4 mei 2020 | Categorie: Studiekeuze

Hoe groot is de slagingskans op de universiteit?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Een studie kiezen is ook afgaan op je gevoel. Maar je verstand erbij gebruiken kan geen kwaad. Er zijn veel gegevens die een studiekiezer op kan zoeken. Een daarvan: Hoe groot is de slagingskans op de universiteit?

Hoe groot is de slagingskans op de universiteit

Toelating tot de universiteit

Niet iedereen kan zomaar toegelaten worden tot de universiteit. Ieder jaar gaan ongeveer 50.000 studenten studeren op een universiteit in Nederland. De meeste instromers hebben een vwo diploma. Dan moet je ook het goede profiel hebben dat bij de opleiding hoort. Soms kun je ook met een hbo propedeuse aangevuld met vwo certificaten instromen. Ook na een hbo bacheloropleiding kun je, onder voorwaarden naar de universiteit. Maar niet altijd. Opleidingen mogen zelf bepalen welke toelatingseisen ze hanteren. Is een aanstaande student 21 jaar of ouder, dan kan hij een Colloquium-Doctum halen, een speciale toelatingsprocedure voor al wat oudere studenten.

Hoe groot is de slagingskans op de universiteit?

Een universitaire opleiding bestaat eigenlijk uit twee opleidingen. Een bacheloropleiding en een masteropleiding. De bacheloropleiding duurt drie jaar, een master één, twee of drie jaar. Dat is afhankelijk van de studie die je kiest. Heb je al een bacheloropleiding op het hbo gedaan, dan hoef je meestal niet nog een bacheloropleiding te volgen. Wel moet je nogal eens aanvullende vakken doen voordat je naar de master kunt (pré-master). De opleidingen mogen zelf bepalen aan welke eisen je moet voldoen.
Maar niet iedereen rondt een universitaire opleiding binnen die tijd af. Nogal wat studenten hebben studievertraging. Het is ook niet zeker dat je je diploma haalt. Hoe groot is de slagingskans op de universiteit?

Denk na over je slagingskans

Een studiekiezer moet natuurlijk vooral afgaan op zijn interesse en zijn passie bij studiekeuze. Maar je verstand gebruiken kan geen kwaad. Een studiekiezer moet ook eerlijk nadenken over zijn capaciteiten. Het is niet persé het beste om na het vwo naar de universiteit te gaan. Je hoeft niet persé naar de universiteit als je klaar bent op het hbo. Ik vind het belangrijk dat je de studie kiest op het niveau dat bij je past.

Hoe groot is de slagingskans op de universiteit?

Er zijn ook statistieken over de slagingskans op de universiteit. Dat zegt natuurlijk niets over iemands individuele slagingskans. Maar het kan geen kwaad eens na te denken over de percentages. Het slagingspercentage in gezondheidszorg is het hoogst. Landbouw en natuurlijke omgeving is het een na hoogst. Het slagingspercentage in taal en cultuur het laagst.

  • Gezondheidszorg: 76 % van de studenten rondt de opleiding af met een bachelor- en een masterdiploma
  • landbouw en natuurlijke omgeving: 73% van de studenten rondt de opleiding af met een bachelor- en masterdiploma
  • techniek: 66% van de studenten rondt de opleiding af
  • economie: 65% van de studenten rondt de opleiding af
  • recht: 65% van de studenten rondt de opleiding af
  • gedrag en maatschappij: 60% van de studenten rondt de opleiding af
  • natuur: 52% van de studenten rondt de opleiding af
  • taal en cultuur: 45% van de studenten rondt de opleiding af

In het eerste jaar vallen er wel wat studenten uit. maar beginnen ze eenmaal met hun tweede jaar, dan halen de meesten de eindstreep. In het tweede jaar wordt het ook leuk. Dan kun je je voorbereiden op allerlei subdomeinen binnen Animal Sciences en die kennis kun je dan in de Master verder uitbouwen en dan wil je niet meer weg natuurlijk ….;-). René Kwakkel, opleidingsdirecteur Dierwetenschappen

Verschillen binnen de sectoren

Binnen deze sectoren zijn er ook verschillen. Het slagingspercentage van een bepaalde studie kan op de ene universiteit hoger liggen dan op de andere. Dat kun je opzoeken in de studiebijsluiter. Op Studiekeuze123 vind je, na de opleidingsbeschrijving, de slagingspercentages van de betreffende opleiding.
Ook dit zegt natuurlijk niets over het individuele studiesucces. Het is vooral ook heel belangrijk dat een student een klik voelt met de instelling en de docenten en studenten. Maar weet je van jezelf dat je bijvoorbeeld baat hebt bij goede docenten, kijk dan naar de kwaliteit van de lesgevers. Dat, en nog veel meer, staat allemaal in de studiebijsluiter.

Er zitten vrij veel studenten in mijn opleiding die eerst een hbo bachelor hebben gedaan. Vooral die studenten maken een “door-studeren-afweging” en doen dat zeer zorgvuldig, samen met vrienden en ouders. Zij zijn vaak super gemotiveerd. Als ze dan al een minor hier hebben gevolgd wordt dat enthousiasme alleen maar groter. En die studenten halen prachtig binnen de 2 jaar de eindstreep. René Kwakkel, opleidingsdirecteur Dierwetenschappen

Hoe groot is de slagingskans op de universiteit? Kijk naar ranglijsten

Er zijn natuurlijk ook ranglijsten van wat de beste studies zijn. Per interessegebied geef ik hierbij een opsomming:

De beste opleidingen onderwijs en opvoeding
De beste opleidingen taal en communicatie
De beste opleidingen cultuur & kunst
De beste opleidingen recht & bestuur
De beste opleidingen economie & bedrijf
De beste opleidingen gedrag & maatschappij
De beste opleidingen op het gebied van gezondheid
De beste opleidingen leven & omgeving
De beste opleidingen exact & informatica
De beste opleidingen ontwerp & constructie
De beste interdisciplinaire bachelors

Zet alle stappen in het studiekeuzeproces

Natuurlijk is dit ‘opzoekwerk’ maar één stap in het studiekeuzeproces. Mijn advies is om alle stappen van dit proces op je gemak te zetten. Het is verstandig vooral veel tijd aan studiekeuze te besteden in het voor-eindexamenjaar. De meeste studiekiezers vinden het prettig als ouders hierin een handje meehelpen. Maar de studiekiezer moet uiteraard zelf het werk doen. En ook zijn eigen beslissingen nemen.

  • Begin op tijd met studiekeuze
  • Vergelijk studies en instituten
  • Zoek online informatie. Bekijk de sites van de opleidingen en studiekeuzesites
  • Bezoek minimaal vier open dagen op verschillende instituten
  • Doe meerdere meeloopdagen
  • Praat veel met familie, de decaan, vrienden en studenten van de opleidingen
  • Kies iets dat écht bij je past en gebruik daar je hoofd én je hart bij.

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

  1. Door: Landa · 23-02-2024 om 14:39

    De bewering dat je na een HBO bachelor niet ook nog een universitaire bachelor hoeft te behalen om een master te kunnen volgen, klopt niet altijd. Er zijn masters, zoals de master Economics aan de UvA, waar je enkel wordt toegelaten na het behalen van een universitaire bachelor. Voor die master bestaat er een pre-master, maar enkel voor studenten die al een wetenschappelijke bachelor hebben die niet volledig aansluit. Zelfs met een HBO bachelor Economie kun je de pre-master niet volgen en word je niet toegelaten tot de master Economics. En zo zijn er meer masters.

    1. Nee, dat klopt Landa. Je kunt op veel universiteiten terecht met een hbo bachelor, soms met aanvullende vakken. Maar elke opleiding mag dit zelf beslissen. Er zijn helaas ook universitaire masters die geen hbo bachelors toelaten. Denk je dat je na een hbo bachelor door wilt stromen naar de universiteit, dan is het goed van tevoren te onderzoeken hoe de universiteit daarmee omgaat. Soms zijn er afspraken tussen hbo’s en universiteiten en gaat de doorstroom heel makkelijk, soms is de doorstroom onmogelijk, zoals je zegt. Helaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.