Beginnen met de studie in 10 stappen
Ga je beginnen met studeren op een hbo of universiteit? Of gaat uw kind dat doen? Dan moeten er wel wat dingen geregeld zijn. Beginnen met de studie in 10 stappen.
Stap 1: Wat ga je studeren?
Stap 1 is natuurlijk je afvragen wat je gaat studeren. Onder de tab ‘studiekeuze’ op dit blog staan heel wat tips & tricks. Het is hartstikke logisch dat je op tijd begint met je af te vragen wat je gaat studeren. Maar de praktijk is anders. Nogal wat jongvolwassenen stellen de studiekeuze te lang uit. En dat is ‘solliciteren’ naar studie-uitval. Overigens zijn er ook nu aan het eind van het schooljaar nog voorlichtingsactiviteiten zoals bijvoorbeeld proefstuderen.
Even wat cijfers: Een hbo opleiding duurt vier jaar. Na vijf jaar heeft 46% het diploma gehaald. De rest doet er langer over of valt uit (26%). Na een universitaire bacheloropleiding jaar heeft 75 % het diploma gehaald. 15 % is uitgevallen zonder diploma. (Bron). Van de uitvallers zegt 50% dat ze eigenlijk ook niet genoeg tijd hebben besteed aan hun studiekeuze. (Hoelang duurt het voordat ik mijn diploma heb?)
Plotseling was ik geslaagd en gingen al mijn vrienden studeren. Ik had daar eigenlijk nog niet echt veel over nagedacht. maar ik heb toen gekozen voor de stad die me het leukste leek. Die stad was een goede keuze. De studie helaas niet.
Niet goed nagedacht over de studiekeuze? Spring niet in het diepe maar neem extra tijd om over de studiekeuze na te denken.
Stap 2: Waar ga je studeren? Studiekeuze of stad-keuze?
Het gaat om ‘studiekeuze’ niet om stad-keuze. Na al die maanden lockdown kiezen nogal wat jongeren voor een stad die hen bruisend en uitdagend lijkt. Heel begrijpelijk. Of ze kiezen ervoor bij hun ouders te blijven wonen om kosten te besparen. Maar uiteindelijk gaat het om de studie.
Van de mensen die kiezen voor ‘de leuke studentenstad’ of kiezen voor ’thuis blijven wonen’ valt ook ieder jaar een flink percentage uit. Niet doen dus. (Stad of studie?). Kies voor een interessante studie. Niet op de eerst plaats voor een leuke stad. Of het gemak en de besparing om nog bij je ouders te blijven wonen.
Ga je op kamers? Zoek op tijd een kamer. (Wat kost een studentenkamer)
Toch is het ook niet direct totaal onbelangrijk ook naar de stad te kijken. Want al heet de studie hetzelfde… in stad x wordt deze opleiding weer anders gegeven dan in stad y. Je moet je thuis voelen bij de sfeer van een onderwijsinstelling en ook bij de manier van lesgeven. Kijk vooral naar de studiebijsluiter. Die geeft veel info over de kwaliteit van de opleiding. Ook die kan van stad tot stad enorm verschillen. Ga niet af op een ‘image’ of verhalen van anderen maar kijk naar de feiten en cijfers over de kwaliteit.
Beginnen met de studie in 10 stappen. Stap 3: Studiekeuzecheck. Een laatste nadenk-moment
Doe je een numerus fixus studie met selectie, dan heb je voor 1 mei uitslag gekregen.
Doe je een andere studie waar geen selectie is, dan heb je een studiekeuzecheck gehad of krijgt die binnenkort. De studiekeuzecheck en ook de selectieprocedure zijn er om je na te laten denken of dit echt wel jouw studie is. Twijfel je nog?
Stap 4: Switchen van studie kan nog tot 1 september
Heeft de student zich ingeschreven voor 1 mei? Mooi, want dat is ook de officiële inschrijfdatum. Twijfelt de student nog? Switchen kan nog tot 1 september. Zomaar iets gekozen omdat je vrienden dit gingen doen? Of omdat dit je zo vaagjes wel wat leek? Kijk nog eens naar een studiekeuzesite en vooral ook naar de bijzondere opleidingen. En ben je echt heel erg onzeker? Dan is het slim om te kiezen voor een tussenjaar gericht op studiekeuze.
Stap 5: inschrijven voor je opleiding via Studielink
Via Studielink kun je aangeven welke studie(s) het wordt(worden). Kies je voor een numerus-fixus opleiding, dan mag je een of twee voorkeuren opgeven. Kies je voor een opleiding zonder selectie dn mag je drie opleidingen opgeven bij Studielink. Maar je kunt tot 1 september nog uit alle niet-selectieopleidingen kiezen. Tot 1 september kun je namelijk nog van idee veranderen. Voor het aanmelden bij Studielink heb je een DigiD nodig. Het duurt een paar dagen voordat dit geregeld is.
Via Studielink kun je het ook aangeven als je toch nog van studie verandert. Of de studie nog een jaar uitstelt.
Stap 6: Beginnen met de studie in 10 stappen. Geldzaken, wat kost studeren en hoeveel collegegeld moet je betalen?
Studeren is duur. Kijk goed na wat studeren kost. Voor een student die op kamers woont is dat gemiddeld 1000-1100 euro per maand. Voor een student die nog bij zijn ouders woont een stuk minder. Maar ook dan kost studeren nog honderden euro’s per maand.
Vrijwel alle studenten vragen studiefinanciering aan. Lees hierover ‘studiefinanciering in het kort’. Vraag de studiefinanciering op tijd aan. Ook als je nog niet precies weet wat je gaat studeren of als je nog niet weet of je geslaagd bent voor de middelbare school. Je kunt dit namelijk altijd nog veranderen.
Een flinke kostenpost is het collegegeld. Het komend studiejaar is er een flinke korting op het collegegeld. Hier vind je hoeveel collegegeld je het komend studiejaar betaalt. Dit geldt voor bijna iedereen. Maar doe je bijvoorbeeld een bacheloropleiding terwijl je al een bachelordiploma hebt, dan moet je veel meer geld betalen.
Beginnen met de studie in 10 stappen. Stap 7: Verdiep je echt in de studiefinanciering
Kijk echt goed naar de studiefinanciering. Die bestaat uit vier onderdelen:
- De aanvullende beurs. Vraag die altijd aan. De belastingdienst kijkt of je er recht op hebt. De aanvullende beurs is echt gratis geld.
- De OV studentenkaart oftewel studentenreisproduct
- De studielening
- Het collegegeldkrediet. Dit is ook een lening bedoeld om je collegegeld te betalen. Omdat iedereen het komend jaar korting krijgt op het collegegeld, is dit bedrag ook lager.
In totaal kun je ruim 1000 euro lenen. Krijg je een aanvullende beurs, dan wordt dit bedrag daarvan afgetrokken. En haal je binnen tien jaar je diploma, dan is het geld van de aanvullende beurs een schenking.
Bereken ook van te voren wat een studieschuld betekent in relatie tot je latere salaris.
Stap 8: Andere geldzaken. Welke mogelijkheden zijn er om aan geld te komen?
Het inkomen van een student bestaat uit verschillende zaken.
- De studiefinanciering
- De bijbaan, gemiddeld zo’n 400 euro
- Zorgtoeslag, voor bijna iedereen die studeert, en soms huurtoeslag
- Voor studenten met en belemmering of beperking zijn er extra toeslagen
- Ouders dragen vaak iets bij aan de opleiding. De Rijksoverheid vindt 400 euro een redelijk bedrag. Kunnen ouders dat niet betalen dan komt de student in aanmerking voor een aanvullende beurs
- Gaat de student een tussenjaar doen met een tussenjaarprogramma gericht op studiekeuze, dan is er een tussenjaarfonds
- Is er studievertraging door bijzondere omstandigheden, dan is er daarvoor ook een fonds. Er is ook een regeling als er vertraging is door Corona.
- Het komend studiejaar krijgt iedereen die het wettelijk collegegeld betaalt 50% korting.
Stap 9: Introductie, echt niet overslaan
Doe vooral mee aan de introductie op de hogeschool of universiteit. Dit heeft niets te maken met de verhalen over ‘ontgroeningen’ die je wel hoort. De introductie kun je echt niet missen. Je maakt dan kennis met je medestudenten, je docenten en je studieadviseur of studieloopbaanbegeleider. De introductie kun je echt niet missen.
Stap 10: Zoek contact als je ondersteuningsbehoefte hebt
Heeft een student een speciale ondersteuningsbehoefte, neem dan contact op met de studentendecaan. Doe dat meteen aan het begin van het collegejaar of zelfs daarvoor. De studentendecaan kan speciale voorzieningen regelen. Wacht niet af tot er iets verkeerd gaat maar zet deze stap meteen. Lees ook ‘Hoger onderwijs toegankelijk’
Beginnen met de studie in 10 stappen: blijf je e-mail de baas
Tijdens de introductie krijgt een student veel informatie. Je hoort bijvoorbeeld welke laptop en boeken je nodig hebt. (Neem hierover contact op met je studievereniging. Die helpen je met het kopen van boeken met korting of tweedehands). Je hoort ook wanneer en hoe je je moet aanmelden voor je tentamen. Je krijgt informatie over welke vakken je moet volgen en waar je dan moet zijn. En je hoort ook bij wie je kunt aankloppen als er iets niet goed gaat.
Waar jongvolwassenen zich nogal eens in vergissen is dat je deze informatie per e-mail krijgt. Je krijgt ook een eigen e-mail adres van de hogeschool of universiteit. Dit is dus echt anders dan op de middelbare school. Je moet je e-mail echt zorgvuldig en vaak lezen. Dus: zorgvuldig je e-mail lezen. Net zoals je dat straks moet doen na je afstuderen. Een studie is ook jezelf training in verantwoordelijkheid nemen voor je eigen succes.
Meer informatie over beginnen met de studie voor mbo, hbo en wo, Informatie van de Rijksoverheid