25 januari 2024 | Categorie: Studiekeuze

Wat zijn de beste hbo opleidingen?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Toen mijn kinderen studiekiezer waren, dacht ik dat de kwaliteit van de opleidingen overal zo’n beetje gelijk was. Niets is minder waar. Er zijn grote verschillen. Wat zijn de beste hbo opleidingen?

De beste hbo opleidingen

Topopleidingen?

Net als op de universiteit zijn er best grote verschillen in de kwaliteit van de opleidingen. De kwaliteit kun je zelf goed vergelijken op www.studiekeuze123.nl. Op deze site, van het ministerie OCW, vind je een korte omschrijving van alle opleidingen op het hbo en de universiteit. Scroll je dan door, dan zie je ook aanvullende info. Klik eens op ‘tijdens de opleiding’. Dan zie je welk percentage studenten het eerste studiejaar haalt. En ook welk percentage uitstroomt zonder diploma. Dat is soms echt schrikken…
Je kunt ook lezen hoe tevreden de huidige studenten zijn. Aan hen is bijvoorbeeld gevraagd hoe tevreden ze zijn over hun docenten en de begeleiding.
Super slim om opleidingen op die manier met elkaar te vergelijken. Je ziet dan dat er topopleidingen zijn en opleidingen die echt minder goed scoren.

De beste hbo opleidingen, kijk in de Keuzegids

Dat vergelijken wordt ook door andere organisaties gedaan, bijvoorbeeld door de Keuzegids. Kijk eens naar een voorbeeldartikel.
Per interessegebied  worden de bacheloropleidingen kort beschreven en er staat ook per interessegebied een beoordeling van de kwaliteit van de opleiding. Onderstaande  interessegebieden worden behandeld. Er is ook een hoofdstuk over Associate Degrees, tweejarige hbo opleidingen.

 • Onderwijs en opvoeding
 • Taal en communicatie
 • Cultuur en kunst
 • Recht en bestuur
 • Economie en bedrijf
 • Gedrag en maatschappij
 • Gezondheid
 • Aarde en milieu
 • Exact en informatica
 • Techniek en ontwerp

De beste hogescholen volgens de Keuzegids

Bij de grote hogescholen staan de volgende hogescholen op de eerste drie plekken:

 1. Avans Hogeschool
 2. Christelijke Hogeschool Windesheim
 3. Zuyd hogeschool.

Bij de middelgrote hogescholen vind je:

 1. Hogeschool Viaa
 2. HZ University of applied sciences
 3. Driestar educatief

De beste hbo opleidingen, lees Elseviers Magazine

Ieder jaar komt Elseviers Magazine met een speciale uitgave over ‘De beste studies‘.
Bij de ‘brede hogescholen’ horen de volgende hbo’s bij de top 3: Windesheim, HZ University of Applied Sciences, Avans Hogeschool.
Bij de Hogescholen voor kunst: Codarts Hogeschool voor de Kunsten, ArtEZ University of the Arts, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Bij de specialistische hogescholen staan op de eerste drie plekken Hogeschool Viaa, Christelijke Hogeschool Ede en Van Hall Larenstein.

Er staat nog veel meer in de Keuzegids

In de Keuzegids vind je daarnaast een overzicht van de beste particuliere hbo’s. Ook is er een overzicht van de beste Associate Degrees. Er is een hoofdstuk over toelating en selectie en het bindend studieadvies. En je kunt vinden hoeveel internationale studenten er studeren aan deze instelling. Er is bovendien een hoofdstuk over ‘van hbo naar wo’, bijvoorbeeld over ‘met een hbo propedeuse (eerste jaar) naar de universiteit‘.

De beste hogescholen per groepje opleidingen

Natuurlijk kan het best zo zijn dat een bepaalde opleiding wat minder is, ook al wordt die gegeven bij een ‘top’ hbo. En andersom… ook een wat mindere hbo kan een geweldige topopleiding hebben. Daarom wordt er per ‘groepje’ opleidingen ook een oordeel gegeven. Leraar Nederlands kun je bijvoorbeeld bij 12 verschillende hbo’s worden. Vergelijk juist dan heel goed de kwaliteit. De Keuzegids vertelt je o.a. hoeveel studenten er studeren, hoeveel studenten doorstromen naar het tweede jaar en hoeveel studenten binnen 5 jaar hun diploma halen. Er wordt ook verteld hoe tevreden de studenten zijn over de inhoud van de opleiding, hoe tevreden ze zijn over de docenten en hoe het zit met de voorbereiding op de toekomst. Ook de sfeer en de toetsing worden vergeleken. Dit doet de Keuzegids zo bij alle opleidingen.

Je kunt de Keuzegids online bestellen, maar je kunt hem meestal ook inzien bij de decaan op school, op open dagen en in bibliotheken. Er is een Keuzegids hbo, een Keuzegids universiteit, een keuzegids masters en een keuzegids mbo. Binnenkort verschijnt de Keuzegids universiteit. Daarover schrijf ik ook een artikel.

De beste bacheloropleidingen (hbo en wo) van 2024

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding 2024
De beste opleidingen taal en communicatie 2024
De beste opleidingen cultuur en kunst 2024
De beste opleidingen recht en bestuur 2024
De beste opleidingen economie en bedrijf 2024
De beste opleidingen gedrag en maatschappij 2024
De beste opleidingen gezondheid 2024
De beste opleidingen aarde en milieu 2024
De beste opleidingen exact en informatica 2024
De beste opleidingen techniek en ontwerp 2024
De beste interdisciplinaire opleidingen 2024

In onderstaand webinar meer over ‘kwaliteit’

 

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.