoel’ dat je hebt bij een studie.
Kijk mee met uw kind
Studiekiezers kijken vooral naar WAT ze gaan studeren. Maar het is ook goed dat je nadenkt WAAR je die studie gaat doen. Het is belangrijk ook de ‘feiten en cijfers’ van een opleiding te bekijken. Een studiekiezer moet proberen ook ‘objectief’ naar een opleiding te kijken. Een voorbeeld is de hoeveelheid lesuren. Dezelfde studie kun je doen met veel of weinig lesuren. Alle opleidingen kosten 40 uur werken in de week. Maar de ene opleiding kost je bijvoorbeeld 12 uur les en 28 uur zelfstudie en een andere opleiding 28 uur les en 12 uur huiswerk. Een studiekiezer moet goed nadenken wat het beste bij hem past. Kijkt u een beetje met hem of haar mee? Scholieren letten namelijk niet zo vaak op die objectieve gegevens van een studie. En studies vergelijken, bijvoorbeeld op dit punt, is echt de basis van studiesucces. Je vindt deze gegevens in de studiebijsluiter.
Alle opleidingen zijn anders
Zo zijn er nog meer onderwijsinhoudelijke zaken om op te letten. Is er veel groepswerk en vindt uw kind dat stimulerend? Mooi, dan is dat iets om in de gaten te houden. Of studeert uw kind liever individueel? Dan is een dergelijke opleiding niet zo’n goed idee. Moet je veel lezen? Zijn er veel practica? Werk je in kleine groepen of zit je met 2000 andere studenten in een collegezaal? Is er veel theorie of juist veel praktijk? Ga je vaak op excursie of stage? Hoe worden de studiepunten verdiend? Het staat allemaal in de studiebijsluiter. het zijn ook allemaal vragen die uw kind kan stellen op een Open Dag. Op het internet is natuurlijk ook veel te vinden zoals op de site Kiesjestudie of Studiekeuze123.
Kwaliteit
In Nederland wordt de onderwijskwaliteit goed gecontroleerd. Maar er zijn hogescholen en universiteiten die op een bepaald vakgebied extra goed zijn. Dat kun je bijvoorbeeld opzoeken in de Keuzegids. Dat is een boekje dat op de meeste scholen aanwezig is (soms online) en je ook kunt bestellen. Alle opleidingen worden hierin met elkaar vergeleken. Sommige opleidingen zijn beter dan andere. Dat zijn topopleidingen. Deze opleidingen worden ’top’ gevonden door studenten, onderwijsexperts en het bedrijfsleven. Elsevier Magazine geeft ook elk jaar een oordeel over de kwaliteit van de opleidingen.
Maar het is vooral belangrijk dat studenten zich goed voelen op een opleiding. Doe je een ’topopleiding’ dan heb je zeker een goed diploma. En hoe zit het met de baankansen? Bereid de opleiding je goed voor op een baan? En is de opleiding ‘in trek’ bij werkgevers? En het startsalaris? Maar het allerbelangrijkste is dat de opleiding past bij uw kind.
Studies vergelijken: Hoeveel studenten slagen?
Op de hogescholen en universiteiten is er bij bepaalde opleidingen veel uitval. Ook dit is zinvol uit te zoeken, bijvoorbeeld bij Studiekeuze123. Hoeveel studenten halen het eerste studiejaar? Hoeveel studenten studeren er binnen redelijke tijd af?
Ik heb deze zaken ook opgezocht voor mijn kinderen toen ze studiekiezer waren. Ze hebben vervolgens toch hun eigen keuzes gemaakt… Maar als het nodig was heb ik ze wel gewaarschuwd: ‘dit is een opleiding met veel uitval’. Daar ben ik nog steeds blij op. Studies met elkaar vergelijken was ook voor mij als moeder heel belangrijk.
Hoe verloopt het eerste studiejaar?
Het eerste studiejaar is voor veel studenten het moeilijkste. Slim om van tevoren op te zoeken welke vakken je krijgt. En hoe die gegeven worden. Het eerste studiejaar is meestal een vast programma, later is er meer keuzevrijheid. Houdt uw kind bijvoorbeeld helemaal niet van wiskunde en is er veel wiskunde in het eerste studiejaar? Dan zou hij of zij eens goed moeten vragen aan ouderejaars hoe die wiskunde gegeven wordt. Soms is dat op een heel andere manier dan op de middelbare school. Lijkt het uw kind dan nog steeds een vervelend vak? Dan zou hij of zij ook eens naar een opleiding met minder wiskunde in het eerste studiejaar moeten kijken.
Studies vergelijken: Hoe is de begeleiding?
Veel studenten kampen tegenwoordig met studiestress. Is er voldoende hulp als uw kind het even moeilijk heeft tijdens de studie? Kun je de studentendecaan makkelijk bereiken? Is er een studentenpsycholoog? Hoe zijn de studieadviseurs? Kijk hier ook eens naar als u aan het zoeken bent op Studiekeuze123. Studies vergelijken betekent ook nagaan wat andere studenten vinden van de begeleiding die ze krijgen.
Studies vergelijken: Zijn de studenten tevreden?
Ieder jaar wordt er onder alle studenten in Nederland een enquête gehouden over hun studie. Aan de studenten worden allerlei vragen gesteld over hun opleiding. De uitslagen kun je vinden op bijvoorbeeld Studiekeuze123. Na iedere beschrijving van de opleiding kun je daar vinden wat studenten vinden van hun opleiding. Studies vergelijken kan goed op basis van de oordelen van andere studenten.
Pas ik hier?
De allerbelangrijkste vraag is ‘Pas ik hier bij deze studenten en docenten?’. Een student moet zich ook goed voelen binnen een ‘gemeenschap’. Je brengt hier heel wat uren door. Daar moet je je dan wel prettig bij voelen. De sfeer moet bij je passen. Dat is een belangrijke factor voor studiesucces.
Meerdere Open Dagen en meerdere meeloopdagen bezoeken is belangrijk, dan kan de studiekiezer dit goed inschatten. Studies vergelijken gaat het beste door de verschillende instellingen vaak te bezoeken.
Samengevat: Vijf tips over ‘Studies vergelijken’
Zie ook Studiekeuze Stripboek.pdf
1: Kijk mee met uw kind
Jongeren kijken haast nooit naar de feiten en oordelen bij opleidingen (studiebijsluiter). Toch staan daar belangrijke dingen. Kijkt u eens naar de gegevens die horen bij de opleidingen van zijn of haar keuze. En praat daar eens over. Doet uw kind niets met uw informatie? Jammer, maar u hebt wel gewezen op bepaalde feiten. Studies vergelijken kost ook u als ouder tijd. En misschien doet uw kind er niets mee. Maar u hebt uw verantwoordelijkheid als ouder wél genomen.
2: Alle opleidingen zijn anders
Al heet een opleiding hetzelfde op twee scholen… Het kan toch een heel andere opleiding zijn. Hoeveel lesuren zijn er? Veel of weinig? En past dit bij uw kind? Moet uw kind veel zelfstandig studeren of is er veel groepswerk? Hoe worden de studiepunten verdiend? Zijn er veel stages of is het voornamelijk theorie? Je kunt dit vragen op een Open Dag of opzoeken op een site.
3: Kwaliteit
De kwaliteit van opleidingen kan verschillen. Hoeveel studenten halen hun eerste studiejaar? Hoe lang doen ze erover voordat ze hun diploma halen? Hoeveel studenten vallen uit? Hoe zijn op dit moment de kansen op de arbeidsmarkt? En wat is het startsalaris?
4: Begeleiding
Hoeveel docenten zijn er op deze (hoge)school of deze universiteit? Zijn er genoeg studieadviseurs en andere begeleiders? Hoe ervaren de studenten de begeleiding die ze krijgen? Is die goed of moeten ze het vooral zelf uitzoeken? Is de studentendecaan makkelijk bereikbaar? Dat is vooral belangrijk als de student een belemmering of beperking heeft.
5: Past uw kind hier?
Een belangrijke vraag. Een student moet zich goed voelen bij zijn medestudenten en bij de docenten. Dit kan uw kind het beste zelf ervaren tijdens een meeloopdag. Ook belangrijk: Hoe tevreden zijn de huidige studenten over hun opleiding? Dat wordt elk jaar gemeten en die gegevens zijn op te zoeken.